Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nikde se tu nepíše to nejdůležitější. Předlohu napsal Hunter S. Thompson, kterej měl na triku Strach a hnus v Las Vegas. Ano, ten Strach a hnus v Las Vegas, kterej se odehrával asi 10 let po tomhle a v jehož filmový verzi hrál taky Johny Depp. Jenže Depp je teď o 15 let starší a ne o 10 let mladší jak by měl. Takže skoro padesátiletej chlap hraje novinářskýho bažanta v Portoriku - wtf 1. WTF 2 s velkými písmeny je ale žánrová rozkolísanost tohohle filmu. V jedný chvíli pozorujete žhavou romantickou scénu, pak se tam najednou vyjeví vtipy jak z Četníků ze Saint Tropez - ale nefalšovaný, po chvíli CGI meskalinová halucinace. Tento film je klišovitý v jednotlivostech a chaotický jako celek což je přesně ta blbá kombinace k nekoukání. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková pohodová oddechovka, kterou drží nad hladinou průměru perfektní super pijan Johnny Depp. Se svými kamarády vesele popíjí po domácku vyrobený lih, kapou si drogy do očí a mají se fajn. Jakýsi potenciál ve vzduchu poletoval, leč naplněn ani zdaleka nebyl. Vtipných momentů skutečně není mnoho. Naopak mi přišlo, že té otravné romantiky je více než by bylo zdrávo. Uvědomoval si to asi i pan režisér, a tak ji v jendnom okamžiku utnul Adolfovým proslovem, což byl právě ten jeden z mála vtipných momentů. Když se nad filmem zpětně zamýšlím asi tady nevykouzlím více než 2*. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost nešikovně udělaný. Film pajdal mezi žánrama na jedný straně v dnešní době neuvěřitelně aktuální téma nezávislost žurnálů na druhý straně ty komický prvky jako by vypadly s nějaké němé grotesky, viz jízda ve zničeném Fiatu. Jako ono to vtipný bylo, ale celistvost filmu to spší drobilo než tužilo. Samozřejmě ten chlast jsem cítil z plátna až k má sedačce a docela jsem litoval, že jsem se na projekci nevyabil flašulkou Morgenka, poněvadž troucha sounáležitosti s filmem nikdy neškodí. Johny Depp dobrej jako vždy pacholek jeden hnědookej, ostatní po herecký stránce taky pohoda. Atmosféře přidává exotické prostředí jenže to zase naršuje bohémskost postav a vlastně i celého příběhu a tak je to furt dokola. Řada dobrých věcí, která se neumí chytnout za ruku a držet pohromadě. ()

nash. odpad!

všechny recenze uživatele

Opilecké žvásty, historky a úlety mi nikdy moc neříkaly, takže tohle mě zcela minulo. Už roky jsem neviděl tak absolutně prázdný a nudný film, který by byl tak důsledně o ničem. Dvě hodiny krystalicky čisté nudy, během nichž se nic nestalo a ještě po hodině nebylo jasné v čem má spočívat zápletka, která se navíc nakonec v tom balastu zcela utopila. A čekání na vtip, záblesk humoru nebo něco co bych mohl označit jako zábavné bylo stejně zoufalé jako marné. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

buď všetci málo chlastajú, alebo sa za to hanbia, lebo inak si neviem vysvetliť toľkú nesmelosť v priznaní si, že sa jedná o skvelý film pri tak očividnej ukážke naozaj solídneho, sviežeho, vtipného, filmársky zrelého a ťažko pohodového diela, ktoré na prelome rokov prišlo, aby trochu zamiešalo karty v mojej top 10ke najobľúbenejších hollywoodskych mainstreamov. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Prvý film, ktorý produkovala Deppova vlastná produkčná spoločnosť. (busev)
  • Krátce před podepsáním kontraktu o zachování mlčenlivosti mezi Paulem Kempem (Johnny Depp) a Sandersonem (Aaron Eckhart) se v dialogu objevuje zmínka o společnosti Jacuzzi, renomovanému výrobci výřivek, který navzdory období, kdy se film odehrává, vznikl až o 8 let později, v roce 1968. (Conspi)

Reklama

Reklama