Reklama

Reklama

Píseň lásky samotářky

  • USA A Love Song for Bobby Long (více)
Trailer

Obsahy(1)

Emotivní drama Píseň lásky samotářky vykresluje příběh tří ztracenců, které svede dohromady úmrtí jazzové zpěvačky Lorraine. Ta po sobě zanechala dospívající dceru Pursy a rozpadající se dům v New Orleans, který léta obývají dva nerozluční přátelé v podobě bývalého profesora literatury Bobbyho Longa a jeho bývalého asistenta Lawsona, který zde údajně čerpá inspiraci pro svůj román. Večně opilí a zhýralí kumpáni nemají v úmyslu opustit svůj domov, proto důvěřivé Pursy zalžou o pozadí dědictví. Nevyzrálá dívka se nakonec rozhodne zůstat v domě své matky na dobu neurčitou se svéráznou dvojicí bohémů, kteří se patrně ze samého zoufalství zamýšlí upít k smrti. Soužití nesourodé trojice přináší odhalení dávných tajemství, která se dlouho utápěla ve zvláštním městě plném neviditelných lidí... Hereckému obsazení vévodí John Travolta jako zhýralý bohém s bolavou duší Bobby Long a tehdy vycházející herecká hvězda Scarlett Johanssonová, která byla nominována na Zlatý Glóbus za ztvárnění dospívající Pursy, která složitě hledá své místo v životě. Ústřední trojici doplňuje Gabriel Macht v roli tápajícího spisovatele Lawsona Pinese. (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $164,308Tržby Celosvetovo $1,841,260 ║ Taký menší filmýk kde opäť takmer všetku pozornosť strhne sympatická Scarlett Johansson ale nestratí sa tu ani prešedilevý "otravní" starík John Travolta, aj keď on sa do vážnych úloh moc nehodí, dal sa v určitej norme stráviť, za čo môže aj celkom neokukaní/ pestrý dej, ponúkajúci plno ostrých rečí a nepekných slovných výmen, ktoré v konečnom výsledku vyznejú v drámu o ľudských osudoch skúšaných hrátkami osudu. /70%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Nelze vytrhnout jedinou stránku z našeho života, ale je možné hodit celou knihu do ohně." S denním zpožděním přijíždí Pursy na pohřeb Lorraine (její přítel jí takovou maličkost jako je úmrtí mámy, nepovažoval za důležité včas sdělit) a taky se podívat na své dědictví, na ten krásný dům o kterém jí babička vyprávěla. Jenže dům má do krásy nejen hodně daleko, ale navíc má, kromě spousty knih, i dva obyvatele. Bobby ( kdysi univerzitní profesor angličtiny) a Lawson (jeho student) každý večer oba společně propijí a v poledne, po probuzení, začínají vodkou s džusem. Nikdo nechce odejít, takže této trojici nezbývá než se pokusit si na sebe zvyknout a sžít se. Pursy navíc zjišťuje, že její matka, kterou ona sama moc neznala, byla v městečku velmi oblíbená a obdiv k ní, tak přechází i na ni. A postupem času je spojuje víc než jen společné bydlení, ale i minulost, která poodkryla svá tajemství. Místy sentimentální film s pohodovou hudbou a citáty klasiků, kterému vévodí John Travolta ( a na tanečním parketu mu to jde i v pantoflích). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nelze vytrhnout ze svého života jedinou stránku, ale lze spálit celou knihu…. Už dlouho jsem neviděl J.Travoltu takhle parádně zahrát! Mohl bych napsat, že S.Johansson takhle vidím pořád, ale kecal bych. Tento komorní příběh je o zatracencích - neviditelných lidech, kteří se snaží najít svůj vlastní kousek lásky. Upozorňuji na to, že ve filmu zazní hodně americký muziky a krátkých i dlouhých citací klasiků. Jde o snímek pro náročnější publikum, které dokáže ocenit i Travoltovu historku o ,,frndě“. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád náročnější filmy. 2.) S.Johansson můžu v jakékoliv podobě. 3.) Dlouho jsem neviděl umřít slavného herce. 4.) Přesvědčím se, že J.Travolta umí hrát. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborná feel good záležitosť, ktorej najväčšími devízami sú herecké výkony prešediveného (ehm päťdesiatnika) Johna Travoltu a tradične vynikajúcej Scarlett Johansson. Úžasne dusná atmosféra horúceho, džezom odjakživa predchnutého New Orleans + smutno-vtipný príbeh troch talentov, ktoré stratili všetko, ale nie zmysel pre humor. Oslobodzujúci malý veľký filmový zážitok. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečně obsazený komorní snímek, který mě okouzlil svou křehkou a smutnou krásou. Scarlett je tradičně báječná a snad ještě lepší je John Travolta, který už léta neměl takhle dobrou roli. Jeho bývalého profesora angličtiny, který se topí ve smutku a alkoholu mu opravdu uvěříte. Malý film, který by bylo škoda opomenout. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi vůbec nedařilo naladit na tu správnou vlnu, bránila mi v tom hlavně moje úvodní antipatie ke 2 životní-moudra-trousícím vagabundům. Pak mi však začali být pomalu ale jistě sympatičtí, já konečně pochopil proč jsou takoví jací jsou, příběh obsahující i jemný humor mě čím dál víc bavil a jeho lidskost si mě, přiznávám, docela podmanila (i když místy se nemuselo tolik tlačit na pilu). Krom příjemného pocitu z filmu si odnáším i zážitek z herecké konfrontace JohanssonXTravolta, který byl také moc fajn. Za mě to budou slabší 4*. „Vždyť o nic nejde. Lorraine si asi myslela, že chci bydlet v tomhle chlívě s párkem cizích kořalů. Jste snad alkoholici, nebo ne?“ – „Ale nejsme cizí!“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásná Scarlett Johansson, herecky i pěvecky výborný John Travolta a sympatický Gabriel Macht v příběhu o netradičním "Threesome" pod jednou střechou. Zejména mezi Pursy a Lawsonem bylo zjevné napětí mezi nimi a ty pohledy...:) V několika chvílích jsem si říkala, že být Lawsonem, tak už bych po Pursy skočila:) Bylo mi ho líto, jak se na ni díval a přesto se dokázal udržet. A ta scéna, kdy si obleče matčiny šaty a vyráží na rande, oh my...:) Pointa se dá docela předpokládat, i přesto její odhalení a následující momenty chytí za srdce. Píseň lásky samotářky je cítit láskou, a přesto je spíše příběhem o přátelství a spřízněných duší, které dokážou člověka podržet, ať se děje cokoliv. Romance o přátelství:) A citace ze slavných literárních děl potěší, taková intelektuální vsuvka. Krásný snímek, který dokáže pohladit po duši, rozesmát, i dojmout, stejně jako můžete cítit takovou tu zvláštní melancholii, kterou tyto snímky dokážou v člověku vyvolat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď ide človek po ulici, tak občas, hlavne vo väčších mestách, narazí na človeka, o ktorom si povie, že na také dno ľudskej dôstojnosti by nikdy nechcel spadnúť. Bezdomovci, žobráci, feťáci, alkoholici a im podobní. Nie každý si však tento osud vyberie dobrovoľne. Za väčšinou sa skrýva dlhý, tragický príbeh, ktorý poznačil ich životy a v dôsledku ľahkovážnosti sa razom ocitli na hrane, z ktorej bola na dno už len veľmi krátka cesta. Životný príbeh Bobbyho Longa (dokonalý John Travolta) je typickým príkladom podobného ľudského osudu. Dej filmu však nezostáva v žiadnom prípade obyčajným príbehom o skrachovanom bývalom profesorovi angličtiny. Tento nezávislý filmík nás zavedie do slnečného New Orleans, kde si traja neobvyklí spolubývajúci hľadajú cestu k sebe, i naprieč zmyslom ich budúceho a predchádzajúceho života. Charaktery postáv sú napísané veľmi úprimne a otvorene, takže každý z hercov má naozaj čo predviesť a ako som už spomenul najviac ma očaril spanilý výkon Johna Travoltu, ktorý som si pripomenul po strašne dlhej dobe. Navyše tie biele vlasy mu fakt sekli. Réžia je vskutku sympatická, emočné vypätie filmu je občas odľahčené naozaj dobrým fórikom, či príjemnou scénou a hudba dotvára skvelú nostalgickú atmosféru. 85%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

John Travolta je stale famozny herec. Povinnost pre vsetkych ktory ho maju radi, ale aj pre tych ktory pri filmoch radi oddychuju. Pomaly a velmi prijemny snimok, ktory sa musi pacit hadam kazdemu. 8.5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní příběh z New Orleans, který kdyby se u nás dostal do kin, tak by asi příliš lidí nezajímal. Přesto citlivě vypráví o dívce, jejíž právě pohřbená matka pro několik zapomenutých trosek a alkoholiků znamenala jiskřičku v upadající existenci. Její přítomnost následovně rozvíří vody nejen v omšelém domě, který jí nyní náleží. Rád bych se především zastavil vedle působivého Johna Travolty a jeho literárně-opileckých mouder u postavy, kterou ztvárňuje okouzlující a neuvěřitelně vyzrálá Scarlett Johansson. Ta se propracovala v jednu z nejzářivějších hereček své generace, divákovi dokáže jen ze svých gest (drobnými posunky, mírným otevřením úst) zprostředkovat dění ve svých myšlenkách. I zde opět dokazuje, proč si zasluhuje takovou pozornost!! Milé, malé, atmosférické.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Travolta si to tady neskutečně dává a i když mě trošku trvalo než jsem se na jeho hereckou kreaci naladil a dlouho mě v hlavě trápila myšlenka, že on jako scientolog bude určitě abstinent, tak s blížícím se koncem jsem stále více a více přicházel snímku na chuť. Tenhle film je prostě o lidech co žijí na okraji společnosti, ale to mu nic neubírá na zajímavosti. Ba právě naopak. Třeba se jednou spolu znovu potkáme, to už budu více připraven. 65% PS: Gabriela Machta ani náhodou nepovažuji za dobrého herce, ale v momentě kdy vypráví o tragické události v životě Bobbyho Longa a když si člověk uvědomí jak tenká nit často rozhoduje o tom, kdy se v životě udrží nad vodou a koho pošle osud nemilosrdně ke dnu....Scénaristicky výjimečný moment. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Emotívny príbeh prepletený nádhernými myšlienkami. Diváci sú svedkami životného príbehu, ako sa celý život učíme jeden od druhého... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zpívající feťačka Lorraine zemřela ve věku 40-ti let a její dcera Pursy, která si svou dávno uprchlou matku matně vybavuje v nepříliš jásavých barvách, se stěhuje do zděděného nepříliš vábného domu. V domě a jeho blízkosti se pohybuje spousta celodenně podnapilých intelektuálů, kteří jsou spolu schopni komunikovat pouze citáty slavných spisovatelů. Dva z těchto ztroskotanců, bývalý profesor angličtiny Bobby Long a nepříliš snaživý spisovatel Lawson, sdílejí s Pursy její dům a všichni tři si pomalu začínají uvědomovat, že si mohou vzájemně pomoci nastartovat nový život. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lahodná nekýčovitá romantika. Travoltu nemám rád, skoro jsem tento film kvůli němu minul, ale v této roli je dokonalý. Muzika, citace literárních klasiků, komorní atmosféra přátelství outsiderů, humor, příběh s obtížně předvídatelnou pointou - všechno je za 5. Na protiváze nestojí nic. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komorná, ťažká dráma určená pre náročného diváka. Určite ju neocení každý, ale milovník drámy si príde na svoje. Dej je príjemný, nenútene nám odvíja príbeh troch ľudí, ktorí sa snažia nájsť svoj zmysel života a niekam sa pohnúť. Atmosféra dýcha slnkom zaliatym New Orleáns, typickým južanským prostredím. Vo filme zaznie ohromné množstvo myšlienok a citátov, dialógov nad ktorými sa oplatí popremýšľať. To ale nie je to najlepšie. Najlepšie je, že sú účelové, vždy naväzujúce na konkrétnu situáciu a ponúkajúce návod na možné riešenia, ktoré si už musí rozlúsknuť každý sám. Vždy som si myslel, že životná Travoltova úloha bola postava Vincenta Vegy. No, zmýlil som sa. Síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale čo tu predviedol tak klobúk dole. Mám taký pocit, že rola Boby Longa bola napísaná presne na neho, bolo vidno ako si ju užíva. V každom prípade, jeho najlepší herecký výkon. Film odporúčam každému fanúšikovi poctivej drámy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hezký film, jehož hlavní předností jsou, řekl bych, dobře napsané postavy. Scarlett Johansson hraje 18 letou zmatenou a hledající se dívku, která tak nějak neví, jak naložit se životem. Usměrňující impuls jí poskytne konfrontace s dvojicí přátel obývající dům, který dívce odkázala její zesnulá matka. John Travolta hraje stárnoucího intelektuála, emeritního profesora literatury, který s nenucenou přirozeností používá slova jako devótní a indolentní, sypajíce každou chvíli z rukávu nějaké duchaplné citáty amerických klasiků, z jejichž autorství zkouší Gabriele Machta. Ten, coby tápající literát v tvůrčí krizi, s problémy s přehnaným pitím alkoholu, tvoří s Travoltou tragikomickou dvojici, obývající potemnělý dům v New Orleans. Čas zde plyne mezi věčným chlastáním a poflakováním se odnikud nikam a každá postava zjišťuje, co je pro ni skutečně důležité, ujasňujíce si tak životní priority a další směřování. Někdo má život před sebou, někdo se smiřuje s tím, že žil už dost dlouho. Příjemná podívaná s uvěřitelnými postavami, inteligentními replikami, zdařilou kamerou a nosnou uměleckou výpovědí o životních hodnotách. Asi jediné, co bych filmu vytkl, je pozoruhodná skutečnost, že snad všechny postavy ve filmu neustále kouří - přišlo mi to tak nějak zbytečné a skoro až protivné, ochotně bych si všechna ta vykouřená cigára odmyslel a film by o nic nepřišel. Fandům Scarlett Johansson, mezi které se hrdě hlásím, nelze než tento snímek doporučit, v některých záběrech je skutečně radost na ní koukat. UPDATE 25. 8. 2016 - Velmi pěkný film, který mě potěšil i na druhé zhlédnutí. Celý je takový lehce posmutnělý, civilní a s puncem té správné nezávislé filmové Ameriky. Jednoduchý děj je zde spíše podružný, hlavní důraz je zde položen na postavy, jejichž vývoj jsem sledoval s velkým zájem - především proměna, kterou zde podstoupí postava ztvárněná Scarlett Johansson, je skutečně pozoruhodná. Na tom filmu mě - kromě výtečně zvolených lokací, skvělé kamery a výborných herců - těší rovněž to, jak je prošpikovaný nejrůznějšími zajímavými citáty amerických klasiků - něco mi říká, že literární předloha, podle které to bylo natočeno, by vůbec nemusela být špatná. Rozhodně jedna z nejhezčích rolí Scarlett Johansson - už kvůli ní ten film stojí za vidění, protože od té doby to jde s její hereckou filmografií hodně z kopce. Nejlepší replika filmu: "Zlatíčko, už ti někdo někdy řekl, že voníš jako Pařížanka na jaře?" ()

johnys 

všechny recenze uživatele

O životě ze života. Herecky nejlepší Travolta (společně se snímkem Fenomén). Jako vždy půvabná a přesvědčivá Scarlett. Film s nádhernou hudbou, hlubokým příběhem a koncem, kdy jedno oko nezůstane suché... ()

Reklama

Reklama