Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Na Masaryka som sa chystal s nepopierateľnou skepsou, mohol za to asi trailer, ktorý vzbudzoval dojem, že pôjde o akýsi akčný divoký príbeh neukojeného feťáka, ktorého avantúry sa budú odohrávať v exilovom prostredí londýnskej smotánky. Tak trochu našťastie bol príbeh podstatne kľudnejší. Masarykove epizódne príhody z rokov 37 - 38 sú rozprávané z prostredia sanatória v New Jersey, čo atmosférou trochu pripomína Luhrmannovho Gatsbyho, ale tam sa asi všetka podobnosť končí. Príbeh je napriek skokom relatívne pokojný, postupne predstavuje kľúčové predvojnové udalosti v Československu (respektíve v zahraničí v jeho diplomatických sférach) cez prizmu Jana Masaryka. Chvíľami je to celé dosť osobné, no v zápätí sa celý príbeh schladí a človek si uvedomí ľadový kontext danej doby a je nútený to vnímať zdiaľky v širšej perspektíve, aby ho za chvíľu Rodenove rozhovory s psychológom vrátili opäť do Masarykovho vnútra. Až na občasné „naivné“ a zjednodušené repliky to bolo veľmi dobré a treba uznať, že tak krásne a umelecké zábery, aké podáva Ševčíkov Masaryk, ponúkne len máloktorý životopis. S dvojnásobnou stopážou a možnosťou dvojdielneho spracovania by tie epizódky boli možno ešte prepracovanejšie, každopádne však ide po dlhej dobe o jednu z najlepších (nielen) domácich filmových biografií. A ešte musím napísať, že by som veľmi chcel vedieť rozpáliť parket tak, ako Roden v Masarykovi. To si nemôžem odpustiť. ()

Monellito 

všechny recenze uživatele

Benes zbabelec a Francie s Britanii zradci. Osklive obdobi pro CSR... Film chvilemi dost nudny a uspavajici. K tomu jeste pricteme tunu historickych nepresnosti a je z toho nic moc podivana. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Sice se to může někomu jevit jako Dny zrady II., eventuálně jako pamflet na syna presidenta Osvoboditele, ale je to (Tedy aspoň doufám!) o něčem jiném. Je to životopisný film o velmi nešťastném člověku, který celý život trpěl a tím pádem se choval tak, jak se choval a byl takový jaký byl. Důvodů bylo mnoho a je zbytečné je znovu vyjmenovávat. Myslím si, že přestože řada lidí bude vinit tvůrce ze zkreslování pravdy a mnohdy očerňujícím vypodobněním Jana Masaryka, může toto dílo jeho obraz naopak o dost zlepšit. Minimálně tak, že vzbudí soucit. A to se ani nemusí zabývat okolnostmi jeho smrti, byť je její příčina opakovaně (a správně) naznačována. Je dobře, že se jí autoři nevěnovali a nepřispěli tak k nekonečným a vesměs nesmyslným fabulacím. Film jako takový parádně natočen. Roden excelentní, Kaiser opět natrhl anus svým posměváčkům. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Výborný Karel Roden, ještě lepší Oldřich Kaiser, skvělá kamera, dobrý střih atd. atd., ale ty historické nesmysly a ten sklon k bulvárnosti nedovolí víc než tři hvězdy. Jak již bylo mnohokrát řečeno i u jiných filmů, škoda nevyužité příležitosti, dalo se to udělat mnohem mnohem lépe. Dřív bych řekla, že snad by byl lepší zahraniční režisér a scénárista, ale po zkušenosti s Miladou si nemyslím ani to... ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. K filmu jsem přistupoval s velkým despektem, ale režisérovi se podařilo natočit světový film, který sice nebude pro každého, ale minimálně jako osvěta funguje znamenitě. Sice nevím, jaký byl Jeník Masaryk ve skutečnosti, ale jeho ztvárnění Rodenem bylo přesvědčivé. Bohužel u mne zafungovalo i kouzlo nechtěného. Mnichovská zrada se dost podobá současnosti, kdy si Německo a Francie dělají v Evropě co chtějí a na nás serou... Brexit byl reakcí na Bruselský diktát ()

remotrumpet 

všechny recenze uživatele

"Byl jsem dvorný šašek. Šašek kterej mluvil pravdu. A když mluví pravdu jenom šašek, znamená to že svet je v hajzlu." - "Hitler okupuje Prahu a vy se staráte o kokaín?!" Nice trumpet music. ()

Triginal 

všechny recenze uživatele

Luxusní dílo - kamera, výprava, herecké výkony, nominaci na oscara chápu - ale zmínku o ní už nikde nějak nemůžu najít... Problém vidím v nepřesné prezentaci historických událostí...copak jsme v romantismu? To mě trošku štve... Je to škoda a dílu to docela ubírá.. Protože mne začátek 20. století hodně zajímá, šla jsem pro srovnání na divadelní hru s názvem Diagnóza: Masaryk (režie J. Honzírek) a musím říct, že to byl zase úplně jiný Masaryk. V očích pana Honzírka šlo o rozmazlence, který svou nemoc využivá jako útěk od zodpovědnosti. Zde se taky fabulovalo, ale přiznaně! ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo, opět v porovnání s jinými novějšími českými filmy, celkem velmi dobré. Svým způsobem velkolepě působící film, kde jsou odvedeny přesvědčivé herecké výkony a v Čechoslovácích určitě může probudit jakousi vlasteneckou hrdost a zároveň ukázat, v jak nelehké situaci všichni zúčastnění byli. Nejsem historik, takže nemohu posoudit historickou přesnost, ale v každém případě se mi líbila i kompozice filmu a zpracování zahrnutých událostí. 5* s přehledem! ()

katapultova 

všechny recenze uživatele

Fantastický film! Trochu nenápadný, a přitom tak skvěle vystavěný. Hlavně ta druhá polovina, kdy sledujeme cestu k Mnichovu v podstatě den po dni, je tak napjatá, že je divákovi až špatně, jak to s celým národem prožívá. ()

rosomak123 

všechny recenze uživatele

Jsou režiséři, které zajímá v první řadě příběh a postavy, které ten příběh tvoří. A pak jsou režiséři, které víc než příběh a postavy zajímá, jaký použijí barevný filtr, jaký rakurs kamery, jak se vyblbnou se střihem a jak si pohrajou se zvukem. Je jim zkrátka celkem fuk obsah, hlavně že to cool vypadá. Ševčík je přesně tenhle typ režiséra. Proto jeho filmy budou vždycky v lokálním měřítku "událostí", která ale už v době vzniku nemá nejmenší šanci zaujmout nikoho za hranicemi a u nás si na ni nikdo nevzpomene už po půl roce, co byla takovou senzací. Prorokovat je vždycky ošidné, ale po zhlédnutí "Masaryka" bych se klidně vsadil, že to bude případ i tohohle filmu. Krom obvyklých nectností Ševčíkových filmů se tady navíc přidává i způsob vyprávění, kdy divák, který není blízce obeznámený s událostmi roku 38 a jejich důsledkem pro tehdejší Československo, nemá nejmenší šanci se v ději orientovat, neřkuli být jím nějak emocionálně sazažen. Škoda, Masaryk je téma určitě zajímavé. ()

jjbaraque 

všechny recenze uživatele

Zcela subjektivně je to skvělý film, nicméně bych asi doporučil sledovat jej poté, co zhlédnete Ztraceni v Mnichově. Poté, co se podíváte na Masaryka, by měl následovat Anthropoid a pochopíte hodně o vedlejší postavě, která je ve všech těchto událostech rozhodující a mnohokrát nedoceněnou osobností. U Masaryka je první část tak rozvleklá, že jsem opravdu nevěděl, co si má hlava s filmem počne, ale postupně jsem byl vtahován do děje tak, že nakonec jsem měl pocit téměř naprosté dokonalosti. A v hlavě se mi film promítal ještě několikrát, což je právě dobrým znamením toho, že je to film, který vám poskytně mnoho cest k přemýšlení. ()

Mat3s3 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaná část života Jana Masaryka. Oceňuji, že se film zabýval jen určitou epizodou Masarykova bytí a nesnažil se o zachycení celého životopisu, který by se zákonitě do 106 minut nemohl v žádném případě plnohodnotně vejít. Mrzí mě ale spousta patosu, klišé a tak celkově divné románové atmosféry. Věřím, že by díky tomu mohl být film dobře přijat v zahraničí, ale mě to vadilo. Karel Roden je fantastický herec a věřím, že pro svou roli udělal maximum, ale nemohu se ubránit dojmu, že postava J. Masaryka pro něj nebyla úplně vhodně zvolená. Oproti tomu Oldřich Kaiser jako Beneš byl naprosto přesvědčivý. Scény s ním se mi líbily nejvíc; když pominu ty Rodenovy taneční, sjezdovkové a muchlující se kreace:)) Vidět český film o sympatickém Janu Masarykovi ve vyprodané Lucerně je nezapomenutelný zážitek, ale dílo samo o sobě mě zas až tak nenadchlo, respektive nenaplnilo očekávání. ()

Garyges 

všechny recenze uživatele

Po delší době skvělý český film.Začíná pravda trochu rozvlekle a z úplně jiného pohledu,než by se na film o českém diplomatovi dalo čekat - pletky s ženami,šňupaní kokainu...Masaryk je tu už od začátku vykreslen především lidsky,jako bohém,labilní syn prezidenta zakladatele.Děj se odehravá především mezi roky 1937 a 1938,vykresluje z pohledu Masaryka tedy události,které předcházely Mnichovské dohodě a které následovaly krátce po ní.Tempo filmu velmi rychle nabirá na obrátkách ,graduje až do samého finále.Je v něm pár skutečně velmi silných momentů,kdy se mi ruce svíraly v pěst,slzy tekly proudem a stydíte se za ty britské a francouzské politiky,kteři ustupují a ustupují a dávají malé Československo všanc zlu v naivní domněnce,ze tím zachovají mír v Evropě.Film je přirozený,po většinu času se odehravá v Anglii a tudiž se tu mluví hlavně anglicky a přesto je tak dokonale český.Herecké výkony hlavních hrdinů Karla Rodena i Oldřicha Kaisera jako Edvarda Beneše jsou výborné.Za mě prostě klobouk dolů!!! ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Psychoanalýza jedince i národa, silný příběh o vyšších ideálech, a dobře že od relativně mladých lidí, snad jednou dojde většině, že osobní štěstí spočívá i v něčem jiném než v majetku a moci...Karel Roden své postavy opravdu žije a ostatní nezůstávají pozadu, nemohu jinak než s láskou... ()

jkl456 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3 a 4 hvězdama, ale nakonec spíš za 3, protože na top level je ten film příliš nesoustředěnej, chvíli je cool, chvíli je dramatickej. Každopádně nelituju času, kterej jsem mu věnoval, protože je to zajímavej vhled do předmnichovskýho období. Triky krásný, je radost se dívat na takhle vypadající českej film. Škoda té režijní roztěkanosti, ale v zemi, která vyprodukovala Lídu Baarovou (myslim film) zaplať pánbůh za takovéhle počiny. ()

zvirek 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tuto kapitolu dějin jsme vždy ve škole tak nějak !nestihli! probrat, takže pro mě bylo těžké srovnání filmu se skutečností. Film určitě nepotěší někoho, kdo chodí do kina na akční scény, ty zde nejsou, spíš mi to připadalo jako jeden z delší dílů českého století, nebo možná trochu Bohémy. Herecké výkony Kaisera a Rodena velmi dobré, možná jen poznámka, že bych čekal Rodenovu angličtinu s trošku lepší výslovností, Masaryk určitě mluvil jako "native speaker", ale to je detail. Škoda, že film zachycuje tak krátký úsek dějin - prakticky jen rok kolem Mnichova. Vůbec bych se nezlobil , kdyby byly ztvárněny i ty 3 roky po válce až do Masarykovy smrti - možná prostor pro 2. díl ? 4* ()

JohnyRicPic 

všechny recenze uživatele

Osobně nemám, co bych filmu vytknul. Pánům Rodenovi a Kaiserovi jsem věřil každé těžké rozhodnutí, které museli ve snímku učinit. Do toho přidejte vynikající hudební doprovod a velice zdařilé dobové kulisy, abyste skutečně měli film hodný 12 Českých Lvů. Po shlédnutí musím konstatovat, že výhra je skutečně opodstatněná. Neříkám, že pomyslná laťka byla posunuta notně výš (Hořící keř), nicméně do budoucna byl pozvednut minimálně jakýsi standard českých historických filmových produkcí. Jen tak dál! ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama