Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 072)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo mi odpoví, co je vesnice? Já si zkusím odpovědet. Horor to není a ani se jím nesnaží být. Komerční snaha ukázat temnou stranu vesnice byla dost silná, aby většina publika čekala tmu, krev, smrt a možná i nějaké to zajímavé vyústění plynoucí z překvapivého zvratu. Nekoná se tu žádná přehlídka krve a celkově červená barva se stává barvou zla. Proč? Symbolizuje snad krev tekoucí z ran lidí? Z jejich otevřených žil po jakémkoliv zásahu jiné osoby? Varování? Ano, zcela vážně. Symbolika tímto filmem prochází skrz na skrz. Co žlutá, do které jsou všichni oblečení? Co znamená žlutá barva? Barva, kterou svítí slunce, může znamenat naději, šanci a třeba i život. Jedna malá vesnička obklopená lesy. Lidé se bojí a žijí v míru pod vládou starších. Připomíná vám to indiány nebo někoho jiného? Já nejsem naštvaný za to, že film není hororem a bojíte se u něj maximálně prvních pár minut. Od takové třetiny filmu už hodně lidem bude jasné, že tu něco nehraje. Ideologie vyčlenění se mimo společnost a žít vlastním ideálním až utopickým stylem života je super představa, ale jak všichni víme, nikdy se nemůže splnit. Vždycky tu bude něco nebo někdo, kdo nám bude překážet. Všechny špatnosti světa tu jsou a my s nimi nic neuděláme. Můžeme bohužel pouze zavřít oči a nevšímat si jich a nebo ještě lépe od nich odejít. Odejít někam, kde nás nikdo nebude rušit. Nebude po nás střílet, nebude nás lynčovat ani vydírat. Všichni bychom mohli utéct do světa obklopeného stromy a zapamatovat si, že za stromy nás čeká jen to nejhorší a doufat, že zabráníme našim dětem poznat "Svět za stromy". Neobviňujte Vesnici, že je filmem symbolickým, i když symboly a dynamiku děje chvílemi nezvládá. Zkuste přijmout "poslání", které se nám snaží říct a věřte tomu, že aspoň slepý dokáže nevidět náš odporný a krutý svět. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Vesnice se v mnoha ohledech liší od předchozí Shyamalanovy tvorby. Řekl bych, že ta nejzásadnější změna je v postavách, které žijí v uzavřené komunitě, kde platí jasná pravidla. Konkrétní odlišnost je v motivaci. Tentokrát je to láska, která určuje jejich chování. V předchozích filmech se ta pravidla, podle nichž žít, snažili hrdinové najít, kdežto tady se je alespoň podvědomě snaží rozebrat nebo přinejmenším změnit. Shyamalan v podstatě do jisté míry natočil opak toho, co točil dříve, což v jeho osobitém podání dává vznik velice zajímavému a hodně, opravdu hodně jinému filmu. Pokud si potrpíte na pointy, tak ty jsou tady v podstatě dvě. Každopádně druhá z nich je důvodem, proč Vesnici považuju za nejsmutnější (v tom dobrém slova smyslu) Shyamalanův film. Vyzdvihovat Howardovu hudbu je nošení sov do Atén, ale neodpustím si to, protože dokonale vystihuje feeling filmu. Pokud se vám zdá, že feeling soundtracku je jiný než feeling traileru, nedivte se. Trailer lže a to je tak jediné, co můžu mít tvůrcům za zlé. ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Shyamalan se příliš nesnaží zbavit svého šokujícího filmařského mustru, třebaže posun od jeho předchozí tvorby tu vycítit můžeme. I ve Vesnici udržuje mysteriózní linku napětí, která je zde však jen zástěrkou pro něco hlubšího. Řemeslné kvality režisérovi upírat nejde. Suveréně si pohrává s divákovým nevědomím, rozehrává dramatický a jímavý příběh. S přibývající stopáží a počtem vykalkulovaných zvratů ovšem sráží rozehraný děj do kolen, čímž závěrečné oduševnělé poselství o prohnilosti civilizace vyznívá značně rozpačitě. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Shyamalane, ty už to nehul! Obrovské zklamání, nečekala jsem, že zrovna Shyamalan dokáže natočit tak velkou sračku, která bude nechtěně směšná, plná podivných hereckých výkonů a ještě podivnějších, nepo spíš pitomějších "point". Fuj, jediný klad, který stojí za zmínku, je kamera, ale to je dle mého trochu málo... neskutečná nuda! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ne Vesnici jsem se znovu podíval s více než ročním odstupem a musím svoje hodnocení opravit na maximum. Teprve se znalostí pointy si člověk Shyamalanův film pořádně užije, teprve teď chápe motivace jednotlivých postav, teprve teď skutečně prožívá jejich drama. Filmařsky mi přijde Vesnice ze všech režisérových filmů (od Šestého smyslu včetně) nejprostší, emocionálně však zdaleka nejsilnější a myšlenkově nejbohatší. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Pro natáčení byla postavena vesnice čítající přibližně dvacet budov. Nenatáčely se zde jen exteriéry, ale i veškeré interiéry, což štábu ztěžovalo práci, neboť se často jednalo o těsné prostory. Proto se některé stěny daly odsunout, což bývá obvyklé u kulis, postavených ve studiu. (Kroup4)
  • Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) během přípravy na život ve stylu 19. století vytvořil pro Bryce Dallas Howard dřevěnou vycházkovou hůl. Na rukojeť vyryl jméno hereččiny postavy - Ivy. (Morien)
  • Ve filmu je zmíněno, že přibližně po půl dne cesty od vesnice se nachází stezka, která vede k plotu. Půl dne cesty pěšky odpovídá přibližně 50–60 kilometrům, které Ivy Walker (Bryce Dallas Howard) zdolává s pauzami kvůli dešti a spánku přibližně den a půl. Zcela logicky se tedy vesnice musí nacházet přibližně uprostřed takového pozemku, aby izolace byla ze všech stran stejná. Celá rezervace by tudíž měla mít minimálně 7580 km², což odpovídá 1/10 rozloze ČR. Kdyby tedy Edward Walker (William Hurt) měl v plánu takto izolované místo vybudovat, stálo by jej to i s cenami pozemků v přepočtu nejméně 200 miliard korun, nepočítaje minimálně 20 strážních věží (které jsou podle strážného rozmístěné po 16 km) a dalších náklady. Se všemi fakty režisér M. Night Shyamalan evidentně počítal, protože z novinového článku lze zjistit, že Edward Walker byl (dolarový) miliardář. (LucasAbelle)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama