Reklama

Reklama

Nezničitelná láska

  • Česko Láska vše překoná (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo mohl tušit, k čemu dojde, když si Joe a Claire udělají piknik v přírodě? Ve chvíli, kdy chtějí bouchnout láhev šampaňského, se stanou svědky děsivé události: horkovzdušný balon špatně přistane na travnaté louce a uvnitř koše zůstane malý chlapec... Bylo možné zabránit následné tragédii? Joe se cítí provinile, jeho vztah s Claire se dostává do krize a mužův psychický propad ještě zhoršuje podivínský Jed, který byl svědkem oné nehody a vytrvale ho pronásleduje. Kudy vede cesta z bludného kruhu zraněných citů? Nejvíc mě zajímá situace, v níž se Joe ocitl: je totiž zároveň předmětem i obětí lásky, říká režisér. Jak to může vydržet? Právě tato otázka mě k námětu neustále vracela. Daniela Craiga (Joe) jsme viděli kupříkladu ve filmu Road to Perdition, (2002), Rhys Infans (Jed), hrál mimo jiné i ve filmu Notting Hill (1999). Na Oscara dvakrát nominovaná Samantha Mortonová (Claire) hrála ve filmech Minority Report (2002) či In America (2004). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Nezničiteľný likvidačný zážitok. Niekedy ma vážne striasa pri predstavách, za akých okolností vznikajú nápady k podobným príbehom. Brrr. Dont imagine. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dalsi sfilmovany McEwan a u mna rovnako ako pri Atonement plna spokojnost. Vyborna adaptacia McEwanovej literarnosti do filmovej obrazovosti, znova skvela praca s ocakavanim a jednotlivymi criepkami pribehu, kde na prvy pohlad vsedny okamih dna nahle narusuje udalost, ktora poznaci natrvalo zivot zucastnenych, ovsem sposobom, ktory sa ako signifikantny zo zaciatku vobec nejavi. A znovu i ten plizivy pocit vo viacerych sekvenciach filmu, ze tu "nieco nesedi", obrazove skratky, hra s detailom. PS: A Daniel Craig mi fakt velmi silno niekoho pripomina... ;-) ()

May 

všechny recenze uživatele

O kolik by to mohlo byt lepsi nebyt scenaristovych pokusu McEwanuv brilatne vystaveny pribeh "vylepsit". Prectete si radeji knihu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Podivuhodné dílo. Nezvyklý námět, zajímavé zpracování, skvělá kamera a uchvacující hudba. Ta mi připadala jako mix z různých thrillerů z let šedesátých. Chvílemi jsem zaslechla i podobné melodie jako z Psycha. Daniel Craig, Rhys Ifans a Samantha Morton vytvořili výborný trojúhelník. Herecky i charakterově. Musím vyzdvihnout i český dabing. Především hlas Martina Stránského byl v postavě Jeda dokonalý. Film k zamyšlení, k nepochopení a k úvahám. Film o lásce a o tom, jakou neomezenou silou dokáže lidem vládnout. Je to touha, obdiv, strach, potřeba, pochopení a cit. Ale také zaslepenost, zraněnost a naše mysl. A pokud láska přemůže celé naše tělo, může také zcela zatemnit mysl. Pak se stáváme jejími otroky a může nás zničit. Enduring Love je krásným, pravdivým, krutým a citlivým portrétem o náhodách, okamžicích, pozornosti, detailech a činech. Aniž bychom si toto vše uvědomovali, můžou nám někdy zcela změnit život. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne zaujímavým spôsobom natočený klasický príbeh závislosti a posadnutosti onou osobou. Už od začiatku sa na diváka spustí šialená scéna, ktorá perfektne umocnila moju zvedavosť s nasledujúcim priebehom filmu. Film našťastie a na moje prekvapenie smelo pokračuje v nastolenom dramatickom tempe, plnom skvelých hereckých výkonov a s precízne napísanými charaktermi postáv. K tomu si primyslite tiež štýlovú kameru, ktorá túto drámu držala vo vysokom tempe a extra zaujímavý koniec, ktorý sa behom sekundy zmení na nervy-trhajúci záver. 85%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ty, Craigu, poslouchej - já si snad začnu myslet, umíš hrát! Souhlasím s tím, že jde o netradiční film, tedy pokud nevíte, jak na věc chodí Britové. Jestliže ale jejich styl znáte, budete rádi za další minimalistický snímek, který si jde svou vlastní cestou. Tři hvězdy proto, že se tu a tam nevyhnul škarpě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No po troch mesiacoch písať komenty na niektoré filmy je ťažšie, ako po desiatich rokoch na naše srdcovky. Z mála si pamätám na skvelé sugestívne výkony Craiga, (ktorý vie skutočne hrať, pokial by ste to ešte nevedeli) a sympatickej Samanthy Morton. Nádherný filmový plagát. Psychológia postáv v tomto filme sa môže zdať niekomu trochu problematická, Michell ale dodáva filmu silnú sugestívnosť. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po dramatickém úvodu se film záhy naprosto rozklíží. Rhys Ifans se chová jako magor z thrilleru a Daniel Craig jako blb z ambiciózního psychologického dramatu. Ovšem ten první opravdu hraje magora z thrilleru a ten druhý blba z ambiciózního psychologického dramatu. A žánry se přepínají bez nějaké vnitřní logiky. Nezvládnutá adaptace románu Iana McEwana. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Muž zmítaný výčitkami svědomí se tak trápí, že si snad úmyslně přivolá trest v podobě pošahaného stalkera - a je to hrozně utahaná nuda.Navíc se k sobě motivy náhodné tragédie a nebezpečného obtěžování vůbec nehodí. Je to jako zkoušet dát dohromady jazz a paličkování. /15. 4. 13./ ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem si pamatoval už jen drobné útržky či střípky, takže jsem šel do dnešní reprízy s téměř čistým štítem. Britští filmaři mi představili záležitost, v níž mi nabídli pohled na rozklad křehké lidské psychiky odstartovaný tragickou událostí. Jen nemůžu přijít na to, jestli mé myšlení funguje tak odlišně, nebo se postavy tohoto snímku chovaly místy opravdu tak nelogicky. Takový jsem měl totiž z filmu pocit, protože bych některé situace řešil naprosto jinak, a verze, která mi byla předložena, mi často přišla přinejmenším zvláštní. Snímku jednoznačně prospěl výkon Daniela Craiga; celá tato záležitost vlastně stála právě na něm, a i když nejsem zrovna jeho fanoušek, uznávám, že tady odvedl pořádný kus práce. K tomu, abych mohl hodnotit vyšším počtem hvězdiček, bych ale potřeboval příběhu více věřit, a s tím jsem měl trochu problém. / Poučení: Buď ve střehu, svět je plný zvrácených zmetků (kteří za to vlastně nemůžou). ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Film, podle jehož obsazení (Ifans, Nighy) jsem čekal lehce ujetou tragikomedii a ono šlo o velice nepříjemně mrazivý snímek. Všichni od Craga, přes Mortonovou až po nejmenší roličky hrají stoprocentně přesvědčivě a finiš je narvaný emocemi, obavami, nejistotou a napětím. Asi už si to nikdy nezopakuju, protože nevím, jestli bych to psychicky zvládnul... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sakra, vývoj udalostí a správanie postáv ma srali nonstop rovnako ako vo filme Atonement. Zase film o láske, žiarlivosti a nenávisti plynúce z neznesiteľných nedorozumení. Tentokrát som sa ale nedokázal stotožniť so žiadnou postavou a tú tretiu hviezdičku dávam len za nadpriemerné herecké výkony a za to, že som nedokázal odhadnúť jak sa to skončí a bol som na to zvedavý. Páčilo sa mi jak sa v rozhodujúcej chvíli zachovala Craigova postava. Namiesto, aby stupňoval hádku, tak sa na to vysral. Čo bohužiaľ vyvolalo drsnú reakciu. Ale ten kratučký moment bol super. Taký netradičný. 5/10. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Oproti předloze to má chladnou thrillerovo-cronenbergovskou atmosféru a větší spád, ale to všechno za cenu rychlejšího postupu a kvůli tomu vynechání všech dvouznačností vycházejícícch z jednotlivých perspektiv Joe/Claire/Jed. Obrazově a žánrově uspokojující, ale jako adaptace to skomírá ve vysvětlení a vícevrstevnosti a domýšlení, který by diváka víc přiblížilo ... ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..je fascinujúce sledovať premenu útlej (130str.) knihy o tom, ako nepodstatné veci môžu podstatne narušiť beh udalostí a celé to vlastne môže byť o inom..možno na prvý pohľad hrubé a zmätené a chaotické, ale práve v tom veľmi presné..//..pri nechcenom prirovnávaní k ďalšej z adaptácií I. McEwana - Pokánie - je veľmi citeľná "sila" predlohy; ako štýl písania (nielen prístup k rozprávaniu) ovplyvňuje voľbu štylistických prostriedkov filmu..je to aj tá zmätočnosť - vyplývajúca zo štýlu snažiaceho sa vystihnúť vnem osoby XY, a teda neposkytujúcom príliš komplexné videnie situácie, čo môže byť zradné - ak divák/čitateľ nepristúpi na "hru", je to v čudu.. v prípade Enduring Love (teda lásky, čo prekoná všetko - čo by mala byť láska najvyššia a teda láska k stvoriteľovi) je nádherným "bonusom" pre tých, čo čítali predlohu, spôsob, ako sa literárne mení na filmové v samotnom príbehu - v knihe Claire prednáša literatúru a Joe píše (populárno)vedecké texty; Jadove "scény" sú v knihe prezentované ako listy pre Joa a tak..//..v samotnom štýle je zaujímavý jemný prechod k "obyčajnosti"..a práca s hudbou v zásade trojakého druhu..//..a stále je tu paranoia a zlovesnosť a "something odd in everyday normality".. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Na Jeda se lze podívat jako na zosobnění pocitu viny za něco, za co pořádně ani nemůžete, ale jazýček vah svědomí se pod vlivem okolností nachýlí směrem k nejistotě. Nelze se ho zbavit, ani se mu smět poddat. Co se stane s vámi i blízkými, pokud si ho pustíte příliš k tělu? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborna filmova drama nielen o moznosti zachrany maleho cloveka z nestastia, ale aj o zodpovednosti a o naliehavych filozofickych otazkach o zivote, smrti, o tom, ako zabranit tragedii ..... 70 % ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

ak by i. mc ewan pisal takto knihy, nebol bz tak uspesny, ako je. emotivny thriller si vyzauje viac, nez len britske komorne filmove spracovanie. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice je to jen obyčejný thriller a la Misery, ale s tak strašně zvláštní a podmanivou atmosférou, díky které to svůj "tuctový" námět rázem proměňuje v něco většího, co se mi z paměti jen tak nevymaže. Dokonce i trocha té psychologie (i když ne zrovna dotaženou) tady je a Daniel Craig kupodivu vůbec nehraje špatně, což mě překvapuje hlavně proto, že ve všem, kde jsem ho doposud viděl, hrál na jedno brdo a s jedním stejným výrazem po celou dobu. Škoda jen, že to nemá promyšlenější scénář, protože Joe jednal občas dost hloupě a hlavně nechápu, proč na toho pošahance nikdy nezavolal policii (což by sice překazilo gradaci do nervydrásajícího závěru, ale ten by i tak mohl zůstat taky, jen to chtělo celkově chytřejší vedení celého námětu), ale není tam těch nelogičností tolik, aby mi to výrazněji pokazilo zážitek. Hlavně je to ale skvěle natočené a že to bude opravdu ojedinělý zážitek potvrzuje už úvodní scéna, která ukazuje strašně podivnou událost, která není pro film nejpodstatnější, ale na základě ní se vyvolají další podivné situace, o kterých to celé je. Mám tyhle podivnosti všeho druhu rád a i když tohle rozhodně není žádný mindfuck, divný zážitek to je a určitě v pozitivním slova smyslu. Skoro jak od Španělů, ale s výrazným Britským zásahem. Slabé 4* ()

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama