Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Malinko lepší než Johnnyho Cizinec. Rozdíly se přesto najdou, tohle se neodehrává v Benátkách. Měl jsem celou dobu pocit že režisér naplno nevyužil všemožných opileckých úletů. Amber Heard vypadá božsky, škoda že kope jinou ligu. Johnny se nám sice po Pirátech stále hnízdil v Karibiku, ale tentokráte to moc zajímavé nebylo. Slabých 55%. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Oproti knize je to mnohem míň cynické a zároveň mnohem pichlavější, opojné rumové selánky jsou tu nahrazeny celkem výrazným politickým tématem a jeden se až nestíhá divit, jak nezvykle aktuální může být příběh z šedesátých let. Když mi bylo zhruba dvacet, přečetl jsem Rumový deník za jeden večer s lahví šampusu u postele a byla to neuvěřitelná zábava. S filmovou podobou bych to už asi neudělal, ale zábava je to taky. Johnny Depp pokračuje v oživování (tenotkrát i jako producent) díla Huntera S. Thompsona, takže respekt. A hraje taky hodně dobře. Nejen on. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Na mě až přespříliš nevzrušivá koláž, která rozehrává hned několik dějových linií, ale na žádné prakticky nedokáže stavět. Pisálek Depp, permanentně opájený rumem, se tak v Portoriku léta páně 1960 otře hned o několik „témat“, u žádného ale nevydrží, natož pak, aby jím diváka zaujal. Může za to hlavně nerozhodnost režiséra Bruce Robinsona – půjdu do sociální kritiky, uvolněné komedie nebo potěším milostným příběhem? Je to jedno, na tuhle žánrovou všehochuť jsem zapomněl po pár desítkách minut, víc než Depp zůstane v hlavě krásná Amber Heard nebo vygumovaná troska Giovanni Ribisi (sakra, po kolikáté už takhle zazářil ve vedlejší roli?). ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nikde se tu nepíše to nejdůležitější. Předlohu napsal Hunter S. Thompson, kterej měl na triku Strach a hnus v Las Vegas. Ano, ten Strach a hnus v Las Vegas, kterej se odehrával asi 10 let po tomhle a v jehož filmový verzi hrál taky Johny Depp. Jenže Depp je teď o 15 let starší a ne o 10 let mladší jak by měl. Takže skoro padesátiletej chlap hraje novinářskýho bažanta v Portoriku - wtf 1. WTF 2 s velkými písmeny je ale žánrová rozkolísanost tohohle filmu. V jedný chvíli pozorujete žhavou romantickou scénu, pak se tam najednou vyjeví vtipy jak z Četníků ze Saint Tropez - ale nefalšovaný, po chvíli CGI meskalinová halucinace. Tento film je klišovitý v jednotlivostech a chaotický jako celek což je přesně ta blbá kombinace k nekoukání. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zavání po tom samém vyčpělém rumu, který z něho už tolikrát táhnul v Pirátech z Karibiku a na zlatou éru, kdy býval prvotřídní ozdobou indie filmů, tu dává vzpomenou jen velmi zřídka. Naštěstí tu je ještě famózní Giovanni Ribisi, pohledná Amber Heard a něco z ducha Huntera S. Thompsona, takže Rumový deník přeci jen stojí za zhlédnutí. Tak či tak Strach a hnus v Las Vegas je úplně jiná liga... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmový dialog totožný s konkrétní pasáží z knihy lze slyšet během představování Paula Kempa (Johny Depp) s Chenault (Amber Heard), v němž na Sandersonovu (Aaron Eckhart) otázku, zda-li se dvojice viděla už dřív, Paul odpovídá, že se viděli snad v letadle během letu na ostrov. (Conspi)
  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)

Reklama

Reklama