Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

kajas 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený historický snímek opírající se o kvalitní výpravu a výkony Rodena s Kaiserem (minimálně on si Lva skutečně zasloužil). Takové typy filmů ale v naší zemi nejsou nijak ojedinělé a zrovna Ševčíkovo dílo mi nenabídlo žádný památný okamžik, díky kterému bych na projekci ráda vzpomínala. Scény ze sanatoria nezaložené na skutečných událostech spíš ruší (a není jich málo), zákulisí podpisu Mnichovské dohody bylo mnohem zajímavější. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Suverénne najnudnejší česko-slovenský film, aký som kedy videl. Je historicky nepresný? Kašľať na to! Jeho epileptický strih a neustále skákanie v čase, sa už ignorovať nedá. Z JM urobili väčšieho slabocha a hedonistu, než naozaj bol. A ja som celý čas nedostal odpoveď na to, pre koho bolo užitočné ten film natočiť takto "deglorifikačne"? Fakt, že 90% dialógov je po anglicky ma vedie k domnienke, že cieľovkou malo byť zahraničné publikum. Ale koho na západ od Ašu by to mohlo zaujímať? Ešte je možné, že bol natočený tak ako bol, len aby sa z neho stala sezónna festivalová hitovka, pri ktorej budú filmoví kritici jasať a diváci zývať. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jan Masaryk je moje oblíbená lidsko-politická persona, proto jsem si velmi přála, aby se mi líbil i tento film. Kdybych si to tolik nepřála, asi by mi ten film připadal jen průměrný. Ale mé očekávání bylo natolik zklamáno - a to ve všech směrech, že víc než dvě hvězdy nedám. I kdybych nehleděla na výmysly, kterých tam bylo nad rámec životopisného filmu neslýchaně mnoho, úplně nejvíc mě zaskočilo, že ve mně tvůrci za 113 minut nedokázali vyvolat ani jedinou emoci. Prostě nic - pusto, prázdno, nuda. A to si Jan Masaryk opravdu nezasloužil. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tak po dlouhý době něco kvalitního z českých luhů a hájů. Velmi zručně zpracované téma, atmosféra funkční a chvílemi i napínavá, velice příjemná hudební kulisa, s výjimkou několika mála momentů i výborně zahrané. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

O Janu Masarykovi jsem nevedel nic, prestoze o nem asi nekdy na zakladni skole slovo padlo (ackoliv obvykle se tato latka uci az v devate tride a kazdyho zajimaji tou dobou spis nejaky zkousky na stredni nez historie). Mam to podobne i s dalsi obeti komunismu - Miladou Horakovou, o ktery se hodne mluvi, ale ja vlastne nic z jejich zivota nevim / neznam. A je to skoda... tenhle dokument monitoruje pouze kratky usek Masarykova bohateho zivota z doby pred vypuknutim valky, kde je vlastne vsechno dano a nejsou tam moc prostory pro spekulace, jako by tomu bylo v pripade jeho zivota 1945-48. Podrobnost dokumentu a vyobrazeni politickych vztahu pred valkou jsem ale velmi ocenil a dvouhodinovy film jsem tak slupnul jako malinu. A taky me to v ramci osvety navnadilo na tu Miladu, kterou si urcite nekdy pustim. ()

janekrubes 

všechny recenze uživatele

Neuveritelny vykon Oldricha Kaisera, ktery podle me prehral Rodena o mnoho levelu. Absence celku (zaberu) me jen utvrzuje v tom, ze film mel dosta vic prostoru, resp. penez. Nadherna podivana a nadherna dokumentace nasich velice dulezitych dejin. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* konečně až vysílání v televizi mě dotlačilo zkouknout tohle historické drama, které jsem dlouho odkládal. Možná proto, že i když je ověnčené tolika Lvy, tak zdejší hodnocení tomu moc neodpovídá. Já ho za sebe můžu docela pochválit, protože téma je zpracované po filmařské i herecké stránce kvalitně a příběh je zajímavý i pro mě, co zrovna filmy z válečného období nemusím. Tématicky i náladově mi hodně připomínal o rok mladší film o Winstonu Churchillovi Nejtemnější hodina. Ale protože jsou pro mě události týkající se mé rodné země osobnější, tak si dovolím dát vyšší známku. Pro popcornového diváka to spíš není, ale pro ostatní by to mohla být zajímavá sonda do duše člověka, co měl tak mocný vliv - pokud není většina podstatného jen scénaristická imaginace, kdo ví? [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné ale zdálo se mi že někdo zapomněl film sestříhat. Také jsem si myslel na začátku, že jdu na film o TGM. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film,který by v mnoha ohledech mohl dosáhnout "světových" rozměrů a získat přesah i přes hranice naší kotliny,ale za mě mu k tomu ještě něco chybí.Minimálně to,že Masaryka naplno pochopí pouze čechoslováci.Osobně bych se obešel bez vložek v sanatoriu,která asi mají svoje opodstatnění,ale mě moc nebavily.Naštěstí to tvůrci dokázali vyrovnat dialogy v rámci předválečných politických čachrů...v jádru tedy dobrý film,ale díky svojí nevyrovnanost jen lehce nad průměrem...60% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se ve filmu objevovala až moc často retrospektiva, která mě dost často zmátla a párkrát jsem se ani nemohla vyznat. Abych byla upřímná, co kina jsem šla pouze ze zvědavosti, proč to vyhrálo tolik Českých lvů a také proto, že je to životopisný film a tyhle typy filmů mám ráda, jinak jsem o Janu Masarykovi nevěděla vůbec nic, opravdu nic, ani jsme nevěděla že TGM měl nějakého syna. Na jednu stranu se mi film líbil, hlavně herecké výkony Rodena a Kaisera, ceny jsou tady opravdu zasloužené, ale na druhou stranu jsem byla trochu zklamaná. Je to česko-slovenský film, ve kterém se mluví v 95% pouze anglicky. Možná to někomu přijde jako úplně nesmyslná a zbytečná výtka, ale mě to prostě trochu vadilo. Také mě mrzel konec, že si režisér více nepohrál se závěrečnou scénou (například s Masarykovou smrtí), která by se dala vymyslet zajímavě a záhadně. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

"Natočil jsem tento film proto, aby Češi byli více hrdí na to, že jsou Češi." To je nepřímá citace pana režiséra Ševčíka, který tento svůj názor sdělil v jednom médiu. Ehm... takže si to rozeberme... Karel Roden ala Jan Masaryk je hrdým Čechem, který kráčí ve stínu svého otce, který tuto republiku založil. Tento fakt Jan celkem dobře nese, ale jen pokud si šňupne trochu více koksu či jiné drogy. Tatík je ale mrtev, což není dobré. Čechy si přeje sebrat Hitler, což je nemilé a nejlepším kamarádem Jana je nyní Eduard Beneš, což ve výsledku nemusí být vždy ku prospěchu. Politická situace se zhoršuje, drama stoupá, psychika Masaryka se hroutí (opravdu se celý život bál, že se jako jiní členové rodiny zblázní) a vše směřuje k Mnichovské dohodě, konci První republiky, počátku nacistické okupace při vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava a Druhé světové válce. Vau.... už cítíte tu hrdost Češi?! Masaryk není filmem, který má vyvolávat národní hrdost. Snaží se o ní skrze fakt, že jsme stáli osamoceni proti jiným velmocem a s hlavou vzhůru bez výstřelu předali vlastní zem nepříteli (což lidsky bylo nejlepší řešení, národně nejhorší), což onu hrdost ani tak nevyvolá, spíše davové (České) znechucení nad tehdejší politikou Anglie a Francie. Celý příběh táhne Rodenovo herectví. Vrchol pak představuje pár scén Masaryka s Benešem, které mají takový náboj, že jsem to dlouho u českého filmu neviděl (Kaiser též exceluje!!!). Nutno podotknout, že k historickým postavám děj přistupuje maximálně věrohodně. Ovšem samotná historická fakta si kolikrát různě upravuje k obrazu svému. A proto samotný příběh funguje, jak na rovině historické, tak i té historie oproštěné. Velký palec nahoru a pátou hvězdu neudělím jen proto, že těch pětihvězdičkových momentů ala Masaryk a Beneš tolik nebylo. Ale i přesto.... České lvy mu přeji! 80% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

V jednom víkendu dva filmy s válečnou tématikou je až dost.Tohle ale nebyla slaďárna jako Úkryt v zoo,ale spíš sonda do doby před válkou spjatou s postavouJ.Masaryka.Výborně zahraný,ale zábava to nijak obří neni,povinnost se na to podívat splněna.Z okolností tehdejší doby,a ze srovnání s dobou současnou se mi chce blít.50%. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ve vlastním zájmu jsem si před cestou do kina o filmu nic nezjišťoval a dobře jsem udělal. Dočkal jsem se tak překvapení, že film není vlastně tak moc o Masarykovi, ale spíš poměrně hlubokou sondou do doby (před i po)mnichovské a pravděpodobně se jedná o vůbec nejlepší zpracování tohoto období, které mě donutilo znovu a znovu nad celou problematikou dosti přemýšlet. Velkým pozitivem je autenticita filmu díky dialogům v angličtině a francouzštině a samozřejmě i herecké výkony. Problém jsem měl trochu jen s vyzněním filmu, který dal postavě Jana Masaryka dost jiný ráz, než který o něm zejména vzhledem k době poválečné mám (celá tragika na konci vymizí a krátká zmínka v titulcích s tím moc neudělá). Z tohoto důvodu bych VELMI ocenil pokračování se stejným obsazením, jen Jiří Vyorálek by se z Henleina mohl vrátit zpět ke Gottwaldovi. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jo, když probíhala mobilizace českých vojsk proti náckům, hrnuly se mi slzy do očí. Bohužel to je ale jediný zajímavý moment z celého filmu a jinak se příběh zaobírá sice zajímavými reáliemi, ale natočenými tak nezajímavě, že to logicky srazilo hodnocení o kus níž, než to nakonec muselo být. 65% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o natáčení filmu Masaryk dozvěděl, měl jsem docela obavy. Trochu jsem se bál, jak bude látka zpracována. Ale čím dál tím víc jsem ho sledoval, tím více mi docházelo, že to vlastně není film o Janu Masarykovi, jako spíš o Mnichovu. Líbili se mi herecké výkony, ke kterým jsem byl také z počátku skeptický, bál jsem se hereckého obsazení. Ale to všechno se naštěstí zpravilo během filmu. Už chápu, proč byl tak oceněn na lvech. Výborně zpracovaná osobnost syna našeho prvního prezidenta rozhodně byla lepší, než Anthropoid. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama