Reklama

Reklama

Již od dob úspěchu prvního vydání fantasy ságy J.R.R. Tolkiena Pán prstenů uvažovala hollywoodská studia o adaptaci románové trilogie pro stříbrné plátno. Práva na zfilmování nejprve vlastnil Walt Disney a v roce 1968 přešla pod společnost United Artists, kde se uvažovalo o hrané adaptaci, jíž se případně měli zhostit Stanley Kubrick či John Boorman, ale kvůli nákladnosti a náročnosti produkce k natáčení nedošlo. Projekt byl nakonec přiřknut režisérovi animovaných snímků Ralphu Bakshimu, jenž svými celovečerními snímky Fritz the Cat a Heavy Traffic a Coonskin de facto ustanovil kategorii animovaných filmů pro dospělé publikum. Podobně jako ve svém předchozím futuristickém eposu Wizards použil Bakshi i při tvorbě Pána prstenů kombinaci tradiční animace, rotoskopie a postprodukčního filtrování hraných záběrů, díky čemuž docílil reálnějšího pohybu animovaných postav, ale také dokázal vytvořit epické sekvence bitev bez nutnosti nadměrného rozpočtu. Projekt původně plánovaný jako trojdílná série, věrná dělení příběhu v Tolkienově předloze, měl nakonec být realizovaný coby dva celovečerní filmy. Jenže navzdory kasovnímu úspěchu prvního filmu, druhý nebyl natočen. Z hlediska dějové osy Tolkienovy ságy tak diváci uvidí postupné zformování společenstva prstenu, které vedle hobitů Froda, Sama, Smíška a Pipina tvoří kouzelník Gandalf, hraničář Aragorn, trpaslík Gimli, elf Legolas a válečník Boromir. Společně se vydávají zničit Jeden prsten, v němž se skrývá moc Temného pána, jenž si touží podrobit celou Středozem. Jejich cesta vede před trpasličí doly Morie, kde je čekají mnohá nebezpečí, i elfí hvozdy. Film obsahuje také události z druhého dílu knižní trilogie jako je rozdělení společenstva, vrtkavé spojenectví Froda a Sama s nevyzpytatelným otrokem prstenu Glumem i bitvu u Helmova žlebu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

kolacky 

všechny recenze uživatele

No... rozpaky. Snad kdyby to bylo celé... KDYŽ UŽ dělám animovaný film, dám do toho určitě víc, než bylo tady. Koukala jsem spíš "do sbírky", ale i tak jsem čekala lepší podívanou. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

No nie som síce veľký obľúbenec štýlu fantasy, ale toto ma celkom zaujalo. Predsa len Pán prsteňov je klasika. Tie animácie sa mi bohvieako nepáčili, ale tak na tú dobu to bolo zrejme v poriadku. Tri hviezdičky dávam najmä kvôli odvahe Ralpha Baskiho natočiť Pána prsteňov ako kombináciu hraného a animovaného filmu. Prielom onej doby. 50 % ()

fingerme 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tam Frodo furt netvářil jako by měl v prdeli dildo, tak by animace byla ucházející a příběh to je klasika ** ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné,i když pro neznalé předlohy(pokud takoví teda jsou?) asi trošku chaotické.Kombinované animované a hrané pasáže se mi líbily,škoda jen,že to končí bitvou u Helmova žlebu a žádné edalší pokračování jsem neobjevil,přesto hodnotím kladně! ()

Spazz 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí, co to ani nevidělo, všem kolem sebe vesele vykládá, jaká je to blbost atd. Dle mého názoru je to solidní film... Nemá to sice konec (ani pokracovani, resp. Film Návrat krále z roku 80 nenavazuje), interiéry jsou strašné, exteriéry také nevyšly a pojetí postav je k smíchu, nicméně pro fandy Pána prstenů je to nutnost, jako "jeden z možných pohledů." ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě a stylově ztvárněný průběh prvních dvou knih Pána prstenů. Atmosférou je to čistý knižní Tolkien. ()

Vault_13 

všechny recenze uživatele

Aruman, společenstvo jak hrom a k tomu tuskenští nájezdníci místo skřetů. To se musí vídět. Nicméně, některé animační prvky byly zajímavé a je pěkné se podívat, jak se asi nechal velký PJ inspirovat u některých scén. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek je potřeba říci, že jsem nutně i notně ovlivněn samotnou knihou a Jacksonovou monumentální visí. Už z těchto důvodů mi některé věci vadily, a jiné mne potěšily. Proti strašlivému zjednodušení a zkratkovitosti scénáře stojí visuální nápady, za něž by se nemuseli stydět tvůrci ani dnes (hned úvodní prolog je zpracován na výbornou a i jinde použitá technologie překreslených živých herců mne omračovala). Pravděpodobně nejhůře si vede dynamika příběhu, která trpí snahou vykreslit vše, co příznivec originálu očekává, avšak co ve stopáži 120 minut bolestně úpí. Snímkem se proto míhají postavy, které řeknou jednu větu nejsouce ani pořádně představeny, a některé dějové momenty - důležité pro vyprávění jako celek - jsou vtěsnány do příběhu jaksi horkou jehlou. To však nebrání R. Bakshimu vytvářet kouzelné scenérie i silné momenty, které jako by snad ani nebyly z animovaného filmu. Rozporuplné dílko mne na jedné straně těšilo svou zřejmou nákloností k originálu, na druhé straně bohužel rozlazovalo neustálým spěchem, který navíc ani nikam nevedl. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Za mě lepší než ty bezduché, teploušské filmy. Atmosféra nesrovnatelně lepší a silnější, celkové vyznění myšlenky důrazněji, dunivější a mrazivější a ironii osudu je tato animovana verze i realističtější - uvěřitelnější jsou charaktery postav, nádherně a skutečně dramaticky jsou zpracované souboje (famozni je zejména bitva těch koňáků se skřetama), famozní je i boromirova smrt, která je jedním z vrcholů filmu (v Jacksonově verzi byla úplně zbytečná), mnohem lepší jsou i "exteriéry" a taky "stávek" po nasazení prstenu a další věci. Takhle nějak jsem si v duchu představoval, že by mělo zpracování Pána prstenů vypadat - jako silná epická báje s masivní atmosférou - škoda, že novozélandani naservírovali místo toho rozplizlou ubulenou limonádu, která je asi tak epická, mytologická a archetypální jako poslední díl Divokého anděla. Škoda, že jsem na toto nenarazil dřív. Velmi příjemným překvápkem je český dabing... a propos je vidět, kolik toho jackson obšlehl, jen škoda že neobšlehl i kvalitu, ráznost a sílu této verze. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Že by se Jackson inspiroval touto verzí, se mi nějak nezdá, spousta detailů je naprosto rozdílná. I když knihy jsem nečetl (ačkoli jsem obří fanda Pána prstenů), tak nevím. Celkem průměrný film, který zachycuje zhruba polovinu tohoto velkolepého eposu. Dlouhou dobu byl Pán prstenů považovaný za nezfilmovatelný v hrané verzi, můžeme jen děkovat nástupu moderních technologií a že to Jackson dokázal a vytvořil nepřekonatelnou a nejlepší trilogii všech dob. Doufám, že nějaké chytré hlavičky v Hollywoodu nenapadne vytvořit novou "lepší" verzi. ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Viděno kdysi na vysoké a nyní znovu. Tato verze trpí základním neduhem fantasy filmů. Pokud se nejedná o nějakou komorní konverzační záležitost, kde je fantasy jen kulisa, potřebujete bohatou výpravu. A bez ní se bohužel Pán prstenů neobejde. Zde se tvůrci snažili nahradit velkolepou výpravu spojením čisté animace s živými upravenými záběry. Což celkem dobře funguje právě v komornější první části. Ale od Morie, kde "hraných" pasáží přibývá a objeví se skřeti, to už přestává fungovat. A závěrečná bitva o Helmův žleb už je vyloženě směšná. Když vidíte po několikáté umírat téhož filtry prohnaného herce v gumové gorilí masce, říkáte si, zda nestálo za to vyřešit tyhle pasáže z knihy jinak. Možná i stínové divadlo z úvodu by bylo lepší. Prostě zajímavý pokus, že kterého ale čiší, že to byl opravdu jen pokud vytvořit za málo peněz hodně hudby Ainur. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

První pokus o zfilmování nefilmovatelného díla zrovna nevyšel, přesto se na film dá dívat, za což ovšem může především geniální předloha a ne snaha režiséra Bakshiho. Ona už snaha nacpat víc než tisíc stran (dobrá, tak šest set, vzhledem k tomu, že dílo končí bitvou o Helmův žleb) do jednoho celovečeráku je šílená a vedla k tomu, k čemu musela, z díla se stal pouhý Readers Digest, kde se neznalý ztratí a znalý odchází znechucen. Dále je tu sama zvolená forma, tedy animovaná, i když ta byla v sedmdesátých letech jediná možná. Ovšem i tady se dá ovšem zvolit různé ztvárnění a to zvolené Bakshim nebylo nejšťastnější. Vznikl jakýsi kočkopes, na jedné straně strašně infantilní ztvárnění hlavních postav, kdy hobiti vypadají jako děti z anime, kromě jednoho a to Sama, ten vypadá jako naprostý retard, dokonce i šilhá. Hlavní siláci, tedy Boromir a Aragorn zase bůhvíproč nosí minisukně, Gandalf se podobá naprosto šílenému starci a Saruman zase Santa Clausovi. No a naproti tomu stojí herci zahrané a jen trochu kolorované vedlejší postavy. Vypadají podivně, trošku jako figury z některých filmu Karla Zemana, ale nemají to kouzlo, spíše odpuzují. A nevím proč mají skřeti namalované kančí kly. Nepovedené a nešťastné, ještě že zůstalo jen u jednoho dílu. ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si vzali příliš velké sousto. Nazgúlové a hlavně rotoskopicky vytvoření skřeti jsou sice precizní a správně děsiví, ale celek jako adaptace prachbídný.... ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda navíc z lásky k předloze. Použít na animaci skřetů hrané záběry lidí, je sice zajímavé, ale hnusné. Většina bojových scén s hnusně přebarvenými herci je nepřehledný ošklivě barevný bordel. Ze scén, ve kterých vás Jackson nutil smáčet kapesníky nebo trnout v sedačce, tady necítíte zhola nic, jako by z filmu někdo vymazal veškeré emoce. Docela chápu, proč nakonec nedošlo k natočení dvojky. Bakshi to pojal hodně dospěle a pro děti je to v podstatě velmi nevhodný animák. Celé je to hnusné, temné, děsivé a dokonce i krvavé. Kdyby to ovšem bylo temné, děsivé a krvavé tím správným způsobem, tak je to skvělý film. Jenže není. ()

Reklama

Reklama