Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku byl úsvit a v něm několik opic zjistilo, že chodit se dá i po dvou. Pak přišlo první manželství, první homosexuální manželství a 15 božích přikázání. Vize Mela Brookse o historii světa nás zavede do Říma, kde etiopský tanečník, pouliční filozof a palácová panna utíkají před Cézarovými vojáky, aby nakonec skončili jako zaměstnanci hostince, kde v uzavřené společnosti večeří Ježíš. Další část filmu je věnovaná Francouzské revoluci a v upoutávkách na druhý díl uvidíme třeba Hitlera jako krasobruslaře. (hobbitko)

(více)

Recenze (43)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Mel Brooks tak trochu ve stylu Monty Pythonů opravdu pobavil, škoda, že jsme se nedočkali druhého dílu a škoda, že tohle dílo není moc známé, protože opravdu stojí za shlédnutí (už jen kvůli velkolepé muzikálové scéně o španělské inkvizici a největšímu jointu, jaký jste kdy mohli vidět). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŘED 20 MILIÓNY ROKY, OPICÍM PODOBNÉ STVOŘENÍ OBÝVALI ZEMI. A OPICE VSTALA, A STALA SE ČLOVĚKEM. NAŠI PŘEDCI.......“ /// Doba kamenná a její první umělec (i kritik), starej zákon a vznik 10ti přikázání.... v krátkých scénkách znázorněny důvody zrodu věcí, které nás dosud obklopují. Taškařice z doby římské, která má blíž k Životu Briana než kdejakým parodiím. A NEŽ SKONČÍ TATO NOC, JEDEN Z VÁS MĚ ZRADÍ! (třikrát!) Jo, tenhle druh zábavy je mi blízkej! Španělská inkvizice a ,,jeho svátost“ Torquemada v muzikálovým čísle, nechť patří k tomu ..... (nechám na každém). Ani ta Francouzská revoluce s žebráky žebrajícími od žebráků už nebyla Bůh ví co. Ale souhlasím, že je škoda, že jsme se nedočkali Hitlera na ledě. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jak se chovali moji předci. 2.) Jsem pořadatel každoročních orgií a bufetu, které mají jediné pravidlo: ,,Kdo dřív přijde, ten dřív....“. 3.) Jako ,,hulič“ chci vidět legendami opředený ,,mocný joint“. 4.) Thx za titule ,,ja.srab.cz.“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR *** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bohuzel dost neznamej a pritom jeden z nejvtipnejsich Brooksovo filmu. Je sice fakt, ze se tu najdou i hluchy mista, ale jelikoz tu skacem z jednoho obdobi do druhyho (i kdyz u nekteryho se zdrzuje zbytecne dlouho), neni nutnej nejakej vyraznejsi pribeh a tudiz tady jde jen o jednotlivy vtipny scenky, ktery tu jsou prakticky neustale, sem tam nejakej paradni napad, ale hlavne je porad se cemu smat. Obcas to sice pusobi trochu lacinejs, ale obcas to zase pripomina Monty Pythony, celkove jeden z nejvic vtipama narvanejch Brooksovo filmu, i kdyz ne uplne vsechny vzdy pobavi. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Humor Mela Brooksa mi šmakoval odjakživa, možno je to tou židovskou satirou, ktorú môžem v nekonečných obmenách. Navyše má tento film skvelú hustotu rôznorododých gagov, niekedy ide len o chutné detaily a narážky, ktoré však nesmierne potešia milovníka starých komédií i slovného humoru. Už len sledovať herecký výkon fantastickej Madeline Kahn v roli cisárovnej Nympho bola čistá rozkoš :-) "Mám nejaké miesto, ktoré by tento mladý muž mohol vyplniť?" Apropos, neviem, či niekto urobil aj dôstojné titulky, ale tie od Isis z roku 2003 sú paródiou na preklad - aj Google translator má viac inteligencie a citu. Ešteže mám dobrú angličtinu, inak by som z toho českého klenotu dadaizmu nepochopila ani prd. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vlastně už typický Brooks - geniální vtipné momenty (jednoznačně vede Mighty Joint a Poslední večeře v krátkém sledu) střídané nudnější vatou, která ale nepostrádá autorský švih a alespoň vynalézavé pokusy o humor. Hlavně část s inkvizicí je mrháním potenciálu, ale celé je to zase tak roztomile své a bujaré, že bych to nikdy nerealizované pokračování s krasobruslařem Hitlerem určitě rád uvítal. 65% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Podobná taškařice jako dělají Pythoni. Lacinější provedení a humor, který nemusí sedět každému (popravdě není to úplně můj šálek čaje). Ale první půlka (neandrtálci, Mojžíš, Řím, Ježíš) mi obsahem i humorem připomínala Life of Brian, který se mi líbil a nejednou se zasmál. Bohužel druhá půle, inkvizice a francouzská revoluce, to byl značný úpadek, trochu mi připomínal Blackův Year One. # příběh 5 | hudba - | humor 4 | akce 3 | napětí 0 | pustil bych si znovu 5 (ale jen první půlku) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámá, ale překvapivě zábavná komedie z pera Mela Brookse, který si zahrál i hlavní roli. Komediálním způsobem zpracované několik období od lidoopů, přes středověký Řím, až po Francozskou revoluci. Něco je zábavné hodně, něco méně, něco vůbec. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kráľ paródie Mel Brooks natočil milé a podarené dielko, ktoré patrí medzi dosť zabudnuté, ale kvalitné diela parodického žánru. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Super parodie na historické filmy, hodně super hlášek a scének, parodujících římské stereotypy, šlechtické manýry a inkviziční praktiky. No a židi ve vesmíru nebo Hiler na ledu to už jsou jen takové bonbónky na závěr :-) ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnané. Miestami geniálne, miestami trápne. Salvy smiechu striedajú zívačkové pasáže. Mel Brooks, krstný otec modernej paródie, svoj skvelý nápad využil len polovične. Brilantný úvod vystriedala konverzačná nuda prešpikovaná svetlými momentmi, hlavne s vydarenou muzikálovou scénou s inkvizítorom. Škoda, že sme sa nedočkali v závere avizovaného pokračovania. Taký "Hitler na ľade" by bol možno k popukaniu zábavný. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že bych se nesmála, ale žádný extrémní výkvět kinematografie to opravdu není. Jsem člověk, který zbožňuje parodie a jim podobné zhovadilosti, ale někdy i mně něco přijde přehnané. Tenhle film je pro mě tak půl napůl - zčásti opravdu vkusný a vtipný a z druhé části okázale trapný. 50% ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

I believe in Miracle... Suprová komedie, u které jsem se skvěle bavila, Mel je prostě bavič každým coulem. A viděla jsem největšího jointa na světě. ()

filip.novak odpad!

všechny recenze uživatele

History of the World je křečovitou snahou Mela Brookse o fungující (komediální) film. Nechápu přirovnání ostatních komentátorů k Monty Python, protože humor Pythonů a Mela Brookse by nemohl být odlišnější. Brooksův humor stojí na prvoplánovité vulgaritě a zlých urážkách mezi postavami, čímž si zároveň podkopává nohy, protože zvláště v římské epizodě film zdlouhavě rozvíjí příběh okolo čím dál tím více odporných postav. Když se Brooks rozhodne parodovat ikonický historický nebo filmový moment, nikdy nepřekročí stín prvoplánovosti a předvídatelnosti, jediné, čím se snaží překvapit, je silnější urážka. ____ History of the World je ukázkou díla uzavřeného ve své době, více než 30 let od premiéry působí šokující snaha o vulgaritu nanejvýš trapně a bezzubě. Současnou optikou se jedná pouze o ochotnicky inscenovaný a s mizerným načasováním gagů hloupý film, který sám sebe bere až příliš vážně a sofistikovaně. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Celkově slabší Brooks. Roztrhanost moc neprospívá a když si konečně zvyknete na postavy, šup do jiné doby. Pár výborných fórů se najde (např. muzikálová inkvizice), ale pokud nejste fanoušek Mela Brookse, tak nemá cenu ani Historii zakoušet. 50 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Měl jsem Mela Brookse za režiséra vynikajících parodií, jenže když jsem se podíval na jeho tvorbu, viděl jsem filmy u kterých jsem se většinou nebavil a mezi nimi i dva slušné. History of the World je úplně stejně nevyrovnaná. Občas třeskutě vtipná a občas skoro trapná. Zamrzí to o to víc, že se nepodařilo vypointovat ani ty nejlepší a nejbizarnější nápady. A spousta pasáží vyznívá úplně do ztracena. ()

Reklama

Reklama