Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teroristická skupina Hnutí za osvobození Palestiny unesla francouzské letadlo z Izraele plné cestujících. Únosci s letadlem přistáli v africkém Entebbe. Požadovali propuštění několika vězňů z izraelského vězení. Premiér izraelské vlády stojí před nelehkým rozhodnutím, zda má porušit pravidlo, že Izrael s teroristy nikdy nevyjednává, nebo nechat zemřít spoustu nevinných lidí včetně dětí. Izraelci se pokusí o nemožné, do Entebbe vyšlou speciální vojenskou jednotku, která má za cíl osvobodit rukojmí. (Snorlax)

(více)

Recenze (11)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V rámci subžánru "flag-waving action drama" se Mivtsa Yonatan svou technickou i uměleckou kvalitou velice podobá arabské tvorbě ze stejného období (na mysl mi hned vytanulo toto). Inu, ač má Izrael ze všech blízkovýchodních zemí zdaleka největší vazby na Západ, své kořeny nepopře. Snímek byl sice oceněm nominací na Oscara, ale - ač nejsem zastáncem konspiračních teorií - za tím lze těžko vidět něco jiného, než úspěšnou práci židovské lobby, případně zoufalý nedostatek vkusu v řadách pánů akademiků. Režisér Menachem Golan zpracoval skutečnou událost ve značně nerealistickém podání a v jeho více jak dvouhodinovém filmu se především mocně (a neuvěřitelně plytce) kecá. Heroizování izraelských vojáků kupodivu nepřekračuje únosnou mez, což se už bohužel nedá říct o karikování jejich protivníků. Marxističtí teroristé z řad Němců a Palestinců jsou zlí, pokrytečtí, zuřivě antisemitští a nosí otřesné módní kreace; Idi Amin zase vypadá a jedná jako cirkusový klaun (ok, tak to možná bylo i ve skutečnosti). Samotná záchranná akce nevypadá ve filmu jako nic profesionálního a dobře naplánovaného - hromada lidí tam prostě začně zmateně pobíhat a dělat pif-paf, to vše prosím ještě v pramálo navazujících záběrech. Nakonec je snímek Mivtsa Yonatan zajímavý jen z jediného důvodu - je totiž vlastně předloha pro Golanův pozdější film, zkultovnělé béčko Delta Force. To je ovšem daleko zábavnější. Jistě i díky Chucku Norrisovi a raketovým motorkám. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem se včera podíval na Raid on Entebbe, americkou televizní pohádku, která byla plná hezky naivní hollywoodské patetiky, a dnes jsem si dal totéž z izraelského pohledu. Chápu proč byl film nominovaný na Oskara -- ten scénář psaný realitou je opravdu silný. Operace Jonatan (původně Blesk) svou smělostí a razancí předčí i legendární osvobození Mussoliniho a jak jsem psal včera, nejlepší je, že se tak opravdu stalo. Film je výrazně zajímavější lokalitami a spádem a věrohodností, než první jmenovaný. Také spousta bodů vyprávění konečně dávala smysl, proti americké verzi, kde občas po střihu najednou byl nějaký děj, o kterém nebylo jasné, jak se k němu dospělo a už vůbec ne proč. Nicméně bohužel, při sledování polopatických dialogů jsem měl dost často pocit, že se dívám na horší průměr turecké kinematografie (modří jistě tuší). Afektované hraní do kamery mě fakt nebavilo. Celý film se točí kolem velitele a plánovače zásahu Jonatana Netanjahua, který si byl zde docela i podobný, a naštěstí, herec jej uhrál docela dobře, tj. dělal z něj skromného hrdinu takovým stylem, že mi nebyl příliš protivný. Jak o tom uvažuji, proti zahrání kohokoli mimo původní letadlo nemám výhrad, nicméně teroristi byli podáni jako karikatury a cestující jako odříkávači stupidit. Chaoticky vypadající zásah mi příliš nevadil, protože mi přišel realističtější než ten "nenápadný" v Raid on Entebbe a uvědomělé lidské prozření teroristy Buchholze apod. tamtéž. Rád bych nějak odlišil to, že se mi tento film zdá lepší, než včera zhlédnutý. Tak nasadím o hvězdu víc -- pět je moc, ale co se dá dělat, nějak si to před sebou obhájím... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Akční je tento film poněkud méně, než spánek slunéčka semditečného, thriller to opravdu není ani náhodou a největší drama jsem zažívala, když jsem u tohoto nudného a zcela odosobněného filmu snažila udržet v bdělém stavu. Snímek se vlastně nikomu a ničemu nevěnuje pořádně, těká z místa na místo, ale zcela bezúčelně. Zhruba kolem 1:10 je asi pět minut, kdy se Izraelci rozhodují o nasazení armády na záchranu rukojmích, které mají jakýs takýs filmový potenciál. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha rekontrukcí slavného teroristického únosu francouzského letadla. Dnes již dost zastaralé, zbytečně dlouhé, ale pořád překvapivě působivé a napínavé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Videl som najprv americké televízne spracovanie, ktoré mi prišiel o chlp lepšie. Predsalen neprekvapí, že Izraelčania nemohli ponúknuť adekvátne remeselné spracovanie. Vidíme napríklad, že cestujúci sa v jednej scéne pripravujú na odlet, v druhej už sedia v lietadle. Pri pristávaní detto...príliš veľké prestrihy. Naopak, prestrihy na pripravujúcich sa (či skôr kecajúcich) vojakov zásahového komanda alebo stretnutia európskych politických elít viac nudia, než zaujmú. Plusom však je, že film sa bez väčších predstavovacích "zdržiavačiek" dostáva rýchlo k veci, charizmatický Kinski je v roli hlavného šéfa teroristov vierohodný a záverečná akčná scéna je pekne nekompromisná. Z filmu cítiť, že je natočený podľa skutočných udalostí bez toho, aby si o tom človek musel viac načítať. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

V zásade podobne ladený snímok, ako v prípade toho amerického, len je to trochu iný pohľad z tej izraelskej strany možno s viac detailami. Každopádne ale nevidím veľký význam v točení troch filmov v priebehu dvoch rokov o tej istej udalosti. Príbeh samozrejme s odkazom a politickým presahom, ale už po tretí krát jednoducho otravný. 50 % ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Čistě izraeský pohled na záchranou operaci speciální izraelské vojenské jednotky z roku 1976, kdy frankce německých teroristů, bojujících za celosvětový mír, unese francouzské letadlo z Tel Avivu do Paříže. Letadlo však přistane v Ugandě, kde vládne diktátor Idi Amin. Speciální jednotka se i navzdory teritoriálnímu právu vydá cestující zachránit. Tento film, který se, sice ze správné strany, snaží mapovat celý konflikt, však spíše připomíná oslavu izraelské armády. ()

Reklama

Reklama