Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (1 722)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Koepp .. I want ... to know! ___ Tak je to venku. Doktor Henry "Indiana" Jones Junior hodně zestárl, nacistům to definitivně natřel už za války a nyní čelí padesátkové invazi marť.. ehm sovětů na domácí půdě. Hravý úvod se nese v duchu odkazů, sebeironie a vtipu pramenícího více z dialogů než důmyslných scénických hrátek, kde se propírá zejména věkový odstup a stárnutí. Samozřejmě dojde ke slovu i akce, ale nic tak geniálního, jako v dřívějších dílech (třeba Indy vs tank) se nekoná. Když je Indy staromódně stylizován, je to prostě lepší, než když nastoupí moderna zastoupená digitální berličkou - ovšem jaderná epizoda je excelentní. Přesto je zhruba polovina děje absolutně podařenou poctou, která opět spolehlivě baví. Kdežto pozdější pozvolné řešení záhady křišťálové lebky, její vyústění a především samotný závěr bude pro mnohé naplněním špatného snu, který dobově sice zapadá, přesto jsem očekával spíše jen nenaplněné pomrkávání po sci-fi artefaktech, exponované pouze v rovině odkazů. ___ Z herců se nejvíce zaryje do paměti Cate Blanchett, která svoji ruskou vědátorku zvládla na výbornou až mi místy připomínala Galadriel. Zato Harisson Ford část svého šarmantního kouzla bohužel ztratil a Shia LaBeouf pro otcův klobouk ještě nedorostl - navíc propracovanosti vztahu otec/junior z trojky zdaleka nedosahuje. Návrat Karen Allen s přimhouřeným okem lze přežít, i když má pro vývoj docela překvapivý, stmelující význam aneb stará láska nerezaví. ___ Z vizuálního a trikového hlediska je vše perfektní, až "kingkongovsky dokonalé" (což nebude pro všechny klad), Kaminskiho kamera dotváří malebné scénické obrazy a zářivě dobrodružnou atmosféru pomocí filtrů, zato Williamsova hudba je jalová až hanba. ___ Prozatím hřejivá osmdesátka, kterou si nechám v brzké době posvětit druhým zhlédnutím. Sice je to ten starý známý Indiana Jones, ale s věkem prostě přicházejí ztráty - (dodatek) které ani druhá kino projekce nenahradila! Takže zklamání, 75%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Království křišťálové lebky je až příliš vybledlá vzpomínka na ty báječná dobrodružství doktora Jonese. Starý dobrý Indy se sice vrátil, ale společně s několika zbytečnými postavami a s dobrodružstvím, které je na rozdíl od hledání svatého grálu, archy úmluvy nebo kultu bohyně Kálí jenom nezáživnou báchorkou. Snad je to tím evropským kulturním prostředím, ale zápletka o záhadné kultuře v Jižní Americe nemůže nikdy konkurovat mystickému významu bohyni Kálí či dokonce svatému grálu (o arše ani nemluvě). Aspoň že Ford potažmo Indy je stále neumírající jistotou, jak ve vodách svého žánru, ale i jako ten nejbáječnější hrdina stříbrného plátna. Snad to byli ti Rusové, Jonesovská rodinka nebo jsem byl jenom až příliš unavený, ale takovým způsobem na Indyho vzpomínat rozhodně nechci. PS: Samozřejmě, že ve vodách dobrodružných filmů již několik let nemá Indy soupeře, ale v rámci své série je již poněkud vyšeptalý, a proto tíhnu k ostřejšímu hodnocení. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že téměř po 20ti letech spekulování příjde Spielberg/Lucas s nějakou úžasnou zápletkou. Bohužel. Nový INDIANA JONES postrádá hned 4 věci. 1. Dobrý scénář. 2. 80-léta, nový díl už prostě nepůsobí dojmem, že se vám za zády točí koutouč s filmem a triky působí příliš počítačově. To staré kouzlo je fuč. 3. Pořádného padoucha. Cate Blanchett je až nechtěně vtipná a maximálně ne-respektu hodná. Její pokus o východo ukrajinský akcent je mimo, nechápu proč Spielberg rovnou neobsadil nějakou v Americe domestikovanou ukrajinku, to by snad vyšlo o něco lépe. -- No a konečně za 4. NÁCKY. Ano. Nácky. Rusové jsou sice novou moderní hrozbou (to ostatně byly vždycky), ale v Indym působí Ivani dojmem tupých a neškodných idiotů. --- Indiana Jones sice zásadně ovlivnil moje dětsví a v natočeního nového dílu jsem doufal dlouhá léta, ale teď můžu svědomitě říct, že tohle měli kluci radši nechat plavat. Vše podle mě zachraňuje Harrison Ford, který je až nečekaně ve formě, skáče jako kozlík šikula a nechybí mu jeho břitká, ironická/nebojácná povaha. To je ale všechno. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Williams: 1. Raiders March ,2. Call of the Crystal ,3. The Adventures of Mutt ,4. Irina's Theme ,5. The Snake Pit ,6. The Spell of the Skull ,7. The Journey to Akator ,8. A Whirl Through Academe ,9. "Return" ,10. The Jungle Chase ,11. Orellana's Cradle ,12. Grave Robbers ,13. Hidden Treasure and the City of Gold ,14. Secret Doors and Scorpions ,15. Oxley's Dilemma ,16. Ants! ,17. Temple Ruins and the Secret Revealed ,18. The Departure ,19. Finale, ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Indy se nám vrátil. Sice je starší a s vráskama, ale stále svůj a v plné síle, tak jak si ho pamatuji z mládí. Těšil jsem se na něj, vydal jsem se do kina a rozhodně jsem se hodně dobře pobavil. Příběh napsal opět George Lucas. Taky by nenechal svého miláčka svěřit do rukou někoho jiného. Bůhví jak by to dopadlo. Pravda je, že je to trošičku ujeté, ale stejně se bavím, jak nad hláškama co Indy vydává, tak nad akčními scénami, kterých je plno a hlavně jsou neskutečně zábavné. Možná mu plno lidí vytkne jeho nesmrtelnost nad vším, do čeho spadne, ale takový Indy prostě je a taky ho za to všecko tak miluju. Jsem rád, že z toho všeho vyvázne, už jen proto, že mi vždycky když ho vidím nabídne neskutečnou porci zábavy, kterou jen tak nějaký film do mé mysli vpravit nedokáže. Fakt ale je, že tady je to v pár scénách opravdu přehnané až moc. Těšil jsem se hodně, George Lucas pár dnů před světovou premiérou napsal, ať od toho diváci zas tolik nečekají, že je to jeho splněný sen, ale zas takový zázrak to není, ale já se bavil natolik, že bych jeho tvrzení okamžitě sundal tím, jak si vůbec dovoluje hanit něco tak skvělého. Ano, pointa je opravdu trošičku přicvaklá za hřebík, ale dalo se to čekat, když to má s co dočiněním jako je právě tak tajemná křišťálová lebka. Není to sice za plno, ale určitě je to za dost, za tak dost, že si netroufnu netvrdit, že jsem se u filmu v kině nebavil tak dlouho jako právě u tohoto. Indy se vrátil a jsem rád, že jsem toho byl svědkem. Indy se vrátil a Harrison Ford s ním. Nedokážu uvěřit, že mu je tolik na to jak vypadá. Rozhodně bych to na něj netipoval, ještě k tomu, čeho všeho se ve filmu navyváděl. Indiana Jones a království křišťálové lebky je zábavné, vtipné, dobrodružné, ale hlavně staré dobré originální vyprávění příběhu tak mystického jako originálního, který se nikdy nikde určitě neztratí. Určitě ne. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • V čase 36:21 zazní Wilhelm Scream. (OJan)
  • Kvůli hurikánu, který se přehnal přes Havaj, muselo být natáčení scény souboje ve vodopádu přesunuto do Brazílie a Argentiny a bylo uskutečněno druhým štábem. (Riker)
  • Studio Paramount utratilo za propagaci přes 150 mil. USD. (Riker)

Související novinky

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Pátý Indiana Jones mění scenáristy

Pátý Indiana Jones mění scenáristy

02.05.2019

Minulý rok přišla zpráva, že scenárista čtvrtého Indiana Jonese David Koepp byl nahrazen Jonathanem Kasdanem, který měl za sebou čerstvě spin-off Solo: Star Wars Story. Kasdan prý přišel s úplně… (více)

Reklama

Reklama