Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Doktory hrál Hugh Laurie už před světoznámým Dr.Housem - v šestidílném britském sitcomu Čtyřicítka na krku je sice jenom obyčejným obvoďákem, zato má kompletní rodinu a k tomu krizi středního věku. Navíc právě zjišťuje, ža asi slyší myšlenky druhých. (oficiální text distributora)

Recenze (26)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V každé pětačtyřicetiminutové epizodě je materiál na velmi vtipný dvacetiminutový britcom. Škoda, že ten kvalitní materiál je utopen v balastu, který je v tom lepším případě průměrně nijaký a v tom horším rovnou vrcholně trapný kameňáckým způsobem (několika minutový do nekonečna omílaný running „joke“ ve druhé epizodě s hemeroidy a holandským doktorem budiž smutným důkazem). Naštěstí vše zachraňují herci a celkový dojem rovněž značně vylepšují dvě závěrečné epizody, tam to je přesně takové, jaké to mělo být od samého počátku - soustředěné na postavy, citově fungující i uvěřitelné a navíc milé, trefné i vtipné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fortysomething neni zadna ultimatni prdel, takze se rozhodne nebudete neustale valet smichy po zemi. Naopak s forama vcelku setri, ale kdyz uz nakej prijde, tak stoji vetsinou za to. I kdyz setri, zase aby si nekdo nemyslel, ze tu je jeden for na pul hodiny, to rozhodne ne, bavi to neustale. Serial ma sest dilu, coz je podle me tak akorat, hlavni linie tahnouci se vsema dilama je krize hlavniho hrdiny a v kazdym dilu se pak resi nejaka jina zapletka typu nevera, sraz kamosu atd. a tech 6 dilu je tak akorat, aby se fory nezacli opakovat. Vse ocekavane tahne Laurie, kterej je fakt uzasnej, jednak ma skvelej komedialni talent a zaroven to umi skvele zahrat + obcas prihodi i nejakej ten xicht a navic vetsinu dilu i sam reziroval. Ale ani ostatni nejsou spatny, me nejvic zaujal slizoun kolega doktor Capaldi. Takze sice znam daleko vtipnejsi britsky serialy, ale za skouknuti to rozhodne stoji. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Seriál, který nevsází na laviny vtipů a nepřetržité salvy smíchu, ale snaží se být co nejvíce uvěřitelný a lidský. Zmatený hrdina Hugha Laurieho si musí získat každého, velice slušně ale baví i Anna Chancellor, jejich tři seriálové děti a pochopitelně i mihnuvší se a nikdy neselhávající Stephen Fry. Čtyři a půl hvězdy dávám i za přístup autorů a rozumný počet dílů - šest hodinovek je tak akorát na to, aby nápady zůstaly svěží a nehrozilo jejich opakování. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

V době, kdy Laurie s Capaldim točili své role doktorů ve Fortysomething, asi jen stěží tušili, že mají před sebou další, ještě slavnější doktory, Hugh Laurie jako House a Peter Capaldi jako Doctor Who. Každopádně jak Slippery tak Pilfrey jsou neskutečná paka, k tomu si přičtěte ještě Bena "Sherlocka" Cumberbatche a máme tu hotový Dream Team. Fortysomething je seriál ze staré školy, prost jakéhokoliv přízemního nebo trapného humoru, naopak, tady se vsází na ironii, absurdnost a hlavně na ten nejsušší britský humor. Chtěl jsem hodnotit za čtyři hvězdy, ale Capaldiho "kung-fu style" mě přinutil jít do plných :-)) Už teď se na něj těším jako na dvanáctého Pána času, slizoun jeden :-) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

