Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (451)

golfista 

všechny recenze uživatele

Komorně (ale hodně působivě) zpracoval Alexandr Payne svůj opravdu skvělý scénář. Filmů o krizi středního věku už bylo hodně, ale tenhle má svoje ... jak to říct - "kouzlo" ? .... Ty chvíle, kdy se jen prolínají záběry a to pouze v doprovodu hudby, jsou určitě nejpůsobivější a herecký výkon Paula Giamattiho (který doslova "táhne" celý film) je nezapomenutelný. 90%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Moc, moc príjemný filmík, ktorý sa nehrá na žiadne umenie a pri všetkej kultivovanosti sa neštíti ani vulgárneho a suchého humoru. Dvojicu predstaviteľov spoznáte natoľko osobne, že sú vašimi kamarátmi. A prežijete s nimi toľko komických i smutných real-life chvíľok, že budete odchádzať z kina uspokojenejší než po akomkoľvek filme široko ďaleko. Príjemne ma prekvapila miera humoru, ktorý ma vo finálnom štádiu (peňaženka) dostala rehotom až do kolien. Mrzí ma, že Akadémia ignorovala geniálny herecký výkon Paula Giamattiho. Podobne silné 4* ako v prípade Mexickej jazdy. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Skvostný film o tom, že bezstarostný kurevník a zodpovědný ňouma mohou být nejlepšími přáteli, že žena na jednu noc není totéž, co žena na celý život, že některou láhev vína si lze šetřit pro zvláštní příležitost a některá naopak památný okamžik způsobí, a že i na vinné hrozny jako i na lidi někdy prší a někdy zas svítí slunce. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Život utíkající pod rukama nahlížený typicky nezásvisláckou optikou. Precizní scénář, přirození herci a trocha toho klišé, které se dá snadno překousnout. A mám takové tušení, že Sideways budou zrát jako víno. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Thomas Haden Church, Herečka VR - Virginia Madsen ()

Lima 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se to má stejně jako s vínem. Ne chlastat ho z krabičáku jako bezdomovci před Kauflandem, ale popíjet třeba Richebourg ročník ´61 v příjemném prostředí, s lehkými tóny jazzíku v pozadí a se sympatickou dámou naproti u stolu. Označení "komedie" je zavádějící, tohle není film, který by vzbuzoval salvy smíchu od začátku do konce, ale moc příjemně plynoucí zábava s vyšperkovanými dialogy a báječnými herci. Přesně moje krevní skupina. Oscar za scenář je tisíckrát zasloužený a co se týče Giamattiho, tomu se říká ´životní role´. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva muži na cestě a v přechodu v přirozeně plynoucím buddy/road-movie o životních krizích, víně a (ne)schopnosti přijmout, že ne každý naplní svůj americký sen. Občasné zabočení k frašce nebo snaha o nepatřičné stylistické ozvláštnění (split screen) ruší, slabší prokreslenost postav (zejména ženských) okolo Milese zamrzí, ale v celku jde o výborně napsaný, z odžitých situací vystavěný a dospělý film (což se projevuje třeba tím, že vás sice dvě hodiny dobře baví, ale po skončení dokáže zanechat chuť trpkosti). 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, pshimi, Falcor, numi, Desperado, realist ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Stále jsem přemýšlel, proč tomuhle filmu mám dát pět, až jsem přišel na to, že nevím, proč bych to dělat neměl :-) Bokovka byla pro mě takovou "generálnkou" na Ženu ve vodě, abych zjistil, ve které roli za poslední dobu Paul Giamatti nejvíc exceluje a zjistil jsem, že je to pravda. Všechny "nezávisláky" mají v podstatě podobnou stavbu. Hrdinové (lidé) v životní krizi. Nebo na životní křižovatce. Neschopni se přizpůsobit. Nebo smířit. Teď moc nejde o to čemu (s čím.) Tady navíc hraje důležitou roli víno. Což je dobře. Pokud na sebe zkrátka a dobře můžete aplikovat něco z toho, co se hrdinům na plátnmě děje, má vás takovýto snímek dokonale v kleštích... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film co čapne za srdíčko a už nepustí. Opravdu nádherný příběh. Toulání se kalifornskými vinicemi zvýší chuť na víno o 100% . Když jsem tak koukal na ty dva chlapy, jak projížděli těmi vinicemi, řešili své povahy, koštovali víno, bavili se, smáli se, vztekali se, hádali se a balili holky, zjistil jsem, jak neobyčejně krásný je bejt obyčejnej chlap. Bokovku všem rád doporučím jako mou srdcovku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jako opěrný bod pro marketingové hrátky je Oscarové ocenění ideální, ale jako poslední meta na měřítku kvality samotných filmů rozhodně ne. Bokovka měla na to, aby strčila do kapsy precizně odvedené, ale až příliš rozmáchlé projekty, jakými byli Letec a vítězná Million Dollar Baby . Měla na to, aby nakonec ono všeobecně uznávané měřítko kvality padlo do rukou právě jí. Ale na to byla až moc malá, v jádru příliš obyčejná a na první pohled šla, příznačně svému názvu, příliš bokem. Scénáristické duo Alexander Payne a Jim Taylor se vydalo tou nejstereotypněji vyšlápnutou cestou námětu loučení se se svobodou. Tah, který není vůbec nenormální v době, kdy už nic jiného nejde dělat, než překopávat staré a dávat tomu punc nového a originálního, je od Paynea s Taylorem lehce riskatní, ale vyplatil mnohonásobně. Alespoň za něj si ti dva odnesli Oscara. Snad to byla chuť scénáristů nacpat do filmu něco nového, neokoukaného a hlavně netypického, a nebo cíleně mířený symbol, ve kterém se dokáže odrazit tragikomický osud hrdinů snímku. Víno, pro Američana asi tak přirozené pití jako pro Francouze kentucká whiskey. A přece ve filmu působí naprosto přirozeně, jako by to bylo pro každého Američana každodenní záležitostí, degustace vína. Voní příjemně, na ochutnání trošku kyselé, pak přijde ostrá chuť alkoholu a když se to nakonec přežene, tak z toho může bolet hlava. In vino veritas A Bokovka je jako to víno. Dlouhé hledání lásky, a přece to není romantika, spousta humorných situací, a přece to není komedie. Z každého žánru si Bokovka uctivě půjčuje krom dobrých nápadů, taky notnou dávku nadhledu, ze které je vidět právě tak akorát na šťastně se tvářící konec jak pro koho, to je nutno dodat. „Payne režisér“ je navíc úplně někdo jiný než „Payne scénárista“. Obezřetně se vyhýbá všem neduhům žánrů, ze kterých si tak uctivě půjčil, a nezahlcuje diváka konverzační nudou, ani se nevyžívá v přecházení z jednoho gagu do druhého a nedejbůh, aby snad hrál na romantickou strunu. Všeho s mírou, toho se Payne drží pevně, ale ne křečovitě. Navíc před takovými hereckými výkony, jaké zde předvádí ústřední čtveřice, by měli uctivě pokleknout všechny fundované hollywoodské hvězdy. A aby Thomas Haden Church prohrál v oscarovém klání se standardně hrajícím Morganem Freemanem? To si vážně nezasloužil. Nevítězství (schválně nechci použít slovo „prohra“) Bokovky sice nebude tím nejčernějším zločinem akademiků, ale rozhodně mi chvíli bude trvat, než to akceptuju. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $71,503,593Tržby Celosvetovo $109,706,931║ Pre fajnšmejkrov do vína je asi takýto film aspoň z časti slasť, pre nás ostatných taká menšia oddychovka, kde mi ale citeľne absentuje ľahkosť scén, lebo za celý čas príde len minimum uvoľnených scénok(účelné nabúranie auta), ktoré pobavia. Príbeh sa prevažne nesie skôr v tých vážnejších vodách, aspoň je snaha o to. Aj keď vo svojej forme nenudí a ponúka nejaké to info o víne, prezentuje hlavne staromládenecký život dvoch rozdielnych chlapov, na predsvadobnej púti po Kalifornii. Z tejto dvojice súcitíme s utiahnutou postavou hranou hercom Paul Giamatti, na druhej strane zas budeme nenávidieť tú slizkú Thomasa Hadena Churcha. Takže táto dvojica nás prevedie cez najrôznejšie ochutnávky vína, vyplňujúce takmer celý dej, čo môže časom prísť dosť otravné, aspoň trošku vzrušenia tam prinesie črtajúci sa vzťah Giamattiho s čašníčkou, ináč dej dohromady nemá moc čo ponúknuť. V podstate ide o dobrý film ale nič ma tam nenadchlo tak aby som sa k nemu opäť niekedy vrátil. V tematickom súboji jednoznačne vedie Dobrý Ročník , prípadne Prechádza v oblakoch , v týchto prípadoch je cítiť určite viac čara z viníc. /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alexander Payne, Jim Taylor .. Lehce tragikomický a nezávisle působící film o krizi středního věku. O rozcestí, které se ke každému nezadržitelně blíží a je třeba si vybrat, je li to možné, tu správnou cestu, protože pokud zvolíte špatně, už nemusí být možnost návratu k volbě dalšího životního směru. Alexander Payne si dal na scénáři hodně záležet a vytvořil milý, pohodový, vtipný a vínem provoněný kousek, který opět i sám zrežíroval! Představí nám dva přátele, nastávajícího manžela a jeho kamaráda a jejich společné týdenní loučení se svobodou. Postavy jsou výborně vykreslené, herecky přesně obsazené a navrch výtečně zahrané. Jejich dobrodružství pojal jako poutavou road movie do míst Californie jakou jí z filmů moc neznám, ale jaká se mi velmi zamlouvá! Krásné, širé vinice, zralé víno i ženy a s tím spojené ochutnávky.. Celé je to jako krásný pohárek přetékající krásou a bolestí. Pro mě osobně velice příjemná podívaná a navíc v podstatě otevřený závěr! Ťuk, ťuk ... 90%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia o kríze "stredného veku". Na pozadí príbehu dvoch priateľov v stredných rokoch (35 a viac- ktorí odchádzajú na týždňovú dovolenku užiť si "mužskú slobodu" predtým, ako jeden z nich sa po návrate bude ženiť), režisér veľmi citlivo zachytáva ono obdobie, kedy človek začína cítiť, že mladosť a najlepšie roky sú už možno preč, ale pritom ešte staroba a dôchodok sú ďaleko. Je to obdobie možných prvých bilancovaní toho, čo sme zatiaľ dokázali resp. vytvorili, ale na druhej strane aj toho, čo sme prepásli. Obdobie, kedy začíname intenzívnejšie pocitovať onen melancholický, s vekom stále sa zrýchľujúci tok života, kedy naväzovanie nových vzťahov už nie je otázkou mladej bujarosti, ale naozajstnej potreby nájsť niekoho, s ktorým by nám mohlo byť dobre až do staroby. Hodnotenie tohto filmu je značne závislé od toho, nakoľko sa ako divák k danej vekovej hranici blížite. Čím ste bližšie, tak tým viac budete v postavách poznávať sami seba (mňa osobne pri niektorých scénach až zamrazilo, ako mi boli povedomé s mojich skúseností). Kvalita filmu stojí na výbornom scenári, plného vydarených (ba priam až brilantných) dialógov, prirodzených hereckých výkonov, kde herci neprezentujú seba, ale plne slúžia svojím vystupovaním charakterizácii postáv. V neposlednej rade atmosféru skvelo dopĺňa aj pohodičkový soundtrack, plný jemnej a podmanivo náladovej hudby. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krize středního věku.... a víno. Uvolněná atmosféra.... a víno. Týden ze života dvou bývalých spolubydlících, z nichž jeden je neúspěšný spisovatel momentálně učitel angličtiny a životní ztroskotanec a druhý je špatný herec z telenovel a tupých televizních reklam..... a víno. Vynikající herci.... a víno. Naprostá pohodička uprostřed vinic.... a víno. Brilantní scénář zdánlivě o ničem a přitom o všem.... a víno. Akční finále ve stylu buddy movies? Ale kdepak - místo toho jen další nášup pohody, humoru a... a vína. Bokovka je velice, ale opravdu velice, příjemný nezávislý snímek, který ve vás jen tak neodezní. Jentak mimochodem, zmínil jsem se už, že tu jde i o vinnou révu.... a víno? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chuť na víno při sledování tohohle filmu musel mít snad každý. Škoda že jako hlavní hrdina byl vybrán Paul Giamatti, protože byl z těch dvou jednoznačně nudnější. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

tak tohle určitě není film pro mě. krize třetího věku mě asi nemine, možná ji zažívám, nevím, ale tenhle film ve mě vyvolal pocit...vlastně žádnej. já ho v podstatě nedokoukal do konce, protože pro mě to bylo ,,o ničem". a to mám víno rád. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zahadzuješ sa; učíš ôsmakov literatúru namiesto toho, aby čítali tvoje knihy.“ Veľmi nezávisle sa tváriaca štúdiová americká road movie plynie v povznášajúcom duchu po zdanlivo nekonečných amerických cestách necestách, občas sa zastavíme v reštaurácii, anonymnej hotelovej izbe či na ochutnávke červeného, najlepšie sú však rozľahlé hroznové sady, ťahajúce sa naprieč ranným slnkom prežiarenými kopcami. Skvelé herecké obsadenie (Virginie Madsenová po CANDYMANOVI znova dokazuje, ako ďaleko ma k tupej blonďavej hérečke), rozkošné dialógy, chytľavá muzika, degustácia vína a príjemná atmosféra priateľov, ktorí vedia o vašich zápornejších vlastnostiach, ale vyhadzujú vám ich na oči len nečasto. Ku koncu to stráca dych/zbytočne sa to komplikuje, ale aj tak príjemné.Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.tvorim.net/road-movie/21-bokovka-80- ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama