Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

gpx 

všechny recenze uživatele

Po tom všem úsilí o svoji vlastní zemi, svobodu a nezávislost se teď odevzdáváme Němcům (Evropské unii) bez odporu. ()

GzL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že i hejsek se může mít jak prase v žitě, když se narodí těm správným rodičům. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu dejín Československa má osoba Jána Masaryka veľký význam a tento film by mali povinne všetci vidieť, lenže niekde sa stala chyba. Bohužiaľ a ešte raz bohužiaľ ide o veľmi ťažký až miestami nestráviteľný snímok. Dávam nezvyklé hodnotenie - príbeh 2* + historický význam 1*. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Karel Roden s pleší je lahůdkovej a táhne celej film. Pro mě je naprosto ikonická scéna, kdy si na jednom mejdánku roztáhne kokainovou lajnu a ruličku si balí z bankovky, z které se na něj přísně mračí jeho otec T.G.M. Syrově stručná charakteristika muže, odsouzeného být v životě „synem slavného otce“. Oldřich Kaiser v roli prezidenta Dr. Beneše je také perfektní. Faktograficky ale bohužel film nesedí, byť kostra dějinných událostí 1938-39 zůstala. A je to škoda. S touhle výpravou, kamerou a hereckými výkony se dalo o období „mnichovské zrady“ a o tom, jak ho jeho aktéři prožívali, natočit dechberoucí drama. Ale to nám naneštěstí předloženo není. Zůstal jen příběh s ústřední postavou Jana Masaryka z alternativní historie a je opravdu výborně nasnímaný. Karel Roden pod režijním vedením Julia Ševčíka s lehkostí překračuje mantinely současné filmové tvorby z Česka. Ale jak minut přibývá, říkal jsem, škoda té zahozené příležitosti. Film přesto hodnotím nadprůměrně a ke shlédnutí doporučím. Z opravdu perfektního hodnocení ovšem musím, jelikož jsem na škole měl dějepis, strhnout body dolů. Míst, kde jsem si říkal „ale takhle to přeci nebylo“ tam bylo až příliš. Dávám 70%. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Julius Ševčík ve filmu představuje osobnost Jana Masaryka coby diplomata v době rozpínání fašistické moci a době, kdy se jednalo o osudu Československa. Ukazuje ho jako člověka se silným národnostním cítěním a snahou o udržení tradičních hodnot a ideálů, které vytvářel jeho otec - prezident T. G. Masaryk, ale současně i jako člověka psychicky nevyrovnaného, trpícího depresemi a úzkostmi a závislého na kokainu. Skvěle vystavěný profil této významné osobnosti Československé historie s vynikajícím Karlem Rodenem v jedné z jeho nejlepších rolí. 70%. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Trailer sliboval něco jiného a doufal jsem, že snímek vyobrazí jinou část hrdinova života (tu spornější a závěrečnější, a nikoli už mnohokrát prozkoušenou Mnichovskou krizi), ale přesto jsem byl spokojen... Tempo plně odpovídá konverzačnímu dramatu, hercům nelze nic vytknout a vyobrazení doby je velice povedené, nakoli mohu soudit. Musím však dodat, že vidět film jednou je plně dostačující. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

U Masaryka jsem byl dlouho na vážkách, k jakému hodnocení se přiklonit. Některé silné momenty mě donutily uvažovat o hodnocení vyšším, nicméně nakonec jsem usoudil, že Juliovi Šefčíkovi a jeho týmu budou 3 hvězdy slušet. Roden je přesvědčivý a přesný, výborný byl rovněž Kaiser a i ostatní herci podali kvalitní výkony. Jen jsem místy očekával větší spád a napětí při dramatických historických událostech, které byly pro osud Československa tak zásadní. Za toto "zpomalování" může do velké míry i forma vyprávění, kdy se neustále přepíná mezi několika časovými rovinami, a je tak složitější se zorientovat, kde že to vlastně tvůrci navazují. Celkově ale chválím za zpracování, za které se film nemusí v Evropě stydět, což není u českého počinu vždy samozřejmostí. Ostatně i samotné téma má minimálně evropský potenciál a přál bych si, aby i takový průměrný třicetiletý Francouz či Angličan tušil, jak to v předvečer druhé světové války v Evropě probíhalo a jaké měla rozhodnutí tehdejších mocností následky. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Na pohľad veľkofilm natočený v našich podmienkach ale celý film je príliš nesúdržný a chladný voči divákom. Po hereckej stránke veľmi dobré, taktiež po technickej stránke nie je nič na vytknutie. Chýba však tomu duša. ()

fooggyy7 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu proč je natočen film o člověku, který v ničem nevyniká, nic dobrého pro svět a svou zemi neudělal, teda krom toho, že se narodil prezidentovi. Salónní polit, který si z Benešem mohl podat ruce. Ale jinak politicky korektní, něco jako Odcházení - sračka. A to hvězdné herecké obsazení ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Promiňte tatíčku Masaryku, natočili jsme Vám film o vašem synáčkovi, kterej je sice vlastenec, ale jinak je to blázen a feťák. Jo, a ten Váš kamarád Beneš, to je ale hajzl. To jste nevěděl, viďte? Jsme asi jediná země na světě, která své národní hrdiny tak tepe. Přeborníci v sebemrskačství. A film je to dost zmatenej, skákání v čase porád. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

O nás bez nás. Známe to všichni, je to naše historie. A především kolem tohoto se film točí. Ale tím stěžejním je hlavně osoba Jana Masaryka. Film Masaryk se těžko hodnotí. Je diskutabilní, nakolik je inspirovaný skutečností, nakolik odpovídá historickému dění a co z toho je jen výplodem fantazie pánů scénáristů. Nejspíš se vůbec Jan Masaryk neléčil nikde v Americe, i když psychické problémy nejspíš měl. Možná se některé filmové rozhovory tehdy vůbec reálně neuskutečnily. Záleží, jak moc bazírujete na přesném dodržení historických faktů. Není to ale dokument. Jde pouze o (spíše volně) inspirovaný příběh. Zásadní milníky zde určitě vidíme a jako příslušnice národa, kterému se toto kdysi opravdu stalo, tak mi šel mráz po zádech. Samozřejmě, já nemám co mluvit, já to nezažila a jsem za to ráda. I přes to se mě to stále dotýká, taková zrada, předhodit nás Hitlerovi. Ať byly ale pohnutky všech jakékoli, nic už s tím neuděláme. Věřím, že film Masaryk dovede hodně lidí k tomu, aby si skutečně něco dohledali, něco zjistili, jak to tehdy bylo a v tom vidím největší přínos tohoto filmu. To, že vidíme Janu Masarykovi až do žaludku a setkáváme se s jeho vnitřními zápasy beru jako bonus. O to víc, je to lidštější. Sledovat tak významnou éru z osobního pohledu někoho, kdo to mohl ovlivnit, ale nepodařilo se to a on si to vyčítá a ničí ho to, že nechal svůj národ na holičkách. Jan Masaryk, syn Tomáše G. Masaryka,snil o jiném osudu. Stal se ale československým velvyslancem v Londýně, také ministrem zahraničí, atd. Persona, o které jsem dodnes neměla ani tušení a někdo o něm udělal tak povedený film. Roden je tak neskutečně univerzální herec, nechápu, jak může zahrát úplně jakoukoli roli a být přitom tak přirozený a přesvědčivý. Kaiser mu velice obstojně sekunduje. Zůstával tady jako Edvard Beneš v monotónní rovině, klidný, ale rozhodný, možná nedoceněný, možná se mu křivdí, možná to byl srab, těžko říct. Každopádně Kaiser hodně, ale opravdu hodně překvapil v této roli. Kvituju, že zahraniční postavy opravdu hrají zahraniční herci. Vysloveně jsem zírala na video o počítačovém zpracování záběrů, kouzlení, nic míň to není. Nádherná práce s kamerou, hra se stíny, se zaostřováním. Všechno podkresleno silnou hudbou. Jen prostě nemůžu dát plný počet hvězd. Na to jsem byla málo v tranzu, málo konsternovaná. Konec se dal podle mě ještě víc našponovat. Vidím to na 4,5*. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Skvelá filmová rekonštrukcia predvojnových historických udalostí vedúcich k mníchovskej zrade zabalených do farbisto stvárneného životopisu Jana Masaryka. Výborná produkcia a úplne skvelé výkony Karla Rodena ako Masaryka a Oldřicha Kaisera v roli Beneša. Filmu nechýba dynamika, atmosféra ani napätie. ()

Robin.Vesely 

všechny recenze uživatele

Tento film mě velice zaujal a proto jsem se vydal do kina Lucerna, kde se tento film promítal (protože je to zatím jediné kino kde se promítal), a odešel jsem maximálně spokojený. Herci ve filmu podávají výborné výkonu a obzvláště skvělý Karel Roden. Rozhodně se jedná o zajímavý příběh Jana Masaryka, který jsem já osobně moc neznal. Jediné mínus filmu je, že sem se často zamotával v ději filmu, protože se často střídají data o několik let dopředu, nebo dozadu. Ale i přesto je za mě tento český film na vysoké úrovni. ()

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

Zírám jakým otloukánkem se tento film stal po vyhlášení Českých lvů. Ano byl jsem zklamán že cenu za kameru nedostal Adam Sikora a že těch ocenění pro Masaryka je příliš, ale plivat na snímek který jsem ještě neviděl to nechápu. Hraji šachy na Chess.com a tam nefér hráči dostávají ban. Mluvím teď o profilech na kterých uživatelé dávají téměř všem novějším českým filmům odpad(např. profil Jiljí). Viděl jsem všechny nominované filmy a podle mého jsou Já, Olga Hepnarová a Masaryk o plaveckou dráhu před Učitelkou i Rodinným filmem(Anthropoid nepovažuji za český film). Více o době kdy se Masaryk a později i Anthropoid odehrávají vám může říci skvělá kniha Dlouhé stíny Mnichova. ()

platzman 

všechny recenze uživatele

4* za film, a zbylou * jako vyvážení bandy trollů, kteří sypou rozezlené odpady, aniž by film viděli... Scéna v opeře, scéna mobilizace - prostě filmařsky Masaryk opravdu funguje. Neptám se (jako u ostatních českých filmů) proč tam je ten nic neříkající záběr na vodu, protože mi tam sedí a tak nějak tam měl být. A není nic neříkající. Nechoďte na něj s popkornem, je to komorní drama. Ale jděte na něj. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama