Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

housba01 

všechny recenze uživatele

Nedokáži si představit, jak lidé, kteří nemají žádné informace nebo povědomí o tomto období, něco můžou mít z tohoto filmu. Díky malému časovému rozpětí a vracení se zpět si myslím, že většina lidí měla velké problémy. Skvělé nastínění toho, jak nás Velká Británie a jí přikyvující Francie nechali na holičkách. Jelikož jsem se neztrácela v událostech, které se tehdy a tehdy udály, měl pro film velmi silnou atmosféru, především v druhé polovině filmu. Proto bych poradila tomu, kdo se chystá do kina na tento snímek, ať si nejdříve prostuduje události v roce 1938-39, aby se lépe orientoval. ()

IvanJan 

všechny recenze uživatele

Mne sa film veľmi páčil a zanechal vo mne dojem. Čo sa týka toho či to bolo podľa skutočných udalostí, tak to si musím preštudovať nakoľko tieto dejiny až tak nepoznám. AK to tak ale nebolo, tak podľa toho ako som čítal iné recenzie nerozumiem tomu, prečo to tam tak napísali. V každom prípade to bolo natočené výborne a aj v prípade že by sa to takto nestalo, tak to vo mne vyvolalo dojem, že história sa asi začína opakovať a tie diplomatické hrátky čo sa stále dejú bez nás o nás pokračujú... ()

vinson003 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky a jedna navíc za soundtrack. Závěrečná melodie nahání husí kůži a v dolby surround je to lahůdka. Jinak sebevědomý výkon Rodena, příjemně překvapil i svojí slušně znějící angličtinou. Musím ale uznat, že místy jsem trošku usínal, ale možná jen moje aktuální nálada. Každopádně film neřeší, jak to s ním dopadlo, jenom jeho prohru s Mnichovskou dohodou. Po malé analýze myslím, že skočil sám, jelikož se už v Anglii pokoušel o sebevraždu, v Praze ji kvůli depresím z nové éry komunismu a naháněním k podpisu členství dokonal. Každopádně už kvůli tomu soundtracku doporučuju :) ()

pavlosji 

všechny recenze uživatele

One man show Karla Rodena, který je naprosto skvělý. Historická fakta pokulhávají, ale zřejmě není účel vypovídat o faktických událostech věrně. V určitých chvílích jsem se ptal sám sebe, proč zrovna tento film dostal tolik cen na Českém lvu... ()

fandam007 

všechny recenze uživatele

Film byl podle mého názoru opravdu perfektně zpracován a dost se mi líbil. Konečně jsem se na začátek druhé světové války mohl podívat z jiného úhlu pohledu - z pohledu Jana Masaryka, kterého opravdu dobře zahrál Karel Roden. ()

vera.nemcova 

všechny recenze uživatele

Naprosto nudný film, zdlouhavý a o ničem. Nebýt K. Rodena, musela bych dát "odpad". Bohužel ani jeho herecký výkon tu úděsnou nudu nezachránil. Zbytečné skoro dvě hodiny času. ()

Yony 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě prokreslení situace, osoby, která se pere s tím jak důležitý úkol zastává. Zaujatě jsme sledovala film který mě pohltil a říkala si jen že bych ani na vteřinu nechtěla být v jeho roli. Situace která člověka dovede skoro k zešílení, potřebě útěku...opravdu krásně zpracovaná psychologie hlavní postavy, vlastně postav...pro mě velice silnej film, s vynikajícím hereckým obsazením, velice dobrou kamerou...není to žádná akce, ale pro lidi co se rádi zavrtají do hloubky a cítí spolu s postavami podle mě výbornej snímek. Pro mě, která pro pochopení historie potřebuje podívat se do hlavy někomu z lidí co v té době žili a skrze ně se učit o tom jaká doba byla, je to film za který můžu jen poděkovat, že oproti hodinám dějepisu mě nechal aspoň trošku nahlídnout i když to třeba nebylo historicky úplně přesné...víc takových filmů. Aby si člověk uvědomil v jaké kráse že to vlastně dneska žijeme, jak je naše země mladá a co si musela vybojovat...vlastně mě úplně fascinovalo jak se rozhoduje o osudech obyčejných lidí. je to asi všeobecná znalost, ale vidět to takto...na jakých drobnostech závisí to jak si obyčejný člověk bude žít. a jak je těm co se na rozhodovoání podíleli...šílený ()

Tomas_313 

všechny recenze uživatele

Masaryk je skvělým příkladem toho, že i u nás se najdou režiséři, kteří za pomoci slušného rozpočtu dokáží natočit dílo splňující vizuální standardy Hollywoodu. Čím víc se ale režisér Julius Ševčík zaobírá estetikou, tím víc zapomíná na samotný obsah. Film je propletencem několika dějových linií odehrávajících se v různých obdobích na různých místech, což je v tomto případě nevydařený tah, který českého diváka chvílemi zanechává ve zmatenosti, zato zahraničního uvrhne přímo do stavu blouznění z nepochopitelného sledu scén. Kromě celkové nesoudržnosti se Masaryk nemůže pyšnit ani pravdivým vyobrazením historie, což by nevadilo, pokud by snímek nezačínal titulkem "Podle skutečné události". Na Českých lvech si film vysloužil rekordních 12 ocenění, z nichž většina je pochopitelná, některé však absolutně postrádají smysl. Nejvýraznějším prohřeškem je Masarykovo vítězství v kategorii nejlepší scénář. Trio Kolečko - Ševčík - Koenigsmark vykresluje postavy povrchně a černobíle za pomoci velkých nadutých frází plných prázdných slov. Absentují výrazné scény, emočně vypjaté momenty, které by alespoň trochu rozpohybovaly monotónnost vyprávění. Bídný scénář kompenzují úctyhodné výkony hlavní dvojice v podobě Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, kterým vysoká politika náramně sluší, pokračování se ale zřejmě nedočkáme. I přes mou ostrou kritiku snímek jako celek po většinu času působí kompaktně a je celkem příjemně stravitelný. Masaryk je dobrý film talentovaného režiséra se stupňujícími se výkony, otázkou ale zůstává, na jaké obecenstvo cílí. Pro zahraniční diváky nepochopitelné, pro tuzemské publikum neosobní. 70% a maximálně 6 Českých lvů. ()

Sonjoe 

všechny recenze uživatele

Nedokazal som v kine udrzat hlavu hore a asi na 30 minut som zaspal. Je to neskutocne nudne cele podane. Historicke informacie su uplne nezaujimavo a nudne podavane. Jeho zivot bol absolutne nezaujimavy pre mna. Priznam sa ale, ze do kina som siel, lebo som si myslel, ze to bude o Tomasovi Masarykovi a zalozeni Ceskoslovenska (nic som o filme dopredu nevedel, iba nazov). Jedine velke pozitivum bola kamera a strih. To bolo svetove. Ale samotny film ma obrovsky potencial, len je to cele absolutne nudne podane. ()

Thamilka 

všechny recenze uživatele

Film byl dobře herecky ztvárněný, masky byly pěkné... akorát mi připadal strašně nudný... už po půl hodině jsem se dívala na hodinky, kdy bude konec... takže pro mě jen 3 hvězdičky, málem jsem u toho usnula. ()

LadyDoriana 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že Češi jsou zbytečně kritičtí ke svým filmům. Film o Masarykovi je krásný, zajímavý a s perfektní kamerou i symbolikou. Netvrdím, že by se z materiálu nedalo získat víc dramatu, chybělo mi odvedení Beneše a donucení k podepsání Mnichovské dohody, což byla jedna z nejdramatičtějších událostí, a z filmu je vynechaná. Jinak ale pěkný film o překonání sebe sama. ()

jerry007 

všechny recenze uživatele

Udělali z Jana Masaryka blázna. To on ale nebyl. Jak toto mohlo získat vůbec nějaké ceny? Herci hrál výborne, hlavně Beneš v podání Kaisera. Ale dej byl mdly ()

ekg1 

všechny recenze uživatele

Poslední díl Českého století tentokrát s titulky. Vypovídající hodnota historických polopravd je na úrovni učebnice dějepisu pro osmou třídu základní školy v roce 1985. Dozvíme se zejména, že Němci, Angličané a Francouzi jsou nespolehlivé svině, Beneš byl podrazák a mentální ruina Masaryk byl zejména alkoholik a feťák, který to všechno sám nezachrání. Jedna hvězda za solidní hudbu. ()

ToRtiK 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý majstrovsky prekvapil po vzhliadnutom Trailery. Ten ale vôbec nezachytáva náladu filmu. Skvelý herecký výkon Karela Rodena a veľmi dobre spracovná téma - dokonca aj 1-2 "umelecké" zábery, ktoré boli ale v správny čas na správnom mieste. Priznávam, že som sa po vzhliadnutí film pozrel na ďalšie informácie k tejto téme. Bravo - veľmi kvalitný film z našich končín ()

omega_SK odpad!

všechny recenze uživatele

Drzost nehorazna ... vraj "Česko / Slovensko" a cely film kvakaju anglicky. Co sme my daka anglicka provincia?!? ... NASRAŤ !!!!!!!!!!!! ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama