Reklama

Reklama

Jie dao sha ren

  • Hongkong 借刀殺人 (více)

Obsahy(1)

Venkovan Wong Chin (Hwang Jang Lee) přichází do města za prací. Jeho bratr mu pomůže sehnat práci v obchodě s rýží, ale ve městě je velké množství kapsářů a zlodějů, s kterými se Wong Chin musí neustále potýkat. Jelikož je Wong zdatným přeborníkem bojového umění kung-fu, tak mu náhodní protivníci nedělají větší problémy. Ty nastávají, když se dozví, že jeho bratr má problémy se svým obchodem s rýží. Rodinu brzy začne vydírat mocipán Tiger (Eddy Ko), který je rovněž mistrem bojového umění kung-fu. (Epistemolog)

(více)

Recenze (2)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Epistemologov preklad obsahu nejakého exota z IMDB je už tradične dosť nepresný. V jadre ide o klasické príkorie, tréning pomsta kung-fu, ktoré je obohatené množstvom epizódiek, ktoré do seba ale vôbec nezapadajú a neraz pôsobia skôr jak slepá ulička. Dramaturgicky to je nezvládnuté a pôsobí to jak jeden veľký chaos. Hlavný hrdina sa o príkorí svojej rodiny dokonca dozvie len krátko pred koncom filmu, potom čo už dávno absolvoval tréning, pretože ho hlavný záporák zmlátil. Takisto štýlom je to nekonzistentné. Vážne scény sa často striedajú s Chanovsky komediálnymi a spolu to proste neladí. Ale tie komediálne ma bavili. Zaobstaráva ich hlavne Fan Mei Sheng ako šéf skupiny detských zlodejov a taká tučná a mladšia obdoba Opitého žobráka. Film asi najviac zaujme tým, že tradičný predstaviteľ zloduchov Hwang Jang Lee si tu zahral jednu z mála hlavných kladných úloh. A vôbec sa na to nehodí. Oholil si fúzy a nemá ani žiadne falošné šediny, takže pôsobí nevýrazne a herecky sa tiež príliš nepredvedie. Aspoňže v bitkách nesklame a sem tam nechá prevetrať svoje slávne nohy a predvedie tvrdé kopy. Zaujal ma najmä chvat v ktorom si jednou nohou pridrží súpera a druhou ho kopne do hrudníka. Tréning nič zaujímavé neponúkne. Bitky sú prevedené takým dynamickejším fázovaným štýlom, takže sú celkom v pohode, ale k plynulosti majú ďaleko a na rok 1981 už pôsobili zastaralo. V bitkách Hwang predvedie aj nejakú tú akrobaciu alebo dokonca má aj bitku v ktorej schválne nepoužíva kopy. Najlepšie súboje má s hlavným záporákom Eddiem Ko a s jeho učedníkom Tinom Wongom. Takže výsledkom je mierne nadpriemerné kung-fu určené hlavne fanúšikom Hwang Jang Lee. 6/10. ()

Modiwish 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná záležitost. Film jsem dlouho odkládal a po dlouhé době jsem se k němu dopracoval - a nelituji. Už jenom vidět Hwanga v netypicky kladné poloze je raritní záležitost a nebudu přehánět, když řeknu, že i tato pozice mu výborně padla. Děj je doprovázen nespočtem oku lahodícími souboji, které neberou konce a já si je neuvěřitelně užíval. Napětí se dalo rájet a souboje se minutu od minuty zlepšovaly, vše podtrhnuto Hwangovým skvělým kopačským uměním. Troufnu si trvdit, že je to jedno z jeho nejlepších vystoupení, jaké jsem kdy viděl - vysoké a rychlé kopy a precizní práce nohou. Z dalších bijců se předvede Tino Wong Cheug se stylem hada a jeho mistr Eddy Ko, který byl Hwangovi silnou konkurencí. Filmu jsem neodolal a jediné možné hodnocení je 5*. ()

Reklama

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama