Reklama

Reklama

Varšavská epopej

  • Česko Generál Świerczewski (více)
Polsko, 1953, 218 min

Scénář:

Wanda Jakubowska

Kamera:

Stanisław Wohl

Hrají:

Józef Wyszomirski, Karol Wargin, Jacek Woszczerowicz, Kazimierz Wilamowski, Gustaw Holoubek, Józef Kozłowski, Rafał Kajetanowicz, Stefan Śródka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film o velkém hrdinovi polského lidu, generálu Świerczewském, zachycuje poslední chvíle jeho života, kdy byl na cestě k pohraničním hvozdům, zasažen zákeřnou kulkou najatých vrahů. V těchto tragických okamžicích se vynořují vzpomínky na jeho život, na jeho hrdinný boj o uskutečnění vítězné myšlenky socialismu. Episoda z jeho mládí, vnímavě pozorujícího revoluční kvas v roce 1905, episoda z válečných let 1914, jeho odhodlání dobojovat po boku ruských soudruhů vítěznou Říjnovou revoluci, i jeho pozdější boj proti fašismu ve Španělsku až do přepadeni Polska nacistickou armádou jsou obsahem první časti filmu.

Generál Swierczewski II. díl k části: Varšavská epopej zachycuje rozmezí let 1943 až 1947. Po rozhodující porážce fašistů u Stalingradu bylo generálu Swierczewskému svěřeno vybudování polské armády. S ní dobýval vítězství, zúčastnil se velkých bojů za osvobození Polska a zničení nepřítele, se svými vojáky pomáhal i při výstavbě osvobozené vlasti. Agenti imperialismu v něm viděli velkého nepřítele a proto najali vrahy. V okamžiku kdy je nová továrna pojmenována jeho jménem, generál Swierczewski umírá, zasažen zákeřnou ranou. (Filmový přehled)

(více)

Reklama

Reklama