Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Zhruba třičtvrtě hodiny, to vypadalo jako pompézní pětihvězdičkový akční film (akční filmy nejsou moje kafe, tak to už je co říct). To by ale nesměl zkazit závěr, odehrávající se v metru. Nechápavě jsem kroutila hlavou, přišlo mi to už přemrštěné- děj, neohroženost hrdiny a hlavně do očí bijící logické chyby. Zkrátit plus-mínus o 20 min., a byl by to pro mě akční film par excellence. 75% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo první díl, to je ten spravnej akční nářez. Sice je pravda, že chvílema je to možná až přehnaný a že z Keanu Reevse udělali až moc velkýho akčního hrdinu, ale to se dá lehce odpustit, když se v podstatě za celou dobu filmu nenudíte. Je to dáno hlavně tím, že od začátku do konce jsou jen akční scény, nic jinýho se snad ani nenajde, takže o nějakých hluchých místech tady nemůže být ani řeč. jediný co se dá filmu vyčíst je pěkně natáhnutej konec, bohatě by postačila autobusová pasáž, dál už se v tom neměli vrtat, bohužel stalo se a tak musim hvězdičku ubrat a nic na tom nezmění ani perfektní záporák Dennis Hopper. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem "akční film roku 1994" viděl až teď, kdy si něco takového umím užít. Tehdy bych ho asi nedocenil. Líbí se mi vzásadě tři věci: 1.) Film se vůbec nezdržuje obvyklým způsobem představování postav. Jinde bychom nudných dvacet minut přihlíželi, jak Keanu Reeves a Sandra Bullocková vstávají z postelí, čistí si zuby, krmí kočku, jsou se smetím atd. :) Nebezpečná rychlost nás v souladu s názvem vtáhne do akce a vše podstatné o těch dvou se dozvídáme doslova cestou z jejich reakcí na vzniklou situaci. Vede to mimo jiné k tomu, že romantická Sandra jednoduše nemá kdy uplatnit své upejpavě diblíkoidní obličeje. 2.) Všechno, co vás napadne, že se ohroženému autobusu může stát, se skutečně stane, ba ještě víc, než bych třeba já předvídal. 3.) S výjimkou pro mě trochu nadbytečného etického sporu Reevese a Danielse film nemá hluchá místa a je napínavý od úvodních titulků až do závěrečných. 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po delší době od prvního zhlédnutí se ke mně Nebezpečná rychlost dostala podruhé a až postupně jsem si uvědomil, proč jsem tenkrát hodnotil pouze průměrem. Šlo o zvýšený počet tzv. WTF momentů, přičemž min. létání autobusu nebo uhýbání kulkám na střeše podzemky si tvůrci opravdu mohli odpustit. Faktem ale je, že mě jinak film docela dost bavil, měl solidní tempo, napětí, hudbu, sympaťáka Reevese a nanejvýš charismatického záporáka Hoppera, takže zvyšuju hodnocení na nepříliš objektivní slabší 4*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Toho času dle mého mírně přeceňovaný akční thriller postavený prakticky na „jediném“ dobrém nápadu (bomba v autobuse, který se nesmí dostat pod určitou rychlost), kterému ale chybí nápaditost (Skála), hluboká myšlenka (Terminátor 2: Den zúčtování, Matrix), démonická ujetost (Tváří v tvář, Con Air), humor (Pravdivé lži, Poslední skaut), režijní jistota (Nepřítel státu, Nelítostný souboj)... Prostě něco navíc, co by ho zařadilo mezi vrcholy žánru skvostných let devadesátých!! Jen tak tak lehce přes 70 %. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • Při sjezdu autobusu z dálnice po nárazu do barelů s vodou je na levém boku autobusu za předním kolem patrná kamera. Ta se objevuje i v dalších záběrech. (Mr.Hudson)
  • Předtím, než se Jack (Keanu Reeves) poprvé setká s Howardem Paynem (Dennis Hopper), slézá výtahovou šachtou z 23. patra. Při otevírání šachetních dveří je možné vidět, jak je zajišťuje proti zavření kleštěmi. Přesto jsou v následujících záběrech dveře opět zavřené. (Shadowrat)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama