Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne pohodovej a milej filmecek, kterej ale dost kazi jeho delka a v druhy polovine filmu uz je to krapet slabsi. Nicmene vetsinou film umi skvele zaujmout, i kdyz tu prakticky jen mluvi, akorat misty uz o tom vinu kecali moc. Herci jsou taky super, navic morous Giamatti a pohodar Haden Church se k sobe skvele hodili a hrali super. Skoda krapet divnyho konce a ty delky, protoze vetsinu casu jsem se fakt dobre bavil a ze zacatku jsem i uvazoval o 5*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím proč jsem si dlouho myslela a obávala se toho, že šlápnu do explicitní miny plné sexu a vulgarit, ale zřejmě jako většinou to způsobil opět název filmu. Naopak jsem byla mile překvapená a i když jsem neměla pocit, že jsem citově vydíraná, tak jsem byla smutná takovým tím zvláštním způsobem, kdy si myslíte, že tohle přece v trochu jiné formě znáte, že jste to zažili také a že vám to je strašně blízké. Tohle je film o skutečném životě a v tom je jeho krása. Paul Giamatti toho vnitřně osamělého kluka hrál úžasně. Mít jeho telefon, pozvu ho na kafe a nasadím všechny páky, aby jeho kniha vyšla. Mayo, koukej ty dveře otevřít a rychle ! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh bez dramatických zvratov, výborne zahratý a s príjemným jazzovým podmazom. Nič viac nič menej. 8/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Víno a/nebo ženy - film z týdenního užívání si života dvou povahově odlišných amerických čtyřicátníků. První půlka je pomalá, dost nudná a působí spíše jako dokument o koštování vína. Ale neodcházejte. Přichází druhá polovina nabitá situačními zvraty, napětím, vyzráváním hrdinů a (občas) i humorem. Jako celek působí Bokovka jako láhev dobrého suchého vína, musíte si chvíli počkat na hodnocení té správné chuti. Trailer: http://www.csfd.cz/film/134519-bokovka-sideways/videa/# ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Bokovka je neuvěřitelně milý a příjemný film. Zvláštní je, že ač mnoha lidem přišel jako o krizi středního věku, mně to tak nepřipadalo. Prostě si dva přátelé na cestě za svatbou jednoho z nich chtějí ještě pořádně užít, jenže každý o tom má docela jiné představy. Dvakrát jsem se opravdu zasmála, s hlavními postavami jsem všechno hodně prožívala, po dlouhé době tu zase jednou byla velmi sympatická ženská představitelka (mluvím o Maye) a hlavně naprosto skvělý Paul Giamatti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem homouš. Jo. Vymysli si, co chceš ... a to se stalo. Sepiš buzerantský přiznání a já ho podepíšu." Z vlastní zkušenosti vím, že není nic lepšího, než jednou za rok vypadnout na tejden s kámošem, kterej se patrně jen omylem nenarodil jako moje dvojče. To ale není případ Jacka a Milese, protože ti dva toho moc společnýho nemají. Škoda. Taky věčně očumujou víno ve sklence a to mi připadá podezřelý. Za dobrýho osvětlení totiž rozeznám bílý od červenýho, ale tím moje degustátorský umění končí. Z toho plyne, že při žvatlání o víně jsem se nudil. Ani Milesovo trápení mi moc nezvedlo náladu. Naštěstí je tu Jack. S tím bych se hned podělil o kondomy v poměru 3:1 a ukradl bych mu jeho živočišnost. Protože já jsem podobnej trouba jako Miles, takže se zabiju hned, jak mi něco vydají, abych byl nesmrtelnej. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvělá lidská (ne lidová) komedie, která opravdu působí jako ze života. Hlavní dva hrdinové jsou tak opravdoví, že se jim člověk nejen směje, ale s nimi i cítí. Velmi příjemně strávené dvě hodiny utečou jako voda. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

In vino veritas! (...in vagina penis... - dodávali jsme za mlada... ;o) . . . Ne bobule, ale bokovka! Ano, to je to pravdivý víno! . . . Rozkošný filmek, jak víno polosladké s lehkým buketem suché hořkosti a prosvětlený kalifornským sluncem (...byť na konec i trošku zapršelo ale bláta z toho deštíku zas až tak moc nebylo...) o věcech lidských jak provinilými věcmi jsou... Tak tak, i starší pánové mají právo na svoje pozdní sběry a Mr. A.P. dokázal na to téma natočit vlídně jizlivý film s naučením, že ta láska nakonec i kdesi z boku přichází, nenecháte-li ji s hloupým čelem projít bokem. A nakonec i to slavné a na víbůhjakou marnou největší událost šetřené Chateau Cheval Blanc ročník 1961 je jen víno, že... No, ty dvě hodiny obsáhnuvší jeden týden ze života dvou kumpánů na přelomu mladého věku utečou se svěžestí mladého vína a tak jen doufám, že krásná, citlivá a moudrá Maya nakonec tomu >outloňovi< Milesovi otevřela... A jestli neumřeli, koštují spolu dodnes... :-) - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách vybočených /na dvd s původní zvukovou stopou a titulky a originálním formátem obrazu/, hodnocení 20.9.2011 provinile až po repete 3747., komentář zde v dobrém ranním rozmaru lehce ovíněný - však bez kocoviny - jako dvěstědevadesátýprvní - 20.9.2011) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovej malej, milej film. Bohužel naprosto o ničem. Víno nepiju a rozlišim od sebe akorát červený a bílý, takže mě fakt nebralo, když postavy půlku filmu akorát ochutnávaj víno a kecaj o tom, jakou má to víno barvu a jestli voní nebo smrdí. Označení komedie je dost mimo. Já jsem se zasmál poprvé asi 15 minut před koncem a podruhý, když jsem tady zjistil, že v tom hrál Adolf Hitler. Ale vůbec jsem si ho ve filmu nevšim. Asi hrál hosta na svatbě a ztratil se v tom davu lidí. Jinak když jsem tady zahlídnul v komentáři od Civala něco o přirození, tak jsem si už skoro začal myslel, že taky jednou napsal komentář k věci. Chtěl jsem mu dát v první chvíli za pravdu, protože jsem si hned taky pomyslel cosi o píčách a kokotech. Ale on to s tim přirozenim myslel evidentně nějak jinak... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Hlboké, no prchavé a v pomalom bluesovom tempe sa nesúce životné pravdy zapíjané trpkým Pinotom Noir patria medzi moje obľúbené nápoje - Bokovka je film zrejúci ako víno, o ktorom (no nielen o ňom) pojednáva, a jedna veľká, nezabudnuteľná cesta vstriec viničným sadom v Santa Ynez Valley v príjemnej spoločnosti úžasného a hlavne uveriteľného hereckého dua Giamatti-Church. Neviem ako vy, ale ja sa s nimi vždy veľmi rád zveziem. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný filmeček, postavený především na skvělých hercích a zajímavém scénáři. Škoda nevyváženého tempa, které je obzvláště ze začátku značně ubíjející, nepomáhá ani prolínačkový střih a občas značně nevhodně zvolená hudba (Dal bych přednost spíše nějaké Powellovštině, než nijakému jazzíku). Takové normální 4 hvězdičky, o Schmidtovi se mi líbilo mnohem MNOHEM víc. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film to je příjemnej to bez debat, ale nějak extra zábavnej neni, sice jsem se ani na chvilku nenudil, protože hlavní dvojice stále něco podniká, vymýšlí a ztrapňuje se, což se sleduje docela pěkně, jenže film toho o moc víc nenabídne. Ale na druhou stranu ke konci je už zábavných scén daleko víc a lepších filmů na daný téma moc neni. A ještě k tomu dvojice Giamatti a Church je fakt výborná, takže na 5* to sice neni, ale dobrý 4* si to zaslouží ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Teď si nemůžu vzpomenout, v jakém filmu, ale někde jsem viděla Paula Giamattiho hrát zmrda a od té doby už mám problém ho vidět nějak jinak než tak. Takže tady toho "huggable" moulu od něj neberu a ničím jiným mě film nezaujal. A drahý bože můj, proč je to tak dlouhé? Chybí mi ty staré dobré časy, kdy nezávislé filmy měly hodinu dvacet, hodinu třicet max a hotovo. A bylo tam všechno, co člověk potřeboval vidět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bokovka určitě nepatří k těm filmům, které na první pohled přikovají diváka do sedadla a osloví všechny filmové fanoušky bez rozdílu. Je to taková nenápadná, ale milá konverzačka, obyčejný film o průměrných lidech, kteří zažívají krizi středního věku. Nikdo nemůže čekat smršť kultovních hlášek nebo záplavu ztřeštěných gagů. Je to film o hledání lásky a o přátelství, který staví na inteligentním scénáři a charakterním herectví kvalitních herců. Z obsazení zaujme zejména Virginia Madsen v roli servírky Mayy. Celkový dojem: 75 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Režiséru Alexandru Payneovi se podařilo stvořit skutečné překvapení roku. Bokovka totiž nemá chybu od začátku do konce. Nejdřív se smějete, abyste vzápětí přišli na to, že je to občas tak trochu k pláči. Oba hlavní hrdiny máte vlastně rádi a morous Miles je sympaťák, ať si záletník Jack říká, co chce. Občas byste ale oba vzali motorkářskou helmou po hlavě (kdo viděl, ví o čem mluvím :). Tenhle Pinot má prostě vynikající barvu, sytost, vůni i ovocnost. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Příjemné nádherné dílko s jednou neodpustitelnou chybou.... Depka nedepka, situace nesituace... Prostě pít archivní víno z plastového kelímku ve Fastfoodu a ke všemu ročník 1961 je v mých očích tak na 5 let nepodmíněně s nejtvrdší ostrahou a na Sibiři!!!! ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Alexander Payne, Jim Taylor / Predloha: Sideways by Rex Pickett | Hudba: Rolfe Kent | Produkcia: Michael London | Distribúcia: Fox Searchlight | Rozpočet: 16 miliónov $ | Tržby: 109,502,303 $ || Nenápadný film, ktorý na prvý pohľad nemá čo ponúknuť. Ale ako aj vidieť na pomeru rozpočtu a tržby, vo flaške sa skrýva zamatovo vyzrelé vínko za cenu čuča :) Aby som bol úprimný, film ma úplne odrovnal v sekvenciách "odbornej" konverzácie o víne, až mi slza kvapla. Druhá pólka, kde sa už viac riešia vzťahy a vulgárny humor, mi plnohodnotný zážitok trochu ukrátila, no aj tak je Sideways sladkým Pinotom na zvláštne príležitosti, pretože je úplne iný, než všetko naokolo. 85% | Blu-ray, THX, HU DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Paul Giamatti mi není příliš sympatický a Thomas Haden Church už vůbec. Přesto jsem tímto snímkem, v němž oni dva svými rozdílnými charaktery tvoří základ, byla potěšena. Hezky vystavěný příběh, úsměvné scény, naučné a jistě hodnotné rozmluvy o víně a pohledné ženské protějšky. Virginia Madsen velmi hezká a přirozená a zajímavá Sandra Oh, kterou budu mít stejně pořád zapamatovanou jako komickou a dobrotivou učitelku z Deníku princezny. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak na mňa tento film zapôsobil tak silno ako zapôsobil v tomto veku, neviem sa dočkať, keď si ho pozriem znova o takých dvadsať rokov. Bude asi treba rozšíriť hviezdičkové hodnotenia. Na Giamattiho už padlo veľa chvál, takže sa len pripájam, rovnako ako aj k scenáru a nápaditej réžii. Na svoje si navyše prídu netradične aj 'vínkari'. S vínom (hroznom a vinicami) je vlastne prepojený celý príbeh. Humor je ladený tragicky a na perách sa objavuje teda len trpké pousmiatie, ktoré je ako príloha k dokonalej dráme perfektnou kombináciou. Takže sa tešte na výnimočný, ľudský príbeh. 95%. ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama