Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý člověk prý má tři životy: veřejný, soukromý a tajný. Tajný život Dana Mahownyho, spořádaného a skromného úředníka jedné torontské banky, vyšel najevo počátkem osmdesátých let minulého století, kdy byl zatčen a obviněn z defraudace. Za celou dobu jeho profesní kariéry nepojal nikdo nejmenší podezření. Jeho pozice v bance byla natolik pevná, jeho chování tak bezúhonné, že jen pomyšlení na něco takového musel každý okamžitě zahnat jako absolutní nesmysl. A přece částka, o kterou nakonec banka přišla, vyrazila každému dech. Stejně šokující bylo ovšem zjištění, že všechny ty peníze, do posledního dolaru, pohltil hazard. Protože Danu Mahownymu nešlo o bohatství. On nehrál pro peníze. On, jako pravý gambler, hrál jen pro vzrušení, které při hře zažíval. A které u něj na pomyslné stupnici od jedné do sta zaujímalo bezkonkurenčních sto bodů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

Matty 

všechny recenze uživatele

Z příjmení Mahowny můžeme vytvořit anagram „how many“, od kterého vede rovná cesta k odpovědi „více než deset milionů dolarů“. Ano, tolik peněz zpronevěřil ze „své“ banky Brian Molony , jenž posloužil scénáristům coby hlavní zdroj inspirace. V podání Philipa Seymoura Hoffmana (výtečného, jak jinak) to není žádný elegantní podfukář v dokonale padnoucím obleku, s „chyť mě, když to dokážeš“ úsměvem na tváři. Dan Mahowny je chudák, asociální looser posedlý hazardem. Nehraje pro peníze, hraje, aby hrál. Vždy hraje až do posledního dolaru. Nikdy nevyhraje. Jeho počínání se může jevit iracionálním, ale copak je na závislosti něco racionálního? Zkuste ji zkrotit. Nesmírně napínavý snímek na pomezí psychologického dramatu, jízlivé komedie a thrilleru mě, ač směřuje k cíli, jež od začátku znáte, dokázal po celou dobu držet v šachu (čili v nevědomosti, k čemu dojde v příští minutě). Neustálé opakování téhož cyklu (zpronevěra, cesta do Filadelfie, kasino) nezevšední díky výborně napsaným větám a sympatickým hercům. John Hurt si vychutnává roli rozkošně zkaženého šéfa kasina. Minnie Driver sice působí vedle Hoffmana jako malá šedá myška vedle (lasagněmi) dobře krmeného oranžového kocoura, ale snažila se. Snažili se všichni a dali vzniknout nenápadnému snímku, jenž umí o to víc překvapit. Apendix: orámování filmu záběrem na Niagárské vodopády bylo skvělým tahem. 80% Zajímavé komentáře: ladko, Petrushka5 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není snadný bejt závislej na bednách, leze to do peněz. ale Dan Mahowny na to přišel sám a tak si užívá jak nejlíp může. Ono celkově sázení je dost nahovno. Posledně jsem si sázel na tutovku, a dopadlo to na hovno. Což je vlastně klasický popis tutovky. Mahowny tak sázel pořád a projížděl jeden milion za druhým. Já mám hazardéry rád. Hezky se na ně kouká, hrajou precizně a hlavně ne za moje prachy. A ještě mám radši, když se do hazardu přimotá sport, nejlíp fotbal. Jenže tenhle film je o chlapovi, kterej se s tím absolutně nesere a v podstatě to není ani vtipný. Nakrade si prachy a na fotbal pak sází tak, že na každej zápas vsadí jedničku za tisíc dolarů. To už je houby hazard, ale čistá eufórie, která jde mimo mě. Kam se na takovejdlenc film hrabou italský filmy, kde si daj na koníčky celou svojí vejplatu a pak po něm jde jeden šílenec za druhym. Tady se penězma rozhazuje na stříbrným podnose a nikomu to vlastně ani nevadí. Případ Mahowny je nakonec vcelku zajímavej film, ale natočenej stylem, který mě absolutně nebaví. Sázet na jedničky by totiž dokázal každej, jenže sázet na tutovky dokážou jen kluci s vtipem pod čepicí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude klasické retro krimi, ale je to spíš studie závislosti na sázení, gamblingu, které chybí napětí a nějaký překvapivý moment... I přes výborné herecké výkony jen průměrný film... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenápadný filmík stojící hlavně na hereckých výkonech. Tlustej, nervózní Hoffman je dobrej a stejně tak žoviální John Hurt. Natočeno to není nijak okázale, ale účel to plní. Mahowny totiž žil chudě, i když prošustroval 10,2 mega a to v 80. letech!!! Jo a policajta tam hraje Spider z Vražednýho Pobřeží parťák Nicka Slaughtera :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Do Případu Mahowny se divák pouští už s celkem jasnou představou do čeho jde a jak to všechno skončí. Takže jsem si vysloveně vychutnávala Philipa Seymoura Hoffmana, který nenápadného, málomluvného, vzorného úředníčka a posléze muže, který prošustroval jako gambler miliony, zahrál excelentně. Svět hazardu spolkne denně tisíce lidí a málokdo se z toho kolotoče dokáže vymanit. Moc zajímavý film ještě navíc s milou Minnie Driver, která svého muže milovala i přes tak kruté poznání pravdy o Danym. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama ze sázkažského prostředí, na kterém je přesně vidět jak lehce se zklouzne do světa hazardu, kde začínáte na stovkách a končíte na miliónech, jako v tomto případě. Nechce se mi ani věřit, že je to podle skutečné události. Philip Seymour Hoffman potvrzuje, že je to skvělý herec a role bankéře Mahownyho se zhostil na výbornou. Ovšem nutno podotknout, že i ostatní herci se zhostili svých rolí skvěle, obvzláště John Hurt. Příjemný snímek, u kterého ty necelé dvě hoďky utečou jako voda......... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z hereckého zázraku jménem Philip Seymour Hoffman pořád na cucky nejsem, protože aby si to označení někdo zasloužil, musel by se například vyznačovat tím, že i v nezajímavé roli v průměrném filmu exhibuje natolik, že to člověku jako exhibice nepřijde a nechá se dokonce obalamutit a zblbnout a začne pak chválit celý film, což se třeba zrovna v tomhle filmu z mého úhlu pohledu nestalo ani omylem, to radši sním program kin na tento měsíc. Nebo byl ten film možná nezajímavý proto, že hlavního lůzra hrál lůzr tak lůzrovsky, že jsem mezitím šla radši zapojit otci jakýsi přístroj, což znamená vlézt pod stůl a slepecky tam ve tmě šátrat a bít se do hlavy o ty šuplíčky na dokumenty pod deskou stolu, jenom abych se mohla na chvíli k televizi otočit zadkem. (Já vím, že v osmdesátkách se nosily jiný střihy, ale co to měla Minnie Driver na hlavě? Kdyby to aspoň nebylo blond.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, komorně pojatý příběh o hráčské vášni, která jednoho úředníka přivedla na scestí. Filmu sice chybí atmosféra Krupiéra či atraktivní příběh Casina, ale má dva významné klady, které snímek spolehlivě posunují do nadprůměru. Tím prvním je přítomnost vynikajícího P.S. Hoffmana v hlavní roli, tím druhým pak John Hurt v roli jeho protihráče. Výborná psychologie postav, , slušná režie. Malý film o jednom velkém podvodu. Celkový dojem:75 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť dobré. Kam sa hrabú všetky dokumenty o Las Vegas, či gamblerstve. Toto je ten najtrefnejší a najmrazivejší spôsob, ako ukázať bežnému, hazardom neskazenému človeku, prečo by sa mal vyvarovať hracích stolov a automatov. Philip Seymour Hoffman znova dokazuje svoje vycibrené herecké kreácie. 80%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by Případ Mahowny byl o ničem. To ne. Jenže to něco, o čem je, pro mě bylo tak zoufale nudné a nesnesitelně zdlouhavé, že jsem měl co dělat, abych vydržel do konce. Vážně. Dvě a půl hvězdy si zaslouží především nesympatický, upocený Philip Seymour Hoffman a (jediná postava, které jsem v tomto snímku rozuměl) majitel kasina skvěle zahraný Johnem Hurtem. Jinak dost nezajímavá, šedá nuda, na kterou jsem asi vsázet neměl. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Upocený bankovní úředník je figura známá i znašich krajin, ale rozměr, který dal Mr. Mahowny pojmu defraudace byl na dlouho ojedinělý. Phillip Seymour Hoffman si s chutí zahrál dalšího divnýho týpka a znovu ukázal, že kvalitního herce nedělá hezká tvářička, že Tome? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keď raz padne človek do osídiel gamblerstva, tak už nie je cesta späť, bolo úplne jasné ako to dopadne... Nič hlbokomyseľné alebo extra dramatické, no i napriek tomu som si túto šialenú hráčsku jazdu vychutnával plnými dúškami, vo veľkej miere i vďaka P. S. Hoffmanovi, ktorý to tu roztočil v plnej paráde. Takéto postavičky s nejakým problémom, alebo po psychickej stránke vytŕčajúce z bežného priemeru mu išli vôbec najlepšie. Podobný herecký výkon, aký podal napríklad v snímku Capote (2005). Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Hoffman jako vždy dobrý, příběh je pěkně zpracovaný, ale bohužel nic zajímavého se neděje. Někdo natočil článek z novin. Tečka. Takových případů, jako byl Mahowny, uvidíte sposutu i v desetitisícovém městě, akorát tito lidé gambleří, kradou a půjčují si trochu jiné sumy, ale i přesto jde o částky, které je snadno položí na lopatky. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná studie patologické, hráčské závislosti v čele s výborným Philipem. Velká škoda, že si už pododné role nikdy nezopakuje. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělý Philip Seymour Hoffman táhne celý film o nenápadném defraudantovi, který dokázal prosázet milióny, jež mu nepatřily. Chladně neosobní režie hojně využívá záběrů bezpečnostních kamer. Minnie Driver s blonďatou parukou a brýlemi vypadá k nepoznání. Výborný John Hurt jako majitel kasina v Atlantic City. Perfektně zahrané, dobře natočené, ale příběh samotný nic moc (70%). ()

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama