Reklama

Reklama

Final Cut

  • Česko Konečný sestřih (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v době, ve které je možné celý život nahrávat pomocí speciálního očního implantátu. Po smrti se tyto údaje sestříhají a vzniká tak záznam o životě každého člověka. Alan Hakman pracuje právě jako takový "střihač životů", práce ho nesmírně baví a ve svém oboru je opravdový odborník, neboť dokáže i z toho největšího zločince pomocí správného sestřihu udělat nejčistšího světce. Všechno jde hladce, dokud Alan ve své další zakázce neobjeví člověka z vlastních chmurných vzpomínek, který měl být dávno mrtvý... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (141)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Šmírování sebe sama s tím, že po mé smrti se někdo bude bavit nad mým životem, sny, halucinacemi a vzpomínkami jako nad estrádou nebo nad nimi - sestřihanými do kultivované pietní podoby podle blahovůle a vkusu střihače - budou pozůstalí truchlit? Téma "vzpomínkového implantátu" mě velmi zaujalo, dětská "noční můra" střihače Alana byla výborně vypointována a v podstatě jediná, bohužel ale dost zásadní výtka, směřuje ke scénáři v momentě ležérně naznačených a nedotažených motivací odpůrců vynálezu. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Thriller s velkým potenciálem (výborný scénárista by z tohohle námětu vytvořil podstatně originálnější příběh). Takhle to dopadlo jen mírně nadprůměrně. A není to zdaleka vina herců (Williams byl opravdu výborný) a řekl bych že ani režie nebyla úplně špatná. Ten příběh sám o sobě nemá tu zajímavost a gradaci, kterou nadprůměrné scénáře potřebují. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborný a dobře zpracovaný námět má jen jednu slabinu, ale bohužel z těch největších - scénář. Potenciál, který téma poskytuje, zůstal naprosto nevyužitý, několik pořádně nerozvinutých nápadů, plytký příběh bez pořádné zápletky a najednou nicneříkající konec, který prázdnotu scénáře jenom umocnil. Pořád jsem čekala, že se něco stane ale nic nepřišlo. Zase jedna promarněná šance na výborné inteligentní sci-fi, taková škoda! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $551,281Tržby Celosvetovo $3,222,439║ Film strácajúci sa sám v sebe, absolutná nesúrodosť scén, tie sa strácajú vo svojej povrchnej výpovedi a nedostatočnom vyznení. Nevyužitý potenciál, herecké obsadenie na to mal aby mohol uspieť ale to by asi musel byť zrozumiteľnejšie napísaný scenár a omnoho zručnejší režisér. Na konci filmu si len poviete a o čom to ako malo byť? /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Blízká budoucnost, kde se dětem implantují Zoe. Kamery implantované přímo do mozku, které skrz oči nahrávají celý lidský život. Když pak člověk zemře, jeho implantát dají příbuzní střihači, který upraví jeho vzpomínky a poskládá je tak, aby mohli být promítany jako film. Toto promítání nahrazující pohřby je nazváno Vzpomínání. Zoe nahrává vše, včetně sexu s jinou ženou nežli je manželka, znásilnění, zabití, zneužívání... Úkol střihače je jasný, udělat z osoby svatouška. Film sleduje střihače Alana (Robin Williams), který získá zakázku na vytvoření Vzpomínání právníka korporace Eye vyrábějící Zoe. Alan je nejlepší střihač, který se dokáže (částečně) vyrovnat s temnou stránkou některých životů. Skrz nahrávky Zoe Alan poznává mnohé lidí, které v životě neviděl, ale přesto je zná více nežli dobře. Na záznamu Zoe advokáta nalezne starého známého. Chlapce ze své minulosti o kterém si myslel, že zemřel při společných hrátkách v jednom rozpadlém domě. Zoe advokáta společnosti Eye je však hledána mnohými odpůrci tohoto implantátu... Toto je krátké nastínění děje Final cut, neboli Posledního střihu. Celý film stojí na Robinu Williamsovi, který předvádí skvělý výkon a přesvědčuje lidi, kteří ho odcuzovali. Režie Omara Naima je slušná. Příjemná kamera a celková stylizace je moc hezká a lehce futuristická. Celkově jde o nadprůměrný lehce temný thriller z prostředí blízké budoucnosti. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Omar Naim .. To je jako všechno? povzdechl jsem si když začaly běžet závěrečné titulky. Velice zajímavé, originální téma skrývalo mnohem větší potenciál, než jaký nakonec ukázali tvůrci tohoto snímku. Natočené je to velice solidně, atmosféra je hutná, temná a Tylerova hudba spolu s výbornou kamerou a slušnou režii vše jen umocňuje. Jenže scénáristická plochost a konečná prázdnota je velmi citelná a uzemňuje snímek jen do průměrných pokusů o zajímavý thriller z blízké budoucnosti a jejich výdobytků (oční implantát). Je to škoda, ale je to tak. 55%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nápad se "vzpomínkovým implantátem" je velice zajímavý a přijde mi i poměrně originální. Navíc je tento nápad i skvěle rozvinut, zápletka je dobře napsaná. Důležité je také, že zajímavý příběh podpořil výborným hereckým výkonem Robin Williams. V takových rolích ho mám rozhodně raději než v taškařicích typu Flubber. Jeho umírněný výkon je naprosto přesvědčivý. Poslední věc, kterou mohu připsat k dobru je výborná hudba Briana Tylera. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Implantát ZOE. ,,Všechno co vidíte umíme zaznamenat!“ Alan Hakman je střihač. Dokáže zhlédnout věci, na které jiní nemají žaludek. Po smrti vezme nahrávku života a u udělá z ní Vzpomínku. Co na tom, že výsledkem je třeba lež. Je to práce. Tak jako ,,Vzpomínka na pana Bennistera“. Ale každej má svoji špatnou vzpomínku...... . Originální příběh, bezvadnej R.Williams, o napětí se stará ,,jeho“ tragická událost. Ač se to může zdát málo, díky režii, hudbě a kameře jste stále udržování v takovým zvláštním napětí. A pak je konec a mě bylo líto, že to končí takhle neskutečně divně. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Málokterý film se neopírá pouze o drahý laciný triky, kterých je už dneska všude hodně. Tady jde o myšlenku, myšlenku kontroly a zachování si soukromí a o síle svědomí a všeho lidskýho, co v sobě člověk může nosit. Když se člověk zamyslí nad všemi důsledky Zoe implantátu (budu věřit, že jste si všichni přečetli popisy mechanismu v jiných komentářích), nezbývá mu, než být ohromen. Tyto nahrávky by nebyly používány jen na vzpomínkové obřady místo pohřbů, ale třeba i, ve velmi důležitých případech u soudu, kdy by nebylo možné vinnu a nevinnu prokázat jinak nebo u významějších osobností by z toho rovnou sestříhali životopisná díla a dokumenty o jejich době. Využití by se našlo mnohem víc, než jen obřadní vzpomínka. A také by se to dalo, jak se ostatně také ve filmu stane, snadno zneužít. Vždyť co máme dneska víc, než své soukromí? Všechny ty materiální krámy odhodíme dávno před hrobem a co už nám zbyde víc? Svědomí? Nebo čest? Život nás bohužel téměř denně učí, že své ideály musíme porušovat, pokud chceme zapadnout do společnosti a pokud nezapadneme, přichází sankce a ta je obvykle vyloučení z kolektivu. Podle mě je to hluboce lidský příběh o člověku, který se snaží žít v harmonii se svým svědomím, minulostí, budoucností i lidmi kolem sebe. Jenomže tohle všechno dohromady bohužel nejde, nikdo takhle nemůže žít dlouho, protože dřív nebo později přijde nějaký ten pověstný slon do porcelánu a svist! Domeček z karet padne jako mávnutím kouzelného proutku. Robin Williams pro mě zase jednou dokázal, že je jedním z nejlepších herců v Hollywoodu, že umí hrát a dokáže divákovi ukázat, jak se chová člověk. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celý život v paměti mozkových implantátů někdy nic netušících lidí. To je asi tak jediný výborný nápad tohoto filmu. Dále už jen sledujeme Robina Williamse, kterak se honí za svou noční můrou a jeho postava střihače dělá jeden kopanec za druhým. Ale protože Robin Williams je pan herec, dělá ty střihačovy chyby uvěřitelnými i navzdory chabé a zmatené režii Omara Naima. Jinak žádná temná atmosféra, žádný příběh, spíše jen příchuť možné budoucnosti. A to je na moderní sci-fi thriller trochu málo. Trailer: http://www.csfd.cz/film/134145-final-cut/videa/ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ten námět je úžasný. Ze začátku mi přišlo báječné, mít takový implantát a pouliční demonstrace proti jsem nechápala...ovšem jen do doby, než mi došly ty důsledky. Hrozná představa, že by něco takového existovalo. Trochu mi vadilo to zpracování, spousta nedotažených věcí, něco zase až moc primitivní a jednoduché a závěr přišel najednou příliš rychle. 3,5* ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nemohu než potvrdit to, co už tu bylo zmíněmo mnohokrát, námět sám je jak víno, zůstal však trochu nevyužit, na člověka padá spousta otázek, které jsou často nastíněny jen tak bokem, jako by o ně tvůrci ani neměli zájem. Při trochu lepším rozvedení ve scénáři mohl vzniknout obdobně dokonalý film jako třeba Gattaca. I tak však zůstává film v rovině velmi slušného nadprůměru, čemuž pomáhá i slušná hudba a velmi nápaditá kamera a výborné zobrazení práce se "střihy". Rozhodně stojí za vidění. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řada výhrad v komentářích ohledně nevyužitého potenciálu filmu má samozřejmě racionální jádro, nicméně mé nízké hodnocení vychází ze samotné podstaty scénáře. Nápad je totiž zpracovaný nesmyslným způsobem. Takhle by technologie popsaná ve filmu v reálném životě nefungovala. Její využití by bylo úplně odlišné, zabývaly by se jí tajné služby, armáda a podsvětí. Ondřej Neff měl v Ikárii dlouhá léta rubriku Zakázané technologie, kde si pohrával s podobnými nápady a s humornou nadsázkou líčil jejich historii v lidské společnosti. Myslím, že tenhle vynález by do kategorie Zakázaných technologií určitě spadal. Na první pohled je zřejmé, jak obrovská rizika pro společnost i jedince přináší a zcela určitě by byl oficiálně zakázán. Implantovat něco takového svému dítěti je stejně rozumné jako mu implantovat nebezpečnou výbušninu - a spíš mnohem nebezpečnější. Scénář je zkrátka postavený na vodě. Celkový dojem: 40 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se nesetkal s filmem, který svůj nadměrný potenciál takto promrhal. Příběh se točí pořád jen kolem herecky bezradného Robina Williamse (vážná role v Insomnii byla zřejmě náhoda) a namísto zkoumání technologie a jejích možností se film věnuje jeho nepříliš jímavé minulosti, případně jeho oplétačkám s demonstranty. 5/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak u některých filmů dokáže hodinka a půl uběhnout tak rychle, aniž byste měli pocit, že se v ní vlastně něco odehrávalo. To je zrovna případ Final Cutu. Děj ve mně vzbudil pocit, jako kdybych prošla okolo rozbouřené malé říčky, která plyne kamsi dál a dál. Projdu kolem ní, dívám se, jak teče, ale již za chvíli se má myšlenka na ni zcela rozplyne. Tento film je jakoby jen ve zpětném zrcátku. Velmi pomíjivý a nevýrazný. A především, co je na filmech častokráte největší škoda, má dokonale nevyužitý námět. A to velmi zajímavý námět, který skýtá neomezenou fantazii pro jeho realizaci. Stále jsem čekala nějaký zvrat v ději, či pointě, bohužel nedočkala jsem se ani jednoho. Prvek napětí je také velmi slabý. Tvůrci se možná příliš brzy rozhodli, že tento film, v této formě, obsahu a zpracování má již ten správný "Final Cut"... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nezávislý thriller so sci-fi myšlienkou uchovávania pamäti mal oveľa väčší potenciál ako ten finálny, ktorí nám tvorcovia ponúkli. Netreba sa totiž spoliehať na to, že samotný nápad drží film nad vodou. Rýchly a nenudiaci priebeh však tiež nie je vždy zárukou kvality. Herci, kamera a perfektne jemné a decentné spracovanie blízkej sci-fi budúcnosti, áno. 70%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

bohužel scénář zůstal daleko za potenciálem myšlenky o implantátech. Lehký nadprůměr který mohl předběhnout svou dobu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film s množstvím výborných nápadů, opravdu skvělým výkonem Robina Williamse a povedenou hudbou Briana Tylera. Kazí ho jen drobné skvrnky, ovšem není jich právě málo (například že nikdo neprověřuje střihače, jestli (ne)mají implantát), a proto jsou čtyři hvězdičky tak akorát. Za ten nesmírně emotivní pohled do vlastní minulosti bych méně ani dát nemohl. ()

Reklama

Reklama