Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věci nejsou černobílé. Někdo to zjistí, až když pořádně narazí. Během šestatřiceti hodin se v Los Angeles protnou osudy několika zcela odlišných lidí. Třebaže jsou všichni odlišní, přece jen je spojuje víc než jen místo jejich bydliště. Všichni se totiž nějak potýkají s rasovými či etnickými předsudky. Dvojice černošských zlodějíčků využívá barvu pleti jako omluvu pro své kriminální jednání. Bílý prokurátor využívá rasovou problematiku pro svou kariéru, zatímco jeho psychicky labilní manželka nachází v okolí samé důkazy pro oprávněnost svých rasových předsudků. Perský obchodník je přesvědčen, že představitelé zákona jej diskriminují kvůli jeho původu. Bělošský policista bez skrupulí zneužívá svých pravomocí k ponížení noblesní černošské ženy před očima jejího manžela. Několik náhod, ve kterých sehraje roli autonehoda, výstřel ostrého nebo naopak slepého náboje, však každého z hrdinů postaví tváří v tvář pravdě o jeho vlastních slabostech a temných stránkách… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 245)

wairau 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je prostě dokonalý. Nádherná hudba, vynikající obsazení, dobrá kamera..... Jistě, kdybych se v tom chtěl rýpat, našel bych chybičky a hluchá místa. Ale musel bych opravdu tvrdě hledat a hlavně - proč? Pamatuju, když jsem film viděl poprvé, jak mě to pohltilo, uchvátilo, a nakonec jak jsem byl nadšený z toho, co že jsem to právě měl možnost vidět. A taky si pamatuju, jak na mě zapůsobila jedna scéna (samozřejmě jich bylo víc, ale tuhle jednu bych vyzdvihnul), konkrétně ta s kouzelným pláštěm. Seděl jsem jak opařený a ihned jsem si uvědomil, že nikdy, pokud mi bude pamět sloužit, už tuhle scénu nezapomenu. ()

L_Into 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film, oceňuji hlavně prokreslenost postav a skvělý dramatický oblouk, ke kameře rovněž není co dodat. Filmu ale, alespoň v mých očích, chybělo něco navíc. Něco, co by povýšilo nevtíravě podanou, přesto moralistickou zápletku na něco víc, než další skvělý americký film plný zvratů. Líbil se mi, líbil se mi moc, ale kromě efektu motýlích křídel, který už jsem tolikrát viděla jinde a proto mě tolik nezasáhl, pro mě neměl nic navíc. Proto za 3. ()

Kyberswat 

všechny recenze uživatele

inspirován GOLFISTOU jsem shlédl tento film, a musím s ním souhlasit : je fakt vynikající ! řadím mezi nejlepší filmy za poslední dobu, líbil se mi příběh, gradace, obsazení, zkrátka nemám žádný pocit jakéhokoliv nedostatku. nemohu se ubránit pocitu, že se tento dilm podobá filmu Magnolia, který mne taktéž uchvátil. doporučuji na všední odpoledne, dobrý biják ke sklence červeného :-) ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama, navazující několik dějů skvěle propojených. Soundtrack mě naprosto dostal. Film má hezkou myšlenku, jak se lidé od, kterých se to neočekává dokáží změnit k dobrému 100% ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmové příběhy vystavěny jako mozaika, kdy dílek po dílku postupně zapadá... A tento film je navíc jako odzátkovaný dřez po špinavým nádobí, kdy veškerý vír nakonec ústí do jedné výlevky... Opravdu výborná avšak drsná podívaná o předsudcích, xenofobii a nedorozumění, která ukazuje, že nic není 'černobílé' v celé dvojsmyslnosti tohoto termínu. Osobně jsem očekával vyhrocenější závěr ()

BEZHLAVY 

všechny recenze uživatele

Oooouuu!!! Extra kousek!! I s odstupem 14 dnů, kdy jsem tento snímek shlédl, ve mne zanechal hlubokou stopu a zabrnkal tam někde uvnitř na ty nejcitlivější struny..Co bylo nejúžasnější?? Dokonale prokreslené postavy podtržené stejně dokonalým herectvím snad každého herce tohoto dramatu a dokonalou režií! A myšlenka tohoto skvělého kousku nás nutí přemýšlet, co je to rasismus, jak se projevuje, a zda pojem rasismus není jen nástrojem k zakrytí skutečného stavu věci... Je to každopádně chůze po velice tenkém ledě, protože vnímání jediné věci, ovšem z různých stran pohledu se často diametrálně liší... ()

Polda99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o rasismu a nenávisti vůči jakékoli jiné národnosti. Ukazuje na současné problémy dnešního světa (především pak v Americe), problémy strachu a předsudků z něčeho neznámého, z něčeho o čem nic nevíme.....a právě v tom je i kámen úrazu tohoto filmu. Těch předsudku a rasistických narážek je na jeden film příliš mnoho. Díky tomu to celý působí až příliš nereálně a vykonstruovaně. Věřím, že v tomhle případě by méně bylo více. Na druhou stranu ten film je stále úžasný a nebojí se opravdu vážných témat. Především pak v druhé polovině byly scény, při kterých jsem nedýchal a jen mlčky zíral....skvěle natočený film plný emocí, skvělé herecké výkony a vynikající téma....ten film rozhodně patří k tomu nejlepšímu a můžu každému jen doporučit, přesto je tam možná toho rasismu a předsudků až příliš....vždyť ne každý se chová k lidem kolem sebe jako nadřazený arogantní "prase", to už by ten svět šel opravdu do háje....a právě za to strhávám jednu hvězdičku dolů....... ()

matej__ 

všechny recenze uživatele

Krásny film o rôznych ľuďoch, rôznej kultúry či sociálnych pomerov. A predsa majú každý jeden niečo spoločné. Film ktorý dáva zmysel a je to najlepšia dráma od čias filmu Hodiny. ()

jayjay11 

všechny recenze uživatele

Konečne niečo realistického no aj dosť prehnaného naraz. Film o dvoch tvárach ľudí, štátu, sveta.... Film nad ktorým sa človek pozastaví, porozmýšľa a ide ďalej životom ako keby sa nič nedialo :-( ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Každý příběh v tomto filmu má hloubku a jednotlivé příběhy se zajímavě proplétají. Hlavně klade několik otáazek, na které si musí najít každý odpověď sám. ()

Hungrycats 

všechny recenze uživatele

Fascinující, dechberoucí, nejsem schopná pochopit, jak je možné, že mi film tak dlouho unikal. Pro mě větší zážitek než stylově podobná Magnolia, dějové propletence jsou zde přehlednější, filmu prospívá i kratší stopáž a výborné herecké výkony. A mnoho morálních dilemat k zamyšlení, podaných ovšem tak, že neprudí a člověk je ochoten se nad nimi zamyslet. ()

Scott4 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočené drama,které z vás nenásilnou formou dostane emoce ať chcete nebo ne :-). Pro mě obrovské překvapení..vůbec nic jsem o filmu nevěděl a o to víc mě překvapil. O hereckých výkonech,režii nebo úžasné hudbě nemá ani smysl mluvit! ()

quintes 

všechny recenze uživatele

Aj toto je jeden z filmov, kôli ktorým som sa snažil aby som sem mohol pridávať komentáre... Je síce možno trošku neskoro, ale predsa... V tom pre mňa tažkom období mi tento film pomohol zamyslieť sa nad svojími problémami iným spôsobom, a donútil ma povedať si, že to čo mám ja je prechádzka ružovým sadom... Vďaka takýmto filmom milujem tento svet a život, a snažím sa vážiť si to čo mám.. Lebo jeden nikdy nevie, kedy bude potrebovať malý ručný nožík.... ()

lajkee 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších filmov, aké som kedy videl. Skvelá réžia, kamera, scenár, herecké výkony. Úžasné, nechce sa mi veriť, že rozpočet bol len 6,5mil. dolárov! Osudy ľudí ovplynené jednou z najväčších ľudských chýb, (rasovými) predsudkami. Aký lepší život by sme mohli mať, nebyť ich! Ach, zabudol som pochváliť hudbu! Scéna, kde hrá "In the Deep", na ten pocit nezabudnem. ()

RoxiEngel 

všechny recenze uživatele

V Crash jsem čekala asi něco jiného. Ale nemůžu říct, že jsem byla zklamaná. Děj poukazující na bohužel dost reálný rasismus mě donutil se nad tím pořádně zamyslet. Líbí se mi prolínající se osudy lidí, že se vlastně skoro všichni se všema znají. Občas byl děj dost drsný a napínavý až tuhla krev v žilách. Občas mile překvapilo, občas zklamalo. Všimla jsem si, že v titulkách atd. poukazují jako hlavní herce Sandru Bullock, nejspíš pro to, že je ta "nejslavnější". Přitom se v příbězích neobjevovala až tak často, mnohem častěji jsem zachytila jiné herce s lepšími výkony, co by si zasloužili tu hlavní zmínku v obsazení. Také jsem se občas v ději ztrácela. Co vlastně s čím souvisí? Možná jsem nedávala až tak velký pozor. Takže Crash shlédnu ještě jednou. Ale určitě si i tak ode mě zaslouží 4 hvězdičky. ()

the.Garion 

všechny recenze uživatele

(kdy) máme právo vynášet soudy nad druhými...? Příjemné překvapeni, protože jsem nevěděl do čeho jdu, jedničkou pro mě je přesto Magnolia, Crash mi připadal surovější (a možná i svým způsobem lidštější...). ()

RAPTTTOR 

všechny recenze uživatele

Kéž by všichni hloupí, přízemní a naivní lidé došli k procitnutí, stejně jako se to stalo v tomto filmu a kéž by se všechny zbraně prodávali jen s náboji v „červené krabičce“… jenže bohužel to se nikdy nestane. Tenhle film je fakt síla! Původně jsem chtěl dát 4 hvězdy, protože některé scény a dějové linie jsou (řekněme) málo uvěřitelné, ale pak jsem se zamyslel (a to se mi často nestává) a dospěl k závěru, že jsem se stal ve vlastním životě svědkem i absurdnějších věcí a také jsem pochopil, že o tohle přece v tomhle filmu nejde!!! Tenhle film je o tom, proč jeden člověk nesnáší jiného jen proto, že má jinou barvu kůže a třeba proto, že neumí anglicky. Taky je to o tom, že všichni určitě nejsou stejní, že za spoustou věcí je něco hlubšího - třeba politika… koukněte na to a pokut máte všech pět pohromadě a sociální cítění, určitě budete natčeni… Mimochodem, tohle by možná mohl být povinný film ve školách. ()

boticelli 

všechny recenze uživatele

Spletenec pribehu, nad kterymi se musi zamyslet snad kazdy. Film dotvari uzasna hudba a obsahuje par mimoradne emotivnich scen, kdy jsem jen zalapal po dechu... ()

Související novinky

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama