Reklama

Reklama

Zodiak

  • USA The Zodiac (více)
všechny plakáty
Trailer

Psychologický thriller Zodiak, natočený podle skutečné události, podrobně líčí hrůzostrašnou sérii vražd, ke které došlo koncem 60. let minulého století v Severní Kalifornii. Pátrání vede policista z malého města, který se musí postarat o bezpečí své rodiny i vzdorovat šílené kampani médií. Protivníkem je mu Zodiak – jeden z nejnebezpečnějších sériových vrahů americké historie, který navíc dosud nebyl dopaden. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že filmů o Zodiakovi je stejně jako obětí Zodiaka. Problém je, že když vidítě jako první film Fincherova Zodiaka, který se snaží jít do nejmenšího detailu, přijde Vám ten druhý Zodiak, který byl teda dělaný jako první, až jako druhý. Na druhou stranu klíčové hodnocení všech filmových Zodiaků může udělat jen samotný Zodiak a ten se zatím ani na CSFD ani na IMDb, ani v novinách a ani v šifrách nevyjádřil ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vrah Zodiak čeká na to, až se o něm natočí dobrý film. Říkají v dovětku na konci tohoto filmu. Jestli je toto dobrý film se těžko hodnotí. Ačkoliv jsem neviděl novější a věřím, že povedenější verzi, mohu alespoň potvrdit to, že špatný rozhodně není. Divákovi má co říct a nejen, že se snaží jít přesně podle informací, které od něj dostali, ale občas také solidně šokuje. Jen se mi zdá, že se autorům nepovedl jeden důležitý bod. Z onoho vraha jsem neměl vůči němu takový respekt, nebral jsem ho nijak vážně ani se nedočkal temnotemného průběhu, v což věřím, že vláda si s ním víceméně užívala. Nebyl jsem zas tak šokován, když předčítali dopisy, které od nich dostali ani jsem se nijak nehroutil. Rozhodně to bylo velice zajímavé a působivé, ale atmosféra mi nepřišla nijak půvabná vůči příběhu, který jí rozhodně mohl napomoci. Viděl jsem ho proto, že je to první film o něm. Zajímavé je, že se u nás objevil až v době, kdy se dostal do kina ten druhý, takže ten první je u nás prakticky druhý a ten druhý první. Prostě je v tom velký zmatek. Jasné je, že se vrah dočkal a třeba se mu líbili oba kousky. --- Chci ohlásit vraždu . - Pane, kde jste... - Ne, dvojitou vraždu. Najdete je severně od ředitelství parku. - Dobře, pane... - Jsou v bílem Volkswagenu Karmann Ghia. - Můžete mi blíže popsat místo nálezu ? Pane ? Slyšíte mě, odkud voláte prosím ? - Jsem ten co to udělal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Žádné nadšené ovace nečekejte. Zpočátku nijak záživné pátrání (dá li se to nazvat pátráním). Spíš posedlost, ale... Zvláštně pojatá autentičnost je to zajímavější na tomto příběhu, ve kterém má jít o sebevědomého masového vraha. Žádné důmyslné vraždy, žádné napětí před nimi. Na druhou stranu Bulkley dokáže toto napětí vymáčknout ze scén, kde to nečekáte. Ale to je málo. Psychologicko - adrenalínová jízda se nekonala. Jak taky může vypadat film o člověku, kterého nikdo neviděl? TŘEBA TAKHLE!!! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani tušení, že existují dva filmy na totéž téma s téměř totožným názvem, a dlouhou dobu jsem pokládal tenhle kousek za mnohem známější Zodiac. Překvapovalo mě proto, že nerozeznávám typický fincherovský režijní styl. Zodiak v zásadě není špatný film, ale to divácky atraktivnější v něm vytváří samotný námět podle skutečných událostí. Pátrání po legendárním sériovém vrahovi je pochopitelně divácky přitažlivé a vytváří takový potenciál, že by ho jen naprostý břídil mohl úplně zahodit. Na druhou stranu scénář je opravdu průměrný a tak nějak divně vystavěný. Funguje tam, kde popisuje samotné kriminální činy, ale ztroskotává všude, kde má ukázat něco navíc. Ve filmu se objevuje řada postav, jejichž potenciál je naprosto nevyužitý a jejichž přítomnost na plátně je vlastně neodůvodnitelná. Některé indicie jako by ukazovaly na vinu hlavního hrdiny, což je ovšem díky jiným scénám hned ze začátku filmu prakticky vyloučeno. Tak nějak mi uniká, co chce film sdělit a kam směřuje. Padesát procent celkového dojmu a neduživé 3* jsou myslím spravedlivou odměnou pro tenhle příspěvek do žánru kriminálního filmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak Zodiac stále čaká, kým o ňom natočia dobrý film, tak môže podľa mňa čakať ďalej, pretože ani tento a ani Fincherov očakávaný trhák nepriniesli očakávanú úrodu. A keďže som tento film o Zodiacovi videl až po Fincherovom, čakal som, že už to nebude mať tú šťavu, ale prekvapivo som sa nenudil, vraždy, prehľadnosť udalostí a sledované obdobie bolo oveľa lepšie spracované. Už to chcelo len trošku lepšiu réžiu a hercov. 65%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S netrpělivým vyčkáváním na zcela jistě zvučnějšího bratříčka od perfekcionalisty Davida Finchera jsem se (spíše „omylem“) dostal k tomuto dílku natočenému dle skutečných událostí, které věru poutavě líčí osudy masového vraha, který výsměšné zveřejňoval detailní popisy svého řádění. Silné téma, mnoho otazníků. Ačkoliv se tahle hyena ve svých dopisech chlubila téměř čtyřmi desítkami vražd, policie jí přisuzuje sedm vražedných útoků. Největším problémem je ale laťka, kterou režisér ihned na začátku nastaví. Příjemně evokuje dobu, i o něčem jako je atmosféra může být řeč, ale onu laťku nikdy nedokáže nějak zásadně překročit, něčím obohatit. 60%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborný dobový feeling 60. let, několik pamětihodných a brutálních scén, luxusní vozový park a skvělý Justin Chambers v hlavní roli (plus pochopitelně otevřený mrazivý závěr). Za mě osobně sympatický snímek, který sice nedosahuje kvalit a úrovně novějšího Zodiaca od velmi respektovaného Finchera, ale i tak je to zajímavá podívaná. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento příběh nemá konce... Při sledování jsem byl napnutý, ohromený a přikovaný do sedačky. Jestliže tohle nějaký snímek dokáže s divákem udělat, pak si asi zaslouží dobré hodnocení. Skutečnost, že si snímek ochotně někdy zopakuji, vysvětluje plný počet hvězd. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film ktorý je porovnávaný s jeho novším prevedením z roku 2007 som videl skôr. Vôbec som neľutoval, možno trocha stráca na svojho novšieho kolegu, ale má čosi do seba a príjemne smrdí šesťdesiatymi rokmi. Chýba tu trocha nejaká väčšia a výrazná herecká osobnosť, ale to vnímam asi len s odstupom času. Počas filmu som to nepocítil. Film trocha skrášľuje ešte "mladá" Robin Tunney. Je to veľmi kvalitná detektívka o vrahovi, ktorý skutočne zabíjal a ktorý pravdepodobne nikdy nestratí svoju "slávu". ()

kingik 

všechny recenze uživatele

San Francisko koncem šedesátých let terorizoval neznámý vraždící maniak děsící veřejnost, kterého policie nikdy nedopadla a říká se, že možná žije dodnes. Film však přichází s trochu jinou verzí, s jakou přišel před nedávnem David Fincher. Dle mého názoru je tahle verze uvěřitelnější, i podle toho, co jsem všechno o muži zvaném Zodiac četl v dostupné literatuře. Film je, oproti Fincherově mírně spekulativní verzi, soustředěný na postavu detektiva, který svému skutečnému vzoru nebyl podobný, ale jinak se tady setkáme se známými skutečnostmi, které jsou o případu známy. Oproti Fincherově verzi se ale nepostupuje ve filmu tak podobrobně a ani tak velkorozpočtově. Se skromnými prostředky se na jeden z nejzáhadnějších kriminálních případů Ameriky nahlíží poměrně poutavě a tohle téma mě zaujalo. 80% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Sice zde nebylo mnoho hrůzostrašných scén a záběrů, možná ani o Zodiakovi se toho moc nedozvíme, ale film dokáže udržet v napětí a očekávání, jak ho vlastně chytnou.(ale oni ho nechytnou a natočí o něm film, hhmm:-))70% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

MOŽNÉ SPOILERY. Budu asi opakovat to, co mnohé jiné komentáře - k tomuto zpracování známé vražedné série jsem se dostal omylem a Fincherův snímek jsem dosud neviděl. Nedá se ovšem říct že bych byl "Zodiakem" z roku 2004 úplně zklamán. Inscenace vražd jako takových a dobová atmosféra se celkem povedly, co mi ale vadilo byla neúměrná pozornost věnovaná detektivově rodině - tato linie vyšuměla do ztracena a ve filmu vůbec nebýt, nic by se nestalo. Také scéna, kdy policie přichází zatknout domělého vraha (jak se vzápětí ukáže nevinného) a zárověň sledujeme prostřihy na skutečného Zodiaka, je dost bezostyšně převzata z "Mlčení jehňátek". Přesto - nebýt toho zbrkle uťatého konce, mohlo být mé hodnocení vyšší. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled má film na vraždy Zodiaka. Režisér se spíš zaměřil na dobu a rodinu hlavního vyšetřovatele. Mé hodnocení je tak 3 a půl, hlavně za kameru a ve filmu poznáte mnoho herců z různých seriálů, to je docela příjemné:). Dodatek: Před pár dny jsem se vrátil z USA a jsem velmi rád, že jsem žádnýho Zodiaka nepotkal. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak další příspěvek do řady těch, kteří viděli tenhle film omylem (tj. chtěl jsem koukat na ten od Finchera) Bohužel jsem si tenhle omyl uvědomil až někdy ve druhé polovině filmu, což mne dost mátlo, protože jsem o tom Fincherově filmu měl alespoň částečné info a tudíž jsem ten avizovaný vývoj čekal tady. Celkově to není špatný film a to hlavně díky fajn atmosféře a stravitelné stopáži. Rodinná část příběhu je naprosto zbytečná a klidně bych ji vyhodil. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pozor, nejde o film Davida Finchera! Ale televizní snímek na základě úplně stejných událostí, ke kterým došlo v Kalifornii v 60. letech, kdy masový vrah řádil a policie ho nedokázala odhalit. Klasicky natočený snímek je o něco akčnější, určitě kratší a kupodivu i poutavější než ten Fincherův, i když nepracuje tolik s atmosférou a detailní rekonstrukcí vyšetřování. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Verze z roku 2005 není špatně natočená, ale doplatila na popularitu svého mladšího bratříčka a rozdílný přístup samotných režisérů k natáčení a podávání informací. Přesto si myslím, že Fincher už měl tak trochu vydlážděnou cestu, protože mohl čerpat nápady už i z tohoto filmu. Největším mínusem pro mne není ani tak kratší délka filmu, nebo rozdílné pojetí příběhu, ale herecké výkony. Tady mi přišlo, že herci dostali asi málo zaplaceno a proto nepodali stoprocentní výkony. ()

Reklama

Reklama