Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věci nejsou černobílé. Někdo to zjistí, až když pořádně narazí. Během šestatřiceti hodin se v Los Angeles protnou osudy několika zcela odlišných lidí. Třebaže jsou všichni odlišní, přece jen je spojuje víc než jen místo jejich bydliště. Všichni se totiž nějak potýkají s rasovými či etnickými předsudky. Dvojice černošských zlodějíčků využívá barvu pleti jako omluvu pro své kriminální jednání. Bílý prokurátor využívá rasovou problematiku pro svou kariéru, zatímco jeho psychicky labilní manželka nachází v okolí samé důkazy pro oprávněnost svých rasových předsudků. Perský obchodník je přesvědčen, že představitelé zákona jej diskriminují kvůli jeho původu. Bělošský policista bez skrupulí zneužívá svých pravomocí k ponížení noblesní černošské ženy před očima jejího manžela. Několik náhod, ve kterých sehraje roli autonehoda, výstřel ostrého nebo naopak slepého náboje, však každého z hrdinů postaví tváří v tvář pravdě o jeho vlastních slabostech a temných stránkách… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 245)

mira007 

všechny recenze uživatele

Příjemný film na téma rasismu ve všech možných podobách ať už otevřených nebo skrytých za účasti opravdu velkého množství známých herců. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to ani tak silné, jako spíš svou podstatou a poselstvím zatraceně příjemné. Crash totiž zvládá zpracovat americké rasové problémy naprosto nenuceně i chytlavě a ve výsledku donutí diváka chápat a sympatizovat prakticky s každou z výborně napsaných (a i výborně zahraných) postav. Nejvíc mě ale překvapilo nakolik zábavné (dialogy, Ludacris) takové drama může být. Co mi naopak chybělo byl silnější konec, který by celé to prolínání zdánlivě nesouvisejících dějových linek dotáhl do dokonalosti. Ve výsledku lepší 4*. ()

kecinzer 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, co je na tomto filmu tak vyjímečné. Původně jsem chtěl dát hvězdičky 2, ale nakonec takhle, ale téměř celou dobu jsem se nudil :(. ()

Laku 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velmi vyvedený film, který si zaslouží pochválit zejména z toho důvodu, že se snaží nesoudit, ale jen vyprávět. Zpočátku zdánlivě nesouvisející příběhy se ve druhé polovině filmu spojí v ucelený a velmi emotivní vyústění. Některé scény si budu pamatovat ještě hodně dlouho... Stejně jako skvělou režii a povedenou hudbu. Přesto mě ale úvodní část docela nudila... Jsem ale rád, že akademie poslala Oscara právě k rukám Paula Haggise, čímž vztyčila ukazováček směrem k vykalkulovaným snímkům typu Zkrocené hory. Třeba tento impuls změní postoj některých tvůrců k produkci MNOHDY podlézavých, politicky korektních a za každou cenu šokujících (tématem - nikoliv zpracováním) filmů. ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Působivý film o tom, že každá svině je v jádru dobrá a naopak. Je zde několik až neuvěřitelně působivých scén, které jsou vygradovány skvělou hudbou. Z herců mě nějvíce zaujala dvojice Matt Dillon, který vytvořil takovu denirovskotaxikářskou postavu. a Thandie Newton. Jinak jedinou moji výčitkou by byla taková uhlazenost a zbytečná vykreslenost všech postav, zde myslím např. tu epizodu s přejetým číňanem, ze kterého se vyklubal pašerák lidí. To se mi zdá skoro až zbytečná snaha udělat ze všech postav zajímavý charakter. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

ty pribehy dohromady nedavaji silny film. jen diky nekolika vytecnym momentum (osahavani policistou, cervena krabicka s kulkama .) se na crash da dodivat az do konce. osobne si myslim, ze nebyt okouzluici (hlavne herecky) newton, byl by crash polovicaty. ()

Phoppy 

všechny recenze uživatele

U mě film „number one“. Denní rasová problematika je zde zpracována naprosto originálně a o paradoxní a přitom nádherně propracované scény není rozhodně nouze. Musím říct, že jsem si tento snímek vychutnával od začátku do konce a díky skvělým hereckým výkonům, hudbě a střihu to byl pro mě nezapomenutelný zážitek. Klaním se pane Haggis… ()

krypton22 

všechny recenze uživatele

Knoflíkáři po americku. Několik trapnejch scén doplňuje pár velice silnejch, který by byly ještě silnější, pokud by byly zasazený do fungujícího rámce. Když o tom uvažuju, málokterej snímek z poslední doby se se mnou, co se stavby týče, minul tak moc, jako tenhle a při sledování mi neustále běžely před očima filmy, který bych viděl radši, který problematiku rasismu zpracovaly líp, hlouběji a přitom jaksi mimochodem, aniž by to byly nuceny vyřvávat do světa tak, jak to činí Crash. Tři hvězdičky za slušný výkony herců, který dokazujou svojí profesionalitu přesto, že jim scénář hazí klacky pod nohy kde může. ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Účelově volený příběh pro ne nějak extra hluboké myšlenky, byť jejich společenská závažnost je nesporná. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Snímek o tom, že každý má co si zaslouží-nebo-li jaký si to děláš, takový to máš. Každý z nás může lehce "narazit". Velkově velice příjemné překvapení (u Hollywoodského filmu). Film, který proplétáním různých příběhů nastoluje otázky o rasismu v Americe, nepochopení a boje za Pravdu. I když je většina příběhů dovedena do krajností a je vše je velice excitované, tak s troškou nadhledu pochopíme, že je to ten nejlepší způsob jak v podobném snímku, poukázat způsobem, který nás zaujme, na tyto problémy. Nechybí ani dojemný happy end. 9/10 ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Autenticky neskutočné, skutočne reálne. Po nejakom čase sledovania nám napadne, či to nie je až príliš zinscenované, no časom pochopíte, že toto nie je film, toto je ŽIVOT... Viac než číra filmárčina s prvkami nezávislých filmov, VYNIKAJÚCOU réžiou génia Haggisa a výbornou hudbou. Plakať a smiať sa, nudiť sa a sedieť na špendlíkoch, černosi a belosi... Jednoducho CRASH=ŽIVOT. Nič viac nič menej. ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

jedním slovem výborné, plejáda skvělých herců a výrazná emocionální linie nedává navybranou, přestože je nemožné, aby se osudy tolika lidi z předměstí L.A. propletly tak dokonale ()

Nekgro 

všechny recenze uživatele

Zdařilý snímek o otázce rasismu v Americe, kde se vyskytují snad všechna etnika, zachycující jejich vzájemnou nesnášenlivost. Dobří herci, kamera a navíc tohle všechno podtržené skvělou hudbou... ()

Související novinky

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama