Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (360)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sleduje Adolfa Hitlera od bezdomoveckého poležiavania pod mostom, cez prvé rečnícke prejavy v krčme chlapom pri pive, návrh symbolu hakového kríža doma za stolom, až po ambiciózne vyjednávanie s prezidentom Hindenburgom. Môžem len dúfať v dôveryhodnosť faktov vo filme, no robím to ochotne, pretože na televíznu produkciu je výborne nakrútený i zahraný a detailne mi odpovedá na otázku, ako sa taký človek odnikiaľ (nemal ani len nemecké občianstvo!) mohol dostať k takej moci. Hitlera zobrazuje nielen ako psychopata, ktorému srší z očí fanatizmus a nenávisť, ale tiež ako geniálneho manipulátora, ktorý s oveľa menším postavením dokázal zauzliť nitky najvyšším politikom. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu - a v tuhle chvíli na to přistupuji a budu tomu věřit - že takhle to s Hitlerem do chvíle, než už naplno řádil a likvidoval, skutečně bylo. Z bezvýznamného chcípáčka se stalo monstrum, před kterým se všichni třásli a může se to zdát neuvěřitelné a absurdní, ale stalo se to, není to sci-fi, přestože u filmu nepřestávám kroutit hlavou a říkám si , že to přeci nemohla být pravda, i pokud jde o lidskou naivitu a lehkomyslnost. Robert Carlyle je mimořádně přesvědčivý, ráda bych řekla, že je to skvělý film, pokud jde o podání jistě, ale jinak......otřesné. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nebylo to sice tak úplně podle historických faktů, ale při pohledu na Petera Stormare v uniformě SA vám musí být jasné, že casting se opravdu povedl. Robert Carlyle podává skutečně nevídaný výkon. Ve výpravě jakou Rise Of Evil disponuje se jeho talent skutečně naplno rozvinul. Sieg - fried! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Televizní ilustrace do hodin dějepisu (kde je žádoucí uvést na pravou míru množství zkreslujících informací). K pochopení titulního zla jsou podle mne vhodnější autentické dokumentární záběry. 70% Zajímavé komentáře: Terminus, Drc, Honza dAve, Arrow, De Large ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek je nabitý fakty, je to sice dobře, jen ze začátku se dost tlačí na pilu a události Hitlerova života jdou za sebou v až moc rychlém sledu. A z hereckého hlediska u mě vítězí spíše Liev Schreiber. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je pár filmů, jenž mají v názvu slovo bestie. V tomto filmu má bestie svou přesnou podobu a jméno. Sice mě některé souvislosti přijdou nedotažené / Hitlerova nenávist k židům /, ale nic to nemění na faktu, že film , ukazuje Hitlera jako lidskou zrůdu mimo jiné i díky naprosto mimořádnému hereckému výkonu Roberta Carlyle, která je naplněná nenavístí a zlem od vlasu až po nehty na nohou . Je hrozný, že tahle bestie se jménem Hitler, dostala možnost vzsetupu, místo toho, aby dostala kulku do hlavy. Opravdu mimořádný zážitek jsem měl z tohoto TV filmu leč trošku hořký. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco víc. Spíše o dost víc. Celý film(pokud nepočítáme jeho rozdělení na dvě části) vypráví o životě Adolfa Hitlera předtím než začla druhá světová válka. Film mě nevtáhl do děje a připadal jsem si jako člověk co sleduje pár herců bez zájmu a zábavy. Robert Carlyle není špatný herec, ale když jsem se na něj díval viděl jsem stále JEN Roberta Carlyle a né Adolfa Hitlera. Musím však uznat, že asi jednou za 40 let se najde herec, který zahraje Hitlera přesvědčivě a věrohodně. Celkově jde o zajímavý televizní film. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Pielmeier, G. Ross Parker .. Nemám slov! Úchvatné televizní dílo popisující postupný nástup Adolfa Hitlera k moci. Ani taková zrůda, do jaké on sám dospěl, nebyla sama od sebe tak mocná - vše formovala doba a ostatní lidé, kteří stáli v pozadí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Carlyle je výborný herec, ale jeho "hitlerovské" hřímání (to mu paradoxně jde, tragický je v neřečnických scénách) jdoucí ruku v ruce s angličtinou s rádoby německým přízvukem má za důsledek, že jsem mu jeho postavu neuvěřil ani na vteřinu. Což vzhledem k tomu, že nesleze celé tři hodiny z obrazovky je celkem problém. Dojmům nepřidá ani scénář a jeho velmi, ale opravdu velmi, zjednoudušující pohled na Hitlera. Něco takového bych čekal hned po válce, rozhodně ne s takřka šedesátiletým odstupem. O Hitlerovi je tolik lepších filmů (v důsledku nečernobílého pohledu na něj mnohem působivějších a mrazivějších) a dokumentů, že není valný důvod se tímto zaobírat. Není to ovšem zlé a jako film mapující vzestup(y) a pád)y) fiktivního diktátora ve fiktivní zemi to bývalo mohlo dokonce i fungovat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chá, cha. Tak takhle si někdo představuje Hitlera? No dobrá, je to cesta z jednoho extrému do druhého. Jestli byl především v sovětských velkofilmech Adolf zobrazován jako zrůda, velkopadouch a šílenec nejvyššího formátu, takřka všichni souhlasili a vlastně nebylo proč ne. Ale udělat z člověka, který z bahnitého Německa v krizi a mezistranických půtkách vytvořil říši, jež několik let strašila celý svět, přihlouplého blbečka, kterému zbývá možná tak troška hereckého a řečnického nadání. Uf, to snad ne! Hitler zaslechne, že za všechno mohou židi, šup tam a už o tom přesvědčuje všechny okolo. Přečte si nadpis komunistických novin a heslo použije při nejbližší příležitosti. Jéjej! Proč? Co nám to tady vyrostlo za průměrného psychopatíčka, který žvástá o Valhale a Lohengrinovi? Opravdu si myslíte, že za někým takovým by celý národ šel?! Jako televizní film víc než slušné, jenom mi vadí to, že vedle cesty Hitlera k moci defiluje jakýsi bezvýznamný novinář a jeho idealismus, který je nesmyslně a hloupě konfrontován se samotnými Vůdcovými projevy. Robert Carlyle svoji roli odvedl na výbornou, i když podoba nic moc, herecky ale naplno zazářil nejješitnější z ješitných, Hindenburg v podání Petera O'Toola. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To najhoršie, čo môžeme robiť, je nerobiť nič.“ V prvom rade sa musíte zmieriť s tým, že niekto ako Adolf Hitler má film. Dokument samozrejme beriem, to je dôležité, pretože nesmieme zabúdať na šialených netvorov. Potiaľto všetko OK. Lenže niekto múdry zrazu dostal nápad urobiť z Hitlera hrdinu hraného filmu. A s tým mám etický problém. Že to má 177 minút, to je jedna vec. To, že Robert Carlyle (inak expert na pošukov - Trainspotting, Pláž) ide prekvapivo na pol plynu a jeho stvárnenie Adolfa Hitlera je miestami až matné, to je druhá vec. Petrovia Stormare a O ´Toole, plus Liev Schreiber, sú oveľa lepší a zaujímavejší. Hoci film v druhej polovičke konečne aspoň trocha chytí tempo, na mňa vôbec nefungoval a vlastne som bol dosť znechutený. Obsadiť Hitlera do titulnej úlohy a hodiť milióny zavraždených civilov na to, že sa mu ako malému vysmiali za primitívne obrazy, sa mi zdá ozaj troška zľahčujúce a povrchné. Alebo mi niečo ušlo? 50 % ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto brutalni televizni film, na kterem nikde nepoznate, ze je televizni a ktery by mohl klidne jit do kina. Samozrejme kulisy nejsou nijak uzasne jako u vysokorozpoctovych filmu, ale svuj ucel plni perfektne a uplne staci. Film stavi predevsim na vykonu hlavniho predstavitele a Robert Carlyle svou roli zvladnul naprosto bezchybne. Ostatni herci hrajou taky vyborne, je zde spousta hvezd, vetsinu z nich nejspis nepoznate, ale krome Roberta Carlylea me zaujal Peter Stormare, ktery je taky hodne drsny. Nevim nakolik se film opira o realne udalosti, predevsim co se tyce Hitlerovo detstvi, ale je zde krasne videt vyvoj od chudacka, ktery pusobi spis smesne az po naprosteho silence z ktereho sel mistama strach. Nazev filmu je naprosto presny. Dale me hodne zaujala hudba, ktera je naprosto vyborna a skvele dokresluje atmosferu. A ze to ma hodne hustou atmosferu. Ty Hitlerovo projevy plne nenavisty jsou naprosto uzasne a pritom strasne. S plnym hodnocenim zatim pockam, protoze to ct1 rozdelila na 2 dily, ale uz ted to vypada, ze to na tech 5 bude. Tak bohuzel po shlednuti druheho dilu musim rict, ze to moje ocekavani zcela nesplnilo. Opet tu jsou skvele herecke vykony, opet se tu preskakuje v deji, ale bohuzel uz to je spis takove politikareni. A zaver me vyslovene nastval, jako kdyby si tvurci rekli, ze to proste musi najednou koncit, takze zbytek Hitlerova zivota je tu jen jako textove informace. Pres to vsechno to je ale velice dobry televizni film, ale na tech 5* to nebude. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Historicky zhruba presná freska o nástupe jedného z najväčších tyranov v dejinách. Skutočnosť že ide o televíznu produkciu si ani nevšimnete Carlyle, vám to totiž nedovolí. Rise of Evil je jeho one man show, ktorú zvláda bravúrne ( nedáme anketu či bol lepší Hitler Trojan alebo Carlyle ? :-) ). Tento film je hlavne memento pre budúce generácie, aby nedopustili aby sa psychopatickí niemandi "s víziou" dostali k absolútnej moci . V tom spočíva jeho význam i miesto v kinematografii. Chvíľu som rozmýšľal o absolútnom hodnotení, avšak toho Hitlerovho súkromia bolo trochu viac než by som od filmu snažiaceho sa zmapovať dejiny očakával, v tomto za fenomenálnou Konferenciou vo Wansee Duguayov Rise of Evil zaostal. 9/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ano, skvělý film, skvělý Carlyle, skvělá výprava, skvělý scénář, skvělá doba... Vlastně tohle až tak moc ne. Je jasné, že se jedná o nejlepší film, který byl o životě Hitlera natočen, možná hlavně proto, že jich o něm moc natočeno nebylo, ale zajímalo by mě, jak jsou historicky věrní. Když o době před 1920 pokud vím nejsou skoro žádný informace (samozřejmě o Hitlerově životě). Mimochodem, viděli jste ty jeho malby? Já jich pár viděl a musím uznat, že to jsou opravdu pěkný krajinky. Sice nikde žádnej člověk, ale to ani po krajince nepožaduju. Každopádně nemyslím, že by ti profesoři na umělecké univerzitě mohli nějak ovlivnit druhou světovou válku. Prostě by jen začala pod taktovkou někoho jinho, za trošku obměněné ideály. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Úchvatné televizní dílo, které popisuje život Hitlera od bezdomovce přes první projevy v krčmě až po jeho projevy na velkých shromáždění, kde otevřeně přiznával diskriminaci Židů. Na tomto snímklu je dokonale vidět, že i zrůda typu Hitler nebyl tako mocný, ale formovali ho lidi, kteří byli kolem něj. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Oproti Pádu Třetí říše mnohem horší film, který si jen snaží hrát na rekonstrukci Hitlerova vzestupu k moci. Výběr Roberta Carlyla byl špatný, snažil se přehrávat, nedokážu se s ním ztotožnit jako s Hitlerem. Kdyby dali Jimu Carrymu knírek, tak by ho ztvárnil věrohodněji... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý film, během jehož necelých 3 hodin se člověk skutečně nenudí (na rozdíl od Der Untergang). Přestože by Hitler mohl vypadat o malinko starší, poměrně neznámý Robert Carlyle ho zahrál dosti přesvědčivě. Co mi trošku vadilo je, že snímek nám sice ukazuje sled událostí, ovšem nevysvětluje dostatečně jejich příčinu. Vidíme, že Hitler po prvé řečnil v hospodě malé skupince lidí a za chvíli už je je jich tam kolik se jen vleze, ale proč? Vždyť tam mluvil jak starověký říman, hrdý na svoje impérium (nebo, že by právě jen o tom byl nacionalismus?). Vidíme, že Hitler byl odsouzen za velezradu, ale najednou stačí prohodit pár typických slov a dokonce i sám soudce je očarován. Ono přeci nestačí jen do každé druhé věty vecpat slovo žid, takhle veškerý německý lid působil jako stádo hloupých býků otáčejících se za červeným šátkem. Samozřejmě nevidím v tom nějakou závažnou vadu, spíš jen osobní důvod proč této, jinak vynikající, historické rekonstrukci, nedat víc... 8/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dýlka 3 hodiny je smrtelná a označení "televizní" mě taky odrazovalo, ale nějak jsem se rozhodnul, že se na film zkusim podívat. A bylo to přesně, jak jsem čekal. Nudný, šíleně zdlouhavý a navíc jsem chvílema nevěděl, jestli se koukám na film o Hitlerovi. Robert Carlyle měl akorát stejnej knír, ale tim to nějak končilo. Chvílema jsem měl pochybnosti, jestli nesleduju životopis Chaplina. Možná bych to byl schopnej zkousnout jako seriál rozdělenej na 6 dílů po 30 min, ale na jeden zátah to pro mě bylo docela utrpení. Navíc je znát, že film je televizní, takže nejrůznější reálie jsou spíš k smíchu. I když kanaďanům (případně američanům) to asi nedocvakne. Zhruba v půlce jsem to vzdal a zbytek odložil na neurčito. Trvalo asi měsíc, než jsem se k tomu znovu dostal. Jelikož se mi povedlo minulej tejden uklouznout, pěkně si namlátit a udělat ze sebe dočasně invalidu, tak jsem se odhodlal, že se zkusim na ten zbytek podívat. Za normálních okolností bych šel radši do baru na pivo, ale mam naraženou kostrč a barová stolička neni moc pohodlná. Takže jsem si pustil zbytek filmu, ale nějak už mě to nebavilo vůbec a v podstatě jsem ten zbytek jen tak proklikal. Lidem se film asi líbí, jak je vidět na hodnocení, takže možná jsem divnej já, ale podle mě ten film stojí za hovno. ()

Reklama

Reklama