... a tak spolu všichni šťastně (soulo)žili až dosmrti. Přestože je Fortysomething v zásadě neskutečně přímočarou, upřímnou a (samo sebou) depresivní kronikou jedné velké krize středního věku. Z tohohle směru, i s vytrvalou podporou démonického Petera Capaldiho, každopádně na konto Fortysomething proudí jedině bonusové body. Bohužel zoufale nevytěžený humorný potenciál (potažmo velmi účelově vytahovaný sci-fi prvek alá Po čem ženy touží) u mě tenhle projekt naopak dlouho srážel a držel na pouhých třech hvězdičkách. Však ta vtipnost Fortysomething z nemalé části spočívala akorát v nadčasové paralele se sebevědomým Dr. Housem; a na tu vás upozorní vlastně už samotný "oficiální text distributora". Takže vesměs bída bídoucí no, škoda. Jakž takž to zachránila až povedená hypnóza. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Seriál, ke kterému se vracím alespoň jednou ročně a pořád mě neskutečně baví. Baví mě ten humor, baví mě Hugh Laurie, ano občas působí jako trapný trouba, ale hned v další scéně předvede něco úžasného. Baví mě Cumberbatch - bavil mě tam už v době, kdy jsme ještě nikdo neměli ponětí o Sherlockovi a že vůbec nějaký Cumberbatch existuje, bavil mě jednoduše proto s jakou lehkostí dokázal říct "I have no problems with my mum’s being in a park with a lesbian! This house could do with a few more women around the place.". Baví mě Peter Capaldi, který je tak slizký, že bych se ho nedotka ani dvoumetrovou tyčí. (přes všechno co dokázala jako Malcolm Tucker a co doufám dokáže jako Doctor, myslím, že už mi navždy v hlavě uvízl Dr Pilfrey a jeho "This is year zero, people! Think digital!") Baví mě Anna Chancellor (ta mě ostatně baví skoro všude), její postava se zdá být jako jediná aspoň relativně normální. No myslím, že už je všem jasné, jak mě Fortysomething opravdu bavil a baví stále. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Úžasně vtipný a milý britský sitcom se skvělými herci! Kde jinde má Doktor House za syna Sherlocka Holmese (Laurie a Cumberbatch spolu je pro mě seriálové heaven). Hugh Laurie napsal a zrežíroval skvělou věc. Jeho humor a zdejší postavu miluju...a hlavně miluju Roryho Slippery, kterého hraje mladý Benny Cumberbatch. :) Ne ne ne! Má žena je v parku s lesbou....a kachnama :)) Na dospělého syna: Rory jdi do svého pokoje! -odchází- Páni ono to pořád funguje. -Po chvíli se vrací se sekerou.- :) Spolu s ostatní UK sestavou má jasná volba. :) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda sitcomů a už vůbec ne britských, ale když se sejde na jednom místě Hugh Laurie, Benedict Cumberbatch a Peter Capaldi, člověk prostě chtě nechtě zbystří. Naštěstí to není úplně klasický sitcom. Jednotlivé epizody nestojí jen na suchých hláškách, mají vždycky nějakou myšlenku, jsou relativně dlouhé (cca 50min) a neobsahují (mnou nenáviděný) umělý smích. Celý seriál je překvapivě docela dost sexistický, ale takovým tím neoplzlým typicky britsky elegantním stylem. Není to seriál, kde bych se smíchy válel na zemi, jako třeba u Californication, ale diváka to pobaví. Co mi brání v udělení vyššího hodnocení je jistá přehnanost, která mi obecně u podobných seriálu nesedí (proto nemám rád sitcomy). Nicméně herecké obsazení je skutečně sympatické, zejména Cumberbatch jako miloučký a hodňoučký teenage kluk nemá chybu. Zbytek ale samozřejmě táhne Hugh Laurie a to poměrně úspěšně. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborný sitcom, kterému by slušela větší pozornost. Elegantně zpracované pocity doktora čtyřicátníka do 6 epizod, jsou akorát a děj není natahován do nekonečného množství dílů. Nejedná se o sitcom plný neustále vtipných hlášek, doprovázených umělým smíchem, ale nechává diváka samostatně si zvolit moment pobavení a úsměvu. Postavy jsou lidské a nenásilné. Herecké výkony jsou výborné. ()

magnolia 

všechny recenze uživatele

naprosto nechápu, proč je tenhle seriál tak zapadlý... hugh je tam (roztomile) nesebejistý. kluci - synové, i přes mé zaryté utvrzování okolí v tom, že nechci děti - mě donutili tohle tvrzení ještě přehodnotit. boží jsou i holky [prikovi]. a i když se smíchem asi neumlátíte, hlášek je tam habaděj... "máti ti nechala na ledničce číslo." "na které?" ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

This is Paul Slippery. He can´t remember, when he last had sex. A to je jenom jeden z mnoha jeho problémů, z nichž ne všechny má moc vyřešit lots and lots and lots and lots of love. Doma má Paul tři pubertální syny a jejich dvě přítelkyně (ano, místy je to trochu zamotané), manželku Estelle, kterou střídavě podezřívá z pletek s její lesbickou šéfovou, svým hypomanickým kolegou nebo kachnami, do toho všeho se občas stane něco opravdu divného – dům se naplní ledničkami, popřípadě někdo umře – a Paul občas slyší cizí myšlenky a pořád nemá sex. Naštěstí je ale muž činu a má své blízké upřímně rád, a tak je pro řešení ochoten k čemukoli – vařit proud bananas, chodit v burce, anebo experimentovat s kdejakým sajrajtem, který může a nemusí být afrodiziakum. I přes občasné slabší momenty je Fortysomething skvěle odpočinkový britcom, při kterém se díky netradičně velkorysé stopáži jednotlivých epizod může divák mezi záchvaty smíchu i nadechnout (což je třeba u Černé zmije problém). Většina pozornosti i děje se soustředí na postavu Paula (Hugh Laurie v nejlepší formě), ostatní mu ale zdatně přihrávají. Anna Chancellor je v roli manželstvím a mateřstvím zocelené ženy a pevného středu Paulova zmateného života velmi přirozená, epizodní role Stephena Frye potěší, jediný problém jsem měla s Benedictem Cumberbatchem, který hraje Paulova nejstaršího syna Roryho, ale to jen proto, že se u tohoto herce nemohu zbavit dojmu, že má obličej vzhůru nohama a navíc naruby. Osobně bych snesla i víc dílů, ale nevím, jestli by chudák Paul tak dlouho bez sexu vydržel. :)) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Ironický trochu netypický sitcom, jehož hlavním kladem je proslavený suchý britský humor, skvělé herecké obsazení a rozsah pouhých šesti dílů. Mezi pozitiva lze započítat i to, že zde nezní rušivý smích či potlesk, jak je to obvyklé u amerických produkcí. Zajímavostí je, že se jedná o sexistický seriál bez sexu. Veškeré narážky jsou pouze v oblasti verbální komunikace bez erotických milostných scén. Kdo očekává, že se bude při sledování válet smíchy, bude asi zklamán. Ale vtipné to je! ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco tak naprosto šíleného, že si po pár minutách řeknete, že to prostě nemůže fungovat. Jenže se díváte dál a zjišťujete, že to fungovat může i přes veškerou svou přitaženost za vlasy. Všechny situace a omyly by se totiž klidně mohly stát i vám a v tom je ten největší vtip. Celá tahle pestrá rodinka tu větších tu menších pošuků je kupodivu uvěřitelná. A pokud si rádi všímáte detailů, budete si lámat hlavu nad drobnými záhadami: Chodí vůbec nejmladší syn do školy? Nemá tak trochu maniakální nutkání sbírat věci (v lepším případě ledničky)? Co vlastně holky vidí na prostředním synovi? A co ty hlasy, které slyší otec rodiny? Mluvit o špičkovém hereckém obsazení ani nemá smysl. Takže pokud se chcete podívat na něco vtipného ale kvalitního, zkuste tohle. ()

dinsdale 

všechny recenze uživatele

Chytré a vtipné momenty střídají slabší chvilky, někdy se vtípky opakují nebo jsou příliš vykonstruované na efekt. Nejlepší je herecké obsazení. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem se odvážila i do totálně neprozkoumaných vod rodinných sitcomů a to jenom kvůli Benedictovi. A trpěla jsem celkem dost (ačkoli jsem to přežila). Nebudu hodnotit provedení, to bylo v pořádku, ale proboha o čem to vlastně bylo? Tohle řeší lidi po čtyřicítce a jejich děti? Sex. Sex. Sex. Příznačný je i ten závěr - ten mluví za vše. Všechno dobře dopadlo, všechny postele jsou obsazený. Přiznám se, že mě to celý pojetí, ten příběh a o co v něm jde, znechutilo. Patrně mě má Bůh rád, když jsem něčeho takového kolem sebe ušetřena. Prakticky všichni kromě Roryho byli na facku. Umím si představit, že Laurieho modrý kukuč někoho dokáže přimět k smíchu či soucítění, ale mě tím rozhodně nedostal. Dvě hvězdičky dávám za Benedicta, jehož Rory je bezkonkurenčně nejdospělejší a nejpříčetnější ze všech postav díla (také jeho hlas působí vedle Laurieho chicken falzetu o několik tříd dospěleji:-) a jednu za to, že britský humor přeci jenom snáším líp než americký, italský nebo francouzský a myslím si, že mohlo být i hůř. Nicméně doufám, že svět rodinných sitcomů už zase hodně dlouho nenavštívím, není to nic pro mě. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Není to až tak vtipné, ale nudit se taky nestačíte. Od Hugha Laurieho nečekejte takové hlášky, jakými je proslulý Doktor House (ovšem srovnávat tyto dva seriály by byl čirý nesmysl). Hlavním důvodem, proč Čtyřicítka zaujme, jsou uvěřitelné situace z běžného života, prostě takové, jaké zažívá každý, nebo vidí ve svém okolí ( i když samozřejmě občas nějaká nadsázka neškodí - viz téměř všechny scény s Pillfreyem). ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Tak trochu opomíjená 6 dílná miniserie. Pojednává o lékaři, který prochází krizí středního věku a který zoufale touží po lásce, nebo si připadá osamnělý. Hughta Laurieho zde poznáte z trochu jiné stránky než ho znáte z House. Jednak s anglickým akcentem (který pro znalce originální verze House může být trochu jiný) a za druhé seriál má mnohem realnější podobu u postav. Osobně to byla trochu příjemná změna oproti Blackbooksu nebo Pythonovi či podobných serií které těží z nereálností. Jinými slovy, na takový styl humoru se nedá furt dívat, proto je to jakýsi zlatý střed mezi absurditou a realitou. Lauriho mám navíc rád a to ne kvůli House, ale díky jeho výkonu v Blackadderu či jeho jiné britské tvorbě ve které mohl využít plně své vlastnosti, které z něho dělají komika a herce. ()

Reklama

Reklama