Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon je především postavené na vývoji hlavní postavy, s kterou nás tvůrci dokonale spojují. Dávají ji do extrémní karikatury, která se však odráží v nás samotných. Nebýt výkonu Seana Penna, je tento snímek průměrný. Skvělé herectví vše ale zachraňuje a dodává nám nádhernou psychickou sondu do jedné choré duše. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je velmi charismatický herec. Mám pocit, že si podobné role vybírá zcela záměrně. Co snímek, to herecký výkon hodný Oscara. Tady hraje Sama Bicka, který postupně ztratil všechny ideály, tvrdě se srazil s realitou a přestal chápat pravidla společnosti, ve které žil. Myslel si, že právě prezident Nixon může za jeho problémy, proto se rozhodl k zoufalému kroku. Chtěl unést letadlo a narazit s ním do Bílého domu. Atentát nebyl uskutečněn. Sean Penn byl velmi přesvědčivý a prakticky neslezl z obrazovky. Celý film si ukradl pro sebe. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice uvěřitelný a velice smutný film. Především díky dokonalému Seanu Pennovi a díky tomu, že nešvary kritizované v Americe sedmdesátých let jsou po čertech aktuální i dnes. Bohužel. Příběh Samuela Bicka (který se ve skutečnosti jmenoval Byck) se odvíjí pomalu, ale protože je v něm stále co sledovat, nenudí. Nemám příliš v lásce snímky s antihrdiny v hlavní roli. Jenže tohohle prodavače nábytku mi bylo doopravdy líto. Tedy až do nevyhnutelných patnácti závěrečných minut. Sice byly fantasticky natočené i zahrané, ale první výstřel všechny sympatie pohřbil. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se mohlo zdát, že Sam Bicke je jen prosťáček, který chtěl zabít Nixona. Pravda ovšem je, že Sam chtěl pouze jediné - žít svůj americký sen, aniž by se musel ponižovat v práci či okrádat zákazníky. Jenže to mu trochu nevyšlo - v práci dal výpověď s tím, že založí vlastní firmu, ale banka mu odmítla půjčit. A aby toho nebylo ještě málo, jeho žena se s ním už definitivně rozešla. Proto Sam zaměří svou pozornost na Nixona, který je v televizi téměř nepřetržitě a lže národu do očí. A něco v něm mu řekne, že tento člověk by měl přestat lhát a jedinou metodou, jak toho docílit, bude zabít ho. ________ Jedna věc je jasná - tohle je one man show Seana Penna, který si roli Sama vystřihl opravdu přesvědčivě a právě díky němu tento film mírně nadhodnocuju (protože místy se snímek dost táhne). Z ostatních mě potěšila účast Naomi (s černými vlasy jí to sluší, ale blond je blond :-)) a Dona. Jinak tohle řadím určitě k tomu lepšímu, co zatím ČT 2 V rámci filmového léta nabídla. Slušných 80 %. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Niels Mueller, Kevin Kennedy .. Kruté životní drama, nelehké jak sám život. Samuel J. Bicke je neschopný looser, smolař zkrátka nicotné zrnko v písku. Rozpadlo se mu manželství, pracuje, ale nechápe a nesouhlasí s tamními principy a neustále sní o vlastním malém naplnění pověstného amerického snu. Jenže přes všechnu snahu stále nic nepřichází a pod mediální masáží ze skandálu Watergate se v psychickém vypětí rozhodne pro velký čin. ___ Musím pochválit dotaženou snahu scénáristy a režiséra Nielse Muellera. Příběh inspirovaný skutečnou událostí je zpracován opravdu zajímavě a při jeho sledování jsem si jen a jen liboval. Obrovskou zásluhu na tom má silné herecké obsazení v jehož čele září po všech stránkách bezchybný Sean Penn. Díky němu je dvouletý pohled na životní trauma a psychologický úpadek hlavní postavy celistvý, poctivý a reálný. S mnoha jeho duševními monology se, bohužel, dá stále více než jen souhlasit... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Během prodlouženého novoročního víkendu (30.12. – 2. 1. 2005) vydělal snímek v pěti kinech 37 547 dolarů. Po dvou měsících byl celkový výdělek 697 759 dolarů. (imro)
  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)

Reklama

Reklama