Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

campix 

všechny recenze uživatele

Julius Ševčík je mým oblíbencem. Jeden z nejzajímavějších českých tvůrců, který po tvoří kvalitní filmy schopné mezinárodního srovnání předem po technické stránce. Byl jsem proto velmi rád, že se ujal dobového dramatu o životě Jana Masaryka. Film, který na tuzemské scéně vyčnívá téměř po všech stránkách, ale pro zahraničního diváka bude lehce neuchopitelný, jelikož příliš neuvádí do historického rámce. Technická stránka je na výborné úrovni. Herecky je také vše naprosto v pořádku. Především Roden a Kaiser vyloženě září. Za mě mírné mínus za příliš časté přeskakování dvou časových linií od sebe vzdálených několik měsíců. Celkově hodně povedený film i v mezinárodním srovnání. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Chvalim namet, zajimavy. Treba po Lide Baarove dlouho ocekavajici historicky film, ktery me opet nepresvedcil. Nejak tem ceskym historickym filmum nejsem v posledni dobe schopen verit. Verit, myslim tim, jakoby modernim zpracovanim, ktere je zbytecne, stejne jako treba 2-3 sekundovy digitalni zaber do vrtule letadla. To pomuze cemu jako? Herecke vykony nevyrazne, film bez atmosfery, takove nijake... Tri hvezdicky hlavne za onen namet a o Ceskych lvech si myslim sve... Uz se na to divat nebudu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je dosť zmätočný. Scény sa striedajú tam a späť v čase, kde vidíme kultúrne konflikty, diskontinuity, bezcenné stretnutia. Voľba jazykov, hovorených verzus titulky, je nešťastná. Herci mali zvláštne akcenty. 1/10 ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Když jsem četl první avízo filmu či viděl první trailer, obával jsem se, že půjde z velké části o laciný bulvár. Tyto obavy se naštěstí nenaplnily; scény zobrazujících Masarykův prostopášný život tu mají své místo a není jich přehršel. Film na mě působil na české poměry až nezvykle vyzrále - hutná atmosféra historického dramatu ve mně vyvolávala podobné pocity jako třeba při sledování loňského Mostu špionů, nebo o něco starší minisérie V síti CIA. Dost tomu pomohla i úžasná dobová výprava, včetně maskování herců (chvílemi byl jak Roden, tak Kaiser k nepoznání). Na druhou stranu musím dodat, že mi k dokonalosti chybělo cosi blíže nespecifikovatelného - 4,5* v tomto případě zaokrouhluji nahoru. Pozn.: Snad to bylo umocněno geniem loci krásného historického sálu Lucerny, ale poprvé jsem zažil situaci, kdy se po skončení filmu ozval aplaus (předpremiéra). ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Masaryk a Roden ... Roden a Masaryk. Super !!!! Som rád, že som tento film videl. Všetko ostatné dobre napísal POMO. ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Chybělo opravdu málo, ale to nejdůležitější, aby byl Masaryk stoprocentně skvělým filmem - a totiž aby to nebyla už dvousetpadesátá přepálená a patetická slátanina o tom, jak nám Mnichovská dohoda vykastrovala koule a jak jsme zase byli v prdeli a vlastně si za to vůbec nemohli. Zcela neobjektivně srážím hodnocení prostě proto, že film má silnou ústřední osobnost, unikátní vizuální styl a potenciál hraničící s filmem o vzniku vesmíru, ale zase jednou je to kokotina určená k nářku a dává nulový prostor k nějakému zamyšlení. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Akční thriller o Janu Masarykovi... K obsahu se už vyjádřili historici a to ne zrovna lichotivě... Ale co, historická fakta nudí... 😢 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film má atmosféru, je řemeslně dobře udělaný. Po té mediální masáži jsem na něj vůbec neměl chuť. Ukázalo se, že novináři viděli úplně jiný film než já, díky Bohu. Velmi slušná hudba, Roden výtečný, Kaiser taky. Pátou hvězdičku přidávám za odvahu podívat se na Masaryka jinak než je u nás v módě. 80% ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaná malá část života Jana Masaryka. O hodnocení jsem hodně přemýšlel. Kupodivu to nebylo špatné. V každém případě velmi dobře natočené, vizuálně také, ale hlavně plus za Rodena i Kaisera. Ale ten příběh a scénář docela pokulhává. Film bez atmosfery, takove nijake... Těžko říct čím to bylo, protože i po řemeslné stránce nevypadá film vůbec špatně. Pro neznalého dějin nepochopitelný film. Roden si toho Lva zasloužil, ale 12 kousků to je prostě nevídaně moc. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Předem říkám, že jsem na ten film šel docela s obavami a to hlavně kvůli některým scénám v prvním traileru (Masaryk souložící či šňupající kokain). O filmu se i psalo, že důraz bude primárně kladen na jeho soukromý život. Což si po vzhlédnutí zas tak úplně nemyslím. Samozřejmě, že tam všechny tyto zmíněné scény jsou a celý film je orámován oním patrně fiktivním pobytem Masaryka v "blázinci" (minimálně nemohl trvat tak dlouho jako ve filmu, když podle nedávno vydané historiografické knihy o Janu Masarykovi se dotyčný už po okupaci Československa v březnu 1939 přesunul do Londýna). Zasazování značně fiktivních a spekulativních momentů do filmů o reálných postavách nemám obecně moc rád. A i zde mi některé scény nesedly (třeba tu, jak se dobíjí do skříňky s kokainem a jak pak leží připoutaný na lůžku jako skutečný blázen). Ale třeba to závěrečné vyznění, kdy je, zdá se, pro Masaryka jeho budoucí angažmá v exilové vládě vlastně jakousi osobní psychiatrickou terapií, dává tomuto pojetí jakousi logiku. Že byl Masaryk do jisté míry psychicky labilní člověk určitě zpochybnit nelze, a je otázkou, zda by vůbec mohl dále žít bez jakékoliv veřejného angažmá. Takže ve finále film v tomto směru zas tak úplně mimo není. Nicméně pro mě osobně stejně tento film není primárně o Masarykových psychických problémem. Především to beru jako velmi zdařilé natočenou výpověď o dramatických momentech spojených s Mnichovem 1938. Sice už tu máme Sedláčkovo České století, ale třeba v tomto srovnání pro mě Masaryk vychází o třídu výš. Hlavně svým filmovým jazykem s řadou pěkných filmových záběrů a svoji celkovou výpravností. Z hereckého hlediska pak musím samozřejmě vyzdvihnout Karla Rodena, který postavu Jana Masaryka ztvárňuje velmi věrohodně. Rozhodně rovnocenným partnerem (co do hereckého projevu byť na výrazně menší ploše) mu je rovněž excelentní Oldřich Kaiser v roli Edvarda Beneše. Zvláště jejich poslední společný dialog u moře je naprostá špička. Samozřejmě filmu i pomáhá to, že zde všechny postavy mluví svým mateřským jazykem (možná až polovička dialogů je tak v angličtině) a jen doufám, že až film půjde jednou do televize, že nebude mít někdo snahu ho dabovat, protože to by pak totálně zazdil. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Melancholicky laděný snímek z našeho historického, hodně smutného období. Kolem Masaryka se léta mlžilo a dodnes se jen spekuluje. Byl to velký vlastenec a nedokázal se vyrovnat se zradou, která na nas byla spáchaná. Hodně konverzační, hodně psychologický. Roden jako vždy excelentní. Pěkně natočená náladovka, pomalé tempo, záběry na moře a opuštěné pláže perfektně vystihují Masarykovo rozpoložení. Určitě stoji tento film za shlédnutí. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Český historický film, který vypadá opravdu „filmově“. Řemeslo je na vysoké úrovni, hezky se na to kouká. Otázkou možná je jestli by nebylo lepší natočit film přímo o Mnichovské dohodě, a nezaměřovat se jen na Masaryka samotného. Neříkám, že to nebylo zajímavé, ale s podobným vizuálem a tvůrčí šikovností bych si takový film taky nechal líbit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem si pro sebe zařadila do kategorie jednou stačilo. K jeho shlédnutí mě přiměl zájem zjistit, jestli je pravdou, že v něm podávají skvělé herecké výkony Karel Roden a Oldřich Kaiser, protože žiji v přesvědčení, že všichni naši dobří herci již vymřeli. Ten Oldřich mne zaujal, ale Roden v hlavní roli se mi nelíbil, ale nesouviselo to s jeho hereckým výkonem, spíš s jeho maskováním. Měl to hrát nějaký méně známý herec. Nebudu posuzovat obsah filmu, kdoví jak to s tím fetováním a nedoloženým pobytem na psychiatrii bylo. Spíš mne zaujalo, že byl hlavní hrdina vykreslen jako bojovník, který chtěl aby se národ postavil proti Hitlerovi za republiku. V této souvislosti mi připadá Benešův postoj, který jsem v mládí považovala za zbabělý, jako docela racionální. Pokud bychom bojovali, asi bych tady já a možná i celá poválečná generace nebyla, protože by nás němci zmasakrovali. Je smutné, že dějiny lze vykládat různě, podle toho, jak se to vládnoucí politické garnituře hodí. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na Masarykovi je nejlepší Masaryk v podobě Rodena, kterému nevadí ukázat světu svou odvrácenou tvář obsahující zejména prostopášné ženštiny, opiáty a velkohubost. Já vám ani nevím, zdali z filmu Masaryk vyplouvá jako výborný diplomat nebo jako tlačenka svého otce. A jelikož preferuji tlačenku s cibulí a octem, tak mám jasno. Na českou produkci definitivní nadprůměr. 74 % ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Film je natočený opravdu dobře. Cením si na něm i toho, jak vylíčil situaci kolem Beneše, Masaryka, Sudet, Mnichova... Škoda jen, že je na začátku věta: "Natočeno podle skutečných událostí." Pokud by tam stálo třeba jen: "Inspirováno skutečnými událostmi." zvažoval bych plný počet... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

z některých scén mi naskakovala husí kůže,z té historické situace,z té bezmoci....že některé věci nebyly tak,jak byly natočené,to mi dojem nekazilo ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama