Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Recenze (625)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, prepísaný do nie moc nápaditého scenára a zrežírovaný vtedy ešte dynamickým a technicky zdatným Janom de Bontom. Herci sú fajn, akcia super. Rozpracovať viacej postavy a bolo by to za 5*. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Adrenalinová klasika, na které Cinema trefně znázorňovala výstavbu akčního filmu. Skvělý námět i scénář, velkým kladem je do té doby neokoukaný a charismatický Reeves v hlavní roli. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Smrtící adrenalinová jízda, která viděna na velkém plátně hravě vtáhne diváka do děje, ale na televizní obrazovce mnohé ztrácí. Jan de Bont si svojí prvotinou nasadil tak vysokou laťku, že se k ní ve svých dalších filmech ani nepřiblížil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že kdyby nebylo Speedu, byl by dneska Keanu Reeves Thomasem A. Andersonem (aka Neo:))? Anebo, pro mě osobně věc mnohem zásadnější, že by hrál Kevina Lomaxe v Devil's Advocateovi? Docela o tom pochybuju. Speed prostě Reevese vynesl do hvězdných výšin, a to z dnešního pohledu celkem po zásluze. To s takovým Jan de Bontem je to už horší:). Ale proč na rejžu házet zbytečnou špínu, když nám nechal tenhle super kousek? I když nemám rád Sandru Bullockovou (Slečna Drsňák je čestná výjimka:)), akce která celý film žene kupředu, slizký záporák Dennis Hopper, práce kamery, výkon Jeffa Danielse a já nevím co všechno ještě, vynesly v mých očích Speedu čtyři hvězdy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzběsilejších režijních debutů 90. let. Řemesla dobře znalý Jan De Bont se nepouští do žádného složitého vyprávění, nenimrá se v psychologii a motivacích, minulost postav a vztahy mezi nimi zohledňuje jen minimálně. Od prvních do posledních minut (v tomto případě bez nadsázky nebo přehánění) se řídí plnou rychlostí vpřed. V podstatě přitom jen velmi šikovně spojil tři akční sekvence, které variují stejné, v základě krystalicky béčkové schéma – lidé se snaží ve zdraví dostat z rychle se pohybujícího objektu (výtah, autobus, metro). Sázky stoupají (na postavách nám záleží stále víc), rychlost je zvyšována (snižována z logiky věci ani být nemůže) a bezprostředně po překonání jedné překážky se objevuje další, horší té předchozí. Keanu Reeves a Sandra Bullock jsou oba sympatičtí a skvěle sladěni, Dennis Hopper předvádí jednoho ze svých nejlibovějších psychopatických zmrdů a trochu do počtu tu je akorát Jeff Daniels, na jehož postavu zřejmě zapomenete dřív, než naběhnou závěrečné titulky. Natáčení převážně v autentickém prostředí, jen s minimální výpomocí CGI (skok daleký), miniatur (vykolejení metra) a zadní projekce (bitka na střeše vlaku) filmu hodně prospělo a řekl bych, že i po mnoha dalších letech dokáže zvýšit hladinu adrenalinu spolehlivěji než nynější akce, natáčené převážně před modrým/zeleným pozadím. Přes zdání jednoduchosti jde o jeden z nejlépe zkonstruovaných akčních filmů deváté dekády, s průběžně stupňovaným napětím a nepolevujícím tempem. Z filmů mého dětství jeden z těch, k jejichž opakovanému sledování se hrdě hlásím. 90% Zajímavé komentáře: Oskar, tron, choze, dopita ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

I přes všechny nelogičnosti, o kterých by se dalo dlouho diskutovat, vám Speed nedá vydechnout. Myslím, že je tolik nabitá akcí a napětím, že na nějaké přemýšlení moc času nezbude. Vše je rychlé a mám pocit, že se z charakterů na tento typ snímku vytěžilo dost a taky by dost nudilo, kdyby tomu bylo jinak. Dennis Hopper je sice dědek, ale jeho roli jsem mu věřil a připadal mi skvělý, i když to byl vlastně zpropadený hajzl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů. Kladem je dobrý příběh, vynikající hlavní představitelé, strhující akce. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $121,248,145Tržby Celosvetovo $350,448,145Výbušná jazda, ktorá musela byť v dobe vzniku pre sledujúcich 2-násobne výbušnejšia než teraz(pamätám ešte prvé sledovanie tohto filmu z VHS kazety asi v roku 1996 a vtedajší neskutočný zážitok a ešte to tak v tej dobe vidieť to v kine, no fúha), aj tak stále to má aj v dnešnej preplácanej trikovej dobe grády, pretavené v spanilú príbehovú jazdu, so skvelou ústrednou dvojicou, nezabudnuteľným záporákom, vyšperkovaným vizuálom a chytľavou sprievodnou hudbou.... a to všetko za doslova smiešny rozpočet. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda v režii mistra kamery, Jana De Bonta. Jeho jednoznačně nejlepší film, od kterého se už jeho kariéra režiséra rychle propadala. Odrazovým můstek pro dvojici hvězd Sandry Bullock a mého oblíbence Keanu Reeves. Tempo je vražedné, film nezastavuje ani na okamžik stejně jako autobus. Z dnešního pohledu je to čistokrevná jízda, na kterou dokázal jen málo kdo podobně navázat a už vůbec ne De Bont v druhém díle, který je oproti prvnímu jen slabý odvar bez Keanu Reevese, originality, kvality a tempa. Škoda jen, že se o tomto filmu nemluví častěji, protože si to zaslouží a je na piedestalu akčních filmů... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší akční film všech dob. Lepší než výborná Skála aj. Jan De Bont natočil životní dílo (a po Twisteru toho měl nechat). Vše je tu perfektní - jednoduchý ale geniální nápad je proveden naprosto úžasně. Film má tři části: výtah, autobus a metro, z nichž největší prostor má autobus. Nejlepší je jeho průjezd městem, které je plné aut, přecházejících dětí, žen s kočárky a prudkých zatáček. Prostoje mezi akčními scénami jsou minimální. Keanu je perfektní hrdina, Sandra (v nejlepší roli) perfektní komik i hrdina a Hopper perfektní záporák. A pěkný ústřední motiv Marka Manciny. Tenhle biják vůbec proslavil hodně lidí. Film získal Oscara za zvuk a střih zvukových efektů, nominován byl za střih, v Británii získal cenu BAFTA za střih a zvuk a nominován byl za zvláštní efekty. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dle mého názoru jasný král akčního braku všech dob. Nemá smysl povídat cokoli o logičnostech či nelogičnostech, ale hlavní slabinou je pochopitelně naprosto směšná atmosféra a paravýkony hlavních představitelů. Sandra svojí rolí hysterické, ale přesto té "nejmodernější" ženské hrdinky snad mohla zaujmout část nemyslícího mužského publika. Ale jak se mohl Reeves takhle shodit po skvělém Drákulovi? A o extra nebezpečném důchodci, dědečku zlounu Dennisu Hooperovi netřeba ztrácet slov. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ne až takovej nářez jako svatá trojice Skála, Con Air a Tváří v tvář ale přesto hodně dobrej akčňák. Nápad s autobusem je fakt super a jestli jste hráli jednu misi ve hře Mafie víte že nespomalit je fakt o držku. Keanu Reeves se role zhostil dobře a Sandra Bullocková je děsná, jen ta dvojka nikdy neměla přijít. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dost originální zápletka, je to dobře natočeno a hraje tu Sandra Bullocková+záporák Dennis Hopper. To mi stačí. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

4 důvody, proč bylo rozumné dopřát si tuhle legrační roadmovie: 1. Keanu Reeves zachraňuje svět s bezelstným výrazem plachého kolouška, kterého si okamžitě toužíte pořídit domů. 2. V Harrym Potterovi létá Ford Anglia, ale tady si to vzduchem suverénně plachtí poloobsazený autobus. V některých amerických městech zjevně neplatí fyzikální zákony ale ...3. Zato funguje chemie. Dokonce i zcela nereaktivní Sandra Bullock se vzmůže na svůdný pohled a kroutění...volantem:) Není divu-viz bod č.1...A za čtvrté: Počet akčních filmů, které jsem viděla, dosáhl deseti. Mám splněno:) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mancina: 1. Speed - Billy Idol [4:21] ,2. A Million Miles Away - The Plimsouls [3:41] ,3. Soul Deep - Gin Blossoms [3:06] ,4. Let's Go For A Ride - Cracker [3:07] ,5. Go Outside And Drive - Blues Traveler [4:51] ,6. Crash - Ric Ocasek [5:06] ,7. Rescue Me - Pat Benatar [3:01] ,8. Hard Road - Rod Stewart [4:28] ,9. Cot - Carnival Strippers [5:23] ,10. Cars ('93 Sprint) - Gary Numan [4:02] ,11. Like A Motorway - Saint Etienne [5:43] ,12. Mr. Speed - Kiss [3:17], ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ale čo to má spoločné s nami?" - "Nič. Ide mu len o prachy." Nebezpečná rýchlosť je i vďaka bombastickému, mimoriadne dynamickému ústrednému hudobnému motívu Marka Mancinu jedným z najlepších akčných trilerov 90. rokov. Ďalej si k výrazným kladom prirátajte sympatické herecké obsadenie hlavných (Bullock, Reeves) i podporných rolí (Morton, Daniels), slizkého gaunera zaseknutého v minulom desaťročí (Hopper), strhujúce tempo, originálnu akciu (výťahový prológ s postreleným parťákom, prestup zraneného šoféra z busu k policajtom...), zmysel pre humor, nie práve najmenší rozpočet a skoro geniálny nápad o preplnenom autobuse, nesmúcom spomaliť pod 50 km/hod, inak dôjde k explózii, pričom pasažieri sú sledovaní kamerou, takže nemôžu ani opustiť rozbesnené vozidlo počas jazdy (dodávam, že autobus jazdí v plnej premávke a v diaľke chýba kus cesty). Najlepšie príbehy sa majú dať vtesnať do jednej vety - a to sa Nebezpečná rýchlosť krásne dá. V porovnaní s touto báječne oddychovou (ale nie hlúpou) záležitosťou, sa zbytočná dvojka javí byť ešte horšia, než akou je v skutočnosti. "Jednotka" navyše disponuje mojou milovanou maličkou - ale pre žáner takmer revolučnou - ľudskou scénkou, kedy titulný hrdina doslova stráca na okamih sám seba a nádej, hádže odovzdane flintu do žita, pochybuje o "zmysle toho všetkého" a prestáva si veriť, pričom to všetko vidia tí, ktorých má zachrániť. Svieže a uveriteľné. Keď to šlo do kín, niektorí ľudia nechápali, ako môže taký jednoduchý námet o autobuse vydržať po dobu celovečeráku, ale keď si to tak vezmete, tak vlastne výťahový úvod trvá pekne dlho, finále v metre je tiež dosť dlhé (a predchádza mu sledovačka), plus nejaký čas zaberie zoznamovanie sa s postavami cestujúcich, čiže v konečnom efekte v autobuse strávime len nejakú hodinku čistého času (ktorý je navyše prerušovaný scénami s teroristom a policajným komandom, ktoré po ňom pátra v meste). Diváci boli v absolútnom vytržení, takže nečudo, že snímka s rozpočtom 30 miliónov ich celosvetovo zarobila 350. Kino Považan NMnV 1994 ()

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama