Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 724)

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Prvni hodnoceni po premiere. Uvidim jak budu na film nahlizet az se mi trosku "okouka" jako predchozi dily, ktere jsou moji nejoblibenejsi trilogii v cele kinematografii. Zamerne rikam trilogie, protoze kralovstvi kristalove lebky bych spis nazval potencionalnim spojovacim clankem mezi starou sagou, ktera je o Indym a novou moznou o Muttovi. Tohle uz neni Indiana Jones jak ho zname. Sice porad beha z akce do akce, vtipne mu nevychazi plany a prezije vybuch atomovky, ale tenhle film uz nestoji na nem. Tady uz se z neho stal Henry Jones starsi a pozornost na sebe stahuje Shia. Libilo se mi to, protoze obcas jsem pocitil naznak stare atmosfery, ale uz to nebylo ono. Zmenila se doba a to jak v pribehu tak i mimo platno. Ctvrty Indy uz nestoji na stejnych pilirich jako predchozi tri, ale porad si nechava alespon starou architekturu. Dokonce i zakladni prvky ktere spojovaly tri predchozi filmy (klobouk, bic, hadi) jsou pouzity v tak oklestene mire, ze je povazuju spis za vtipne nostalgicke odkazy. Jak jsem rikal na zacatku. Film se mi libil, ale ne jako pokracovani Indiana Jonese, ale jako uvod k uplne jinemu pribehu a stylu vypraveni. 60% ()

Snipsley 

všechny recenze uživatele

Proč! Proč to museli dělat s tou ledničkou! Celý film se měl natočit o patnáct let dříve, a ještě dneska jsem z toho nadšený. CGI tomu filmu ublížilo. Celý film je prostě pojatý tak, jako by se Spielberg-Lucas-Ford vrátili o těch patnáct let zpátky a film tak taky vypadá. Tedy, až na tu počítačovou dopomoc. Do dnešního standardu blockbusterů ten film prostě nezapadá. Škoda, že jsem tak mladý - nemá na mě Indy takový citový dopad. Čekal jsem dávku tradičního, spíše nadprůměrného akčního nářezu s drsňáckým Harrisonem Fordem. Ale! Dočkal jsem se chybujícího dědečka, který by už možná mohl poklidně kulhat, ale vzmuží se a všem nakope zadek. Jsem rád, že je to takhle natočené. Patří to k Indyho osobnosti. Ale ta lednička... ()

77Ivana 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkala, Indiana se vrátil a to s velkou slávou. Hrozně jsem se těšila až ho znovu uvidím po tolika letech a doufala, že bude stejně senzační jako vždycky. A musím říct, že senzační je. Ford už je sice starší, ale pořád umí práskat bičem. ()

Cartman 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem, že by mohl překonat první tři díly, ale že by se jim mohl aspoň přiblížit, což se jakž takž podařilo, až na poněkud zběsilé rozuzlení...doufám, že v dalším díle nebude Indy s Mulderem a Scullyovou vykopávat vagóny koster v Nevadské poušti... ()

godycz 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se.... ....ale ne zas tak moc, abych náhodou nebyl zklamán...... a byl..... Co ta tuna svišťů? Atomový výbuch ? Co ta Tarzan akce ? Co ty ufoni ? Nadporučík Jones ? ...a nakonec se oženil :) bať.......vtipné to bylo, akční také........ale.... ...kde kurva jsou tradiční titulky s tradičním LOGEM ???? jo a na úplný konec, když synátor odcházel navzory všem do jungle....by sedělo odvětit, na otcovské rýpnutí:...a NEŘÍKEJ mi juniore......což bych ale už chtěl moc...... ()

P-puma- 

všechny recenze uživatele

Tohle byl můj první Indy, kterého jsem shlédla celého. Takže ho asi budu hodnotit nestraně. Začátek dobrý efektní sceny, honička ve skladu, známá muzika. Dobrý ;) i tu honičku v džungli bych zvládla, šerm na jedoucích džipech, taky skousnu. Jen za ten konec, mix dvou stylů byl na mě trochu silný kafe. Rozporuplné pocity!!! ()

kowalski 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se "čtyřka" povedla. Jen na Indyho moc vystřílených nábojů, málo vtípků. Bezchybné akční scény, které mají nápad (viz. Indy tažený motorkou). Jinak úvodní sekvence s honičkou v poušti je nádherný příklad geniální práce s kamerou a střihem. A proč jen 4*? "Trojka" je nepřekonatelný díl z celé série. ()

wellar 

všechny recenze uživatele

Indy ako osoba bol ako doteraz - zabavny,vtipny, rychly, dovtipny, sarkasticky...proste klasik ... nie koli nemu davam nedokonale hodnotenie ..Par veci sa mi nepacilo, ktore vyplyvaju asi z toho ze ide o 4. pokracovanie a ten casovy odstup je predsa len velky...Cize ocakavania boli vysoke, mozno az prehnane u mna ...Fajn film. ()

Czernozub 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem to, ale ten film mě dost nadchnul, Ony "typické fanfáry Johna Williamse" jsem si pískal ještě dlouho po odchodu z kina. Příhoda z atomovkou je docela velký kopanec, ale hned jsem na něj zapomněl, naopak příjemně mě překvapily dvě věci- rodinka dobrodruhů, která naštěstí nepůsobila nijak dětinsky, a klasický talíř na konci(čert vem hypermoderní design). ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

jen z ucty k minulym dilum nedam mene a prave kvuli prechozim trem eskapadam by si zaslouzil tento sterilni odvarovy blockbuster jeste mene..:)snaha zalibit se cisi z filmu kazdou vterinu a cele je to sice ve stylu Indiana ale uz tam chybi ta hravost a lehkost..zklamani ale bohuzel jsem to cekal:) ()

RickyFitts odpad!

všechny recenze uživatele

asi nemám tuhle legendu tak rád jako jiné (Bond, McClaine...) - trochu se nudím i u starších dílů, tohle ale byla opravdu strašná slátanina... Cate by byla fajn, Shia ani Harrison mě nějak zvlášť nepřesvědčili, hlavní problém je ale scénář a hloupé kousky jako skok autem z útesu a příšerný monumentální nestylový všechno-se-zřítí-až-za-posledním-hodným-členem-výpravy konec... ()

melloun 

všechny recenze uživatele

Skoro u každé akční scény nebo při řešení hlavolamů a záhad, jsem si říkal pane bože, to snad nemyslí vážně. Jedna hloupost za druhou dělají z posledního Indyho přeplácané pokračování. Je tedy lepší nechat své vysoké očekávání a především zdravý rozum na dně hluboké truhle zamčené na sedm západů. Bavil jsem se ale královsky a často jsem se přistihl, že mám úsměv od ucha k uchu. :oD Prostě a jednoduše Harrison Ford jako Indiana Jones neztratil ani po tolika letech nic ze svého kouzla!!! Jen těch divočin mohlo být méně... P.S. Můj 500. ohodnocený film ;o) ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Od kdy je ve střelném prachu železo? Stupidní scénář, nudné a příliš dlouhé akční scény, dementní záporáci. Jak přežít atomový výbuch? V lednici přece, vy idioti. ()

dvd-L odpad!

všechny recenze uživatele

Jedním slovem blábol. Sice ne škodlivý, zato naprosto zbytečný. Nerozumím tomu jak mohl Spielberg, tvůrce Blízkých setkání, natočit takovou slátaninu. ()

Kiedes 

všechny recenze uživatele

Na úvod perfektní scéna s kloboukem a klasická indyhonička. Dál jsem se taky dobře bavil, mám rád všechno točící se kolem mayské historie(a nevadí my, že to je smyšlené). Cate Blanchett mi přišla až moc umělá, nehodí se mi na tuhle roli. Ford překvapivě ve vynikající kondici. Spielberg natočil důstojné pokračování, až na ten konec...ten jsem moc nepobral.. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Týjo... Hele, potřebovali bychom nějakej kasovní trhák. Vzpomínáš na toho Jonese. Indiana Jonese. Jo, tenhle... Hele, co kdybychom udělali novej díl. Dáme tam toho borce LaBeoufa, co o něm pořád tak mluvíš, Harrisonovi dáme nějaké prášky, aby vypadal jako zamlada a budeme mít prašulí dost a dost. A co tam dát ještě bobry? Týjo, to je bezva nápad. Hodně bobrů. A co opičky? No to je taky super a třeba by ty opičky mohli bejt ve scéně připomínající Tarzana, to lidi budou chtít vidět několikrát. A dáme tam nějaké vtipné dialogy? Jasný. A co tam třeba ještě přimíchat nějakou rodinku, ať je to taková sladká romantika? Není problém. Víš, že by třeba Indy tam mohl mít nějakýho syna, o kterým neví? Týjo, to by všechny úplně položilo. *** Úvodní scéna mi přišla hodně dobrá, ačkoliv vůbec nepřipomínala, že by mělo jít o Indianu Jonesu. Ale jakmile se Indiana Jones objeví v záběru, tak to sice začne připomínat Indiana Jonese, ale kvalita je nenávratně v tahu. Nikdy jsem Indianu Jonese nějak zvlášť nezbožňoval, ale aspoň to mělo nějakou dobrou atmosféru. Ta spolu se starou dobrou znělkou byla minimalizována na minimum a vše bylo nahrazeno rádoby vtipnými (tedy občas jsem se i zasmál) a trapnými scénami, při kterých je divákovi vštěpováno, jakej je ten Indiana Jones ve svým věku borec a že ho prostě musíte zbožňovat, i když se kolem něj motají borci z různých tajných agentur a trousí ze sebe jednu pitomost za druhou. A Shia LaBeouf se hodí do role jeho syna asi jako ... prostě nehodí. *** Ve zkratce: Indiana Jones nás chce bavit a to za jakoukoli cenu. Více opiček, bobrů a mohlo to být úplně úžasné. Chtělo by to vzít úvodní scénu a natočit k ní zcela jinej film bez Indiana Jonese. ()

G900 

všechny recenze uživatele

Mam rad Dänikena, mam rad mimozemstany a mam rad Indiana Jonese. Ta ctvrta hvezdicka je ale celkove za to, jak jsem se u filmu bavil, protoze nektere veci film ponekud srazeji na nizsi uroven (jako jeden priklad za vsechny mluvi samozrejme jaderny vybuch a ocelova lednicka...). A ten konec? Au au au... 10ti hvezdickove hodnoceni by to zmenilo, ale kdyz mam jen tech pet, tak to bude za 4... ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Velmi těžké tento film ohodnotit a dát si zároveň do spojitosti s předešlými díly. Ale asi s vývojem času a tedy i technologií (a nemluvím jen o filmařských, ale i o vývoji veškeré vědy) už musíme hledět ke hvězdám. Škoda, že už na naší planetě není z pohledu filmu téma dost tajemné, z historie, které by stačilo k natočení čtvrtého dílu. Přesto po jiných stránkách je film parádní. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama