Reklama

Reklama

Sylvie

Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1956. Sylvia Plathová studuje na prestižní anglické univerzitě v Cambridgi a píše své první literární pokusy. Potkává zde básníka Teda Hughese a zrodí se osudová láska, která Sylvii provází celý život. I Ted zprvu silně podléhá romantickému vztahu s ženou, která rozumí jeho práci a obdivuje ji, ale po sňatku se leccos změní. Sylvia chce odejít za matkou do Spojených států, Ted dává přednost životu v Anglii, a navíc se vrací ke svým staromládeneckým návykům. Psychicky nevyrovnaná Sylvia nedokáže nevěry milovaného muže přijmout, ale zároveň ho do nich vhání. Útěchu hledá v poezii a ve vlastní tvorbě, píše sbírku Ariel, která dnes patří ve Velké Británii k nejčtenějším, ale sen o štěstí se rozplývá... Filmový příběh na pomezí romance a tragédie poodhaluje mýtus o legendární americké spisovatelce a připomíná jednu z nejničivějších osudových lásek naší doby. Režisérka Christine Jeffsová vsadila na herecké výkony Gwyneth Paltrowové a Daniela Craiga. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Des2 

všechny recenze uživatele

Hm, ty 4 hvězdičky asi potřebují ospravedlnit. Film prostě není nijak zvlášť úchvatný a docela mě zklamal. Nestačí si jenom najít silné téma a kromě něj nabídnout pouhou omáčku. A vůbec, i to téma je zbytečně zredukované. Sylviin život se neodvíjel jen okolo Teda Hughese - "setkání s Tedem -> svatba s Tedem -> Tedovy nevěry -> sebevražda". Film nezachycuje Sylvii komplexně, spíš bych řekla, že se snaží v různých situacích vykreslit její povahu... ale i tady selhává a padá na průměr. Dělat z citlivé umělkyně paranoidní semetriku, to teda ne. Ale přes to všechno - hurá, konečně se někdo uráčil se touhle zajímavou dámou zabývat! Dávám tedy hvězdičku navíc za nedoceněnou geniální básnířku a budu doufat, že Pod skleněným zvonem se povede víc. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o spisovatelce Sylvii Plath stojí na příběhu jejího manželství s Tedem Hughesem. Dobrý niterný prožitek stojí na párování Gwyneth Paltrow a Daniela Craiga. Ta disharmonie v relativním neúspěchu její práce za jejího života a jeho úspěchu, který zažíval, zatímco ona se propadala do rutiny mateřství, je velmi křehká a často v mnohém aktuální. Je dobré takové filmové projekty vnímat a následně zpozornět při výběru doplňující četby. Je jasné, že jeden plakát s Gwyneth udělá často větší službu, než celá polička překladů v knihovně, na které sedá prach. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, zda film dokázal obsáhnout život básnířky Sylvie Plathové. Ale obstál jako drama dvou silných osobností, dvou lidí, pro které je těžké společně žít po odeznění počátečního okouzlení. Mají mnoho společného, ale zároveň se natolik liší, že jeden druhému víc a víc ubližují. Ona - žárlivá, toužící po úspěchu, ubíjená rolí "ženy v domácnosti" - a myslím, že i prací učitelky, kterou se ještě před narozením svých dvou dětí snažila vylepšit rodinný rozpočet. On - zvyklý na společnost žen a svých přátel, vytržený z bohémského způsobu života, který miloval. Jediným vážnějším nedostatkem se může zdát určitá zkratkovitost příběhu, ale možná šlo o způsob, jak se více přiblížit psychice hlavní hrdinky. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

There are no windows, so I can't see what is in there. There is only a little grid, no exit. Na mě to poměrně dost silně zapůsobilo. Po shlédnutí filmu jsem se dívala na několik básní ze sbírky Ariel a myslím, že jsou vážně silné...oblzvláště báseň Daddy, jejíž úryvky ve filmu zazněly. Nevím, na kolik dobré bylo vykreslení skutečné podoby Sylvie Plath, ale Gwyneth se mi tu líbila. Možná ještě herecky zajímavější byl Daniel Craig v roli jejího manžela - úspěšného básníka Teda Hughese. Byla jsem doslova unešena hudbou Gabriela Yareda, pro tragická milostná dramata je jeho doprovod prostě dokonalý a dechberoucí (třeba - Anglický pacient), vždycky vykreslí tak zajímavou atmosféru a když se skladby místy mísí s úryvky básní, rozhodně to působí na mé emoce. :) Také vizuálně je film povedený. http://www.youtube.com/watch?v=DvCqhHWXYrA ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jedním z největších kladů tohoto komorního snímku je bezesporu herecký výkon G. Paltrowové. Psychické utrpení, kterým její hrdinka prochází, se doslova odráží v každém jejím výrazu a pohybu, z jejích očí lze vyčíst zžíravou žárlivost, zoufalství i záblesky naděje. D. Craig svou odtažitou přítomností jen potvrzuje syrovou realitu neradostného manželství a ponuré interiéry nevěstí žádný happy end. Přesto tomuto příběhu něco chybí, leccos není vysvětleno a převládá v něm zvláštní neživost. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Většina komparzistů v úvodních scénách filmu byli skuteční studenti univerzity v Cambridge. (vesper001)
  • Frieda Hughes, dcera Sylvie Plath a Teda Hughese, s tvůrci filmu odmítla spolupracovat a veřejně se od něj distancovala. (vesper001)
  • Českým překladům Sylvie Plath se nejčastěji věnuje Argo a Jota. Mezi čtenáři největší odezvu našel autobiografický román Pod skleněným zvonem (1998). (NinadeL)

Reklama

Reklama