Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John Wayne se vrací domů a společně s bratry nachází rodný ranč v cizích rukou. Johna Eldera, který v Clearwateru právě pohřbil svou matku, zastaví šerif a radí mu, aby toto místo rychle zase opustil. Kromě toho mu sdělí, kde se může sejít se svými třemi bratry. Když mu pak řekne, že se Elderův ranč zatím stal vlastnictvím Morgana Hastingse a že jeho otec krátce předtím zemřel za podivných okolností, vydají se po shledání všichni čtyři bratři za Hastingsem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazené, ale to u tohohle žánru vždy nerozhoduje. Klasický souboj zla ( bohatý vlivný občan města ) s dobrem ( bratři a slušný šerif ) v tomhle filmu funguje jako vždy, ale není to ta klasika. Nedokážu přesně říct, proč se z tohohle snímku nestalo Rio Bravo nebo El Dorado. Všechny předpoklady jsou, ale někdy to tak nedopadne :) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $13,333,333Tržby Celosvetovo $-║ Skôr dráma než klasický prestrelkový western, čím sa John Wayne drží na uzde ale nevadí, príbeh slušne podfarbený má čím zaujať a udrží v napätí, hudba od Bernsteina delikatesa. /80%/ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Western, u kterého třeba oproti slavnějším Wayneovkám oceňuji to, že se prakticky celý odehrává v exteriérech. Na druhou stranu buď příliš spoléhá na samotného Waynea, na klasickou typizaci nebo na to, že zápletka bude fungovat sama o sobě, ale zcela postrádá jakékoli charizma. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Směs jednotlivých pasáží filmu mi přijde jako ty scény které, se nevešly do "Comancheros" a "Ria Brava". Jenomže Henry Hathaway byl natolik zkušený režisér (nejen na poli westernu) a dokázal těm scénkám dát kvalitní příběh a ukázkové herecké obsazení. Většina zúčastněných jsou skuteční westernoví herci: John Wayne (dva výše zmíněné, "Alamo", "Pátrači"), Dean Martin ("Bandolero"), George Kennedy ("Bandolero"), Michael Anderson jr. ("Major Dundee"), Earl Holliman ("Poslední vlak z Gun Hillu"), James Gregory ("Vyrovnávání účtů") a cítí se v tomto snímku jako ryba ve vodě. Škoda že tomuto snímku chybí ona nadčasovost, nebo nějaké památné scény jako například u "Ria Brava", "Pátračů" nebo "El Dorada". Mám takový pocit, že v dnešní době dokáže potěšit pouze věrné fanoušky žánru a fanoušky Johna Wayna. Ale pokud se mezi ně řadíte, zážitek pro vás bude nadprůměrný. 70%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s názormi, že tento western nepatrí k špičke žánru. Možno aj preto, že ženský prvok tu je zastúpený poslabšie. Síce výrazne (prostredníctvom spomienok na mŕtvu matku, ktorú každý veľmi obdivuje), ale obrazovo len veľmi málo prítomne. Ešteže tu je aspoň jedna slečna, čo sa o matku starala. Na základe jej priania sa teraz stará o pozostalých bratov. Nosí im jedlo a tak. A to je tak asi všetko, čo sa prítomnosti žien týka. Inak sú tu samí chlapi. Vzájomne sa rozprávajú, bijú, pošťuchujú, strieľajú po sebe a hája si spravodlivosť. Každý po svojom, pri čom samozrejme nechýba arcizločinec. Takže vo výsledku je sú to len chlapské hry. Zjemnené tým, že mamina si priala, aby sa toľko nestrieľalo. Nuž prianie je jedna vec a skutočnosť: strieľa sa. Ba čo, dokonca to tu vybuchuje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa zdá, že J. Wayne netočil nič iné len westerny. Je však jasné, že ich natočil požehnane. Tento je z jeho menej typických, pretože tu nie je sám, ale jedným zo štvorice bratov, ktorým niekto zavraždil otca a ich mamu obral o farmu. Nepochybujte o tom, že J. Wayne to určite zistí a vinníkov pošle na druhý svet... Cesta k cieľu niekedy býva zaujímavejšia než samotný cieľ a tento film nebude pre westernového fanúšika stratou času. V menšej roli sa blisne D. Hopper. Postupne odškrtávam Waynove westerny, ale ťažko povedať či ich do konca svojho života uvidím všetky.80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáte rádi westerny a viděli jste jen stěžejní díla tohoto žánru, pak ani na tento počin nekoukejte, neboť nepřináší nic extra nového, nic, co byste neviděli v nejslavnějších westernech a už při úvodních titulcích budete slyšet melodii, jež vykrádá slavný motiv Sedmi statečných. Holt Elmer Bernstein se nezapře. :) Pakliže ale máte rádi westerny a Johna Waynea, nesmíte si Hathawayův snímek nechat ujít. Prostředí, v němž se příběh odehrává, potěší, zaujme zmíněná hudba, ale také děj, který jednak staví na rodinných hodnotách, resp. bratrských vztazích, ale rozehrává se tu také motiv pomsty a otázka soudce lynče. Všichni čtyři bratři Elderovi jsou sympatičtí, největší oblibu si musí získat John Wayne a Dean Martin, kteří jsou vskutku vynikající. Zaujala mě také kamera a jako příklad dobré práce s ní uvedu hned úvod na hřbitově, kdy obřad sledujeme ze skal jakoby z pozice první osoby, tedy hlavního hrdiny, přičemž po přemístění obrazu blíže k hrobu uvidíme záběr zpět do skal, kde již stojí John Wayne tak, jak ho známe a máme rádi. Westernu nechybí ani napětí, za zmínku stojí určitě scéna v baru, když Dean Martin předvádí svůj trik se skleněným okem a následně je přestřelka na spadnutí. Zde opravdu velmi dobře zhoustla atmosféra a divák je v napětí, jak to dopadne, neboť zde to mohlo skončit opravdu jakkoliv. Další napínavou scénou je běsnící dav před věznicí, v níž jsou Elderové. Nezapomenutelná a napínavá je také přestřelka pod mostem přes potok, která rozhodně patří mezi ty scény, které by se daly nazvat památnými. Dech však tento film neztrácí ani v úplném finále, takže za mě je to jasných 5*. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalý a utahaný western, který má sice trumf v podobě legendárního Johna Waynea ale příběh ani jeho vyprávění příliš nezaujme. A závěrečná přestřelka nic nezachrání. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vina za dlouholetou lhostejnost k matce umírající v chudobě a osamění přiměje její čtyři syny k tomu, aby pátrali, proč je ranč v cizích rukou a kdo vlastně zabil jejich otce. Řemeslně velice slušně odvedené dílko. /29. 9. 14./ ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mezi westerny jde o zcela průměrný počin, který nějak neoslnil ani samotnou zápletkou – ale spíše celkovým zpracováním. Hudební doprovod nebyl špatný, herecké obsazení slušné, ale některé situace působily spíše směšně. Dojde na pár přestřelek, pěstních soubojů i zradu, ale v rámci žánru znám mnohem lepší a kvalitnější filmy. John Wayne taky nebyl zrovna v nejlepší formě (o čemž svědčilo i jeho nedávné zranění před natáčením a v některých scénách působil dost nemotorně). Potěší menší role Dennise Hoppera (leč neměl moc prostoru) a záporák George Kennedy nebyl moc využitý. Obyčejný průměr, nic extra. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podobné princípy a vzťahy ako vo "vrchole intímneho parťáckeho westernu" Rio Brava, všetko v súčasti morálnej a služobnej cti a samozrejme, so silnými osobnými príbehmi. Avšak kúzlo z toho naj, čo priniesli niektoré divácke kanóny a chlapácky korektné spomínané filmy to nedosahuje. Už ťažko toto privedie mladého fanúšika k Elderovým, ďaleko menej faktorov, pre ktorých by ich to malo zasiahnuť, oné skupinky fanúškov sú skôr z radov starších pamätníkov. Okrem toho, nepríde ani na pamätihodné odbočky, ktoré by ho dostali nad tú povestnú naratívnu konklúziu, ktorou sa tie niektoré jednoduchšie story z divokého západu prezentujú a ktoré by ho vytrhli iným smerom. Slušná norma, bez nadstavby. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Časem vás prostě přestane bavit dívat se na příliš čestné hrdiny. Lidé chtějí někoho, kdo je méně korektní, méně jednoznačný. I proto se tolik uchytili snímky Sergia Leoneho "Pro hrst dolarů", "Pro pár dolarů navíc", "Hodný, zlý a ošklivý" a hlavně "Tenkrát na západě". Byl to svěží vítr do plachet westernu. Vzhledem k tomu, že Sergio Leone natočil "Pro pár dolarů navíc" ve stejném roce jako Hathaway snímek "Synové Katie Elderové", je kontrast o to patrnější. Američané se pořád drželi standardu, ale už to nemělo potřebné grády, divák chtěl něco jiného, chtěl něco víc. Divák je náročný, chce něco nového, chce trendy, které tu ještě nebyly, nebo které zapomněl. Za jak dlouho se nám asi omrzí komiksové adaptace? Western se držel docela dlouho, ale "Synové Katie Elderové" jsou jen potvrzením toho, že v 60. letech mu už zvonil umíráček. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Zpocatku jsem si rikal, to tu jeste nebylo. Ale pak z toho nic nebylo. Ve vysledku naprosto jalovy western, kde ani ten nehrobek nevyresi - kone se totiz po jejich zatceni ztrati z dohledu, takze studium je v trapu. Vyjma Waynea a Kennedyho tam snad nikdo nehraje - a milec americke mafie Martin je tam marny jako vzdy a o ostatnich snad ani netreba se zminovat. Rozhodne jsou lepsi kousky ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Když jsem nějakých 10 let nazpátek viděl Four Brothers, hrozně se mi to líbilo, a to jsem vůbec netušil, že je ten film inspirován westernem Henryho Hathawaye. A vlastně jsem to nevěděl doteď, než jsem si pustil tenhle film a říkal si, že mi to něco strašně moc připomíná. A stejně jako mě bavila novodobá verze, bavila mě i ta původní. Během těch dvou hodin jsem se celou dobu bavil povědomým, a přeci jiným příběhem o sjednocených čtyřech bratrech. A super byl taky George Kennedy v jedné z jeho dřívějších rolích - a že mu ten padouch šel. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kulisy len priemerne, dialogy nic moc, maketa westernoveho mestecka tiez len priemerna. Hlavne v strede filmu vladne velka nuda, to nie je dobre : 55 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Až na to, že John Wayne měl na konci filmu v revolveru dvakrát tolik nábojů bez nabití, až na to strašný moralizování na začátku od tý blonďatý cuchty (která mi mimochodem připomínala tu divnou blbku na krátko střiženou v big bang theory), až na to, že z bratrů Elderovejch byly jen 2/4 o něčem (správně John Wayne a Dean Martin) a až na to, že vlastně už ani nevim. Takže až na těch pár výhrad vlastně krásnej film. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... jsou v černém. Potomci paní domácí. Světáci dalecí - s odlišnou náplní cest. Chlapi a chlapci. Ze stejného těsta čtyřlístek. Okolnostmi usazený do rodného města. Za společnou věc, dědictví čest. Bílou historii místních událostí vybarvit. Falešný venkovní tón napravit. Vyrýt matčin epitaf. ()

Reklama

Reklama