Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím, proč jsem na to koukal. Ještě větší hovno, než předchozí film a než jsem já doufal. Akce prakticky žádná, opět vše jen v rámci džungli a prapodivně nezajímavých záběrů z konferencí. To vše podepřeno partizánskými bojůvkami, který vypadají strašně. Já se chtěl, a opravdu upřímně chtěl, něco o Che Guevarovi dozvědět. Místo toho běžely příšerný čtyři hodiny hrůzy, u kterých bych kecal, kdybych řekl, že jsem je poctivě zkouknul. Neměl jsem na to sílu a pár scén jsem prostě přeskočil, popřípadě si klimpnul. Kupodivu mi neuniklo vůbec nic. Ale ono by mi ani neuniklo, kdybych ten film neviděl vůbec. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Terrence Malick & Benjamin A. van der Veen, Peter Buchman .. Che: Part Two prakticky nepotřebuje Che: Part One (protože ho nijak nedoplňuje) zato se plně rozlévá do bolivijské nudy aneb když se guerillově nedaří. Těšil jsem se na sluncem i krví zalitou problémovou Havanu, dostal jsem bohužel jen dějově stejnou minci jako minule, akorát otočenou z druhé strany. Opravdu nechápu na co Soderbergh pro tento projekt nakonec spotřeboval délku dvou filmů (cca 250 minut), když zaobírá jen zlomek života s mnoha zásadními mezerami. Celé je to takový pralesní polodokument, nyní navíc se scénářem, kde jde nádech Malicka až nezdravě cítit - informačně chabé, samé zdlouhavé scény, navíc žádná hudba a nezáživné filmařské podání - zaujala mne v podstatě jen scéna finální vraždy (jak z Village). Celkově dost slabé a vlastně degradující i první Revoluci. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No cekal bych, ze film s nazvem Part 2 bude pokracovat tam, kde prvni dil skoncil, ale to ne. Tady jsme najednou o nakejch 7 let pozdejs bez jakyhokoliv vysvetlovani, takze prvni pulhodinu sem mel problem se zorientovat, co ze se to vubec deje. Da se to sice pochopit, prvni dil resil revoluci na Kube a druhej resi revoluci v Bolivii, jenze problem je, ze to je proste naprosto to samy, co prvni dil. Jiste, neni to uz tak dokumentarne ladeny, takze tu nejsou zadny cernobily prostrihy na rozhovory a podobne a dzungli vystridaly sedivy lesy a louky, ale jinak je vse pri starym. Benicio je opet paradni, opet tu je furt, ale opet se moc neprojevuje. Hudba tu opet prakticky neni. A opet sledujem skupinku partyzanu motajici se po lese. A zatimco prvni dil i presto, ze kdovijak zazivnej nebyl, dokazal zaujmout, tady uz se to proste nedari a je to cely jedna velka nuda, ze sem fakt mel problem misty neusnout. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Che Guevarův život je obrovská výzva. Málokdo z politicky výbušného materiálů dokázal vybruslit se ctí. Soderbergh i tentokrát nakračoval opatrně a s patřičným respektem. Ale zatímco první díl dokázal okouzlit svým politickým nábojem, tak "dvojka" postrádá i ten. Ty tam jsou doby politického zrání a boje za pozemkové reformy, ti tam jsou Camilo Cienfuegos a Fidel Castro. Benicio del Toro jako Che zůstal v bolivijských horách úplně sám. Avšak naděje, že o to víc se film bude zabývat jeho osobností, duší a vnitřním bojem, se brzo ukázaly jako plané. Místo toho sledujeme až kronikářsky suché záznamy o životě partizánů a jejich zoufalou snahu rozžehnout revoluci tam, kde o ni vlastně nikdo nestojí. Mohl to být novodobý Don Quijote v boji s větrnými mlýny, ale to by Soderbergh musel k jeho osobě najít ten správný klíč. Takhle je to sice důstojná rekonstrukce jeho posledních dní, ale vhled do Cheho samotného zůstává za zavřenými dveřmi. Těch pár záběrů, kdy do jeho duše nahlížíme klíčovou dírkou, je pak bolestným mementem, jak moc dobrý to mohl být film. A účast známých tváří ve vedlejších rolí Soderberghovi vůbec nesvědčí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První díl měl alespoň nějakou atmosféru. Tohle je jen prázdné chození po džungli a neustálé mluvení o revoluci. Atmosféra je skutečně nulová - roztřesená kamera holt není vše. Film je moc dlouhý a zbytečně natahovaný. Nemá souvislosi. Oproti mnohem snesitelnějšímu prvnímu dílu je to vážně nestravitelné. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Idealismus a tužby po revolučních činech zůstaly, historie se ovšem neopakuje... Soderbergh ještě více kouskuje a "deníčkuje", a kromě toho se citelně odklání od pozitivního pro-partyzánského hledáčku kamery a mění ho za chladnou, téměř až mrtvolnou stylizaci, která dává tušit, že se tentokrát happyend konat nebude. Smyčky se pomalu stahují, kamera se čím dál víc opájí výhradně Del Torovou tváří a závěrečná půlhodina je téměř dokonalou ukázkou vtahující filmařiny, jejímž vrcholem je (ne)hrdinský skon samotného Guevary. Ale naprosto chápu, že pro někoho to bude malickovsky rozvláčná nuda, opakující jednou řečené jen s rozdílným koncem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ta co se nezdařila. Z dokumentu se více dostáváme k obvyklému filmovému vyprávění. Od prvních momentů, kdy Che tajně přijíždí do Bolívie až po jeho poslední okamžiky je cítit jakási osudovost a nevyhnutelný konec. Soderbergh měl pravdu, že by se na obě části CHE mělo nahlížet jako na jeden film. Takhle tu máme část o vzestupu a část o pádu. Problém je, že některé pasáže jsou si příliš podobné a rozdělením zbytečně bijí do očí. Nicméně ty čtyři hodiny strávené ve společnosti Ernesta Guevary jsem si opravdu vychutnal a jsem spokojen jak celý projekt dopadl. 90% Mimochodem Matt Damon španělsky opravdu zaválel. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Benicia Del Toro jsem jako představitele Che ani v druhém díle "neskousla" ... Dokouknout film až do konce bylo pro mě utrpení..... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Castro obeduje v hoteli a ty sedíš tu..." Che sa po úspechu na Kube Pokúša o to isté v Bolívii, ale tam to akosi nejde. Ľudia sú nedôverčivý, práve získavaniu ich podpory sa venuje časť filmu a bolívijská armáda ide po partizánoch tvrdo a nekompromisne a k tomu všetkému majú problém s jedlom, strelivom i zbraňami. V obidvoch dieloch oceňujem použitú španielčinu, ktorá dodáva filmu autenticitu. Film je o niečo slabší ako prvý diel, ale nie o moc. Pre pár slabších momentov nemá zmysel film odpisovať. Samotný záver je asi to najlepšie, čo film ponúka. Smrť Che-ho je zaujímavo natočená, dosť podobne išiel k zemi aj Leon v Bessonovom filme. Jediná vec mi počas filmu nešla do hlavy... Prečo Che nepožiadal Castra o pomoc? Minimálne by nemali problém s jedlom a zbraňami. S ľuďmi je to horšie. Dôveru si nekúpiš za kus chleba...Slabšie štyri. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film u kterého nevíte co bylo před 5 minutama, natož abyste o něm mohli někomu vyprávět. Pokud byl kubánský les nudný dokument, tak ten bolívijský exceluje ještě více. Věčné pochody od nikud nikam, žádný cíl. Žádná strhující akce, jako dokument možná dobré, ale jako film nepostačující. PS: Kdo neviděl první díl, tak to ničemu nevadí. Che Guevara na sebe totiž v ničem nenavazuje. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Druhý Che je snad ještě slabší než část první. Jestli si něco z filmu vybavím, tak jen věčné chození po nějakém lese a nějaké, většinou nedůležité dialogy. Che je stejně jako v první části bezbarvý. Celý film je totiž zoufale neutrální, chybí tomu nějaký komnetář, osobní vklad režiséra. Rozhodně netrpím černobílým viděním světa a tak dokážu uznat pozitivní přínos i ryze záporným postavám a naopak, ale Soderbergh po nás ani nic takového nechce. I v druhém díle jsou tuny zbytečné vaty a myslím, že při troše snahy se daly oba filmy krásně sestříhat to jednoho zajímavějšího. Na obou filmech bych vyzdvihnul nádhernou výpravu, která však není podpořena odpovídající prací s kamerou. Ta se mi vysloveně nelíbila, protože Che působí tak nějak televizně, téměř jako z pordukce Hallmarku (což považuji za jednoznačně zápornou vlastnost). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si říkal, že dvojka z Bolívie bude trochu svižnější než jednička. Koneckonců má název dovětek - partyzánská válka. Nebudu napínat, opět to nudilo. Nevím proč, ale když jsem jezdil na čundry, byla naší Biblí mimo jiné kniha Mirko Vosátky - Tábornická encyklopedie. Film bych rozdělil do tří úseků. Získávání bobříků a učení se lesní moudrosti, puťák a samozřejmě závěrečná bojovka s jiným oddílem ! I tady soudruzi přichází do džungle, učí se tábořit, spát v lese, stavět přístřešky proti dešti, dělí si úkoly, noční hlídky, vaří... Do toho jim Che předává moudro starých zálesáků, snaží se aby kucí byli čestní, stateční a pravdomluvní. Po výcviku putují buší. Mají žízeň, puchýře, popruhy alic se jim zařezávají do revolucionářských zad... No a nakonec bojovka, kterou jak už víme vyhrál ten lepší oddíl. Jasně, měl víc jídla, vybavení, ale jen sebral hozenou rukavici. Takže prohra soudruhů fousaté pracky mně osobně nijak nemrzela ani nebolela. Líbilo se mi jak si tvůrci dali práci s herci. Po měsících putování vypadali opravdu sešle, mundůry měli krásně otrhané, vyšisované, ale tak nějak přirozeně, ne že do nich někdo kvůli natáčení udělal nůžkami pár děr... Sami soudruzi byli správně špinaví, vousatí, vlasatí, mastní, naimpregnované dýmem táborových ohňů... prostě správní čundráci ! Všem samozřejmě vévodil Del Toro, který se pro tuhle roli asi narodil. Celkem překvapilo, že se Che neřídil radou Čecha Karla Němce, který při dobývání Severního pólu zjistil, že je potřeba zásoby vynásobit dvěma. El comandante si pro jistotu inhalátor na astma nevzal vůbec... No jeden by se divil, co všechno může zvrátit revoluci. :-).Vidět to bylo zajímavé, ale jednou stačilo. Dávám za 3 pesos. * * * ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Dvojka se nese na vlne nudne jednicky... Kdybych ale mela hodnotit oba filmy jako celek, nebyla bych daleka odpadu. Jo, hezky nasnimano, ale zamer "sdelit neco o Che Guevarovi" absolutne nevysel. V prvnim dile je sympatak, cekala jsem, ze pokracovani se bude venovat te jeho "krvavejsi strance". Ne. Porad je to sympatak. Ted uz si ho jenom placnout na triko. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Veľmi strohé na takúto veľkú osobnosť... a taktiež celková "náveznosť" ma vôbec neuspokojila, čakal som viac. Benicio síce hrá na plný plyn, ale sám to predsa nemôže utiahnuť. Nechápem čo chcel Soderbergh vlastne ukázať, pretože ani prostredie mi neprišlo autentické. Veľmi rozťahané, lyricko - epicky ukecané prevedenie úpadku veľkého "konca"... 6/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ne, prosím ne! První díl byl tak skvělý, Del Toro podmanivý a Soderbergh vše zvládl na jedničku. Guerilla je jakoby jiným filmem jiného režiséra. Ucelenost a navazující linie jedničky je pryč. Del Toro je nevýrazný, Soderbergh byl snad po celou dobu natáčení na záchodě, protože tohle snad nemohl myslet vážně. Naprosto nesourodé dvě hodiny jakýchsi informací, pochodování, keců.. navíc vše ocejchováno počtem dnů - připadalo mi, že skupinka přešla pouhý jeden kopec a přitom utekl téměř rok. Pruda, možná chápu, proč tohle nešlo do české kinodistribuce. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

130 minut nudy. První část byla aspoň něčím zajímavá, ale druhá část mlela z posledního. Tenhle projekt se Soderberghovi moc nepovedl a snad už bude točit kvalitnější snímky. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

ach jo:-(soderbergh se evidentně nudil,tak se rozhodl že unudí i diváka.film sice opravdu působí velice realisticky,až dokumentárně a máte pocit že opravdu sledujete che guevaru...jenže se tam vůbec nic neděje a když řikám vůbec,tak myslim vůbec.che chodí od lesa k lesu,od nudy k nudě.čekal sem třeba u tý pasti na partyzány,že aspoň bude záběr jak je postřílej,nééé vole záběr jak kape krev do potůčku!paráda.u ničeho sem snad neusnul víckrát.film odpadový určitě není,dá se sledovat,jenže to musíte mít láhev skotské nebo být v klubu malý komunista a jeho revoluce,já měl tu lahev :-) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak nám Soderbergh dovyprávěl příběh slavného revolucionáře a stejně jako vypravěč dlouhé knihy neudrží dech do konce nepovedlo se to ani panu ražisérovi. Druhý díl je po všech stránkách slabší než první a naprosto zbytečně roztahaný a nezajímavý. Pokud by se obě části -výrazně- prostříhali a vznikl z toho jeden celek mohl to být o dost zajímavější film. Soderbergh chtěl zamachrovat ale nemá na to. ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama