Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Človek si predstavil kvalitnejší dúšok filmového špiritusu, ale dostal tento paskvil, ktorý je zlý ako najmenej kvalitný tuzemský rum! Rozkolísaný príbeh (ehm...má to vôbec nejaký príbeh?), ktorý chce obsiahnuť všetko a pritom za zapamätanie a pozornosť stojí pár scén - mimochodom každá z úplne iného žánru. To by nevadilo, pestré a neštandardné veci mám rád, kým majú aspoň nejaký význam a zmysel. Aký má zmysel tento film a čím chcel byť je pre mňa záhadou... komédia ani náhodou, drámu v tom vidí len človek s veľkou predstavivosťou a romantická línia je vycuvaná z prsta.Bez ohľadu na žánrovosť, s kvalitou si to nepotykalo ani v náznakoch.Postavy sú ako figúrky, ktoré niekto bezmyšlienkovito posúva hore - dole. K tomu totálne zabijácka stopáž, už dávno sa mi nestalo, že by som mal chuť to v polovici filmu vzdať a zaspať pri tom ako Nunka:))) Johnny Depp má v sebe stále Jacka z Pirátov...bohužiaľ sa to prejavuje aj na jeho herectve a najmä mimike. Filozofická otázka znie: kde je ten Pán Herec, ako sme ho poznali "pred tým" a bude ním ešte?! Oceňujem krásne exteriéry, ktoré aspoň potešia oko a ešte tú opancierovanú korytnačku...Myslím, že ** sú aj veľa, skôr 1,5*/5. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Depp chvílemi otravně vykrádá sám sebe (pokolikáté už?) a film má nějakou šťávu jedině v názvu. Humor i nápaditost skončili někde v půli cesty, a ačkoli se dá celá tahle nemastná jízda bez větších potíží dokoukat, nepřináší nic nového pod portorickým sluncem. Snad zjištění, že Johnny stárne, Amber umí jakžtakž hrát a Aaron se typem svých rolí docela opakuje. Když nám občas zvedne náladu fajnová písnička nebo super bourák, vytáhne to Robinson někam na 50%. Raději zalovte v archivu a pusťte si zase Strach a hnus, kde měl Depp víc herecké energie, lepšího parťáka a všechno klapalo tak, jak mělo! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Na mě až přespříliš nevzrušivá koláž, která rozehrává hned několik dějových linií, ale na žádné prakticky nedokáže stavět. Pisálek Depp, permanentně opájený rumem, se tak v Portoriku léta páně 1960 otře hned o několik „témat“, u žádného ale nevydrží, natož pak, aby jím diváka zaujal. Může za to hlavně nerozhodnost režiséra Bruce Robinsona – půjdu do sociální kritiky, uvolněné komedie nebo potěším milostným příběhem? Je to jedno, na tuhle žánrovou všehochuť jsem zapomněl po pár desítkách minut, víc než Depp zůstane v hlavě krásná Amber Heard nebo vygumovaná troska Giovanni Ribisi (sakra, po kolikáté už takhle zazářil ve vedlejší roli?). ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ač film postrádá typicky "thompsonovského" ducha, který naopak nechybí ve Fear and Loathing, není pouhým laciným pokusem o zfilmování dle mého nejlepší spisovatelovy knížky. To hlavní, tedy Karibik, hektolitry rumu a krásná Chenault, přítomno jest. A i Depp, ač v porovnání s jeho jinými rolemi nezvykle uťáplý, podává solidní představu o tom, jak romanticky dobrodružná mohla taková karibská novinařina být. Projekce no.2: Atmosféra přetrvává, nicméně celkový dojem mdlý -> 3*. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nevěřila bych, že to v životě řeknu, ale asi největší chybou filmu bylo obsazení Johnnyho Deppa. Paul je v knize dvacetiletý mladík a jeho nezkušenost tak trochu udává tón příběhu. Výkon Deppa už taky není, co býval, i když se snaží navázat na roli Dukea. Samotný film je fajn, ale klidně by mohl být o 15 minut kratší. Příjemná oddychovka, jen tomu chybí pevná vize a režisér, jako měl Strach a hnus v Las Vegas. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmového štábu a kamery je možné si povšimnout v odrazu slunečních brýlý Paula Kempa (Johny Depp) během rozhovoru se Sandersonem (Aaron Eckhart) při jízdě autem. (Conspi)
  • Díky filmovému střihu je možné během podepisování kontraktu o mlčenlivosti Paula Kempa (Johny Depp) se Sandersonem (Aaron Eckhart) zaznamenat mizejicí cigaretu, kterou si Paul zprvu zapálí, aby mu v následujícím kamerovém záběru úplně zmizela. (Conspi)
  • Natáčení mělo původně začít už v roce 2004. (MeanWhile)

Reklama

Reklama