Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

tidwell odpad!

všechny recenze uživatele

Další do sebe zahleděný pokus o portrét "lidské stránky" velkých mužů velkých dějin, v českém kontextu již tradičně zredukovaný na víření feromonů a proudění tělních tekutin. "Přelet nad kukaččím hnízdem" zdejší neschopnosti vyrovnat se filmově s minulostí, nebo alespoň trochu přispět k hlubšímu pochopení dějinných souvislostí. To není psychiatrická diagnóza JM, o které nevíme nic, ale naší současnosti a nás samotných. Sebedojímavý a ublíženecký obraz se ještě hlouběji noří do hodnotového marasmu mnichovského komplexu, který o to víc nutí docenit Zelenkův film Ztraceni v Mnichově (2015) jako skvělou a sebekritickou reflexi našich dějin. V Ševčíkově filmu jde pouze o další bulvární slídilství, kolik kokainu asi zmizelo v roce 1938 z lékarničky ve Vinelandu... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na české poměry se opravdu jedná o docela nadstandardní historický film, který zpracovává část života Jana Masaryka, rozebírá jeho psychiku především v období třicátých let, máme tak možnost nahlédnout do zákulisí politických bojů okolo Mnichovské zrady, dostaneme se ale také na opojné večírky tehdejší smetánky, nebo třeba i do psychiatrické léčebny, kde se vlastně odehrává podstatná část příběhu. Karel Roden odvádí skutečně vynikající práci a spolu s Oldřichem Kaiserem se postarali o nejlépe zahrané postavy celého filmu. Po řemeslné stránce nelze filmu v podstatě nic vyčíst, kamera je suprová, výprava rovněž. Velký problém jsem však měl s podivnou časovou posloupností, na můj vkus se až moc skákalo, vzhledem k tomu, jaký krátký časový úsek snímek představuje. Důležitým scénám chyběly emoce, tempo je spíše pomalejší, gradace nic moc, v tomto ohledu trochu zklamání. Postrádal jsem i nějaké představení postav, pro neznalé to může být zásadní problém, neboť jim možná uniknou jisté souvislosti nebo třeba nepochopí všechny detaily či dialogy. Každopádně se rozhodně nemáme za co stydět, Masaryk je slušné historické drama, u kterého prostě jen vyhrává řemeslo nad obsahem. 6/10. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

V rámci české kinematografie (zvlášť v roce 2016) je to jistě film nadprůměrný. Byl jsem mile překvapen jeho kvalitami - hereckými výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera počínaje, přes kameru - a výpravou konče. Bál jsem se, jak bude vidět, že na dobový film bylo málo peněz - jako tak často u českých filmů - ale je to právě naopak. Také mě potěšilo, že film není celý nesmyslně v češtině (jako nepovedená Renčova Lída Baarová), ale dodržuje jazykovou logiku a z velké části je tedy v angličtině, protože se odehrává v Londýně a v americkém New Jersey. Události kolem Mnichovské dohody jsou velmi dramatické a působivé, naopak scény z amerického blázince mohly být možná kratší. ()

WhiteRaven 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím... Když jsem se koukal na Masaryka, byl jsem v rozpacích. Zhruba polovinu filmu jsem byl opravdu upoután dějem, ale druhou polovinu jsem jen tak seděl a bez větších emocí koukal. Přeskakování časem bylo, hlavně ze začátku, hodně matoucí a jelikož jsem na hodině dějepisu nedával moc pozor, tak pro mě bylo obtížné si správně určit, kdo je vlastně kdo. Herecké výkony byly perfektní. Karel Roden je bezpochyby jeden z nejtalentovanějších českých umělců. Oldřich Kaiser taky nezklamal a svou roli ztvárnil bezchybně. Kostýmy jsou tak skvěle dělané, že by trumfly většinu hollywoodských filmů. Ale stoprocentně jedním z největších taháků je hudba, která jen tak nepatrně hrála v pozadí a pak vystřelila do popředí jak Moonlight na letošních Oscarech. Byl to jistě zajímavý film, ale není pro každého. ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Nepovedenej "dokument", kterej se odebral špatnym směrem. Jako bych si zopáknul děják a šel znuděně domů. Takovej pocit teď mám. Šňupání koksu pomíjím. Roden s Kaiserem se mi líbili. ()

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Český Film? V posledních letech Roden, prcací scény, hudební doprovod jak z bavorských seriálů, zase se prcá, chlastá, epické záběry jak kompars vyšlapává psí hovna, prcáníčko, to maj češi rádi, o tom napíše bulvár a bude škvára...joj, jak říkal německý kolega: viděl-li jsi film, kde se prcá, kecá a nikdo neví o čem byl příběh, viděl jsi český film. Jak můžem rozdávat české lvy, když už nepěstujem ani ty králíky? ()

Fafyna 

všechny recenze uživatele

Jaký význam má udělat film podle "skutečných událostí", které se ve skutečnosti nestaly? Interpretovat vztahy lidí, kteří hýbali dějinami, tak, jak se neodehrály? Druhá věc je marketingový tah tohoto snímku, který (minimálně u mě) vyvolal očekávání něčeho, co tu prostě ještě nebylo, co musím vidět, který film zdaleka nenaplnil.. Za mě obrovské zklamání. Roden si toho Lva zasloužil, ale 12 jich prostě být nemůže... ()

chelsea63 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do kina se značnými obavami a ejhle! Moc pěkný biják. Kamera, střih a samozřejmě herecké výkony! Skvělá výprava! Velká paráda, kterou ovšem autoři devalvují docela vážným pokroucením skutečností. Velká škoda. Ale pak by zas chybělo nějaký to drámo... ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by si měli povinně pustit všichni politici. Je potřeba pracovat pro národ a to se tenkrát ještě nosilo. V tomhle případě je povinnost a čest na prvním místě a peníze nejsou vůbec důležité. A jednu připomínku pro režiséra. Herce, které vidíme pouze v reklamě, do filmu neobsazujte. Konrád Henlein totiž z fleku vypadá, že začne dělat reklamu na produkty Vodafonu. Jinak nemám co bych vytknul. Roden bez chyby a Olda Kaiser exceloval. Ta doba musela být hrozná a ten kdo dělal vše pro lidi a nehájil pouze zájmy cizáků zasluhuje obdiv a respekt. ()

Sandee 

všechny recenze uživatele

Co víc ještě od filmu chtít? Celou dobu víte, jak to skončí a stejně Vás to svojí atmosférou přiková do sedačky. Drama založený jen na dialozích, kdy po chvíli máte pocit, že nekoukáte na Rodena s Kaiserem ale opravdu na Masaryka s Benešem... Mě navíc hodně bavil i Hanns Zischler v roli psychiatra. Pro rejpaly: pokud Vám vadí "nepřehlednost" dějinných událostí, tak si doplňte základní vzdělání a co se týká Lvů? No a? Prostě to zkusili a oni jim to sežrali i s navijákem - marketing v praxi :). ()

Dantte.. 

všechny recenze uživatele

Na Masarykovi jde hodně vidět americká škola Juliuse Ševčíka a to je dobře. Film je silný v dialozích i v hereckém ansámblu, kterému dominují Karel Roden a ještě lepší Oldřich Kaiser a jeho Beneš, z kterého ty emoce v klíčových scénách jen srší, zatímco Roden a jeho Masaryk je chladnější postavou. Nakolik se film drží historického hlediska jsem si od historiků přečetl na internetu své a vesměs ho hodnotí pozitivně až na nějaké detaily (psychiatrická léčebna, Marcia Davenport ze kterou se Masaryk seznámil až po konci druhé světové války, i rozpor s Benešem, který pravděpodobně nikdy nebyl). Každopádně film nakousl několik zajímavých otázek a myslím, že to co se snažil říct řekl a ukázal nám Masaryka, Beneše i světovou diplomacii bez příkras a jasně ukázal, že si těch xy českých lvů které získal zaslouží. 70 % ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Masaryk a nejlepší český film roku 2016 ,děláte si srandu .Film viděl v kině akorát jenom cca 50 minut filmu asi první film ,kdy sem odešel z kina ,nudnej ,film o ničem.Uvidíme až film vyjde možná zkouknu celej .50% film viděn 18.3. ()

existimi 

všechny recenze uživatele

Takhle. Na to, jak byl tento snímek v médiích propíraný a kritizovaný, tak mi to nepřišlo vůbec špatné. Angličtina vyřešena vkusně, hercům byl ponechán vlastní přízvuk, nikdo nebyl dabován, čili audio znělo autenticky. Rovněž kvituji formu, nejedná se o biografický snímek, ani o žádnou konspirační teorii o smrti JM, nýbrž o porovnání psychického stavu velkého státníka v době před a po Mnichovu. Časové osy přeskakují, ale na přehlednosti to neubývá. Asi nemá smysl se bavit o kauze ohledně Českých lvů, co taky od českých Švejků čekat, že ... K mému překvapení výborný Hans Zischler, který si sošku zasloužil podstatně více, než strnulý Kaiser, ale tak to už je jedno :) ()

TaNya_

všechny recenze uživatele

Naše slavné oceňování Českými lvi mi tenhle film tak moc znechutilo, že ač přes pár dobrých doporučení, koukat na něj v nejmenším případě nehodlám. Očividně se někdo snažil projevovat národní hrdost a udupat cokoliv zahraničního do země. Smekám páni porotci, nebo kdo rozhodoval... ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení filmu pod bezprostředním dojmem po představení bych se klonil ke 4*, s krátkým odstupem a vzhledem ke skutečnosti neodpovídajícím scénám vydávaným za obsah "podle skutečnosti" zase spíš ke 3*. Řemeslně výborné, herecky vesměs taky (Roden skvělý), jistý emocionální dopad to na konci na mě mělo. Zatím ale dávám 3*, případně změním v budoucnu po opětovném shlédnutí v TV, obzvášť dojde-li k rozdělení filmu na prodlouženou dvoudílnou verzi, jak jsem někde četl. / Aktualizace 2018: tak ne, po 2-dílném TV uvedení nechávám na 3*, dokonce mi víc sedl o něco dynamičtější filmový sestřih ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Roden Masarykovi rozhodně nedělá ostudu, ostatně od herce jeho formátu se nějaký průšvih očekávat nedal. Zdatně mu sekunduje Oldřich Kaiser, jehož bravurní Beneš by na plátně zasloužil mnohem více prostoru. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že navzdory událostem v kombinaci s bezesporu zajímavou osobností Jana Masaryka je film jednoduše příliš plochý a zobrazované dění se mě zdaleka nedotýkalo tolik, kolik by mohlo. Mluvit o promarněném potenciálu tak rozhodně není nadsazené… Přesto doufám, že podobně laděných filmů o naší novodobé historii bude vznikat víc. Více zde: http://nafilmu.cz/2017/03/recenze-masaryk-2017/ ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mne nechal tento snímek dokonale chladným, tak jako chladným byl celý film. Vlastně pak na mne působil správně. Prostě neurazí ani nenadchne. Pokud si ale chcete opravdu Jana Masaryka připomenout, pusťte si raději na iVysílání ČT Hledání ztraceného času se vzpomínkou na Jana Masaryka. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Nebýt Masaryků... tak asi nevíme co je abeceda..do p*****e...strčte si pánové a dámy Tatíčka a jeho děcko do řitě.. anebo se snažte alespoň nesrat na objektivitu v rámci historie...Jeden by řekl...Luther King,Ghándí či Dalajláma to jsou jen zkorumpovaní hadi...ale na čistotu duše a myšlenek Masaryků nikdo nemá....filmově za tři... ale subjektivně odpad ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama