Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Shit 

všechny recenze uživatele

John Wilmot byl určitě ve svý době hodně kontroverzní osoba, ale tenhle film to myslim moc dobře nevystihl, sprostých slov a sexuálních narážek se tu najde dostatek, ale příběh nám v podstatě nic čim se Wilmot vychloubá neukáže. Je tu opravdu jen málo prvků, které odkzují na jeho bouřlivý život, snad jediný trošku větší pozdvižení způsobí Wilmot svojí hrou pro krále, ale stejně jsem se s přibývajícím časem nezbavil dojmu, že mě to začíná nudit, pak sice režisér s účelem zrychlit film přeskočí nějaký události v ději, jenže tim zapříčiní spoustu otázek, které nejsou do konce vysvětleny a hlavně to dost zamotá a divák pak přesně neví co se vlastně stalo, tohle všechno nemůže zachránit ani zase vynikající Johnny Depp. Ten odvedl maximum, ale Dunmore z postavy Wilmota a jeho životního příběhu určitě nedostal všechno co se dalo ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Otravně slizký a nicneříkající mix středověkého soft porna a příběhu o rádoby výstředním prudiči, kterého značně těžkopádně ztvárňuje Johny Depp. Samantha Morton je ovšem fantastická herečka (viz Minority Report) a líbí se mi v každém filmu. Něco podobného předvádí i Rosamund Pike, u které jsem předpokládal, že se po debutu v Die Another Day propadne do rize komerčních a herecky nikterak náročných vod, avšak je to naštěstí trochu jinak. Kromě jedné scény (pomočení se) není žádná vyloženě strhující/drásavá. Zato oplzlých a neuvěřitelně nevkusných poznámek je tam až dost. Leckdy je to vyslověně samoúčelné a nijak nekonfrontující se strukturou děje, vyobrazení tehdejší pochmurné doby, či vnitřním (značně rozervaným) rozpoložením hlavního hrdiny. Tomu se bohužel po celou dobu trvání snímku nepovede dostat divákovi pod kůži. Tudíž je výsledek takříkajíc k zblití. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Druhý hrabě z Rochesteru je pro mě asi nejzajímavější Deppovou figurou ("Do you like me now?"), druhým esem byl John Malkovich jako anglický král Karel II., no a další postavy také hodně zajímavé. Dobová stylizace, atmosféra atd. dopadla na jedničku, no a k samotné postavě Libertina asi nemá cenu nic moc dodávat. Snad jen "do you like me now?" btw. Jeden z mála filmů, u kterých jsem nechal dohrát hudbu v titulcích až do konce :-) ()

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Laurence Dunmore si asi povedal, že keď už má v živote natočiť len jediný film, tak to bude poprdeli historická drámička so šokujúcim námetom, že si diváci normálne na zadky posadajú. Škoda len, že rozpočet a scenáristu si zohnal od fachu lacných pornofilmov, lebo inak si jeho predstavu o živote v Englande v 17. storočí neviem vysvetliť. Keby si niekto v tom čase dovolil spraviť stotinu tých vecí, čo som videl, tak Johna Wilmonta cirkev nielenže sfleku upáli, ale ešte aj dá jeho popol vystreliť do vesmíru. Nadávky a zobrazovanie erotiky mi samozrejme nevadí, len nesmie ísť o samoúčelnú dekadenciu s cieľom šokovať a byť zaujímavý za každú cenu. To ja rád nemám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poslať naňho Robina Williamsa z Dobrého Willa Huntinga. Uvedomil by si, že jeho psychické problémy a egoizmus pochádzajú z nejakej ťažkej príhody z ranného detstva a spoločne by si poplakali. Dôkaz, že v súčasnosti sa do kina nechodí na hviezdy, ale na postavy, triky a sfilmované známe predlohy. Film poslali do kín až po premiére pirátov, aby na Deppovi zarobili...ježišikriste.... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Kostýmové drama vydělalo během prvního víkendu promítání (23. – 25. 11. 2005) v dvou kinech 27 804 dolarů. Po expanzi do více kin se film nakonec udržel v kinech USA až do března a celkový výdělek se vyšplhal na 4,8 milionu. (imro)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama