Reklama

Reklama

Kdesi uprostřed Covingtonských lesů leží zapadlá vesnice, jejíž hluboce věřící obyvatelé, nedotčeni moderní civilizací, žijí prostým životem. Jejich život ale není jednoduchý, v okolních lesích totiž žijí stvůry, které zabijí každého, kdo vnikne na jejich území. Vesničané v čele s radou starších z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary, oni se jim na oplátku zase nevtírají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt, slepá Ivy a psychicky narušený Noah. Jednoho dne před radu starších předstoupí Lucius a žádá o povolení opustit vesnici. Lucia trápí nedávná smrt chlapce z vesnice, který zemřel na následky nemoci. Věří, že kdyby měli ve vesnici potřebné léky, chlapec by přežil. Doufá, že stvůry vycítí jeho čisté úmysly a nechají ho projít a donést zásobu léků. Starší jeho žádost zamítnou. Svéhlavý Lucius však vkročí do zakázaného lesa. Reakce "těch, o kterých se nemluví", na sebe nenechá dlouho čekat! (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 072)

Marius 

všechny recenze uživatele

Drogy jsou špatný ....ano? I když někdy uměj pomoct umělcum .....ano ? Tenhle film je typickým příkladem proč jsou drogy špatný .....ano? Neviem čo Shaymalan fetoval keď robil tento film, ale musel byť parádne mimo. Teda nie až tak ako keď Kubal kreslil Pufa a Mufa (neviem prečo sa toto veľdielo v CSFD nevyskytuje) ale určite sa snažil zahnať tvorčiu krízu v nejakej loveckej chatke, kde boli minimálne dva vypchaté diviaky pod červeným plátnom. Čo je na filme špatné ..... ano? Predovšetkým to že ho predávali ako niečo čo nie je. Preto lebo značka "from director M.N. Shyamalan" ktorú osobne od Vyvoleného nemusím, obsahuje v sebe apriórne šokujúcu pointu. No a šokovať za každú cenu sa nevypláca. Z hercov vyčnieva akurát Bryce D. Howard a Adrien Brody (však aj mali najzaujímavejšie úlohy), Phoenix ma tentokrát sklamal na celej čiare ( i keď to bude skôr chyba scenára ako herca). Tempo, ako vždy u Shyamalana je pekelne pomalé a nedynamické. Kamera, ktorá bola jedným z mála čo mám u MNS rád úplne desná. Myslím, že je načase priznať , že Shyamalan je "len" talentovaný a nie geniálny. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Nudu bych v něm neviděl, snad jen postrádá nějaký větší spád a snaží se od počátku budovat atmosféru, která na někoho zapůsobí, někoho jak se zdá znudí. Herecké výkony nemají chybu, zvláště je zajímavá Bryce Dallas Howard v roli slepé dívky. Hvězdné tváře jako Adrien Brody, Joaquin Phoenix, nebo Sigourney Weaver se nijak příliš neprosadí, ale spíše jen sympaticky zapadají. Pointa celého snímku je možná mírně neuvěřitelná, ale ve výsledku nijak nezklame, což je úspěch vzhledem k tomu, jaká očekávání ke konečnému rozuzlení celého tajemného příběhu si divák klade. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ne Vesnici jsem se znovu podíval s více než ročním odstupem a musím svoje hodnocení opravit na maximum. Teprve se znalostí pointy si člověk Shyamalanův film pořádně užije, teprve teď chápe motivace jednotlivých postav, teprve teď skutečně prožívá jejich drama. Filmařsky mi přijde Vesnice ze všech režisérových filmů (od Šestého smyslu včetně) nejprostší, emocionálně však zdaleka nejsilnější a myšlenkově nejbohatší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekaně nakonec slušná mysteriózní a thrillerovská podívaná. Mám rád filmy o uzavřené komunitě lidí, kteří se obávají vedlejšího světa, kdo tam je, co tam je, co chce ??!! Slušná režie a parádní herecký ansámbl zážitek jen umocňuje, ale konec skončí podobně jako seriál Ztraceni se spoustou nezodpovězených otázek, což mě naštvalo, tudiž srážím jednu hvězdu. 70% ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po Šiestom zmysle, Vyvolenom a Znameniach je Osada doteraz Shyamalanovym najvýraznejším vykročením novým smerom (i keď určité náznaky bolo možno badať už predtým), pretože jeho najznámejší trademark - "šokujúca záverečná pointa" tu po prvýkrát nie je konečným výsledkom priebehu predchádzajúceho deja, ale "iba" prostriedkom (čo môže valnú väčšinu divákov sklamať a vyvolať aj pochybnosti o reálnosti jej uskutočnenia...). Prostriedkom metaforickým, slúžiaci režisérovi príbehom vyjadriť tú "druhú, hlbšiu a skutočnú" pointu resp. myšlienku filmu - skúmanie ľudských vlastností, citov a morálnej čistoty vedúcej miestami až ku kritike spoločnosti. Vo výsledku je film jedným veľkým zrkadlom - "oknom do duše" nastaveným, nám ľudom. Tento motív prechádza takmer celým filmom (napr. výtvarné riešenie všadeprítomného lesa sa postupne mení v závislosti na vnútornom stave hlavných postáv a hlavne režisérovo cameo svojím nasnímaním celú symboliku zrkadlenia iba posilňuje a prehlbuje). Pozornosť sa tentokrát sústreďuje na analýzu najsilnejšieho z ľudských citov - LÁSKU, ktorá je zároveň aj motorom všetkých udalostí. A práve Láska dodáva nielen záverečnej scéne silný katarzný moment, ale zároveň robí Osadu doteraz najdojímavejším Shyamalanovým filmom. P.S: Ak si chcete tento film čo najlepšie užiť, ignorujte trailer snažiaci sa Vás presvedčiť, že ide o ďalšiu typickú Shyamalanovku. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (30)

  • Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) během přípravy na život ve stylu 19. století vytvořil pro Bryce Dallas Howard dřevěnou vycházkovou hůl. Na rukojeť vyryl jméno hereččiny postavy - Ivy. (Morien)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. července 2004 v Brooklynu (New York, USA). (Varan)
  • Na oblečení postav byly použity pouze dobové materiály, jako len, vlna a bavlna. (Kroup4)

Související novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Vivat manga

Vivat manga

04.10.2006

Otevřete láhev saké, Hayao Miyazaki chystá další projekt! A když jeho filmy tvoří spolu s automobily a špičkovou elektronikou nejvýznamnější japonský vývozní artikl, nemůžeme se divit, že očekávání… (více)

Reklama

Reklama