Reklama

Reklama

Černý kotel

  • USA The Black Cauldron
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasické animované fantasy dobrodružství plné magie a soubojů s mečem je jubilejním pětadvacátým celovečerním filmem studia Disney. V dávných časech žil v tajuplné zemi jménem Prydain král, který byl tak zlý a krutý, že se ho báli i sami bohové. Nikdo jeho zlobu nemohl zastavit, žádné vězení ho nedokázalo spoutat. Nakonec byl proto svržen do nádoby s rozžhaveným železem a jeho síla tak zůstala spoutána ve velkém černém kotli. Nikdo neví, kde je tento mocný a děsivý talisman schován, pouze malé čarovné prasátko. Malý chlapec Taran byl legendou předurčen k tomu, aby ochránil nejenom prasátko, ale především černý kotel, po kterém pátrá další mocný král, bažící po zlé síle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #47” - The Black Cauldron je známý neznámý film. Známý je především tím, že šlo o první velký animovaný propdák studia Disney, který jim tenkrát málem zavřel jejich animační část studia. Film totiž stál neuvěřitelných 44 mil. $ v polovině osmdesátých let a z kin utržil sotva půlku tohohle rozpočtu. Proč? Kvůli tomu, že film dostal rodiči nálepku temný a nepřišlo se na něho. Přitom šlo o adaptaci knihy spisovatele Alexandra, ale ten film rovněž odsoudil. No ono tam muselo hrát roli víc faktorů, třeba i ten že to je celkem nuda. Solidní skeletonský záporák a středověké fantasy prvky nezachrání fakt, že je to opravdu hezky vypadající nuda. Kladné postavy jsou vesměs buď nezajímavé nebo otravné. No a čím je tedy film neznámý? Neznámý je pro českého diváka, protože film nevyšel na vhs celou dekádu od kino premiéry, takovou negativní nálepku mu Myšákovo studio nalepilo. Za mě asi jedna z nejslabších Disneyovek, co jsem viděl. Shlédnuto na Disney+. 2* ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SMIEM SI ZABRNKAŤ NA TVOJ NÁSTROJ?" __ Už úvodný prológ s kotlom vynárajúcim sa hneď po logu Walt Disney Pictures spoza tmavých mračien a hmly je fascinujúci (Kráľ, ktorého sa báli aj bohovia...). Dielo určené apriori detskému divákovi, ktoré dospelého človeka udivuje svojim temným stvárnením preto nemohlo nijako výrazne uspieť. Už celé roky idú animované filmy mimo pole môjho záujmu a to, čo ma ku ,,Kotlu" pritiahlo bolo práve jeho spracovanie, ktoré ho predsa len - napriek zdravej dávke potrebnej infantilnosti - robí bližším staršiemu divákovi a osobne s ním nemám výraznejšie problémy, aj keď prirodzene z môjho pohľadu nie je úplne bez chýb. Tie ani tak nie sú v dialógoch, ako skôr v hlbšej koncepcii scenára. Taký Rohatý kráľ (v originále ho nahovoril John Hurt) ako hlavná záporná postava je pôsobivo kresliarsky zvládnutá, v príbehu má len zopár výstupov a jeho záverečná konfrontácia s Taranom je odvedená priveľmi slaboducho až sa zdá, akoby mu docházali baterky a preto táto scéna nie je žiadnym vrcholným okamihom filmu. Nevyužitý potenciál vidím v čarovnom meči, prasiatku - najprv takom dôležitom, ktoré sa časom úplne vytratí - alebo v tých lietajúcich krpcoch, pričom ak by sa tieto prvky zredukovali, prípadne úplne odstránili, prospelo by to aj sprvoti trocha rozvláčnemu tempu. Nejde však o zásadné chyby a celkovo som s ,,Čiernom kotlom spokojný, dokonca sa mi páčila aj postavička Gorkyho (ako spomína LBsmoke, tie jeho slová ma takmer dojali) a moje hodnotenie je preto adekvátne. Film by som určite vnímal úplne inak ak by som ho poznal z detstva (jeho temnotou by som bol určite ovplyvnený), čo však bolo pre vtedajšiu absenciu distribúcie spôsobenú jeho debaklom nemožné. Možno trocha škoda... (268. hodnotenie, 31. komentár k filmu _ P.S.: moje 2222. hodnotenie) ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Začalo to krutě o kotli ve kterém vařili krále jehož se báli i Bohové. A nechybí upozornění, že kdo kotel najde ovládne celý svět. Pak přišlo prase. Ale ne tak obyčejné prase, to prase má moc. A já mám hlad. CITÁT - Já tě považoval za obyčejné prase........ Tak jsem čekal nějakou akční srandu, ale velkou část příběhu jsem celkem protrpěl. Strašný dialog, někdy až příšerná hudba a příběh je spíš pro mladší diváky. CITÁT - Hamáníčko, papáníčko......... Já si jdu udělat vepřovou kotletu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení. Vynikající dark fantasy s úchvatnou atmosférou a fantastickým ďábelským záporákem, vedle kterého působí Sauron jako pouhý klenotník s pár nevinnými výtvory. Jistě, furt je to disneyovka se vším všudy (písničky naštěstí chybi), ale je opravdu s podivem, že Černý kotel je zrovna od něj. Protože je to bez debat jeden z nejlepších fantasy filmů, které jsem kdy viděl a který je po hříchu krátký. Rohatý král by si rozhodně zasloužil svůj vlastní spin-off. Místy je to opravdu temné a moc rád bych to viděl v hrané podobě. Některé sny se prostě nesplní. 85%. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Temná animovaná rozprávka, ktorá si zaslúži klobúk dolu za odvahu z akou sa tvorcovia do tohto nákladného filmu pustili. Hodiť do niečoho tak veľké peniaze, do niečoho čo rozhodne nieje veľmi pre tých najmenších. Rozhodne stojí za zhliadnutie, aby ste vedeli, že pojem Disneyovka nemusí stále znamenať sladučkú báchorku pre dojčatá. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Na rozdíl od většiny ostatních filmů společnosti Disney film neobsahuje žádné skladby. (Terva)
  • Jedná se o volnou adaptaci prvních dvou knih z pentalogie Kroniky Prydainu (The Chronicles of Prydain, 1964-1968) Lloyda Alexandar, konkrétně Kniha tří zjevení (The Book of Three) a Černý kotel (The Black Cauldron). České překlady postupně vycházely až po roce 2000. (NinadeL)

Reklama

Reklama