Reklama

Reklama

Černý kotel

  • USA The Black Cauldron
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasické animované fantasy dobrodružství plné magie a soubojů s mečem je jubilejním pětadvacátým celovečerním filmem studia Disney. V dávných časech žil v tajuplné zemi jménem Prydain král, který byl tak zlý a krutý, že se ho báli i sami bohové. Nikdo jeho zlobu nemohl zastavit, žádné vězení ho nedokázalo spoutat. Nakonec byl proto svržen do nádoby s rozžhaveným železem a jeho síla tak zůstala spoutána ve velkém černém kotli. Nikdo neví, kde je tento mocný a děsivý talisman schován, pouze malé čarovné prasátko. Malý chlapec Taran byl legendou předurčen k tomu, aby ochránil nejenom prasátko, ale především černý kotel, po kterém pátrá další mocný král, bažící po zlé síle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Disk 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Černého kotle jsem konečně pochopil, proč má tato na svou dobu hodně temná disneyovka přezdívku "film, který málem zabil studio Disney". Ve své době šlo o nejdražší animovaný film (44 milionů tehdejších dolarů), která ale tehdejší rodiče s dětmi do kin nepřilákala a ve výsledku tak šlo o největší studiový propadák (před Osamělým jezdcem). Není se co divit. Černý kotel totiž není klasickou animovanou pohádkou, ale adaptací slavných Kronik Prydainu od Lloyda Alexandra. Tomu odpovídá ponurost snímku, který v dnešní době díky unikátní animaci naopak působí svěžím dojmem. Absence písniček tomu jenom pomáhá. Jenže studio Disney si idealizovaně spojujeme s roztomilostí (co naplat, že ve Sněhurce jsou četné hororové scény), takže není divu, že se studio rozhodlo Černý kotel prakticky vymazat z paměti. Po téměř čtyřiceti letech od své premiéry si tenhle unikátní animák zaslouží druhou šanci. Je to výborné fantasy s klasickým archetypálním příběhem a nádhernou atmosférou, která sice cílí spíše na dospívající mládež než na mladší děti, ale o to více se vám odmění. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Mít tuto Disneyovku v dětství třeba ve své sbírce na VHS kazetě, tak bude lehce patřit k mým nejoblíbenějším kresleným filmům co sem v té době viděl. Hezká animace, spousta dramatické akce i povedený záporný padouch, to by má nezkažená dětská dušička jistě tleskala blahem. Okem dospělého jedince už mě tolik tento film nenadchnul a hlavně příběh už jsem viděl v různých variacích jinde nesčetkrát. Animace však pořád vypadá hezky a pěkně se u ní rozpomenete na ty ranní víkendovky strávené u televizních obrazovek a sledování podobných Disney kreslených seriálů od kterých si tento film bere jistě inspiraci. ()

Reklama

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Oproti ostatním disneyovkám je Cěrný kotel znatelně temnější a atmosféričtější,než většina animáků od Disneyho.Především se zde nezpívá,a tak mě při sledování rušil možná jenom český dabing.Animace byla jako téměř vždy bezchybná a na svou dobu opravdu parádní a krásně plynulá.Příběh bych nijak zvlášť nerozebíral,jde o klasický boj mezi dobrem a zlem a srovnávání s Pánem Prstenů mi přijde naopak spíš jako pozitivní věc.Záporák je zde opravdu děsivý a jako malý bych se nejspíš opravdu bál.Elmer Bernstein si tu docela vyhrál s krásně hravým a pohádkovým motivem,co stojí ale za zmínku je povedený výběr nástroje pro další hudební motiv pohádky (opravdu nevim co to je,možná synťák nebo theremin :D).Přiznávám netradiční,hudebně nepříliš vděčné ale originální a neotřelé.Nerozumím příliš nízkému hodnocení a tak se nebojim šoupnout 4 body. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Predstavujem vám tú najtemnejšiu a pravdepodobne najviac nedocenenú Disneyovku pod celým šírym nebom. Ako som sa vlastne k tejto temnej rozprávke dostal? Bolo to len nedávno, čo som si pozeral rebríček najviac podceňovaných animovaných rozprávok z dielne štúdia Walta Disneyho. Takisto mierený zoznam som našiel aj na podhodnotené fantasy filmy. Jednú vec mali obe tieto zoznamy spoločnú a tou bol práve The Black Cauldron. A nie je sa ani čomu diviť, keďže rozprávka bola na tú dobu prinajlepšom nepochopená. Tomuto počinu bolo vyčítané mnohé, jeho temný tón, depresívny nádych, ponurosť, príliš desivý záporak, absenciu spevu, nejasné mierenie na diváctvo - na to, že malo ísť o detskú rozprávku, sa tam skrývalo nadmieru temných, dospelých témat a motívov, ktoré by deti asi ťažko pochopili. Takže vo family-friendly Amerike snímok jednoducho neobstál, a vo svete si neviedol o nič lepšie, dokonca do mnohých štátov sa rozprávka ani nedostala. Je nechcem tvrdiť, že The Black Cauldron je geniálna, nebodaj najlepšia Disney rozprávka, akú som kedy videl, ale minimálne za odvahu a nekonvenčnosť si odo mňa získava rešpekt. Kreslená animácia je na pohľad veľmi pekná a pôsobivo temne štylizovaná, kresby dokážu perfektne zachytiť jednotlivé temné výjavy. Inšpirácia Pánom Prsteňom je veľmi citeľná a podobnosť s týmto veľdielom mne osobne len pomohla sa ešte viac vžiť a oceniť tento fantazijný svet. Ale nájdeme tu aj mnohé iné prvky, či už z báji, legiend alebo povestí. Ja som si tu napríklad všimol výraznú inšpiráciu staroanglickými koreňmi a keltskou mytológiou. Stredoveké prostredie sa podarilo zachytiť až nadmieru realisticky, v tomto fikčnom svete panuje vskutku pochmúrna nálada, prízračná atmosféra hmiel a tieňov, a priam až mráz naháňajúca krutá autenticita vtedajšej doby. Pamätáte si ešte na tie desivé pasáže zo Snehulienky? Napríklad tá hororová sekvencia, kedy Snehulienka prechádzala strašidelným lesom, alebo scény z hradného podzemia so zlou kráľovnou. Predstavte si tieto pasáže natiahnuté na stopáž celého filmu, tak to by vám malo približne spraviť predstavu o The Black Cauldron. Len majte na pamäti, že stále ide o rozprávku, takže počítajte s tým, že nevhodný, detinský humor by vás mohol veľmi ľahko vytrhnúť z atmosféry alebo dokonca ju úplne skaziť. Každopádne, bez ohľadu na to sa rozhodne jedná (na Disneyho pomery) o veľmi drsnú a zlovestnú rozprávka, a všetkým fanúšikom neortodoxných animákov ju vrelo doporučujem - len musíte filmu odpustiť trošku hlúpučký scenár. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Okrem príjemnej animácie sa len ťažko hladajú pozitíva v tomto fantasy snímku. Animák má velmi klišovitý príbeh, dopredu viete, čo sa stane...proste toľkokrát obohratá platňa. Ani toho disneyovského humoru sa tu divák veľmi nedočká. Za mierne pozitívum možno považovat prvky temného fantasy. Animák však jednoznačne stráca na príbehu. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Román "The Chronicles of Prydain" Lloyda Alexandra, podle kterého je film natočen, čerpá z Waleského bájesloví. (Terva)
  • Poté, co Taran při útěku z hradu prvně tasí meč, nechá pochvu ležet na zemi. Později v lese ji ale má připevněnou u pasu. (MsUtahraptor)
  • S rozpočtem 44 milionů amerických dolarů šlo svého času o nejdražší animovaný film – tržby však činily necelou polovinu (21,3 milionů USD), následkem čehož hrozil studiu bankrot. Černý kotel si vysloužil nelichotivou přezdívku – „film, který málem zabil Disneyho“. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama