Reklama

Reklama

Černý kotel

  • USA The Black Cauldron
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasické animované fantasy dobrodružství plné magie a soubojů s mečem je jubilejním pětadvacátým celovečerním filmem studia Disney. V dávných časech žil v tajuplné zemi jménem Prydain král, který byl tak zlý a krutý, že se ho báli i sami bohové. Nikdo jeho zlobu nemohl zastavit, žádné vězení ho nedokázalo spoutat. Nakonec byl proto svržen do nádoby s rozžhaveným železem a jeho síla tak zůstala spoutána ve velkém černém kotli. Nikdo neví, kde je tento mocný a děsivý talisman schován, pouze malé čarovné prasátko. Malý chlapec Taran byl legendou předurčen k tomu, aby ochránil nejenom prasátko, ale především černý kotel, po kterém pátrá další mocný král, bažící po zlé síle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

majo25 

všechny recenze uživatele

Okrem príjemnej animácie sa len ťažko hladajú pozitíva v tomto fantasy snímku. Animák má velmi klišovitý príbeh, dopredu viete, čo sa stane...proste toľkokrát obohratá platňa. Ani toho disneyovského humoru sa tu divák veľmi nedočká. Za mierne pozitívum možno považovat prvky temného fantasy. Animák však jednoznačne stráca na príbehu. Hodnotenie: 60% ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Černý kotel se zpracováním vymyká ostatním disneyovkám a rozhodně to není na škodu. Atmosféra byla výborná a armáda neživých v čele s rohatým králem byla velmi působivě zpracována. Film dost připomíná Pána prstenů, hlavně tedy děj Návratu krále. Dokonce i neidentifikovatelný chlupáč Gorky byl roztomilým ztělesněním Gluma, i hlas měl podobný. Závěr jako by PP z oka vypadl, jen škoda toho vypořádání se s hlavním záporákem. Zde už jim asi došly nápady, přestože jinak jich tu bylo plno, z nichž nejvíc se mi líbilo prorocké čuně Henry. Poměrně bizarní záležitost, která trochu pokulhává za disneyovkami z let 1989 - 1999 (podle mě jejich zlatá éra), ale za svou neobvyklost a imaginaci si zaslouží slabších 5 hvězd. ()

Reklama

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #47” - The Black Cauldron je známý neznámý film. Známý je především tím, že šlo o první velký animovaný propdák studia Disney, který jim tenkrát málem zavřel jejich animační část studia. Film totiž stál neuvěřitelných 44 mil. $ v polovině osmdesátých let a z kin utržil sotva půlku tohohle rozpočtu. Proč? Kvůli tomu, že film dostal rodiči nálepku temný a nepřišlo se na něho. Přitom šlo o adaptaci knihy spisovatele Alexandra, ale ten film rovněž odsoudil. No ono tam muselo hrát roli víc faktorů, třeba i ten že to je celkem nuda. Solidní skeletonský záporák a středověké fantasy prvky nezachrání fakt, že je to opravdu hezky vypadající nuda. Kladné postavy jsou vesměs buď nezajímavé nebo otravné. No a čím je tedy film neznámý? Neznámý je pro českého diváka, protože film nevyšel na vhs celou dekádu od kino premiéry, takovou negativní nálepku mu Myšákovo studio nalepilo. Za mě asi jedna z nejslabších Disneyovek, co jsem viděl. Shlédnuto na Disney+. 2* ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

jděte se vycpat s kýčovitým pánem prstenů.. prostě ve spoustě pohádek jde o záchranu světa před temňákem.. podle mě to v těch klišé brousí perfektně.. nikde nic extra originálního (postavičky, děj..) ale přitom všechno je hodně neotřelé.. (tak neotřelé že sem ani netušil jak to s tím sebebětováním nakonec dopadne - to co řekne postava před skokem do kotle je fakt drsné) hlavně na děti je to dost dark underground ..a nakreslené skvěle taky.. !!! ()

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Oproti ostatním disneyovkám je Cěrný kotel znatelně temnější a atmosféričtější,než většina animáků od Disneyho.Především se zde nezpívá,a tak mě při sledování rušil možná jenom český dabing.Animace byla jako téměř vždy bezchybná a na svou dobu opravdu parádní a krásně plynulá.Příběh bych nijak zvlášť nerozebíral,jde o klasický boj mezi dobrem a zlem a srovnávání s Pánem Prstenů mi přijde naopak spíš jako pozitivní věc.Záporák je zde opravdu děsivý a jako malý bych se nejspíš opravdu bál.Elmer Bernstein si tu docela vyhrál s krásně hravým a pohádkovým motivem,co stojí ale za zmínku je povedený výběr nástroje pro další hudební motiv pohádky (opravdu nevim co to je,možná synťák nebo theremin :D).Přiznávám netradiční,hudebně nepříliš vděčné ale originální a neotřelé.Nerozumím příliš nízkému hodnocení a tak se nebojim šoupnout 4 body. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o volnou adaptaci prvních dvou knih z pentalogie Kroniky Prydainu (The Chronicles of Prydain, 1964-1968) Lloyda Alexandar, konkrétně Kniha tří zjevení (The Book of Three) a Černý kotel (The Black Cauldron). České překlady postupně vycházely až po roce 2000. (NinadeL)
  • V roce 1986 byla na motivy filmu vydána stejnojmenná videohra. (Terva)
  • Na rozdíl od většiny ostatních filmů společnosti Disney film neobsahuje žádné skladby. (Terva)

Reklama

Reklama