Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zabijte krále!, burácel Londýnem v roce 1649 zfanatizovaný dav. A Parlament jeho volání vyslyšel. Karel I., z boží milosti král anglický a skotský, položil hlavu na popravčí špalek. Ať žije král!, volali o pouhých jedenáct let později možná titíž lidé, když Karel II. po návratu z exilu triumfálně projížděl londýnskými ulicemi, aby usedl na trůn, na nějž měl jako prvorozený syn popraveného monarchy zákonný nárok. Božímu právu bylo učiněno zadost. Nový král však zdědil zemi, rozvrácenou občanskou válkou a náboženskou nesnášenlivostí, zemi, které už nikdo neměl vládnout tak, jako jeho předchůdci: neomezeně a absolutisticky. Neboť Parlament se svých tak těžce vydobytých pravomocí už nehodlal vzdát. Jenomže Karel II. čekal na svou příležitost až příliš dlouho na to, aby se teď spokojil s rolí, kterou mu napsal někdo jiný... Čtyřdílný seriál televize BBC, mapující život Karla II. (1630-1685), jednoho z nejslavnějších a nejzajímavějších anglických panovníků, proslulého mimo jiné i jako velký milenec a svůdník. (S nespočtem svých milenek měl čtrnáct levobočků, k nimž se ostatně hrdě hlásil.) V titulní roli dostal svou zatím největší hereckou příležitost Rufus Sewell, charismatický britský herec, jehož jsme na obrazovce ČT mohli dosud vidět pouze v menších, i když vždy výrazných úlohách. Namátkou jmenujme filmy "Bezvýznamný muž", "Martha, Frank, Daniel a Laurence" či "V žáru lásky". Zajímavůstka: Sewell se v roce 2003 - na naléhání svého agenta - přestěhoval do Los Angeles, neboť se mu zdálo, že v Anglii jej už nic nového a velkého nečeká. Pronajal si dům na Sunset Boulevardu, kam chodívali kdysi na večírky Marilyn Monroe, James Dean a Elizabeth Taylorová - a dva týdny nato jej s nabídkou na roli Karla II. oslovila televize BBC. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rufus Sewell si už snáď zahral vo filmoch zo všetkých historických období. Poznáme ho ako Kajfáša z doby Krista, gréckeho hrdinu Agamemnona, či stredovekého vojvodu. Tu sa pred rokmi dostal do role kráľa a chopil sa jej veľmi dobre. Jednoducho mu akékoľvek dobové kostýmy svedčia. Životopisný film o nám málo známom kráľovi nemusí sadnúť každému. Kráľovská snaha vládnuť čo najviac samostatne bez parlamentu sa tu strieda s nespútaným striedaním mileniek. To bola z môjho pohľadu najväčšia slabina seriálu. Príliš veľa žien a mnoho z nich ohavných, hlavne prvá a hlavná šľapka kráľovského dvora, kontesa z Castlemain stvárnená Helen McCrory. Ani kráľovská manželka nebola nič moc, historicky ale platí za obľúbenú kráľovnú, čo tu bolo len málo ukázané, ktorá priniesla do Anglicka dnes už tradičný nápoj- čaj. Tieto eskapády ma teda veľmi nebavili, naopak, boj parlament x kráľ bol nosnou časťou deja a pomocou neho môžeme pochopiť, prečo je dnes panovník v Anglicku len figúrkou na okrasu. Môžeme vidieť, že pred vyše 300 rokmi bolo hlavnou témou v anglickej spoločnosti, či bude panovník katolík alebo protestant, boli to časy, kedy sa za vierovyznanie nanápadne popravovalo. Dnes je to už v Británii každému jedno a pomaly ju obsadzuje islam. Z hereckých výkonov sa oplatí ešte vyzdvihnúť Ruperta Gravesa. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání s Tudorovci – Charles II. působí opravdověji a věrohodněji, ale na druhou stranu taky laciněji a z hlediska estetiky se lépe kouká na kostýmy a postavy na dvoře Henryho VIII. (zvláště neskutečně ošklivá a protivná Barbara Palmer v podání Helen McCrory mi strašně lezla na nervy). Jako celek je to ale hodnotná a kvalitní sonda do života mého oblíbeného anglického krále. Na DVD doporučuji bonusy z natáčení a dokument o Charlesovi II. (většina seriálu se natáčela v Čechách). ()

Reklama

Marci 

všechny recenze uživatele

Výborné drama. Herecké obsazení v čele s Rufusem Sewellem vynikající, zvláště ve vedlejší roli Karlova přítele a soka vévody z Buckinghamu mě zaujal Rupert Graves. Moc hezky vykresleno jak malý rozdíl je mezi láskou a nenávistí, věrností a zradou a hlavně to, že je vždycky "vyšší zájem", který vás nutí potlačit všechny city a přátelství. Ale asi jenom ten, kdo to dokáže, stává se velkým panovníkem. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mocně televizní, vášnivě fabulující... Historicky zábavné. Celkově průměrné. Britsko-Česko koprodukční... Pro našince naservírováno debilními ignoranty v té >veřejnoprávní< z původního formátu obrazu 1,77:1 oříznuto na 4:3, s bohužel už klasicky hrozným (atmosféru filmu degradujícím na úroveň nějaké blbé domácí inscenace) českým televizáckým dabingem... Škoda, mohlo to být skvělé drama... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Rufus Sewell a Shirley Henderson tady hráli zcela odlišný pár než ve Zkrocení zlé ženy, tam byli k nakousnutí a kočkoidní oba dva. Ale tohle je historie, tak Shirleÿ musela hrát zcela jinou polohu a Rufus také. Jsem ráda, že jsem mohla vidět zase kousek historie, kde základ zůstával přiměřeně pravdivý. Kateřiny mně bylo skoro líto, ale zřejmě měla dobré srdce, když králi trpěla tolik milenek (co já vím, tak asi sedm s kterými měl i děti). Myslím, že to bylo velmi dobré drama o vášni a moci, kde se pletichařilo ve velkém a pletichaří o několik století stále stejně.......... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Vytvořit propracovaný účes, který má na sobě při příjezdu do Anglie Kateřina z Braganzy (Shirley Henderson), trvalo maskérům 2 hodiny. (makimarketa)
  • Film byl koprodukován Českou republikou, natáčelo se tak například v Praze v Barrandovských filmových ateliérech. (makimarketa)

Reklama

Reklama