Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 724)

Psema 

všechny recenze uživatele

Slabý odraz Indyho minulosti. Už jsem se asi úplně smířil s tím, co měl Spielberg v plánu, ale i tak si myslím, že má čtvrtý Indiana mizerný scénář, nejhoršího záporáka v historii a v sedle seschlého nudného patrona, kterému kdyby nekryl záda vtipný, mladý a cool Shia, šla by celá honba za tajemstvím křišťálových lebek do háje. Koeppův script má místy nápady (čerpání ze starších dílů, béčkových filmů, odkazy na studenou válku či jaderný program), ale výsledek drží pohromadě jen díky Spielbergovu technickému umu, trikařským kouzelníkům z ILM a kouzlu zestárlé Marion a rebela bez příčiny Mutta Williamse. Největší problém je však v samotném závěru. Zatímco první dvě třetiny (úvod ve skladišti, univerzita, honička v džungli) ještě relativně fungují a míchají jednotlivé motivy do hezké a koukatelné skrumáže záběrů, poslední část už naprosto postrádá nutnou indianajonesovskou nadsázku, hravost i nadčasovost. Sci-fi totiž k Indymu doopravdy nepatří. Je to jako když smícháte kečup s hořčicí. Může vám to chutnat, ale příliš to k sobě nesedí. Quadrilogie? Kdepak. 3 + 1 přídavek. Nutno dodat, že absolutně zbytečný. Slaboučkých 7/10. P.S.: Williamsův soundtrack je ve spojení s filmem děsně nezáživný, až prakticky nevýrazný. Nebýt tradiční Indyho melodie a starších témat z Archy a Výpravy, měl bych pocit, že by se film obešel i bez hudby. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Pořád je to ten starý známý Indy, i když se na něm bezohledně podepsalo nejen stáří, ale i nové filmové milénium v čele s dokonalými počítačovými triky (co to finále a Tarzan Rafan, proboha...). Království svou poetikou odkazuje k předchozím dílům, může však fungovat i jako samostatný článek - změnilo se toho hodně, tvůrci však neztratili nadhled a jejich stylový comeback pár kosmetických chybek nezhatí. Ve čtyřce si asi každý najde to své (u mě hrají prim mravenci, městečko na odstřel a Irina Spalko), jedná se zkrátka o univerzální zábavu, kterou dokáže vykouzlit snad jenom Spielberg. Navzdory přeslazenému konci 90%... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Joj, to je dilema... Return of Champions... jak se vrátit zpátky o 20 let a mysle na současnost... Být zklamán či nebýt? Toť asi dilema a jak hodnotit a přitom koukat na věc nezaujatě a jiným pohledem.. Asi takhel... řemeslně o.k., zábava... paráda... originalita? Bez komentáře... Spielberg a Lucas odvedli víc než dobrou práci... jedinné, co lze vytknout Indy čtyřce? To je doba mezi trojkou a čtyřkou, potenciál výše uvedených pánů a aktérů zbytečně (opravdu?) by mohl vyprodukovat aspoň další 3 Indy... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Film v pohode. Ale prečo práve mimozemšťania? Spielberg. Prečo? Mohlo to byť oveľa lepšie z jednoduchsím námetom a bez sci-fi elementov. Tak som sa tešil na ,,Dedečka,, Harrisona... Ešte šťastie že si Shia LaBeouf nedal na hlavu ten klobúk, pretože to by ma už potom fakt nasralo. Je však zrejmé, že o pár rokov si ho určite nasadí, a to niekoľko krát zasebou z komerčných dôvodov. Pôjdu na úkor ,,trilogickej,, legende, ako už aj na 50% táto E.T lebka Spielberga... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalšia klasika sa nám vrátila v jasnej žiare reflektorov hneď od bleskového úvodu so šialene rýchlym nástupom na dobrodružnú cestu a svoje putovanie ukončila v jasnej žiare kryštáľovej lebky a odlietajúceho neznámeho telesa. Trošku rozpačito sa Indyho príbeh tváril len na začiatku, rovnováhu narúšila najmä miestami nefungujúca záporáčka v predstavení Cate Blanchett. Indyho postava však zaborila korene poriadne hlboko (bolo mi to jasné hneď pri prvej scéne, v ktorej sa objavil Dr. Jones, keď zrazu v kine asi päťročné dieťa v rade za mnou vykríklo: "Jééj, to je Indy!") a za podpory nového juniora - Shia LaBeoufa sa jej podarilo udržať aj ďalšie pokračovanie slávnej série vo vrcholnej kondícii. Perfektná akčno-dobrodružná senzácia s nemalou podporou veľkej nádielky trefných hlášok vlastne ani na chvíľku nenudí, nezaváha a nezastaví sa, aby si oddýchla. A určite sa aj táto časť stane hrdým prírastkom do rodiny, očakávania si mi splnili. Fordov apetít k postave starnúceho archeológa bol zjavný a svoju rolu si viditeľne a ukážkovo užíval nielen vo vtipkujúcich a pohodových scénach, ale hlavne v adrenalínových súbojoch a naháňačkách. Pol hviezdičky však musím strhnúť, či už za trošku za vlasy pritiahnutý ufóno-záver, alebo za LaBeoufove tarzanovský prechod naprieč džungľou pomocou lián. 95%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem je, ale rozhodně jsem neměl pocit, že koukám na něco úžasnýho nebo zásadního. Nuda ale nehrozí. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Možná můj největší kino zážitek všech dob. Bylo těsně po půlnoci, den oficiální premiéry v ČR a kinosál byl až po okraj narvaný fandy, z nichž se většina nezvedla ze sedaček od nápisu LucasFilm až po poslední jméno závěrečných titulků. A když jsem Indyho tak sledovala, napadalo mě, jak pravdivá je Spielbergova věta, že tenhle film netočí pro kritiky, ani pro sebe, ale pro nás. Pro diváky a lidi, kteří Indianu milují. My se dokážeme přenést nad to, že let na raketě trvá Indymu stejně dlouho jako soudružce Irině cesta autem. My se nebudeme pozastavovat nad tím, že Indy vše přežívá. My budeme milovat ty narážky na předchozí díly, kdy se v záběru najednou objeví archa úmluvy. Ano, je pravda, že se Indiana Jones změnil. Přibylo trochu akce ala "bondovky let devadesátých", Spielberg začal trošku víc rýpat do žánru sci-fi, v řadě scén najdeme vtípky na fakt, že Indy stárne (výstup z rakety rozhodně není tak stylový, jak by si nejspíš představoval). Ale upřímně, komu to vadí? Dobyvatelé ztracené archy byli vždy jiní než Chrám zkázy a ten se nikdy nepodobal Poslední křížové výpravě. Na nějaké hořekování, že je ten film jiný, prostě kašlu, při scéně s tekutým (promiňte, suchým) pískem jsem se smála od začátku do konce a během filmu jsem se několikrát přistihla, že myslím na to, až na Indyho zajdu do kina znovu. Zatím si jdu jako odvykací terapii pustit aspoň soundtrack. "Ty jsi mu dovolila odejít ze školy?!" ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nový Indiana Jones a já si říkám konečně, ale i přes to, že jsem z kina odcházel spokojený, tak plné hodnocení dát nemohu. Proč? Je zde nevídaná událost na kterou nejsem u předchozích dílů zvyklí a to dost táhnoucí se střed filmu, u kterého jsem mírně usínal. Je pravda, že film nabízí velkolepou, přehlednou a nápaditou akci, nejvýraznějšího záporáka v podání Cate Blanchet, která je přes svou vizáž stále sexy, Harrisona Forda, který pořád vypadá výborně a Shia LaBeouf, který se své role zhostil též výborně. Závěr mě přišel geniální a efektní zároveň, nemám sebemenší výtky. Mé hodnocení 4 hvězdičky a je bohužel podle některých hodnocení vidět, že staré časy se jen tak nevrátí... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Filmaři zřejmě chtěli vydělat na zašlé slávě předchozích špičkových dílů. Opravdu se mi nelíbil děj, který byl až neuvěřitelně kýčovitý a nesmyslný. Jedině díky mé slabosti pro sympaťáka Indyho si u mě film vydobyl tři hvězdy.. Ten konec jsem vážně nečekala ... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

To je jízda! Dokonalý příklad akční dobrodružné podívané, samozřejmě s určitým množstvím filmových klišé, ale to vůbec nevadí. Indy se vrátil a lepší už to snad ani moc být nemohlo. Především jízda džunglí mi utkví v paměti na dlouho...Celkově první půlka a vykreslení 50.let (McCarthysmus, Rock'n'Roll, nukleární hrozba, Pomáda:) bylo dokonalé a druhá půlka byla slabší, ale protože jsem se bál, že to bude horší, tak mě to ve výsledku vlastně příjemně překvapilo. Scénář nebyl sice zrovna geniální (proč to připravovali TAK dlouho?!), ale posloužil skvěle. Prostě paráda:) PS: Čtvrtý Indy MÁ šanci stát se filmovou klasikou. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Indy v kině je zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Přiznám se klidně hned a bez mučení, že se mi dost věcí na KRÁLOVSTVÍ KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY nelíbilo (tarzanovský Shia a opice mi nesedli asi nejvíc), ale Spielberg je prostě moc dobrý režisér na to, aby návrat legendy skazil. Stylizace do 50-tých let mě pohltila úplně bez problémů a staršího Indyho jsem čekal, takže nebylo ani proč být zklamaný. Shia LaBeouf navíc do Jonesovského vesmíru dostal jakési osvěžení a bez problémů si mě svou postavou získal. No a pompézní finále v místnosti s..., však víte co myslím, mě naprosto dostalo. Čtvrtý Indiana Jones prostě není ani lepší ani horší než původní trilogie, je jenom dost jiný. Trošku slabších 5. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Náckové jsou ty tam a na scénu přichází rusáci..a syslové :) Alespoň takhle je nám to prezentováno v prvních 15minutách nového dobrodružství Indiana Jonese (teda syslové se zdrží jenom v Nevadě). Ale už prvních 15minut nám jasně ukáže, že z tempa, které našláply předchozí díly, se v žádném případě neslevilo - možná právě naopak...no tak ok, scéna v táboře nudí neuvěřitelným způsobem, ale to je jediná vyjímka. Navíc odkazy na předešlé díly z celé Jonesovské ságy určitě potěší a scéna s kloboukem na závěr...no, to ať si každý vyloží po svém. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Staronový Indy, ktorý je už trochu na hrane (chladnička, skok z útesu), ale stále zvláda s jeho vlastnou nonšalanciou baviť ako pred 20-timi rokmi. Ďakujem duu S+L za koniu dávku nefalšovaného originálneho dobrodružného divadla a nemálo podprahových retro nálad. Štvrtého Indyho bude ešte veľa filmov vykrádať. 85% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Chyby to ma a nie su male. Najviac som sa obaval samoucelnych scen, snaziacich sa zaposobit len a len CGI trikmi. A ano, take sceny tu su a stavali sa mi pri nich dupkom vlasy. Pri sucasnych velkorozpoctovych blockbusteroch je to vsak, bohuzial, takmer samozrejmost. Stym sa treba akosi zmierit. Co je vsak dolezite, ze stvrty Indy je vlastne stale to iste, staromodne (v dobrom slova zmysle) pojate filmove dobrodruzstvo s jasne vytycenymi cielmi. Zahada, kladasi, zaporaci a jedna velka paradna jazda. A co je na tom najkrajsie? Indiana Jones. Proste sa nezmenil. Neubudla mu ani stipka jeho obrej chrarizmy. Uzil som si s nim dalsie nadherne dobrodruzstvo, ktore si urcite este vela krat spolu s povodnou trilogiou zopakujem. Trojka Lucas, Spielberg, Ford priniesla plnohodnotny stvrty diel, ktory robi zo serie vyvazenu quadrilogiu. A to sa ceni. (9/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Proboha to zase byl jeden velký hype letošního roku. Diskuzní fórum čítalo před premiérou několik tisíc příspěvků, polovina uživatelů csfd zažila nejednu bezesnou noc pouštěním dokola jeden a ten samý trailer a netrpělivě den co den odškrtávali na kalendáři dny do půlnoční premiéry, na kterou už samozřejmě pěkných pár dní ležely lístky na stole. A všechno tohle bylo totálně k hovnu, protože jako obvykle nejočekávanější bomba roku, nedej bože dekády, je samozřejmě sračka k pohledání a všichni se pak nestačí divit co že se to vlastně stalo a kde je chyba. Indy je minulost. Feeling osmdesátek už se nikdy nevrátí, stejně tak jako doba ve které se tyto filmy natáčely. Spielberg se snaží jet ve starých kolejích (titulky, narážky na věk, zvuky soubojů, kamera bez filtrů), ale brutálně si sráží nohy tunou vizuálních efektů a kupících se nesmyslů (lednička, vodopády), které jsou i na rozverného Indyho trochu moc. Ford překvapil svou silou a vitalitou - stále se umí kvalitně ohánět pěstmi i bičem, ale jinak je to pouze obyčejná a nudná nastavovaná kaše, která jede na dnešní vlně "akce - děj, akce - děj, akce - děj.....". Nuda a průměr, až to hezké není. I chrám zkázy mne bavil víc. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

V roce 2008 to přišlo! Mladší generace mohla jásat! Harrison Ford se vrátil v jedné ze svých nejslavnějších rolí, aby nastartovala, spolu s Shiaou, novou trilogii. To asi bohužel ne, kvalitativně prý tento díl nedopadl dobře (nesnášim kritiky). Po téměř dvaceti letech se již zestárlý Indy vrátil a Spielberg se Lucasem jen sršili nápady. Vrátila se Marion, ale hlavně přibylo hodně nových postav, v čele s nezapomenutelným Shiaou LaBeoufem aka Indyho synem. Film nabízí vyvážený mix akce a komedie a utváří tak fantastický zážitek. Jaká to byla nostalgie, když si Ford opět nasadil charakteristický klobouk. Myslím, že je to důstojné pokračování oblíbené trilogie...100% ()

sud 

všechny recenze uživatele

U dobrodružných hollywoodských blockbusterů posledních let mi poměrně dost vadí (když pominu rasovou, gendrovou a sexuální korektnost) snaha se zavděčit co největšímu věkovému spektru diváků a cílení na čím dál mladší návštěvníky kin. Neušlo tomu ani čtvrté dobrodružství Indiana Jonese. Tatam je osmdesátková syrovost a nekorektnost úvodní trojky a vytržené srdce či rozšmelcované nácky vystřídaly záběry na panáčkující zvířátka. A když budu ještě chvilku za zlouna, pak musím konstatovat, že příběh je až na pár obměn variací na Dobyvatele ztracené archy. Jenže, proč se nad tím pohoršovat, když to všechno funguje a Steven Spielberg to se svým týmem rozjeli (skoro) jako za starých časů? Dobrodružství, humor, hlášky, zajímavé postavy...toho se nám dostane dost a dost. Harrison Ford je pořád ten stejný Indy jako tenkrát a jeho eskapády s bičem či na korbě náklaďáků nepůsobí navzdory věku nijak trapně. Marion jsem měl vždycky ze všech Indyho holek nejradši a Karen Allen za ta léta neztratila nic ze svého šarmu a půvabu. No, prostě i čtvrté dobrodružství dr. Jonese je skvělá jízda, která však díky výše jmenovaným důvodům trochu ztrácí. Ale ne zas tak moc. 85%: ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Vizualne efekty ________ Po troch rokoch cakania po filmoch VOJNA SVETOV a MNICHOV som sa konecne dockal kvalitneho dobrodruzno-fantastickeho filmu, ktory ma bavil hned od prvej do poslednej minuty. Kaminskeho kamera alebo Williamsova hudba su proste uzasne. Harrison Ford sice zostarol, ale ako Indy je stale vo forme a okrem toho sa vratila aj Karel Allen znama z filmu STARMAN (1984) z prvej casti DOBYVATELOV STRATENEJ ARCHY (1981). Shia LaBeouf si dokladne vybera ulohy a vyzera byt novou buducou hviezdou. Cate Blanchett v zapornej ulohe bola tiez super, ale je pravda, ze mi v pamäti moc neutkvie, pretoze Cate je lepsou hereckou asi v inych ulohach. Ti, ktori ani jednu cast Indyho nevideli, by sa mali pripravit na sceny, aby neboli sklamani, kde by sa hrdinovia bud zabili alebo boli zabiti nepriatelmi alebo prinajmensom sa zranili, pretoze je tu dost vela kaskaderskych scen, ktore by v skutocnosti mohli dopadnut daleko vaznejsie. Ale toto je rodinny film a preto je v tomto filme vsetko mozne a hlavne mam vzdy istotu, ze sa hrdinom, ktorim drzim palce nic zle nestane, nech ich ktokolvek nahana. Nebol som ani zo stvrtej casti sklamany tak, ako mnoho inych uzivatelov na CSFD, takze u mna plny pocet. ________ Harrison Ford - (Indiana Jones) +++ Cate Blanchett - (Irina Spalko) +++ Karen Allen - (Marion Ravenwood) +++ Shia LaBeof - (Mutt Williams) +++ Ray Winstone - (George ´Mac´ McHale) +++ John Hurt - (Profesor Harold ´Ox´ Oxley) +++ Jim Broadbent - (Dean Charles Stanforth) +++ (Videl v kine 27.05.2008) +++ ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama