Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná oddychovka ze života, a byť jsem vyučený pivař, málem jsem během filmu začal náhle lemtat víno...........moje hodnocení = 8 z 10. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem bezchybný film, se zajímavou atmosférou, uvěřitelnými charaktery, prostředím vína. Prostě poslední týden před svatbou si chtějí asi všichni užít podobně, někdo vínem, někdo ženou. Měl by mi tenhle film být blízký, má to poklidně intelektuální tempo bez stupidního humoru. Ale tak nějak po něm nic nezůstává: až v desáté minutě jsem si uvědomil, že jsem ten film už dřív viděl. Každopádně, pokud je někdo rozvedený intelektuál a milovník vína, tak jasných 90%. Já nejsem, tedy 70%. ()

Kanibal 

všechny recenze uživatele

Bokovka se skvěle trefila do mého obdivu ke znalcům vína. Nenásilně ale naprosto výstižně trefila vztah dvou přátel, který je rafinovaně podbarven poznáváním vína. Nadšení nad obsazením (Paul Giamatti konečně dostal roli, kterou si zasloužil), volným, takřka letním tempem vyprávění a autenticitou příběhu, si mě Bokovka omotala kolem prstu. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že jsem čistokrevnej pivař, ale Bokovka mě zas tak nedostala. Pozvolnému a lidskému příběhu o poslední cestě za svobodou a nejen tou nechyběly zajímavé postavy ani příjemné a zábavné momenty, ale přesto jsem si k němu hlubší cestu nenašel. Možná to bylo příliš pomalým tempem nebo několika nezáživnými pasážemi nebo jsem prostě nebyl v té správné náladě...sám nevím. Také mě moc nepotěšilo, když jsem konečně zjistil koho mi jen Miles převážnou většinu filmu připomíná...mě tak za 15 let (máme toho až děsivě mnoho společného :-) Vinaři si můžou s klidem přičíst hvězdu navíc. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Trpký příběh ze života. Příběh dvou stárnoucích chlapů. Jeden je vinofilní průměrný pisálek a životní loser. Druhý je na první pohled zkušený casanova, který se však zmateně zmítá mezi budoucí arménskou manželkou a asijskou milenkou. Oba tvoří dohromady komický pár, který je radost sledovat, nejen díky komickým situacím, ale také kvůli tomu kontrastu, který mezi nimi je. Paul Giamatti podává výborný výkon, ale myslím, že se moc nenadřel, jelikož to vypadá, že to chudák ani vlastně moc nehraje. :) Příjemný film, i když s hořkou pachutí životního nezdaru. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Spíše drama než komedie, i když pravda během filmu jsem se vždy po nějakém intervalu zasmál (přesně 10x). Nebylo to špatné, výborné jako dokument o vínech, ale i jako drama na mne příliš roztahané. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Můj prvotní pocit při začátku fimlu byl....a to se mám dívat dvě hodiny na takové týpky? Jenomže už při cestě za bezstarostným týdnem s loučení se se svobodou a její prvotní zastávce u máti Milese mě začíná ta podívaná bavit.Stejně jako povídání o víně a po víně. Jeden je bezstarostný,druhý osamělý a zásadový, který to má nakonec v životě jednodušší?Je příjemné to sledovat a dojít k závěru,že nic není jenom černé nebo naopak bílé. Hrozně pohodová podívaná s příjemnými dialogy a hlavně krásnými hereckými výkony. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ani po těch letech a projekcích 'Bokovky' nemám moc, co bych k tomuhle filmu dodal. Jednoduše je to ten druh snímku, který je jako sdílet s někým ticho, ta situace mluví sama za sebe. A já si tu jízdu vždycky užiju. Zvláštní, jak u mě sympatie mezi hlavní dvojkou vždycky přeskakují. Dnes už se na Jackovo záletnictví, stejně jako na Milesův neurotismus dívám mnohem smířlivěji. A každého v jeho jednání plně chápu. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Vinna road movie bez teenageru. Misto toho dva chlapci ve strednim veku. Jeden ma tesne pred svatbou a tak si chce uzit posledni dny svobody, druhy je znalcem vina a stale se nedokazal vyrovnat s rozvodem pred par lety. Namet zajimavy, ale provedeni nudne. Verim, ze je to diky reziserovi a scenaristovi v jedne osobe (Alexander Payne). Jeho styl mi jednoduse nesedi a kdyby vyvrcholeni cele podivane bylo odlisne, tak je moje hodnoceni taktez. Dobrym vinem nepohrdnu 60% ()

Dronte 

všechny recenze uživatele

Má kamarádka si půjčila tento film a donutila se mě na něj podívat, protože jsem jí silně připomínal Milese. Jestli to bylo výstižné, nechám na lidech, kteří mě znají, ale určité podobnosti musím přiznat. Film mě bavil, hlavně jsem cítil silné sympatie především právě k postavě Milese. Velmi mě potěšila citace (snad) Bukowského, kterého mám taky velice rád, vino které mám rád a golf, který bych měl nejspíš rád, kdybych měl příležitost a pevnou ruku. Herci byli dobří, scénář nadstandartní, ale stejně mi něco chybělo. Něco co by bylo opravdu hodno zapamatování (často to třeba bývá hudba), v podstatě si po nějaké době pamatuji jen tu zvláštní dobrou náladu, kterou jsem po shlédnutí cítil. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Teda nevim co je na temto filmu tak dobrého že ho všichni hodnotíte tak vysokými známkami. Já jsem ho měl plné zuby už po půl hodině a to se tam ještě skoro nic nedělo. Navíc mě to celé přišlo příliš zdlouhavé a zaujmutíneschopné. Prostě se to tak bezcíleně vleče a divákovi nezbývá než se vléct taky. Jednoduše řečeno to postrádá jakékoli tempo. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Takovej ubitej večer.. Kvůli recenzím na ČSFD jsem se na tenhle film tak trochu těšil.. Jenže.. Příběh se tváří, jako by byl nějakým hodnotným zamyšlením nad životem dvou chlapíků, co už mají něco za sebou, ale spíš to byla jen hodně natažená povídka o výletě mezi vinice, kde se nic, ale vůbec nic, nedělo, kde největší "akcí" byl 15 sekundový útěk s peněženkou v ruce, a kde se vypilo hodně vína při větách, které snad ani samotné hrdiny nemohly zajímat.. ()

Giggs 

všechny recenze uživatele

Smutnovesely cestopis po kalifornskych viniciach. Ak by holywood točil iba taketo filmy, vôbec by som sa nehneval. Prave naopak. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná komedie, která ač americké produkce vychází z reality a ze skutečného života. Začátek je trochu pomalejší, ale film postupně nabírá na zajímavosti. Paul Giamatti byl skvělej. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Skvělé vyprávění o dvou normálních chlapech, z nichž se posléze vyklubou poměrně nepříjemní nýmandi, ale nakonec je máte pro jejich slabosti rádi. Happyend v mezích vkusu. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

[after teaching Jack how to evaluating a glass of wine prior to tasting] ... Are you chewing gum?! Giamatti hraje svého nesympatického, přecitlivělého, ukňouraného čuráka, kterého musí všichni utěšovat, bavit a utvrzovat v jeho představách o vlastní hodnotě, trochu moc dobře. Víc než talent? Raději nedomýšlet. Ať tak či onak, Payne zpočátku divákovi hlavní postavu řádně znechutit musí, aby mohl posléze objasnit, že Miles je spíš než okamžitý vítěz Cabernett náročný a jemný Pinot, odrůda, která odměňuje neochotně, ale osobitě a štědře. To sice neberu, jsem spíš na Cabernett, ale Giamatti se pro tento záměr skvěle hodí. Road-trip otravného, opovrženíhodného a slabošského piknika Milese ve společnosti okouzlujícího Jacka (neodolatelný chlívák Thomas Haden Church) mi přišel po letech od premiéry vhod. Tehdy mi bylo něco málo přes dvacet, dnes musím chtě nechtě smyslu marných pokusů dát životu smysl rozumět lépe. Tomu, jak je důležité najít v životě někoho, pro nějž a s nímž jeden není čurákem. Též docenit onu specifickou náladu nevítaného klidu, který se do života muže vkrádá, přestože ten by rád zažíval nadále jen rujné tóčo. Zvláštní, korespondující, najazzlý soundtrack Rolfe Kenta. ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama