Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Recenze (1 072)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Noah Visits ,2. What Are You Asking Me? ,3. The Bad Color ,4. Those We Don't Speak Of ,5. Will You Help Me? ,6. I Cannot See His Color ,7. Rituals ,8. The Gravel Road ,9. Race To Resting Rock ,10. The Forbidden Line ,11. The Vote ,12. It Is Not Real ,13. The Shed Not To Be Used, ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekaně nakonec slušná mysteriózní a thrillerovská podívaná. Mám rád filmy o uzavřené komunitě lidí, kteří se obávají vedlejšího světa, kdo tam je, co tam je, co chce ??!! Slušná režie a parádní herecký ansámbl zážitek jen umocňuje, ale konec skončí podobně jako seriál Ztraceni se spoustou nezodpovězených otázek, což mě naštvalo, tudiž srážím jednu hvězdu. 70% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan je mistr point..díky kterým jsou jeho filmy zajímavé.. ale proboha, co ta nálepka horor? to že se tam občas mihne červený plášť s přezdívkou "Ti co se o nich nemluví" se mám jako začít bát??.. Vesnice rozhodně není špatný film, i když první polovina filmu o tom nenasvědčuje.. proto děkuji za druhou část, přesvědčivý výkon Bryce Dallas Howard, výtečnou hudbu a zdařilou pointu :-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

S každým dalším zhlédnutím fantastičtější zážitek z míst, kam pronikne málokdo, ale kdo jednou přijde, těžko najde skrz lesy cestu zpět. A ani ji možná nebude hledat. Shyamalan je mistr z jiného světa. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prvých 84% stopáže majstrovský,  mrazivý, desivý a fakt nepríjemný, zlovestný a strašidelný folk horror o zopár desiatkach na smrť vyplašených dedinčanov (starých, mladých, žien, mužov, detí) žijúcich v dedine uprostred hlbokých, ponurých, temných a pravdupovediac neveľmi pohostinných lesov, v ktorých odnepamäti blúdia prastaré legendy o desivých pôvodných obyvateľoch lesa. je lepšie s nimi vychádzať, vážiť si ich, uctievať ich a dávať im raz za čas obete, lebo ak sa to nespraví, "netvory" bez váhania ukážu svoju silu. Shyamalan Osadu režíruje ako z reťaze odtrhnutý satan a niektoré vizuálne zábery sú absolútne úchvatné. Takisto ku kastingu nemožno mať žiadne námietky. Režisér sa bravúrne hrá so zvukmi, náznakmi, tieňmi, nenápadnými pohnutiami vetvičky vzadu v scéne, ktoré si divák spolu s hrdinami všimne príliš neskoro a tak nestihne postrehnúť, čo alebo kto to spôsobilo. Množstvo scén je fakt ukážkovo desivých (nôž, napadnutie v lese, nočný prepad osady). No a potom príde Veľké Finále, ktoré šokovanému divákovi utrhne dekel. Niekomu sa páčilo, niekomu nie, niekto bol znechutený a vravel o podraze, niekto bol nadšený. Poznáte to, koľko ľudí, toľko chutí. osobne ma záverečná pointa fascinovala. Kino Považan NMnV 2004 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem film videl poprve, tak jsem si rek, ze sice Shyamalan ma lepsi kousky, ale presto nechapu, proc ma film tak nizke hodnoceni. Tudiz jsem si ho ted rad pustil znovu. Jenze problem, ted mi to prislo jako desna blbost. Prvni zhruba hodinu se Shyamalan nemuze rozhodnout, co za film vlasne toci, jesli horor nebo drama a nebo snad komedii, takze je to takova splacanina, kde se nic moc nedeje a casto film nudi. Navic Shyamalanovo rezie je mirne receno nejista. A aby to nebylo malo, ani kamera za moc nestoji a herci taky nijak skvele nehrajou. A navic cela vesnice vypada jak ze serialu Dr. Quinnova. Nicmene v momente, kdy Bryce vyrazi do lesa, zacne se konecne neco dit, ale zaroven s prozrazenim tajemstvi priser (mimochodem desne smesnejch) film ztraci i tu malou spetku napinavosti a tajemnosti. A zaverecna pointa je desna kokotina. Takze jedinej klad filmu je, ze se zviditelnila Bryce Dallas Howard a slusna hudba, ktere je ale desne malo. Tohle Shyamalan fakt nezvlad a film se mu rozpliz v nevyvazenou pohadku. Nejhorsi Nightuv film. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Shyamalan je vpodstate chudak, divaci jej tlaci k dalsim a dalsim pointam a on podlehava. Village je z velke casti nadherne natoceny atmosfericky film, jehoz pomale tempo a zamerne nevyrazne postavy nemusi kazdemu vyhovovat. Rozuzleni je zbytecne, ale opravdu vyraznym nedostatkem je Adrien Brody, protoze to co predvadi je opravdu sila. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Vesnice se v mnoha ohledech liší od předchozí Shyamalanovy tvorby. Řekl bych, že ta nejzásadnější změna je v postavách, které žijí v uzavřené komunitě, kde platí jasná pravidla. Konkrétní odlišnost je v motivaci. Tentokrát je to láska, která určuje jejich chování. V předchozích filmech se ta pravidla, podle nichž žít, snažili hrdinové najít, kdežto tady se je alespoň podvědomě snaží rozebrat nebo přinejmenším změnit. Shyamalan v podstatě do jisté míry natočil opak toho, co točil dříve, což v jeho osobitém podání dává vznik velice zajímavému a hodně, opravdu hodně jinému filmu. Pokud si potrpíte na pointy, tak ty jsou tady v podstatě dvě. Každopádně druhá z nich je důvodem, proč Vesnici považuju za nejsmutnější (v tom dobrém slova smyslu) Shyamalanův film. Vyzdvihovat Howardovu hudbu je nošení sov do Atén, ale neodpustím si to, protože dokonale vystihuje feeling filmu. Pokud se vám zdá, že feeling soundtracku je jiný než feeling traileru, nedivte se. Trailer lže a to je tak jediné, co můžu mít tvůrcům za zlé. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Nudu bych v něm neviděl, snad jen postrádá nějaký větší spád a snaží se od počátku budovat atmosféru, která na někoho zapůsobí, někoho jak se zdá znudí. Herecké výkony nemají chybu, zvláště je zajímavá Bryce Dallas Howard v roli slepé dívky. Hvězdné tváře jako Adrien Brody, Joaquin Phoenix, nebo Sigourney Weaver se nijak příliš neprosadí, ale spíše jen sympaticky zapadají. Pointa celého snímku je možná mírně neuvěřitelná, ale ve výsledku nijak nezklame, což je úspěch vzhledem k tomu, jaká očekávání ke konečnému rozuzlení celého tajemného příběhu si divák klade. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Drogy jsou špatný ....ano? I když někdy uměj pomoct umělcum .....ano ? Tenhle film je typickým příkladem proč jsou drogy špatný .....ano? Neviem čo Shaymalan fetoval keď robil tento film, ale musel byť parádne mimo. Teda nie až tak ako keď Kubal kreslil Pufa a Mufa (neviem prečo sa toto veľdielo v CSFD nevyskytuje) ale určite sa snažil zahnať tvorčiu krízu v nejakej loveckej chatke, kde boli minimálne dva vypchaté diviaky pod červeným plátnom. Čo je na filme špatné ..... ano? Predovšetkým to že ho predávali ako niečo čo nie je. Preto lebo značka "from director M.N. Shyamalan" ktorú osobne od Vyvoleného nemusím, obsahuje v sebe apriórne šokujúcu pointu. No a šokovať za každú cenu sa nevypláca. Z hercov vyčnieva akurát Bryce D. Howard a Adrien Brody (však aj mali najzaujímavejšie úlohy), Phoenix ma tentokrát sklamal na celej čiare ( i keď to bude skôr chyba scenára ako herca). Tempo, ako vždy u Shyamalana je pekelne pomalé a nedynamické. Kamera, ktorá bola jedným z mála čo mám u MNS rád úplne desná. Myslím, že je načase priznať , že Shyamalan je "len" talentovaný a nie geniálny. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Strhující slečna Howardová v roli slepé Ivy. Napětí, kamera, smyčce, barvy, filozofie, zamyšlení nad různými podobami zla. Místy reminiscence filmů Znamení (atmosféra strachu z neznámých tvorů kolem dokola obydlí), Čekej do tmy (slepá dívka bojuje se silnějším útočníkem), série Harryho Pottera (zlo v podobě Toho, o kterém se nemluví). Červená jako barva zla, barva nebezpečí, barva krve. Zlu v nás se však nevyhneme, ani když se zabarikádujeme v lesích. Zlo je v nás a v nás ho musíme vymýtit. Opět nádherný film mého oblíbeného režiséra Shyamalana. Trailer: http://www.csfd.cz/film/134055-vesnice-village-the/videa/# ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Open your eyes, open your mind... přesně tak, a osobně dodávám provařené open your heart. Jen s očima široce nezavřenýma uvidíte podzimní krásu kraje, kde se zastavil čas, jen s myslí odklopenou si budete vědomi nástrah, které na lidi klade strach i jeho pravý opak, jímž není odvaha, ale náplň otevřeného srdce - láska. Shyamalan s láskou nečaruje se znuděností vesnické vědmy, na půl ucha naslouchající Andule, která nechce Pepíka, ale chce Honzu, který chce Máňu, ani s "all you needs is love" tvořitele romantických filmů, ale zachází s ní komplexněji než jakýkoli jiný současný filmař, kterého znám. A jako málokdo jiný umí dát tvář nočním běsům našeho dětství, ukázat zvířecí sílu nevinnosti a všespalující moc citu. Že to není horor? No, neřekla bych. Skutečná tvář lidských emocí je nejstrašlivější věc, jakou znám. Že to není horor v konvenčním smyslu? Opravdu byste vy všichni, kteří tvrdíte, že jste nepocítili ani záchvěv strachu, necítili srdce až někde v krku, kdybyste vyšli z kina do listopadové tmy a procházeli kolem krvavých bobulí a nevyzpytatelných trnů dřínu a neměli v náhle živé paměti bubáky, o kterých jste si mysleli, že byli poraženi a zapomenuti už před dávnými lety? Chlápek z Indie dokazuje, že poraženo a zapomenuto není nic, dokud je lidstvo lidstvem s pamětí na vlastní dětství, kdy kreslilo do map hic sun leones. V lesích lidské duše a v houštinách lidských citů se skrývají daleko děsivější věci než lvi a ten pán s iniciálami MNS to ví a nebojí se to použít. Šokující pointy? Zapomeňte na ně. Teprve s jejich znalostí se Shyamalanovy filmy stávají z výborných mimořádnými. Možná v případě Vesnice nastolují až příliš otázek a problémů, díky kterým zatím nedávám maximální hodnocení, ale není to náhodou jeden z rysů skutečně dobrého filmu? Tak zatím čtyři a půl, pane Shyamalane. Než zase vkročím do lesů a zjistím... "it's real, it's real..." ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zvláštní , kolika lidem se to nelíbilo. Hodně dlouho jsem se tak nebála , nenadskočila leknutím a nebyla velmi překvapená dějem. Hudba hodně dobrá , sugestivní , všichni herci vynikající , nádherná atmosféra. Dala bych i pět hvězdiček , ale pointa příběhu mě dost zklamala. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Thrillerová pohádka pro dospělé. Shyamalan je mistr atmosféry, jeho specifický způsob temného prostředí je umělecké a originální, ale jeho VESNICE nenabízí takovou tísnivost, napětí a výbornou výpravu jako SIGNS, nebo SIXTH SENSE. Shyamalana mám rád, točí skvělé filmy, vážím si VESNICE v kontextu Shyamalanovské sbírky, neužívám si ji jako divák. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Shy mě rozhodně nezklamal. Dostal jsem velkou porci strachu, s trošku upocenou pointou. Čest tomuto snímku dělají herecké výkony většiny herců, ale přestože se Bryce hodně snažila, tek jsem ji její handikap neuvěřil. Phoenix akorát potvrzuje svoje herecké nadání. Závěrečná scéna v lese jenom zatlouká poslední hřebíček do rakve, každému strašpytlovi, jako jsem já. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem vstupoval se silným záchvatem objektivity; prostě s pocitem a závazkem, že dnes Shyamalanovi nebudu ani křivdit ani nadržovat. Tento pocit se mně stále drží; jen s týdenním odstupem zjišťuji, že to v případě VESNICE není nijak lehké. Předně nic nenamítám proti obecnému rámci (tématu) filmu - láska, víra, pravda etc. Horší už to je s konkretizací tohoto tématu. Zasazení tématu do komunity, kterou nám Shyamalan představuje, sice rozjíždí další neméně zajímavé myšlenkové linie, ale současně tak samotný příběh v konečném důsledku trpí jakousi naivitou. Co musím pochválit na VESNICI je hudba (John Newton Howard) a kompozice určitých scén (horší už je to s momenty mezi těmito scénami). Co mně nemile překvapilo byly herecké výkony a práce se střihem. Shrnuto a podtrženo: Rozhodně zajímavé zamyšlení, jenž nebylo dotaženo k takové brilantnosti, na kterou Shyamalan určitě má. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ne Vesnici jsem se znovu podíval s více než ročním odstupem a musím svoje hodnocení opravit na maximum. Teprve se znalostí pointy si člověk Shyamalanův film pořádně užije, teprve teď chápe motivace jednotlivých postav, teprve teď skutečně prožívá jejich drama. Filmařsky mi přijde Vesnice ze všech režisérových filmů (od Šestého smyslu včetně) nejprostší, emocionálně však zdaleka nejsilnější a myšlenkově nejbohatší. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela slušný film s docela slušným (tak "šokujícím" až roztomilým) zvratem. Já jsem si ho i užil a možná lepší, že jsem onen zvrat znal předem... Kam se to hrabe na Šestý smysl nebo Vyvoleného, ale stále to ujde... 3/4 hvězdičky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Stylové! Tajuplné, poutavé, výborné... Zase jednou netradiční film, který má pointu, se skvělou hudbou a zvukem, dotvářejícími výborně emoce a atmosféru příběhu. Film pro vnímavé s fantazií. Film pro ty, o kterých se zas tak moc nemluví... ;-) ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nápad je výborný, pointa taky, jenže právě ta je tak špatně načasovaná, že tím film hodně ztrácí. Možná si nechte o Vesnici spíš vyprávět, protože z vyprávění budete mít pocit, že by mohlo jít o opravdu skvělý film. A tím Vesnice určitě být mohla. Takhle "jenom" dobrý. ()

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama