Reklama

Reklama

Již od dob úspěchu prvního vydání fantasy ságy J.R.R. Tolkiena Pán prstenů uvažovala hollywoodská studia o adaptaci románové trilogie pro stříbrné plátno. Práva na zfilmování nejprve vlastnil Walt Disney a v roce 1968 přešla pod společnost United Artists, kde se uvažovalo o hrané adaptaci, jíž se případně měli zhostit Stanley Kubrick či John Boorman, ale kvůli nákladnosti a náročnosti produkce k natáčení nedošlo. Projekt byl nakonec přiřknut režisérovi animovaných snímků Ralphu Bakshimu, jenž svými celovečerními snímky Fritz the Cat a Heavy Traffic a Coonskin de facto ustanovil kategorii animovaných filmů pro dospělé publikum. Podobně jako ve svém předchozím futuristickém eposu Wizards použil Bakshi i při tvorbě Pána prstenů kombinaci tradiční animace, rotoskopie a postprodukčního filtrování hraných záběrů, díky čemuž docílil reálnějšího pohybu animovaných postav, ale také dokázal vytvořit epické sekvence bitev bez nutnosti nadměrného rozpočtu. Projekt původně plánovaný jako trojdílná série, věrná dělení příběhu v Tolkienově předloze, měl nakonec být realizovaný coby dva celovečerní filmy. Jenže navzdory kasovnímu úspěchu prvního filmu, druhý nebyl natočen. Z hlediska dějové osy Tolkienovy ságy tak diváci uvidí postupné zformování společenstva prstenu, které vedle hobitů Froda, Sama, Smíška a Pipina tvoří kouzelník Gandalf, hraničář Aragorn, trpaslík Gimli, elf Legolas a válečník Boromir. Společně se vydávají zničit Jeden prsten, v němž se skrývá moc Temného pána, jenž si touží podrobit celou Středozem. Jejich cesta vede před trpasličí doly Morie, kde je čekají mnohá nebezpečí, i elfí hvozdy. Film obsahuje také události z druhého dílu knižní trilogie jako je rozdělení společenstva, vrtkavé spojenectví Froda a Sama s nevyzpytatelným otrokem prstenu Glumem i bitvu u Helmova žlebu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Jeffic

Jeffic (hodnocení, recenze)

Jenom poznamenám že na trhu bude film s českým i slovenským dabingem. mě je to ale jedno nebavilo mě to

Paserak

Paserak (hodnocení, recenze)

Dovolim si jen poznamenat, že by se vůrci mohli učit od Karla Zemana. A zároveň jak by si Karel Zeman s tímto příběhem pohrál. Jistě by to bylo zajímavé.

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Já vydžel do Morie, pak šel spát ale ěl bych to mít nahráno.

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Mně ted dílo J.R.R. Tolkiena nikdy nic neříkalo a neříká. Včera to dávala dvojka, tak jsem se donutil podívat aspoň na půl hodiny. Bohužel stejně jako ty hrané tříhodinové stupidity plné skřetů a humusu ani toto nemusím. Jednu hvězdičku dám za animaci, jinak je to o ničem...

miape

miape (hodnocení, recenze)

Ve srovnani s Jacksonovym filmem je to slaby odvar. Casto me rusila hudba, coz me nutilo poslouchat neco, co jsem nechtela. Mne osobne se animace libi (az na Aragorna:), zvlast s prolinanim hranych scen. Ale scvrknout 3 dlouhe knihy do dvou hodin je nemozne, a proto hodne pro me dulezitych pribehu, chybi - samozrejme i v Jacksonove filmu. Taky si nemyslim, ze by Jackson zamerne tento film kopiroval, protoze oba reziseri snazili drzet knihy.

bebe87

bebe87 (hodnocení, recenze)

pro mě to byla čirá hrůza, vidět tuhle verzi před čtením knížky, tak si Tolkienovo dílo, jehož sem velkou fanynkou, nikdy nepřečtu..Jediný co tam bylo celkem pěkně zpracováný byli černý jezdci. Podoba nějakejch postav byla až urážějící (skřeti, Sam, Glum, Boromir,....). Osobně upřednostňuju verzi od Jacksona i když i vůči té mám nějaké ale spíše zanedbatelné výhrady (vypuštění Toma Bombadila v 1.díle, love story Arwen a Aragorna)

Edhelharn

Edhelharn (hodnocení, recenze)

Monoxid: to bude asi tým že keď dvaja robia to isté nemusí to byť to isté :-)

Monoxid

Monoxid (hodnocení, recenze)

Je to zvláštní, spousta lidí má spoustu věcí proti tomuhle filmu, ale proti hrané verzi, která je opravdu téměř dokonalou kopií, skoro nikdo nic nemá.

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

Naopak, vzhledem k datu vzniku vellice dobré. Škoda, že ne delší a že se nepodařilo dotočit druhou půlku, protože na to, že se jedná o animovaný film, se na to s touto stopáží dívalo hodně příjemně.

Ainur

Ainur (hodnocení, recenze)

Sem velký fanoušek pána prstenů, ale co je moc to je moc.Horší už to být asi nemohlo!Vypadalo to spíš jako nějaká nepovedená pohádka!

Reklama

Reklama