Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

hygienik 

všechny recenze uživatele

"Otázka... zda já jsem vskutku dobrý protestant. Nikdo zde, doufám, nebude pochybovat o tom, že jsem dobrý. V každé ze tří hlavníh činností naší doby, ve veršování, vyprázdňování lahví a prcání děvek, jsou někteří stejně dobří jako já. Avšak, konáme-li všechy tyto tři činnosti dohromady, tak jako jsem je konal vždy já a mohu doložit, že to vyžaduje značnou manuální zručnost, není mi zde rovno, natož, aby byl někdo lepší. A proto jsem nadevší pochybnost dobrý." Je to kritická sonda zhnitej morálky? Sotva. Je to príbeh o zhýralcovi, ktorý sa na smrteľnej posteli polepšil alebo to aspoň predstieral? Možno. Je to nechutné, škoda to pozerať a nemá to žiadnu vnútornú kvalitu? Takmer určite. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp si zahrál jednu z dalších figurek. Není jí nikdo menší než John Wilmot. Že vám to nic neřekne? A co třeba Hrabě z Rochesteru? Ani to nic? Tak potom vězte, že John Wilmot byl zhýralec, nechápu, proč musí být český název filmu "Libertin", který si užíval života, jak jen mohl. John byl na dvoře Karla II., krále Anglie, Skotska a Irska, ale dvůr ho zajímal minimálně. O co se staral, to byla jeho literární tvorba, nemluvě pak o zahálce a užívání si. Alkohol a ženy, to byla naprosto přirozená součást jeho života. Karel II. z toho neměl velkou radost, ale co mohl dělat? Na každém kroku ho určitě hlídat nemohl. A tak si John užíval. Ženy pochybné pověsti, alkohol ve větším než malém množství. Muselo se to na něm projevit. Byl nemocný. Velmi nemocný. Ke konci má pak člověk, čím více Johnova nemoc graduje, že Johnny trochu přestal hrát. Johnny má na sobě masku nemocného, ale pod ní je pořád zdravý člověk. Nemoc jsem mu prostě nevěřil. Jeho výkon je ale jinak dobrý, hraje celkem zajímavý charakter, ale podle scénáristů stačí, když se vezme zajímavá a kontroverzní postava, příběh pak není ani tak důležitý. Ta postava na sebe strhne pozornost a ono to postačí. Film bude dobrý. Zas tak dobrý není. Jsou zde zajímavé scény, ale sami tvůrci se moc do kontroverze nehrnuli a zůstávali na hranici vkusu. Nikdy ji nepřekročí natolik, aby kontroverzní osobnost vykreslili skutečně kontroverzně. Film je stejně hodnocen jako "R" tedy druhý nejpřísnější stupeň přístupnosti. V zásadě však ničím nešokuje. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/11/prada-tlumocnice-sveraci-kazajka.html ()

Reklama

Ender66 

všechny recenze uživatele

Nezemřu já od práce, nezahynu bídou, nezalknu se v oprátce, skončim syfilidou. Nezemřu já u holky ani na silnici. Zemřu volky nevolky klidně v nemocnici. Nezískal jsem za živa lásky skustky svými. Jeptiška jen šedivá oči zatlačí mi. Nad mou mrchou stáhne klaun tvář svou v smutnou masku. “Zemřel tady vilný faun na nešťastnou lásku.” František Gellner- Píseň zhýralého jinocha ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Začnem tým najfenomenálnejším a to Johnym Deepom. Ten chlap by snáď presvedčivo zahral aj visiaci kvapeľ v jaskyni!V úlohe "hraběho z Rochesteru" znova excelentný výkon!!!! Libertine je nepochybne umeleckým filmom, kde za váš výsledný dojem hovoria viac emócie nakumulované počas filmu. A môže sa Vám tiež rovnako ako aj mne stať, že váš výsledný dojem nie a nie jasne sformulovať do pár viet...dejová idea nezaváňa ničím ohurujúcim, ostatné herecké prvky šedo-priemerné, dekadentne-perverzná atmosféra...a "hviezdičkovať" len výborný do oči bijúci herecký výkon Johnyho Deppa by bol opovážlivo povrchný počin...aj keď sa mi film veľmi páčil, pár vrcholne vydarených pasáži na priemernú úroveň dostala plochá dejová línia so slabými umeleckými príkrasmi... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Následující věty jsem napsal někam do nějaké diskuze, a už se mi nechtělo psát nic jiného, tak omluvte, že je to takový výlev... Předem říkám, že Libertine je dobrý film... Na mě to počáteční tvrzení "budete mě nenávidět" působilo podobně jako trailer a vůbec všechny oficiální informace o bouráni tabu co se před filmem šířily... taková hra s divákem, který je vystaven určitému očekávání o tom jak je ten Libertine zhýralý, jak bude "zasunovat" apod. Přijal jsem to ne jen jako chytrou taktiku distributora přilákat víc lidí, ale jako promítnutí snahy samotného Libertina do reálného světa. On se snažil aby si všichni mysleli, ze takový je. To se od něj očekávalo! Jenže ve chvíli, kdy ho někdo poznal blíž (jako ta herečka, co ji hraje Samantha Morton, a i divák sedící na filmu v kině!!!), zjistil, že takový vůbec neníze se přetvařuje. Nemyslím že by byl tak zhýralý. Naopak, (alespoň ten filmový Rochester) jako by vyčníval nad svými společníky.jako by vyčníval nad svou dobou. Možná je naučil vidět hřích , ale možná vstoupil do už rozjetého vlaku.ať tak či tak, celou dobu si uvědomuje jaká svinstva páchájenže má strach, je to slabochnedokáže se odhalit jako člověk, který je úplně jiný.nedokáže vystoupit z řadyjeho závěrečný, naturalisticky dlouhý skon není jen fyzický, ale i psychický. Ten člověk si uvědomuje jak ho ta přetvářka ničí. Rozkládá ho to zevnitř, což se symbolicky projeví na povrchu. Abych to shrnul, vtip Libertina je právě v tom, že neukáže ty prasárny co Libertine dělá, protože on je nechce dělat – všem to však tvrdí. Dřív neý ho člověk pozná, slyší o něm. A ve chvíli kdy ho pozná, zjistí, že to všechno byla jen velká slova zakrývající skutečnost diametrálně odlišnou. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • John Malkovich, Lianne Halfon a Russell Smith domlouvali s Johnnym Deppem natáčení filmu už v roce 1996, ale různé finanční problémy zdržely výrobu filmu na několik let. (HappySmile)
  • Většinu natáčení se místo běžného filmového osvětlování používaly svíčky. Aby se udržel efekt svíčkového osvětlení a aby ale zároveň bylo dost světla, kameraman Alexander Melman navrh zvláštní vybavení - stojan s reflexivním podkladem, na kterém bylo umístěno nesčetně svíček. Na place se mu říkalo "narozeninový dort". (HappySmile)
  • John Malkovich pracoval s režisérem Laurencem Dunmorem na jedné reklamě a jejich spolupráci si tak zamiloval, že ho doporučil producentům pro tento film. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama