Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devět povahově odlišných trestanců spojuje nejen jejich společný útěk z vězení, ale i touha po naplnění svých snů a přání souvisejících s jejich předešlým životem. Jak naloží s nově nabytou svobodou? Podaří se jim své cíle naplnit? S osudem těchto netradičních postav Vás ve svém typicky melancholickém dramatu seznámí japonský režisér Toshiaki Toyoda. (Cedr)

(více)

Recenze (25)

JFL 

všechny recenze uživatele

Devět těžkých zločinců zavřených v jedné cele objeví díru vedoucí ven z vězení. Získaním svobody pro ně však skutečný útěk teprve začíná. Třetí hraný film Tošiakiho Tojody vypráví o nadějích a hledání štěstí, o životě a smrti, o vině a úniku. Snímek překračuje mantinely dramatu o uprchlých vězních a pouští se do úvah na téma vztahu jedince a světa, jenž ho obklopuje. Skvěle napsané postavy ztvárněné předními japonskými herci, brilantní kamera, úchvatná rocková hudba a pod dech beroucím povrchem příběh o znovuzrození prostřednictvím bolesti, to všechno dělá z 9 Souls jeden z nejgeniálnějších japonských filmů své doby. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

"Žijeme v prdeli vesmíru, což z nás všech dělá hovna v ucpané prdeli. A stráže jsou jak projímadlo." Tolik životní moudro starého vězně Yamamota. Jeho 9 spoluvězňů vezme roha, zmocní se oprýskané dodávky, jež se zove "Štastná díra" a vyrazí na dalekou cestu k hoře Fuji za domnělým pokladem Krále podvodníků. Tak začíná pomalá a hořká roadmovie, během které dojde skupinka nesourodých vězňů rozličnými a mnohdy bizarními způsoby naplnění svého životního osudu. Opět tu máme pro režiséra Toshiakiho Toyodu charakteristicky podmanivou rockovou hudbu, zpomalovačky a všudypřítomné melancholično. 9 Souls bych zařadil podle dojmu, jaký na mne film udělal, až za další Toyodovy opusy Pornostar a Blue Spring. Po skvělé představovačce vězňů a úsměvné etudě s ovečkou najede film na dokola obehrávající se písničku, jež s ubíhajícím časem počne trochu nudit, a zachrání ho až závěrečná část ve městě. 7/10 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Od začátku až do konce výborné, poslední půlhodinka - excelentní, naděje na lepší život umírá stejně rychle jako vystřelená kulka z pistole. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně působivé drama o uprchlých vězních netěží jen na skvělých dialozích, ale zejména na úžasném scénáři. Na trestance se zde pohlíží jako na obyčejné lidi, kteří svých skutků sice nelitují, ale zároveň jsou z etického hlediska nevinni nebo by je tak měl divák alespoň shledat. Přestože se jedná o skvadru, kterou bychom nejspíše nechtěli potkat, jsou to zároveň lidé, kteří mají své city a chtějí to někam dotáhnout. Snímek je podkreslen povedeným hudebním doprovodem a ani herecké výkony nijak zásadně neselhávají. Režisér pracuje více než skvěle, jasným důkazem je třeba scéna, kdy hlavní hrdinové natrefí na nevěstinec. Celá scéna je podána jako objevení ráje nebo nějakého pokladu a na diváka z ní přímo číší její podmanivost a zejména nadšení trestanců, kterým žena schází již pěkně dlouhou dobu. Přesto je však celý děj postaven zejména na výborném scénáři, který nás pomalu zatahuje do nejzažších zákoutí duše jednotlivých představitelů, čím více se o nich dozvídáme, tím více jich litujeme a jejich skutky z minulosti jim odpouštíme. Největší eso scénáře je ale postupný vývoj charakterů, můžeme si všimnou změny chování po opuštění věznice, kdy se ještě jedná o šťastné muže, kteří si užívají volnosti, jenže čím déle jsou venku, tím více na ně doléhá tíha okolí, pomalu si uvědomují, že o ně skoro nikdo nestojí a za své skutky budou muset pikat až do skonání. Přesto jsou však charaktery některých z nich diametrálně odlišné; někteří se vyvíjí rychleji a jiní musejí na postup, byť jen malinký, čekat až do konce snímku. Jasně je to vidět na samotném začátku, kdy se pokouší užít si s ovcí, a konci - tam se totiž vracejí pomalu do zajetých kolejí (nebudeme spoilerovat). 80% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Nejlepší částí filmu je posledních dvacet minut, které jsou naprosto dokonalé a zvedají moje hodnocení o hvězdičku výše. Předtím je to přehlídka kreatur, které dělají divné věci. Originalita rozhodně neschází, ale naladit se na stejnou vlnovou délku dá dost práce. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Skvele sestrihane a pekny rockovy sountrack. Skvelych poslednich tak asi 30 minut. Velmi dobre zahrane. Vlastne je to celkem genialni film, kdyz vas reziser stavi pred rozhodnuti, zdali s temi deviti dusemi soucitit ci ne. Nuda to rozhodne neni. Takze hura na Fuji-san. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tí Japončíci si evidentne robia kozy z europskeho diváka! Trochu zabrnkajú na gitarke, hodia do toho scénku, kedy je zloduchovi všetko ľúto a hnedˇ žmolíte kapesníčky medzi prstami! Potom príde scénka, kedy chlapík brutálne bodá kudličkou druhého do brucha, predstavíte si, že medzi nohami má ten drsoň dvojcentimetrové šulina a jednou sedliackou bombou za ucho by ste sundali desaťčlenný yakuza klan, tak sa klátite od smiechu z kresla smerom k zemi. Alebo nabehne reper s textami nahovado a s takou briadkou, že kedˇ trošku silnejšie tresknete dvermi, tak mu to chraščie opadá, ako listy zo stromu na jeseň. Ja naozaj netuším, kde som ! ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo skvele. Scenu po scene neuveritelne vtipne, misty presvedcive absurdni, jako celek vsak docela smutne. Zaver je zajimavy a moc pekny. Uz dlouho jsem se tak dobre nebavil, jako pri uvedeni tohoto filmu na jare ve Veseli na Morave. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film, který má v sobě drama i komedii.Zajímavé bylo třeba zjistit, jak to vypadá v japonských věznicích:-) Ale vážně, moc se mi to líbilo, cesta uprchlých vězňů ve staré, červené oprýskané dodávce - ten způsob jejího nabytí mě úplně odrovnal-, z nichž každý měl trest nad deset let, to nebyl rozhodně žádný okružní výlet za krásami Japonska, ale naděje na návrat a pokračování života, s tím, že všichni se chtěli polepšit.Ale jak známo, cesta do pekel je lemována dobrými úmysly a někdy přitom teče menší či větší množství krve, to podle okolností.Fascinovala mě postava trpaslíka, jeho oči i hlas, ale hlavně srdce. Jenže - za chyby se platí a ne z každé cesty je návratu. A abych nezapomněla - hudební stránka filmu, to byla nádhera:-) ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Toyodou nedopadlo úplně tak, jak jsem očekával. Devět duší, tedy devět vězňů, kteří uprchli z vězení se ve staré červené dodávce snaží vrátit do společnosti a udělat to, co nestihli předtím. Většina japonských filmů má dlouho stopáž, tedy kolem dvou hodin a více - což s dobrým scénářem a režisérem nemusí být nevýhoda. Nicméně tady se pár roztahanějších úseků najde, tempo začíná film nabírat až v druhé polovině. Zde nastane přerod z komediální road-movie spíše ve sled tragických scének - "naštěstí" to celé působí velmi opravdově a depresivně. Toyoda svému řemeslu očividně rozumí, avšak ukočírovat 9 rozdílných charakterů a vytvořit u nich alespoň nějakou hloubku, je hodně náročný úkol a nutno podotknout, že se mu to povedlo tak napůl - některé charaketry o dost vyčnívají nad ostatními. Nelituju toho, že jsem 9 Souls viděl, má pár výrazných momentů (už jako malý, když jsem musel skládat na chatě cihly, jsem věděl, že je na nich cosi zlověstného) a taky dobrý soundtrack (a to nejsem rocker), ale to je vše. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Bizarná čierna komédia o deviatich väzňoch ktorým sa podarí ujsť a na slobode pátrajú po údajnom poklade s ktorým a chválil jeden ich spoluväzeň.Avšak komediálny prvok ktorý je hneď zo začiatku (hneď ako svoje túžby vypustia do oviec hehe) sa snímka mení na smutnú, melancholickú drámu a do konca vás pocit clivoty nepustí. Ide o netradičný počin aký môžu nakrútiť hádam iba Japonci. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

T. Kitano nie je jediny japonsky filmar, ktory nataca kludne melancholicke filmy o kriminalnych zivloch. Podobne ako Sonatine zobrazuje obycajny zivot par yakuzakov, 9 souls ukazuje obycajny zivot vaznov na uteku. Surealny podton, japonska odtrzitost od prilisneho vysvetlovania, sucasna post rockova muzika a drasticka noir smrt vacsiny hlavnych hrdninov, to je 9 dusi na uteku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to komediálně laděné a hodně expresivní podobenství o tom, že jednou kriminálník navždy kriminálník a že když jste spáchali těžký zločin a chcete začít od znova, nikdo vám to neumožní. A na jakých kriminálnících nám to film demonstruje? Ale nebojte, jsou to jen drobné zločiny! Přejetí vlastního syna, vyvraždění poloviny vlastní třídy, znásilňování všeho, co se hne... Takže asi takhle - dokud se to bralo jako komedie, neměl jsem s tím moc problém, i když mi ústřední devítka uprchlých vězňů lezla spíš na nervy a celá travesti část byla strašně trapná a nesmyslná, ale ok, tady ještě ten koncept měl nějaký smysl. Kdyby z toho všeho vypadala parodie právě na tyhle patetické vězeňské filmy typu "zabil/znásilnil jsem několik lidí, ale mám srdíčko ze zlata a chcu se určitě určitě napravit a být už jenom hodný", přišlo by mi 9 Souls skvělých. Jenže on se z toho pak stane právě film tohohle typu, který si pak hned začne hledat důvody pro to, proč to ti vězni udělali, abychom s nimi mohli soucítit a fandit jim... Jo, jenže vzhledem k jejich zločinům je to málo a odmítám věřit i tomu, že se změnili k lepšímu tak rychle jako lusknutím prstu. A že tu ten obrat tak rychle opravdu proběhne! Třeba je to celé jen nějaká sofistikovaná sranda a Tojoda si jen z diváků dělá srandu, co já vím, ale takový pocit jsem z toho úplně neměl. Může to být ale jakkoli, i komentáře tady obsahují docela rozdílné dojmy. Každopádně jsem dostal něco úplně jiného než jsem od pohledu čekal a nebylo to zrovna příjemné překvapení. Nejlepší na tom je kamera a herecké výkony, to je obojí skvělé a taky mě potěšilo, že je to většinu času road movie, ale jinak v tom moc kladů nevidím. Lepší 2* ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Styl jakym je pribeh podan a kamera pridavaji jednu hvezdu navic. I kdyz namet je hodne dobre zpracovan jsou nekde hlucha mista, ktera trosku film srazeji ale zase jsou tam sceny velmi vyjimecne. Jde to jak horske draze, jednou nahore, spickova scena a pak prijde normalni, neli scena uboha. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dost smutný film o snaze splnit svá přání. Ačkoliv je film proložen několika úsměvnými scénami, tak atmosféra celého snímku je spíš depresivní, tak jak to bývá ve filmech tohoto režiséra zvykem. Vynikajicí hudba a spousta originálních záběrů podtrhují kvalitu tohoto dramatu. 85% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zpočátku lehká komedie o 9 vězních na útěku, kteří se snaží dostat na místo úkrytu domnělého lupu. I když odsouzeni na mnoho let za velmi vážné zločiny, všichni jsou to sympaťáci (ale taky pěkný gumy :-)), takže se chtějí změnit nebo alespoň nepokračovat v dosavadním životě. Ke konci film výrazně zvážní, možná až příliš. ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce, musím říct, jsem byla velmi spokojena. V podstatě to splňovalo všechny mé filmové požadavky: vtip, akce, trošku krve a lepé japonské muže. :D Samozřejmě to mohlo být o stupínek lepší, možná víc kreativity do těch osudů nebo něco...ale i tak, kvalitní snímek. ()

system 

všechny recenze uživatele

Neze by to nebyl kvalitni snimek, ale tady proste nadseni s ostatnimi sdilet nebudu. Divat se na bandu uprchlych veznu (prehlidka kreatur je to opravdu barvita), kteri se chovaji jako banda vygumovanych tupcu, ci jeste lepe jako banda spratku predskolniho veku neni muj salek kafe. A tak jedinym duvodem proc se na tenhle film podivat jsou zpomalene zabery, vynikajici hudba a poslednich 15 minut. ()

Reklama

Reklama