Reklama

Reklama

Černý kotel

  • USA The Black Cauldron
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasické animované fantasy dobrodružství plné magie a soubojů s mečem je jubilejním pětadvacátým celovečerním filmem studia Disney. V dávných časech žil v tajuplné zemi jménem Prydain král, který byl tak zlý a krutý, že se ho báli i sami bohové. Nikdo jeho zlobu nemohl zastavit, žádné vězení ho nedokázalo spoutat. Nakonec byl proto svržen do nádoby s rozžhaveným železem a jeho síla tak zůstala spoutána ve velkém černém kotli. Nikdo neví, kde je tento mocný a děsivý talisman schován, pouze malé čarovné prasátko. Malý chlapec Taran byl legendou předurčen k tomu, aby ochránil nejenom prasátko, ale především černý kotel, po kterém pátrá další mocný král, bažící po zlé síle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $44miliónovTržby USA $21,288,692Tržby Celosvetovo $21,900,000║ Animačne veľmi pekné, slušne načrtnuté postavy bez rozvinutého potenciálu a charakteru, príbehovo dosť chatrná kópia Pána Prsteňov. /60%/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

25. celovečerní Disney je volná adaptace The Chronicles of Prydain, starší juvenilní fantasy ze 60. let, jejíž adaptace měla reagovat na tehdejší oblibu žánru. Vzhledem k propadu, který tehdy u Myšáků prožívali, se situace měla změnit až s Malou mořskou vílou, ale ta byla v nedohlednu. Je to vlastně škoda, že i Černý kotel propadl, ačkoli na Disneyovku je moc temný a na pořádné fantasy moc dětský. Vlastně si myslím, že kdyby tehdy mezi sebe přivítali u Myšáků Sněhurku a 7 trpaslinek, udělali by jediné správné rozhodnutí té doby. Protože ta je Černému kotli velmi podobná co do stylu, oblud, temných pasáží, ale její disneyovské poselství je mnohem silnější a dává větší smysl. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Černého kotle jsem konečně pochopil, proč má tato na svou dobu hodně temná disneyovka přezdívku "film, který málem zabil studio Disney". Ve své době šlo o nejdražší animovaný film (44 milionů tehdejších dolarů), která ale tehdejší rodiče s dětmi do kin nepřilákala a ve výsledku tak šlo o největší studiový propadák (před Osamělým jezdcem). Není se co divit. Černý kotel totiž není klasickou animovanou pohádkou, ale adaptací slavných Kronik Prydainu od Lloyda Alexandra. Tomu odpovídá ponurost snímku, který v dnešní době díky unikátní animaci naopak působí svěžím dojmem. Absence písniček tomu jenom pomáhá. Jenže studio Disney si idealizovaně spojujeme s roztomilostí (co naplat, že ve Sněhurce jsou četné hororové scény), takže není divu, že se studio rozhodlo Černý kotel prakticky vymazat z paměti. Po téměř čtyřiceti letech od své premiéry si tenhle unikátní animák zaslouží druhou šanci. Je to výborné fantasy s klasickým archetypálním příběhem a nádhernou atmosférou, která sice cílí spíše na dospívající mládež než na mladší děti, ale o to více se vám odmění. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejtemnější Disneyovka, která zatím byla natočena (a odvažuji se hádat, že v tomhle už žádného následníka ani mít nebude). Podobnost s Pánem prstenů je dle mého názoru jen čistě náhodná, příběh vychází z keltských tradic (magický kotel, oživování v něm, jména jako Taran, Rohatý král (bůh)... ). Zajímavý počin. Kromě toho tipuji, že některé postavy (přinejmenším jejich vzhled) se staly předobrazem figur z Gumídků (poskok Rohatého krále až nebezpečně připomíná Stoupu, Taran jako by z oka vypadl Kryštofovi a princezna s nevyslovitelným jménem na E by zase z fleku mohla být sestrou princezny Kláry). ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vykrádačka Pána prstenů od studia Disney? To bych nečekal. Ale dopadlo to skvěle. Je velká škoda, že podobně jako vynikající Great Mouse Detective se jeden z nejlepších filmů studia nedostal nikdy k nám. V porovnání s přeslazenými a infantilními "díly", které jsou u nás notoricky známé, jedna z nejkvalitnější animovaných pohádek WD. _____ Titulky najdete Z D E ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Začalo to krutě o kotli ve kterém vařili krále jehož se báli i Bohové. A nechybí upozornění, že kdo kotel najde ovládne celý svět. Pak přišlo prase. Ale ne tak obyčejné prase, to prase má moc. A já mám hlad. CITÁT - Já tě považoval za obyčejné prase........ Tak jsem čekal nějakou akční srandu, ale velkou část příběhu jsem celkem protrpěl. Strašný dialog, někdy až příšerná hudba a příběh je spíš pro mladší diváky. CITÁT - Hamáníčko, papáníčko......... Já si jdu udělat vepřovou kotletu. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Videla som to prvy krat az v roku 2016, takze to ma trochu tazku poziciu klasiky bez nostalgie a naozaj z toho nie som nijak unesena. Pripominalo mi to vsak buducu neDisneyho Anastaziu a ta sa mi pacila. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Temná animovaná rozprávka, ktorá si zaslúži klobúk dolu za odvahu z akou sa tvorcovia do tohto nákladného filmu pustili. Hodiť do niečoho tak veľké peniaze, do niečoho čo rozhodne nieje veľmi pre tých najmenších. Rozhodne stojí za zhliadnutie, aby ste vedeli, že pojem Disneyovka nemusí stále znamenať sladučkú báchorku pre dojčatá. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SMIEM SI ZABRNKAŤ NA TVOJ NÁSTROJ?" __ Už úvodný prológ s kotlom vynárajúcim sa hneď po logu Walt Disney Pictures spoza tmavých mračien a hmly je fascinujúci (Kráľ, ktorého sa báli aj bohovia...). Dielo určené apriori detskému divákovi, ktoré dospelého človeka udivuje svojim temným stvárnením preto nemohlo nijako výrazne uspieť. Už celé roky idú animované filmy mimo pole môjho záujmu a to, čo ma ku ,,Kotlu" pritiahlo bolo práve jeho spracovanie, ktoré ho predsa len - napriek zdravej dávke potrebnej infantilnosti - robí bližším staršiemu divákovi a osobne s ním nemám výraznejšie problémy, aj keď prirodzene z môjho pohľadu nie je úplne bez chýb. Tie ani tak nie sú v dialógoch, ako skôr v hlbšej koncepcii scenára. Taký Rohatý kráľ (v originále ho nahovoril John Hurt) ako hlavná záporná postava je pôsobivo kresliarsky zvládnutá, v príbehu má len zopár výstupov a jeho záverečná konfrontácia s Taranom je odvedená priveľmi slaboducho až sa zdá, akoby mu docházali baterky a preto táto scéna nie je žiadnym vrcholným okamihom filmu. Nevyužitý potenciál vidím v čarovnom meči, prasiatku - najprv takom dôležitom, ktoré sa časom úplne vytratí - alebo v tých lietajúcich krpcoch, pričom ak by sa tieto prvky zredukovali, prípadne úplne odstránili, prospelo by to aj sprvoti trocha rozvláčnemu tempu. Nejde však o zásadné chyby a celkovo som s ,,Čiernom kotlom spokojný, dokonca sa mi páčila aj postavička Gorkyho (ako spomína LBsmoke, tie jeho slová ma takmer dojali) a moje hodnotenie je preto adekvátne. Film by som určite vnímal úplne inak ak by som ho poznal z detstva (jeho temnotou by som bol určite ovplyvnený), čo však bolo pre vtedajšiu absenciu distribúcie spôsobenú jeho debaklom nemožné. Možno trocha škoda... (268. hodnotenie, 31. komentár k filmu _ P.S.: moje 2222. hodnotenie) ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Mít tuto Disneyovku v dětství třeba ve své sbírce na VHS kazetě, tak bude lehce patřit k mým nejoblíbenějším kresleným filmům co sem v té době viděl. Hezká animace, spousta dramatické akce i povedený záporný padouch, to by má nezkažená dětská dušička jistě tleskala blahem. Okem dospělého jedince už mě tolik tento film nenadchnul a hlavně příběh už jsem viděl v různých variacích jinde nesčetkrát. Animace však pořád vypadá hezky a pěkně se u ní rozpomenete na ty ranní víkendovky strávené u televizních obrazovek a sledování podobných Disney kreslených seriálů od kterých si tento film bere jistě inspiraci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový průměrný film od Disneyho. Nic skvělého, ale je zde alespoň nějaká snaha o příběh, který mi připadal jako z "Gumídků". Ten hlavní hrdina se mi moc nelíbil a celé mi to v jeho charakteru přišlo tak divně artušovské. Asi ze je to takové podivné středověké fantasy, které tak nějak už znáte, je ten důvod, proč mě to tolik nedostalo. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá a zapomenutá Disneyovka. V hrané verzi by mohla být fajn, ale na dnešní děti by to byli asi moc temné a strašidelné. Postavy by to chtělo určitě dokreslit, charakterově nejsou moc výrazné a některé jsou v příběhu jakoby navíc. Také by to chtělo vysvětlit postavu princezny/služky, protože jsme se o ní pořádně nic nedozvěděli. Padouch ji lapil, ona nějakým způsobem unikla, ale její pravá identita nám zůstává skryta. Dávám tomu slabší 4* ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejtemnější disneyovka, co znám. A s trochou fantazie vám bude hlavní záporák připomínat Saurona ;). ()

emo 

všechny recenze uživatele

Jedna z najhorších, ak nie najhoršia disneyovka aké som kedy videl. Temné, chaotické a so stupídnym dejom. Prišlo mi to ako trápny pokus o druhý Dark Crystal... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Animace je opravdu skvělá (taky ten film položila, protože byla velmi drahá), ovšem tak zfušovaný příběh bez napětí bych od Disneyho nečekal (autor knižní série o zemi Prydain prohlásil, že snad film donutí diváky vrátit se ke čtení). Hlavní hrdina nebudí žádné sympatie (je předurčen máchat magickým mečem, tak proč by se snažil), postavy se objevují a mizí dle potřeby a nikoliv dle nějaké logiky fantasy světa, a celé to jde vlastně odnikud nikam. Chybí timing, napětí, gradace... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Okrem príjemnej animácie sa len ťažko hladajú pozitíva v tomto fantasy snímku. Animák má velmi klišovitý príbeh, dopredu viete, čo sa stane...proste toľkokrát obohratá platňa. Ani toho disneyovského humoru sa tu divák veľmi nedočká. Za mierne pozitívum možno považovat prvky temného fantasy. Animák však jednoznačne stráca na príbehu. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

Reklama