Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zabijte krále!, burácel Londýnem v roce 1649 zfanatizovaný dav. A Parlament jeho volání vyslyšel. Karel I., z boží milosti král anglický a skotský, položil hlavu na popravčí špalek. Ať žije král!, volali o pouhých jedenáct let později možná titíž lidé, když Karel II. po návratu z exilu triumfálně projížděl londýnskými ulicemi, aby usedl na trůn, na nějž měl jako prvorozený syn popraveného monarchy zákonný nárok. Božímu právu bylo učiněno zadost. Nový král však zdědil zemi, rozvrácenou občanskou válkou a náboženskou nesnášenlivostí, zemi, které už nikdo neměl vládnout tak, jako jeho předchůdci: neomezeně a absolutisticky. Neboť Parlament se svých tak těžce vydobytých pravomocí už nehodlal vzdát. Jenomže Karel II. čekal na svou příležitost až příliš dlouho na to, aby se teď spokojil s rolí, kterou mu napsal někdo jiný... Čtyřdílný seriál televize BBC, mapující život Karla II. (1630-1685), jednoho z nejslavnějších a nejzajímavějších anglických panovníků, proslulého mimo jiné i jako velký milenec a svůdník. (S nespočtem svých milenek měl čtrnáct levobočků, k nimž se ostatně hrdě hlásil.) V titulní roli dostal svou zatím největší hereckou příležitost Rufus Sewell, charismatický britský herec, jehož jsme na obrazovce ČT mohli dosud vidět pouze v menších, i když vždy výrazných úlohách. Namátkou jmenujme filmy "Bezvýznamný muž", "Martha, Frank, Daniel a Laurence" či "V žáru lásky". Zajímavůstka: Sewell se v roce 2003 - na naléhání svého agenta - přestěhoval do Los Angeles, neboť se mu zdálo, že v Anglii jej už nic nového a velkého nečeká. Pronajal si dům na Sunset Boulevardu, kam chodívali kdysi na večírky Marilyn Monroe, James Dean a Elizabeth Taylorová - a dva týdny nato jej s nabídkou na roli Karla II. oslovila televize BBC. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Film byl koprodukován Českou republikou, natáčelo se tak například v Praze v Barrandovských filmových ateliérech. (makimarketa)
  • Vytvořit propracovaný účes, který má na sobě při příjezdu do Anglie Kateřina z Braganzy (Shirley Henderson), trvalo maskérům 2 hodiny. (makimarketa)

Reklama

Reklama