Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Pribeh je osadeny do sedemdesiatych rokov za skorumpovanej vlady Nixona,ked sa idealy americkeho sna zacali rucat ako domcek z karat, ruka v ruke s obrovskym odporom voci populistickej Nixonovej politike. Pennov stroskotanec Sam moze byt "clovek milion" ako zrnko v pieskovisku,ktory ma sam snahu nieco zmenit v snahe zachovat to posledne co cloveku ostava, teda svoju cest a dostojnost. Vychodisko z jeho situacie, za ktoru si z velkej casti moze vsak on sam ,je v skutku bizarne. Sean Penn je fantasticky herec, o tom snad nikto nepochybuje. Uloha coraz viac upadajucej trosky mu sadla vyborne. Don cheadly a Naomi Watts nemaju vela priestoru,avsak ked su na scene su taki,ako sme na nich zvyknuti. Celkovo ide z mojho pohladu o nadpriemerne dielo,avsak predovsetkym vdaka skvelemu Pennovi. 3,5/5 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přesto, že se příběh odehrává v Americe 70. let, může hodně připomínat naši současnou existenci a nutit k zamyšlení, kolik vlastní důstojnosti musíme obětovat na oltář perspektivy stálého zaměstnání a pod jakým tlakem vlastně žijeme, takže zpočátku se můžeme s nebohým Samem i ztotožnit, až po rebelantský postoj, že my se systémem jen tak převálcovat nedáme. Jakmile však Sam ztrácí lidské zábrany, končí veškerá sranda, sledujeme nešťastníka řítícího se do záhuby, do které však strhává i nevinné oběti své revolty proti státu a hlavně všudypřítomnému Nixonovi, jenž se v jeho šílené mysli stává bodem, na kterém vykoná svou pomstu...Výborný Sean Penn, bez kterého by se snímek ztrácel v řadách slabšího průměru. ()

Reklama

cubajz 

všechny recenze uživatele

bezvadný Sean Penn, hrající zoufalce potloukajícího se v hlubinách vlastní mysli, utápějícího se v žalu a pomalu ztrácejícího kontrolu nad sebou samým - už od začátku tušíte jak se přetvářka a potlačované já Sama Bickea hroutí, stejně jako vše okolo, a jen čekáte na pád. Jak už tu někdo napsal, námětem se v podstatě jedná o slabšího Taxikáře... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Odrátajte si Seana Penna a máte poctivú televíznu drámu na nedeľné popoludnie... Pokiaľ sa autorom aspoň čiastočne vydaril zámer natočiť autentické svedectvo ani nie tak o skutočných udalostiach, ako skôr o strmom a hlbokom páde hlavného aktéra (pre nedeľné popoludnie nie príliš vhodné) - môžu za to ďakovať iba a len herectvu Seana Penna, ktorý sa Samom Bickeom skrátka stal. Od najmenšieho, akoby náhodného cuknutia niektorým z mimických svalov, cez spôsob reči, držanie tela, gestikuláciu - no portrét na pohľadanie. Prehodnotím svoju TOP 5 v kategórii najobľúbenejší herec a vyhodím odtiaľ niektorú zo zahnívajúcich mŕtvol - Nicholsona alebo De Nira? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je velmi charismatický herec. Mám pocit, že si podobné role vybírá zcela záměrně. Co snímek, to herecký výkon hodný Oscara. Tady hraje Sama Bicka, který postupně ztratil všechny ideály, tvrdě se srazil s realitou a přestal chápat pravidla společnosti, ve které žil. Myslel si, že právě prezident Nixon může za jeho problémy, proto se rozhodl k zoufalému kroku. Chtěl unést letadlo a narazit s ním do Bílého domu. Atentát nebyl uskutečněn. Sean Penn byl velmi přesvědčivý a prakticky neslezl z obrazovky. Celý film si ukradl pro sebe. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)
  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)

Reklama

Reklama