Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Beneše se drž!“ O Janovi Masarykovi som toho veľa nevedel a v podstate o ňom veľa neviem ani po dopozeraní filmu. A kto nemá zmapovanú históriu, bude sa miestami strácať i v samotnom deji. Mne osobne dosť pekážalo, že sme sa z osobného života Masaryka nedozvedeli nič a scenár sa sústredil iba na politiku. Trochu zmätočne pôsobí aj „skákanie“ z liečebne k jednotlivým historickým udalostiam a následne späť do liečebne. Svojich divákov si to určite nájde, ale mne osobne to nesadlo, i napriek veľmi dobrej technickej stránke a kvalitným hereckým výkonom. 40 % ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Když se šlo do politiky, tak to bylo zajímavé, ale film spíše pitval Jeníkovu duši. Byl to takový výbušnější divočák a Beneš byl jeho protipól. Věnovalo se to jeho anglickému angažmá, přitom poválečný vývoj byl minimálně stejně zajímavý a jeho smrt by vydala na samostatný film. Jinak mi to hodně připomínalo České století, které je celkově vzato lepší, než tento snímek. Oldřich Kaiser byl výborný. Samozřejmě se znázornila historická dilemata a spojenecká zrada. Ta by se jim měla často připomínat. 62%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy bývajú dlhé, hlavne keď majú obsiahnuť veľké dejinné udalosti aj súkromný život. Tento až taký dlhý nie je, ale aj tak sa mi v ňom zdalo niečo naviac. Vadili mi sedenia u psychiatra, hoci to hlavné sa odohráva v nich ako retrospektívne rozprávanie. Zvyšný čas sa rozdelil na politiku a Masarykove ženy, kokaín sa šňupe ako v nejakej gangsterke, ženy sú krásne a zaujímavé, márny boj za svoj štát je zobrazený dobre... Ale stále sú to len lepšie tri hviezdy. Filmovému zážitku tiež neprospel málo zrozumiteľný hlas hlavnej postavy, pričom s vedľajšími problém väčšinou nebol. Celkom nerozumiem, ako je to možné, že pri stave dnešnej filmárskej techniky znie hlas ako z éry prvých zvukových filmov. –––– Zlu je totiž třeba se bránit včas. Nedovolit mu vyrůst. Nečekat, až bude příliš pozdě. –––– Jestli obětování jedné malé země můże zachránit evropský mír, proběhne to bez boje. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Akú má súvislosť masaryk s nežnou revolúciou? Žiadnu, keďže sa jej ani nedožil. ale keď už je dnes tento sviatok a netflix ponúka tento film, musel som. Neskutočne prekážali tituly cez dabing, to som ich mal vypnuté a skúsil ich stále vypnúť, no netflix ma asi nejakú chybu. Až po cca pol hodine titulky nadobro zmizli. Natočené to ale bolo pomerne dobre, na české pomery. Ale neupútal ma dej ani herecké výkony hlavného protagonistu. Možno ak by to nebola životopisná dráma. 2* ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jak takový výcuc, zcela nekompletní, zpracováno jen velmi krátké období před válkou. I přes tuto „velkou“ dobu zde postrádám silných momentů. Někdo psal o „světovosti“ tohoto snímku, tak určitě světový není, ruku na srdce, on světový nebyl ani Jan Masaryk, Mnichov atd. Bylo to důležité hlavně pro nás. Kamera špatná. Jinak řemeslně odvedená filmařina. S obligátně kvalitním Rodenem. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Psychologicky uspokojivý scenáristický oblúk kopíruje schému obľúbených historických filmov o „vstaní z popola“. Prijme hrdina svoje dejinné určenie napriek všetkým svojim chybám, pokleskom, slabostiam a nedôvere okolia? Zoberie na seba bremeno mýtu, ktorý potom všetci lačno hltáme? Musí, inak by nevznikol mýtus a nemali by sme sa čím kŕmiť. Zo všetkého najviac Masaryk pripomína český variant Kráľovej reči, ktorý bol tiež zasypaný oceneniami a všeobecne adorovaný. Masaryk získal historicky najvyšší počet Českých levov, dvanásť, Kráľova reč mala tiež dvanásť oscarových nominácií, hoci nakoniec získala „iba“ štyri. 59% ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tyjo, fakt to byl takovej ošklivej plešoun. Zpracovaný to bylo na naše poměry dost slušně, ale mělo to stejně takovej ten punc českýho komorního dramatu (rekvizity a mluvící hlavy). No, aspoň jsem se dozvěděl, že měl Tomáš Garrigue taky bratra. PS: V kině se netrhly dveře...třeba v Evaldu jsme na tom byli 3 včetně šatnářky. (75%) ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Od filmu, který doslova zbořil předávaní cen zdejších "Oscarů", jsem čekal daleko více než jen další plytké drama, které je téměř celé vymyšlené a s realitou má tak společné pouze na pozadí odehrávající se historické události a jméno Jana Masaryka. Neříkám, že se tvůrcům nedá upřít snaha, a chápu jejich improvizaci, aby vykreslili charakter hlavního hrdiny, ale proč proboha tak nezáživně a pomocí stylu vyprávění, který zamotá hlavu nejen zdejším divákům znalým souvislostí. Pro zahraničního diváka to musí být doslovné utrpení, aby se v tom guláši vyznal, a upřímně chápu ty spíše záporné ohlasy ze všemožných festivalů. Výsledek rozhodně neodpovídá slibované jízdě z prvních ukázek a je jedno, jestli se to tvůrci rozhodli natočit světověji, jelikož jediné čím je tento film takový, je to, že se v něm chvílemi mluví anglicky. Moje hodnocení 45%. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Masaryk se pokouší býti filmem světového formátu a nutno uznat, že po formální stránce se mu to daří slušně a hezky se na něj kouká. S obsahem je to již slabší a příběh je značně nevyrovnaný, často se točí v kruhu a snaží se o věci, které mu úplně nevychází. Velikou škodou je, že namísto aby se film věnoval Masarykově osobě a jeho démonům poctivě po celou dobu, zvrhne se snímek postupně v další meditaci nad Mnichovskou dohodou a stane se tak dalším, poměrně tradičním historickým filmem, který k mnohokrát omílanému tématu nepřispívá ničím novým. Ačkoliv se tvůrci snaží historickou událost prezentovat v kontextu Masarykových osobních trablí, příliš to nefunguje a historická linka tu osobní převažuje. Zaděláno tu bylo na mnohem víc a tvůrcům se tak film se slušnými ambicemi lehce rozpadl pod rukama. Na naše poměry jde o slušný snímek, což ale samo o sobě na vysokou kvalitu nestačí. ()

remy 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce nelze asi nic moc vytknout. Roden je jednoduše výbornej herec a tak velká osobnost jako je právě Jan Masaryk mu prostě sedla. Takže tady je český lev na místě a ano, bezesporu si ho zasloužil i Kaiser, byť by si zasloužil víc prostoru. A tím končí veškeré klady, které jsem našel. Držitel "12 OCENĚNÍ" mě ve všem ostatním skutečně zklamal. Samozřejmě se mi nechtělo věřit, že to bude tak legendární, jak akademici ukázali, ALE doufal jsem alespoň v nadprůměr....no a dostal jsem velké bídné cosi .... To, co mě zde nudilo jako blázen a málem mi přišlo zábavnější dívat se na sedačky vepředu, bylo to nejduležitější - DĚJ. Nikam nevedoucí, pro mainstreamového diváka místy nepřehledný a dost zdlouhavý. Až to budou dávat třeba v TV, tak se na to mrknu znova a třeba, třeba to bude lepší. Takže takhle za mě dopadl "nejlepší český film roku 2016" 3,5/10 ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Není to druh filmu, který nutně potřebuju vidět v kině. Takže jsem musel být trpělivý. Nu a čím déle jsem na free download čekal, tím více jsem se těšil. O to tvrdší pro mě byla úvodní desetimintuovka během níž jsem sledoval hudbu. Jsem starý konzervativec, který si hudbu raději poslechne, než aby se na ní díval. Naštěstí se podobné porno jako v Lalalandu nekonalo, takže mé zděšení z potenciálního jazzového karnevalu vystřídalo nadšení z precizního vykreslení doby. Zcela mimoděk opomenu oprávněné pochyby o tom, zda věta "Ty pořád jenom chlastáš." patří do 30. let minulého století. Ale budiž. Za mě tam kvalita byla. Ostatně, jak je to krásné, když exkurzi do Českého století vezme pod taktovku někdo jiný než upocené stupidní prase ve fleecové mikině... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hodně podobnej kousek jako Toman, hlavně teda tím, že se oba odehrávají ve skoro stejný době. Až na to, že tady hraje narozdíl od Tomana(Macháčka), pan herec. Jo, Roden je bezesporu jeden z nej českých herců, kterej se na tuhle roli hodil výborně. Vůbec bych netušil, že si takle dávali koks do trumpet i za první republiky, tohle nás prostě v dějáku nikdo neučil a moc jinejch filmů z týhle doby a takle otevřenejch není... O nás bez nás, jedna z největších podlostí, co se nám kdy přihodili. Líbilo se mi, že je to tady parádně vysvětleno, že ani ti "spojenci" neměli takový koule na to, postavit se Áďoj a jeho německu. Za mě trochu škoda, že film končí se začátkem 2.světový, páč to vypadá, že tenhle pan Masaryk měl hodně pestrej život až do doby, kdy ho STB schodilo z okna (o čem vůbec nepochybuju). Až se tak za 100 let otevřou složky tědlech komančů, tak to tam bude černý na bílým. Jak já je nenávidím! ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film má v sebe podobnú auru a nádych ako napr. ,,Anthropoid,, . Miljem filmy, ktoré ukazujú históriu u ktorých sme ako čechoslováci hrdí. Masaryk bol evidentne složitá osobnosť, ale film kvality ukazuje predovšetkým výpravou, hercami a formou, ktorá ho (ako človeka) nemoralizuje. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tak do poloviny filmu se mi to líbilo. Ne že by mě to nějak extra bavilo, ale mělo to světový parametry- lokace, kostýmy, rekvizity... Pak se příběh vydal směrem "duševní stav Jana Masaryka závisí jen a pouze na samostatnosti Československa" a celý to šlo do kopru. Kecalo se a kecalo, že z toho hráblo i rejžovi, kterej pak nastříhá do rozhovoru prezidenta s ministrem patnáctkrát záběr na zpěněnou vodu. Člověk měl přitom málem oprávněný pocit, že je ten počínající příliv tím nejdramatičtějším momentem za poslední hodinu. Až tak to bylo strnulý. Akademici plesali, já jsem už ke konci vážně celkem trpěl. A vlastně i litoval, že tady z Jana Masaryka nakonec udělali homo politicuse, byť mu předtím lepili desítky minut na ksicht lidskou tvář. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Poměrně nedávno jsem viděl Nejtemnější hodinu a Dunkerk, tedy všechno filmy z počátku druhé světové války. A byl to právě Masaryk, který na mě zapůsobil nejvíce. Proč? Řemeslně dobrá filmařina, výtečné herecké výkony (Roden a Kaiser zastínili zbytek převážně zahraničního obsazení) a především silné téma Mnichovské dohody. A právě závěr, kdy se Mnichovská dohoda dostává do centra vyprávění, byl pro mě nejsilnější. Sám pro sebe jsem si nesčetněkrát představoval, jak by to vypadlo, kdybychom bojovali. Pravděpodobně by nám zůstala hrdost a pravděpodobně bychom ztratili jako národ možná i miliony životů. I kdyby nám pomohli Jugoslávci a třeba i Poláci, tak bez "spojenců" (tohle slovo pro mě bude mít vždy trpkou příchuť) bychom se asi v té době neuvěřitelné německé síle neubránili. Nicméně dnes už jsou to jen spekulace a my si o tom můžeme jen tak popřemýšlet. Pro mě jako "Čechoslováka" to byly silné čtyři hvězdy. Ještě poznámka na závěr: to, co udělali producenti Masaryka na Českých lvech byla ubohá vypočítavost a nesouhlasím s tím, nicméně do celkového hodnocení filmu by se to promítnout nemělo a proto nechávám čtyři hvězdy. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Nezáživné až běda. A Roden se hodí mnohem víc do role starého pána, než syna Jana. Jinak nuda a chlad - nezaujalo vůbec ničím. I ta Renčova Bárová byla mnohem koukatelnější. ()

barlow 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal úplně bezproblémově pět hvězd, ale to bych musel odevzdat diplom... Historikovo srdce pláče nad tím, co si scenáristické berličky musely přidat. Na druhou stranu úžasný český film, který bohužel v rámci světové distribuce padne v šeď. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Nemám čo vytknúť V českých médiách som zachytil aj titulky typu: "Takový film si Jan Masaryk nezasloužil". A áno, dnes sú vďaka bulváru politici konfrontovaní s tým, či niekedy fajčili marihuanu, koľko mali za život sexuálnych partneriek a pod.. A osobnostiach z (trebárs aj nedávnej) histórie také pikantnosti nevieme a preto si ich zbožšťujeme. Preto ja len vítam, ak niekto velikánom z minulosti dá ľudskú tvár hoc aj prostredníctvom životopisným filmom a gratulujem českej produkcii, že sa k otmu odvážila. Nechcem si predstaviť, ako pateticky by Slováci poňali film napr. o Štefánikovi. Preto aj "Masaryk" je z pohľadu životopisného filmu veľmi vydarený. Niektorí tvorcom vyčítali, že sa film nevenuje širšiemu obdobiu z Masarykovho života, chýba posledných 8-9 rokov jeho života a najmä jeho kontroverzná smrť z roku 1948. Aj toto tvorcom kvitujem, že sa nevydali do neistých vôd, keď dodnes nevieme, či Masarykova smrť bola vražda, samovražda alebo nehoda. Vyobraziť niečo tak neisté vo filme by hraničilo s konšpirovaním. Film bol výborný aj po remeslnej stránke a keďže väčšina metráže je v angličtine, pôsobí naozaj hollywoodskym dojmom. Herecký výkon Karla Rodena netreba ani spomínať, štandardne vynikajúci. P.S. Čudujem sa ale Emílii Vášáryovej, že zobrala tých pár štekov. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek jsem si nemohl nechat ujít a vyrazil do bijáku. A musím uznat že se jedná o dechberoucí podívanou která nás přivádí do minulosti naší vlasti. Skvělá kamera a dialogy jsou bez debat. Husinu jsem měl při záběrech z podpisu mnichovské dohody ale co stojí na pověstném stupínku je výkon Karla Rodena. Smekám před jeho charismem a angličtinou. Dialogy dával lehce od pasu a Masaryka sem v něm viděl od prvních minut. Klobouk dole. Máme herce světové kvality. ()

Retik 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Karel Roden zahrál postavu Jana Masaryka dobře, nezahrál ji tak, aby se do ní divák dokázal vžít. Možná, že je chyba na straně scénáře, těžko říct. Ševčík se zřejmě nedokázal rozhodnout, jestli pojmout představení Masaryka jako standardní řemeslnou práci, a nebo tomu dát lehce artový nádech v podobě halucinogenních jízd Jeníka. Celý film se proto pohybuje jako na houpačce mezi těmito dvěma modely, z nichž ani jeden nemá dostatek prostoru na to, aby dokázal prohloubit váš vztah k hlavní postavě. Kamera, hudba a výprava působí celkem dobře, ale dvě hodiny dialogů, z nichž některé působí jen jako vata nedělají dobrotu. 6/10 ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama